انتخاب سردبیر - آرشیو

اصلاحات قانون احوال شخصیه عراق چه می گوید؟
شائبه ترویج مروج کودک همسری و تعدد زوجات

اصلاحات قانون احوال شخصیه عراق چه می گوید؟ جدید

سید رضا قزوینی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: قانون احوال شخصیه عراق به شماره ۱۸۸ که مصوب سال ۱۹۵۹ است مرجع دادگاه های کشور در خصوص احوالات شخصیه عموم شهروندانی عراقی در مسائلی مانند ازدواج و طلاق و حضانت و ارث و ... بوده که مطابق شریعت اسلامی (مذهب اهل سنت) است و در سراسر عراق حتی برای شیعیان اجرا می شد. حالا با این اصلاحات، شیعیان می توانند در محاکم بر اساس احکام فقهی شان با آنها تعامل شود و صدور رأی شود.

ادامه مطلب
انتخابات زودهنگام آلمان و آینده روابط با ایران
بحران سیاسی در برلین

انتخابات زودهنگام آلمان و آینده روابط با ایران جدید

سیاوش قدوسی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تغییر نگاه سیاسی رهبران آینده آلمان در قبال ایران حتی در بحث مذاکرات احتمالی به عنوان عضو موثر در ۱+۵ می‌تواند یاری دهنده باشد. رصد دقیق گفتمان رهبران احزاب سیاسی و شکل‌دهی به جامعه ایرانیان مقیم، کلید طلایی تحلیل رفتار آینده دستگاه سیاست خارجه آلمان خواهد بود.

ادامه مطلب
تاکتیک تعرفه‌‎ای ترامپ
سدی بر بازار آزاد آمریکایی

تاکتیک تعرفه‌‎ای ترامپ جدید

مرتضی بنانژاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: تعرفه مالیاتی است که بر کالاهای وارداتی اعمال می‌شود. این مالیات که متناسب با ارزش کالاهاست به شرکت های وارد کننده تحمیل می‌شود نه بر صادر کنندگان و در نهایت این شرکت وارد کننده آمریکایی هزینه مالیات یا تعرفه را از طریق افزایش قیمت فروش به مشتری منتقل می‌کند و این مصرف کننده امریکایی است که بار اقتصادی تعرفه را متحمل می‌شود. از آثار تبعی آن این است که چون قیمت خرید کالا بالا می‌رود با کاهش اقبال عمومی مواجه و در نهایت تولید کننده متضرر می‌شود اما چرا رئیس جمهوری آمریکا شدیدا طرفدار اعمال تعرفه است؟

ادامه مطلب
ترکیب فشار حداکثری، مکانیسم ماشه و حملات نظامی
فشار فلج‌کننده:

ترکیب فشار حداکثری، مکانیسم ماشه و حملات نظامی جدید

مسعد سلیتی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: فشار فلج‌کننده علیه ایران، که از ترکیب سه استراتژی فشار حداکثری، فعال‌سازی مکانیسم ماشه و حملات نظامی تشکیل می‌شود، یک رویکرد چندجانبه و هماهنگ است که هدف آن وادار کردن ایران به تغییر رفتار و تسلیم در زمینه‌های مختلف ازجمله برنامه هسته‌ای، موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای است. این استراتژی یکی از موضوعات مهم در روابط بین‌المللی و تحولات منطقه‌ای است که با فشار حداکثری توسط ایالات‌متحده آغاز و با فعال‌سازی مکانیسم ماشه کشورهای اروپایی در شورای امنیت ادامه و با حملات نظامی اسرائیل طراحی و اجرا خواهد شد. 

ادامه مطلب
وفاق ملی و نقش دیاسپورای ایرانی در دیپلماسی عمومی
جمعیتی که می‌توانند به سود جمهوری اسلامی ایران باشند

وفاق ملی و نقش دیاسپورای ایرانی در دیپلماسی عمومی

هانیه زاهدی و سید محمد علی مدرس یزدی در یادداشت مشترکی برای دیپلماسی ایرانی می نویسند: دیاسپورا به علت هویت بین المللی که دارد نقش مکملی در کارکردهای دیپلماسی عمومی ایفا می‌کند، چرا که دیپلماسی عمومی به فرایندی گفته می شود که برقراری ارتباط یک دولت، مجموعه ای از دولت ها، بعضی از بازیگران فرودولتی و غیردولتی برای شناخت فرهنگ ها، نگرش ها و رفتار؛ برقراری و مدیریت روابط و تاثیرگذاری بر افکار و تحریک اقدامات به منظور تامین و توسعه منافع و ارزش های آن است. 

