خاورمیانه - آرشیو

اولویت مذاکره بر جنگ در سیاست خارجی دونالد ترامپ
تمایز دیپلماتیک واشنگتن و تل‌آویو در قبال تهران

اولویت مذاکره بر جنگ در سیاست خارجی دونالد ترامپ جدید

در حالی که دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده دیروز شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ در رم برگزار شد، افشاگری اخیر روزنامه نیویورک‌تایمز درباره طرح اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران، ابعاد جدیدی از اختلافات میان واشنگتن و تل‌آویو را آشکار کرد. این افشاگری، که از سوی مقامات اسرائیلی به‌عنوان یکی از خطرناک‌ترین نشت‌های اطلاعاتی در تاریخ این کشور توصیف شده، نشان‌دهنده تمایز آشکار میان رویکرد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، و سیاست‌های تهاجمی اسرائیل در قبال ایران است. در این میان، تأکید دونالد ترامپ بر مذاکره و دیپلماسی به‌جای تقابل نظامی، بارقه‌ای از امید برای کاهش تنش‌ها در منطقه ایجاد کرده است.

ادامه مطلب
از تقابل نظامی به دیپلماسی
فروردین ۱۴۰۳ در برابر ۱۴۰۴

از تقابل نظامی به دیپلماسی جدید

یکی از نکات کلیدی در بهار ۱۴۰۴، کمرنگ شدن گزینه‌های تنش‌زا مانند «دیگو گارسیا» است. پایگاه نظامی دیگو گارسیا در اقیانوس هند، همواره به‌عنوان گزینه‌ای بالقوه برای اقدام نظامی آمریکا علیه ایران مطرح بوده است. این کلید واژه در دو هفته اول فردین ماه سال جاری سایه یک تنش احتمالی را بر سر ایران گسترانیده بود با این حال، آغاز مذاکرات و تمرکز بر راه‌حل‌های دیپلماتیک در نیمه دوم فرودین ماه، احتمال استفاده از این گزینه را تا حدی کاهش داده است. البته، این گزینه همچنان غیرفعال نیست و در صورت شکست مذاکرات، می‌تواند دوباره به‌عنوان اهرمی برای فشار بر ایران مطرح شود.

ادامه مطلب
خالد بن سلمان در تهران برای ثبات خاورمیانه
اهداف و پیام های سفر مقام عالی رتبه سعودی

خالد بن سلمان در تهران برای ثبات خاورمیانه جدید

مسعد سلیتی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: این سفر، که بلندپایه‌ترین حضور یک مقام سعودی در ایران از زمان ازسرگیری روابط دیپلماتیک در سال ۲۰۲۳ به شمار می‌رود، با تحویل نامه‌ای از سوی ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان، به آیت‌الله علی خامنه‌ای، مقام معظم رهبری جمهوری اسلامی ایران، همراه بود. این نامه و محتوای احتمالی آن، به همراه اهداف سفر، می‌تواند تأثیرات عمیقی بر معادلات منطقه‌ای و حتی داخلی دو کشور داشته باشد.

ادامه مطلب
ابعاد استراتژیک سفر وزیر دفاع عربستان به ایران در بستر تحولات منطقه ای و مذاکرات
پیام‌هایی که این سفر در بر دارد

ابعاد استراتژیک سفر وزیر دفاع عربستان به ایران در بستر تحولات منطقه ای و مذاکرات جدید

مبین عبدی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: این دیدار، نه صرفاً در ادامه روند عادی‌سازی روابط ایران و عربستان پس از توافق پکن، بلکه به‌عنوان پیامی ترکیبی برای واشینگتن، تل‌آویو، و دیگر بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی قابل تفسیر است.

ادامه مطلب
ثبات، میانجیگری یا هر دو؟
واکاوی اهمیت و اهداف سفر خالد بن‌سلمان به تهران

