خاورمیانه - آرشیو

خلیج فارس، نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر
آنچه زبان‌شناسان می‌گویند

خلیج فارس، نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر جدید

علی مفتح در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: در این مقاله سعی شده است تا با بررسی موضوع نام خلیج فارس از نگاه زبان شناسی این موضوع مورد تاکید قرار گیرد که اساسا به دلایل گوناگون نمی توان نام خلیج فارس را تغییر و یا حتی دستکاری کرد (مواردی مانند «خلیج همیشه فارس» و غیره). خلیج فارس یک اسم خاص بر پایه مستندات تاریخی است. استفاده از این نام و رجوع به تاریخ مطمئن ترین راه برای جلوگیری از نتایج نامطلوب برای جامعه بین الملل است.

ادامه مطلب
عربستان میانجیگری قوی برای مذاکرات ایران و امریکا
باید از فرصت همسایگی استفاده کرد

عربستان میانجیگری قوی برای مذاکرات ایران و امریکا جدید

کیکاوس پورایوبی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، قطعا نقش عربستان سعودی یک سر و گردن از بقیه کشورها برجسته‌تر و پررنگ تر است. 

ادامه مطلب
بررسی نتایج آرای شیعیان و سنی ها در دو انتخابات اخیر ۲۰۲۱ و ۲۰۲۳
آثار مشارکت یا عدم مشاکت جریان صدر در آرایش آرای شیعیان و اهل سنت در بغداد

بررسی نتایج آرای شیعیان و سنی ها در دو انتخابات اخیر ۲۰۲۱ و ۲۰۲۳ جدید

سید رضا قزوینی غرابی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی به بررسی نتایج دو انتخابات اخیر عراق در بغداد – انتخابات پارلمانی ۲۰۲۱ و شوراهای استانی ۲۰۲۳ – خواهم پرداخت تا مشخص شود که مشارکت یا عدم مشارکت صدری ها تا چه اندازه بر نتایج انتخابات در افزایش یا کاهش کرسی های شیعیان و سنی ها در بغداد اثرگذار است.

ادامه مطلب
دست برتر ایران با محوریت ریاض در چشم‌انداز منطقه‌ای ترامپ
جایگاه تهران در معادلات عبری-عربی-غربی

دست برتر ایران با محوریت ریاض در چشم‌انداز منطقه‌ای ترامپ جدید

سفر دونالد ترامپ به کشورهای خلیج‌فارس که از امروز دوشنبه آغاز می‌شود، شامل عربستان سعودی، قطر، و امارات متحده عربی، نقطه عطفی در بازتعریف معادلات آمریکایی-عربی است. این سفر، به‌عنوان اولین سفر خارجی رسمی ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش، در بستری از تحولات دیپلماتیک و تنش‌های منطقه‌ای، از جنگ غزه تا مذاکرات هسته‌ای ایران، رخ می‌دهد. برخلاف روسای جمهور پیشین آمریکا که اسرائیل را محور سیاست‌های منطقه‌ای خود قرار می‌دادند، چشم‌انداز منطقه‌ای ترامپ بر تقویت روابط با ریاض متمرکز است، که این تغییر اولویت به‌طور غیرمستقیم به نفع تهران عمل می‌کند. بهبود روابط ایران و عربستان پس از توافق مارس ۲۰۲۳، همراه با دیپلماسی فعال تهران در مذاکرات عمان و همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جایگاه ایران را به‌عنوان بازیگری کلیدی در منطقه تثبیت کرده است.

ادامه مطلب
توافقی که برای امریکا خوب شد اما برای اسرائیل نه
آتش‌بسی که میان امریکا و حوثی‌ها به‌دست آمد

توافقی که برای امریکا خوب شد اما برای اسرائیل نه جدید

این توافق توقف حملات حوثی‌ها به اسرائیل را شامل نمی‌شود. بلافاصله پس از پیام دونالد ترامپ و وزیر امور خارجه عمان، سخنگوی حوثی‌ها تأکید کرد که حملات به اهداف اسرائیلی، به‌ویژه در پاسخ به درگیری‌های جاری در غزه، ادامه خواهد یافت. این موضوع نگرانی‌هایی را در میان مقامات اسرائیلی ایجاد کرده است، زیرا امنیت آن همچنان در معرض تهدید قرار دارد و احساس می‌کنند که امریکا بدون توجه به آنها و منافع و نگرانی آنها با حوثی ها به توافق رسیده‌ است.