ادامه مطلب
درباره ایران اشتباه فکر نکنید
متفاوت بودن ایرانی‌ها با دیگران

درباره ایران اشتباه فکر نکنید

محمد علی شعبانی در پادکست ارزیابی پیرامون وضعیت ایران پس از عملیات هفت اکتبر در مصاحبه با سی اس آی اس می گوید: ایران وضعیتی متفاوت از دیگر کشور‌های اسلامی دارد. ملی گرایی در ایران خیلی قوی است با این حال هنوز اسلام برای ایرانی ها اهمیت دارد هر چند ایرانی ها روشی متفاوت از دیگر مسلمین جهان را در پیش گرفته اند.

ادامه مطلب
طلوع خورشید، غروب نفت؟
انرژی‌های نو در خاورمیانه:

طلوع خورشید، غروب نفت؟

سید کامران یگانگی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: کشورهای خاورمیانه، با آگاهی از محدودیت منابع نفتی و پیامدهای زیست‌محیطی آن، به تدریج به اهمیت انرژی‌های نو پی برده‌اند. سرمایه‌گذاری‌های عظیم در انرژی‌های خورشیدی، بادی و سایر منابع تجدیدپذیر، نشان از عزم جدی این کشورها برای تغییر رویکرد خود در حوزه انرژی دارد. در این میان، برخی کشورها با سرمایه‌گذاری‌های کلان و برنامه‌ریزی دقیق، به بازیگران اصلی صحنه انرژی‌های تجدیدپذیر در منطقه تبدیل شده‌اند.

ادامه مطلب
چرا با سلاح هسته ای مخالفم!
فلسفه در دیپلماسی:

چرا با سلاح هسته ای مخالفم!

علی مفتح در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: این مقاله از دو جنبه‌ی مهم، متمایز از سایر نوشته‌های مشابه است. نخست، برخلاف بسیاری از مقالاتی که به این موضوع پرداخته‌اند، این نوشتار با محوریت ایران نوشته شده است. به‌رغم آنکه استدلال‌های مطرح‌شده در آن، می‌تواند به سنت‌ها و تمدن‌های دیگر نیز تعمیم یابد، اما تمرکز اصلی آن بر بستر فکری، تاریخی و فرهنگی ایران اسلامی است. دومین تمایز این مقاله، شیوه‌ی بررسی آن است. در حالی که بسیاری از مباحث مربوط به سلاح هسته‌ای از دیدگاه‌های سیاسی، امنیتی و حتی دینی تحلیل می‌شوند، این مقاله تلاش دارد که این مسئله را از نگاه فکری مورد بررسی قرار دهد.

ادامه مطلب
سقوط اسد: توازن و تفاهم میان ترکیه و روسیه
آیا جنگ داخلی دیگری سوریه را تهدید می‌کند؟

سقوط اسد: توازن و تفاهم میان ترکیه و روسیه

محمدرضا بابایی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ایدئولوژی سیاسی حاکم بر نخبگان جدید بیشتر متاثر از قرائت حزب عدالت و توسعه ترکیه از مفهوم اسلام سیاسی است. حکومت جدید دمشق با ارائه این مدل از اسلام سیاسی درصدد است تا حداقل روی کاغذ ضمن تامین حقوق اقلیت‌های دینی، جامعه اکثریت مسلمان سوری را که بیشتر متاثر از مذاهب کلامی اشاعره و شاذلیة هستند را راضی نگه دارند. با این سیاست، ضمن ایجاد یک شبه وفاق اجتماعی در جامعه، نظر جامعه جهانی را نیز برای رفع تحریم‌ها و ادغام این کشور در نهادهای بین‌المللی جلب می‌کنند. احمد الشرع به خوبی می‌دانست که با گفتمان سلفی – جهادی و قرائت جهان وطنی از اسلام و تحکیم شریعت نمی‌تواند نظر مساعد جامعه جهانی را جلب کرد. جولانی دیروز و احمد الشرع این مسئله را نیز می‌داند که تکیه و وابستگی صرف به ترکیه نمی‌تواند انزوای جهانی سوریه را بشکند، از این رو وی درصدد تعامل با همه کنشگران منطقه‌ای و بین‌المللی موثر در نظام جهانی است تا از این طریق مشروعیت حکومت خود را تثبیت کند.

ادامه مطلب