ثبات، میانجیگری یا هر دو؟ جدید

اگر‌چه گفته می‌شود ‌سفر خالد بن‌سلمان پس از چهار ماه برنامه‌ریزی صورت گرفت، اما از نظر زمان‌بندی، این حضور در مقطعی حساس انجام شد. هم‌زمانی این سفر با دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده که از امروز (شنبه) آغاز می‌شود، بر اهمیت آن افزوده است و پیام‌هایی روشن برای بازیگران بین‌المللی، به‌ویژه واشنگتن، به همراه دارد. این رویداد می‌تواند نشانه‌ای از تمایل عربستان به ایفای نقشی فعال‌تر در میانجیگری میان تهران و واشنگتن باشد. در پیوست نکته مذکور و بر اساس برخی گزارش‌ها، در دیدارهای خالد بن‌سلمان با مقامات کشورمان، احتمال آمادگی عربستان برای میانجیگری در گفت‌وگوهای ایران و آمریکا مورد توجه قرار گرفته است. ریاض‌ که پیش‌تر تجربه میزبانی نشست صلح اوکراین را دارد، می‌تواند از این ظرفیت برای تسهیل مذاکرات تهران و واشنگتن استفاده کرده و به این‌ ترتیب‌ وزن دیپلماتیک خود را در عرصه منطقه‌ای و جهانی تقویت کند. این موضوع از آن‌رو اهمیت دارد که نتایج مذاکرات ایران و آمریکا، تأثیر مستقیمی بر سیاست‌های امنیتی، دفاعی و دیپلماتیک عربستان و به‌طور کلی خاورمیانه خواهد داشت.

ادامه مطلب
منافقین تهدیدی پنهان در قلب سیاست آمریکا
تحلیلی بر سرمقاله جنجالی «جروزالم پست»

منافقین تهدیدی پنهان در قلب سیاست آمریکا

آرش رضایی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: مجاهدین خلق با استفاده از منابع مالی (که منشأ آن مشخص نیست)، توانسته‌اند چهره‌هایی مثل رودی جولیانی یا جان بولتون ، مایک پمپئو، کیت کلاگ و... را به نشست‌های خود بکشانند. این نشان‌دهنده ضعفی در سیستم سیاسی آمریکاست که فراتر از موضوع مجاهدین، باید مورد توجه قرار گیرد. 

ادامه مطلب
اعتقاد ما این است که ارتباط میان ایران و عربستان برای هر دو طرف مفید خواهد بود
تقدیم پیام پادشاه عربستان به رهبر انقلاب

اعتقاد ما این است که ارتباط میان ایران و عربستان برای هر دو طرف مفید خواهد بود

«خالد بن سلمان»، وزیر دفاع عربستان سعودی عصر امروز در دیدار با رهبر انقلاب اسلامی پیام پادشاه این کشور را تقدیم حضرت آیت‌الله خامنه‌ای کرد. رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار تاکید کردند: اعتقاد ما این است که ارتباط میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان برای هردو کشور مفید خواهد بود و دو کشور می‌توانند تکمیل‌کننده یکدیگر باشند.

ادامه مطلب
آیا ایران دکترین نظامی و هسته‌ای خود را تغییر می‌دهد؟
با تشدید فشارها و تهدیدهای امریکا و اسرائیل

آیا ایران دکترین نظامی و هسته‌ای خود را تغییر می‌دهد؟

تشدید فشارها و تهدیدهای امریکا و اسرائیل علیه ایران موجب مطرح شدن این دو پرسش شده است که آیا مداخله نظامی علیه ایران صورت خواهد گرفت و آیا ایران دکترین نظامی خود را تغییر خواهد داد؟

ادامه مطلب
چرا سفر وزیر دفاع عربستان به ایران مهم است؟
تقویت توان دیپلماسی در بحبوحه مذاکرات

چرا سفر وزیر دفاع عربستان به ایران مهم است؟

سید علی موسوی خلخالی می نویسد: سفر خالد بن سلمان اگرچه گفته می شود از چهار ماه پیش هماهنگ شده اما هم زمانی آن با دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا در عمان که قرار است دو روز دیگر برگزار شود، بر اهمیت آن می افزاید و پیام های مهمی برای طرف های بین المللی به ویژه طرف امریکایی دارد. 

ادامه مطلب
همکاری امریکا با کشورهای منطقه بر سر ایران
پرونده میدل ایست اینستیتیوت درباره بازگشت فشار حداکثری دولت جدید امریکا (بخش آخر)

همکاری امریکا با کشورهای منطقه بر سر ایران

ایالات متحده و شرکای خاورمیانه‌ای آن باید با انجام اقداماتی که امروز بر اقتصاد سیاسی ایران تأثیر می‌گذارد، به دنبال شکل‌دهی به گذار آینده ایران باشند، به‌ویژه با توجه به اینکه برخی از این کشورهای خلیج‌فارس شرکای تجاری مهم با ایران هستند. 

ادامه مطلب