اقتصاد و انرژی - آرشیو

سرمایه‌گذاری کلان کره جنوبی بر انرژی‌های تجدیدپذیر
انرژی خورشیدی در اولویت است

سرمایه‌گذاری کلان کره جنوبی بر انرژی‌های تجدیدپذیر

مرتضی سلطانپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: برای تحقق این هدف، کره جنوبی به‌طور خاص در حوزه خورشیدی سرمایه‌گذاری سنگینی انجام داده و انتظار می‌رود ظرفیت خورشیدی آن به ۳۰ گیگاوات افزایش یابد. 

ادامه مطلب
ایران و روسیه و تبدیل شدن به هاب انرژی
باید از فرصت نزدیکی تهران و مسکو استفاده کرد

ایران و روسیه و تبدیل شدن به هاب انرژی

علی موسوی خلخالی در یادداشتی می نویسد: احداث این خط لوله گاز برای ایران و روسیه بسیار مهم است و می تواند در هم تنیدگی روابط اقتصادی ایران و روسیه و همچنین تقویت جایگاه گازی ایران در منطقه را موجب شود. پرواضح است هر چه اقتصاد کشورها به یکدیگر بیشتر تنیده شود، وابستگی طرف ها به یکدیگر افزایش و بهره‌برداری از این روابط نیز بیشتر می شود.

ادامه مطلب
دیپلماسی و فرصتی برای احقاق حقوق کودکان ایرانی
روابط خصمانه‌ای که در دوره ترامپ تشدید شد

دیپلماسی و فرصتی برای احقاق حقوق کودکان ایرانی

سید محمدمهدی سیدناصری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تحریم‌های اقتصادی اعمال‌شده توسط آمریکا، به‌ویژه در حوزه‌های بانکی و مالی، تأثیرات منفی قابل‌توجهی بر دسترسی ایران به کالاها و خدمات اساسی داشته است. این محدودیت‌ها به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر حقوق کودکان ایرانی تأثیر گذاشته و به نقض حقوق بنیادین آن‌ها منجر شده است.

ادامه مطلب
اقتصاد قدرت است و قدرت، اقتصاد
مؤلفه اصلی قدرت در قرن بیست‌ویکم

اقتصاد قدرت است و قدرت، اقتصاد

رامین فخاری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: در قرن بیست‌ویکم، اقتصاد قدرت است و قدرت، اقتصاد است. همه مؤلفه‌های قدرت، از جمله قدرت نظامی و موشکی، زیرمجموعه اقتصاد هستند. هیچ کشوری تحت تحریم‌های شدید و رکود تورمی نمی‌تواند به قدرتی بزرگ تبدیل شود و به مرور از درون پوسیده خواهد شد. نمونه‌های آن، کره شمالی و کوبا هستند.

ادامه مطلب
۲۰۲۵، سال طلایی روابط ترکیه و مصر
۲۰ میلیارد دلا مبادلات تجاری هدف‌گذاری شده است

۲۰۲۵، سال طلایی روابط ترکیه و مصر

مصطفی دنیزر، رئیس شورای بازرگانی ترکیه و مصر بیان کرد در سال‌های اخیر اهتمام شرکت‌های ترکیه‌ای به مصر افزایش چشمگیری داشته است و سرمایه‌گذاری‌های ترکیه در مصر به ۳.۵ میلیارد دلار رسیده و قرار است طی دو سال ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶، سرمایه‌گذاری‌های جدیدی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار افزوده شود. دنیزر ضمن اشاره به اینکه این سرمایه‌گذاری‌ها در زمینه‌های پارچه و صنعت پوشاک و دیگر بخش‌ها از جمله لوازم خانگی و گردشگری متمرکز خواهد بود، به ایجاد ۱۰۰ هزار فرصت شغلی در مصر به واسطه این سرمایه‌گذاری‌ها اشاره کرد. وی با اعلام اینکه شورای متبوعتش پیشتر به مصر سفری داشته و انتظار می‌رود در سال جاری پنج سفر دیگر به این کشور داشته باشد، گفت در صورتی که مصر امتیاز‌های ویژه‌ای به ترکیه اعطا کند، تحقق هدف افزایش مبادلات تجاری امری آسان خواهد بود و می‌توان به ۱۵ میلیارد دلار و در افقی بالاتر می‌توان به ۲۰ میلیارد دلار مبادلات تجاری رساند.