ادامه مطلب
سایه نتانیاهو بر میز مذاکره
از لابی‌گری در واشینگتن تا فضاسازی رسانه‌ای

سایه نتانیاهو بر میز مذاکره جدید

مسعد سلیتی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: بنیامین نتانیاهو با لابی‌گری در واشینگتن، تهدیدات نظامی و فضاسازی رسانه‌ای، تلاش می‌کند هر گونه توافق میان تهران و واشینگتن را به حاشیه ببرد.

ادامه مطلب
معامله، سرمایه‌گذاری‌ و ایران در کانون توجه سفر ترامپ به خاورمیانه
اهدافی که از نخستین سفر بین‌المللی رئیس جمهوری امریکا قابل تصور است

معامله، سرمایه‌گذاری‌ و ایران در کانون توجه سفر ترامپ به خاورمیانه جدید

آنچه در ⁠محورهای اصلی سفر قابل برداشت است، تقویت همکاری‌های اقتصادی میان ایالات متحده امریکا با متحدان عربش در حوزه خلیج فارس است.

ادامه مطلب
سفر ترامپ، جزایر ایرانی و هشدار یک غفلت راهبردی
بازتعریف ژئوپلیتیک خلیج فارس

سفر ترامپ، جزایر ایرانی و هشدار یک غفلت راهبردی جدید

حمیدرضا اکبری می نویسد: سفر ترامپ به خلیج فارس حامل پیام‌ها و طرح‌هایی است که می‌تواند فصل جدیدی در سیاست منطقه‌ای بگشاید؛ فصلی که اگر با غفلت یا انفعال همراه باشد، برای ایران پرهزینه خواهد بود. پرونده جزایر سه‌گانه، اکنون به یک نقطه تمرکز راهبردی در بازی بزرگ‌تر قدرت در خلیج فارس تبدیل شده است. هرگونه بی‌توجهی به روندهای نرم، اما پیوسته در حال شکل‌گیری، ممکن است در آینده نه‌چندان دور، به تحولاتی بازگشت‌ناپذیر در مشروعیت و حاکمیت ملی ایران بر جزایر بینجامد. زمان آن است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی‌ از «واکنش» به «ابتکار» برسد.

ادامه مطلب
دور چهارم، دور آخر؟!
فشار آمریکا بر سلب حق غنی‌سازی ایران

دور چهارم، دور آخر؟! جدید

در آستانه دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، اظهارات تند استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ، درباره سلب حق غنی‌سازی از ایران، این گفت‌وگوها را با چالش‌هایی جدی مواجه کرده است. ویتکاف‌ با تأکید بر برچیدن کامل تأسیسات هسته‌ای نطنز، فردو و اصفهان، موضعی حداکثری اتخاذ کرده که بسیاری از ناظران آن را غیرواقعی و مانع پیشرفت مذاکرات می‌دانند. برخی تحلیلگران هشدار داده‌اند پافشاری واشنگتن بر این خط قرمز می‌تواند این دور (چهارم) را به آخرین گفت‌وگوی دو طرف تبدیل کند. این مذاکرات‌ که در آستانه سفر ترامپ به خاورمیانه (۱۳ تا ۱۶ می‌۲۰۲۵) برگزار می‌شود، تحت تأثیر تنش‌های داخلی در تیم ترامپ و فشارهای نومحافظه‌کاران و از همه مهم‌‌تر اسرائیل و شخص نتانیاهو قرار دارد.

ادامه مطلب
حوثی‌ها همچنان آماده نبردند
علی‌رغم توافق با آمریکا

حوثی‌ها همچنان آماده نبردند جدید

تحلیل‌گران معتقدند که حوثی‌ها در حال بازسازی توانمندی‌های نظامی خود هستند و ممکن است در آیندهٔ نزدیک حملات خود را از سر بگیرند.

ادامه مطلب