ادامه مطلب
آیا راه آهن شلمچه – بصره، تهدیدی برای پروژه «بندر فاو» است؟
نگاهی به واقعیت‌های موجود

آیا راه آهن شلمچه – بصره، تهدیدی برای پروژه «بندر فاو» است؟

پروژه اتصال شبکه‌های راه آهن عراق و ایران با احداث خط آهن ۳۲ کیلومتری شلمچه – بصره، بحث‌هایی بین مخالفان و موافقان این پروژه در عراق ایجاد کرده و حتی برخی مخالفان، اجرای این پروژه را موجب از رونق افتادن پروژه عظیم بندر فاو می‌دانند.

ادامه مطلب
حکمرانی دلار یا استقلال مالی؟
چالش‌های آینده اقتصاد جهانی و تلاش‌های BRICS

حکمرانی دلار یا استقلال مالی؟

سعید محمدی کاوند در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: فشارهای اقتصادی که ایالات متحده به کشورهای دیگر وارد می‌کند، تحریک کشورهای BRICS برای حرکت به سمت استقلال مالی بیشتر و تلاش برای ایجاد یک ساختار اقتصادی بدیل را موجب شده است. تلاش‌های این کشورها برای تقویت اقتصادهای خود و کاهش وابستگی به دلار به یکی از عناصر کلیدی رقابت‌های جهانی تبدیل شده است.

ادامه مطلب
دستِ پزشکیان، دستِ اسمیت
درباره وضعیت اقتصاد تورمی و کاهش ارزش پول ملی کشور

دستِ پزشکیان، دستِ اسمیت

اباصلت کبیری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: نظریه دست های نامرئیِ آدام اسمیت، برای بازارهای اقتصاد آزاد، منطبق بر عرضه و تقاضاست که تلاش و خیرِ فرد، خیر عمومی را منجر می شود بنابراین نفع آن نیز برای کشورهای لیبرالیستی خواهد بود و شر آن را باید در کشورهای متخاصم، توسعه نیافته و با اقتصاد دولتی بدانیم. در چنین جوامع، ضرباتی که از قبالِ تحریم های بین المللی، تن ندادن به قواعد بین المللی (همانند اف ای تی اف) و مدیریت ناکارآمد بر اقتصاد وارد می شود، دست های نامرئی را به محض رسیدن به بازار، قطع می کند و کارآئی آن، زیر سؤال می رود.

ادامه مطلب
ناترازی سیاست خارجی تهران
ایران کشور ناترازی‌ها شده است

ناترازی سیاست خارجی تهران

اسلام ذوالقدرپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: آنچه ناترازی انرژی در بخش‌های برق، گاز، بنزین، آب و ... در ایران نامیده شده، علاوه بر افزایش نارضایتی شهروندان ایرانی، خسارات کلان به اقتصاد و همچنین پرستیژ ایران به عنوان یک منبع بزرگ انرژی را موجب شده، تنها بخشی از ناهنجاری ناترازی در ایران است.

ادامه مطلب
نخستین تحریم
آغاز گام‌های عملی دولت ترامپ برای به صفر رساندن فروش نفت ایران

نخستین تحریم

حدود دو هفته پس از آغاز دولت دوم دونالد ترامپ، اولین تحریم‌های جدید امریکا علیه ایران وضع شد و به ادعای مقام‌های امریکایی، «شبکه پیچیده و گسترده» انتقال نفت ایران به چین هدف این تحریم‌ها هستند.

ادامه مطلب