فرصتی برای بازنگری در دکترین دفاعی ایران

جای خالی موشک‌های قاره پیما در روزهای سخت

۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۳۳۸۱۵ خاورمیانه انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: محمد مونسان
محمد مونسان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: اگر ایران دارای موشک‌های قاره‌پیما می‌بود، امروز اروپا (و حتی آمریکا) خود را در معرض مستقیم حملات ایران می‌دیدند و لذا زبان کمتر به گزافه‌گویی و تهدید باز می‌کردند. آنها امروزه در گوشه‌ای امن دنیا نشسته‌اند و در این روزها، سیل تسلیحات را روانه اسرائیل کرده‌اند و مدام بر آتش جنگ می‌دمند.
جای خالی موشک‌های قاره پیما در روزهای سخت

دیپلماسی ایرانی: این روزها، روزهای تلخی برای هر ایرانی است. کشورهای غربی در یک ادبیات تحقیرآمیز، به‌طور مداوم در حال تهدید کردن ایران هستند و پس از حملات مستقیم اسرائیل و آمریکا به خاک ایران، زبانشان درازتر شده و هرآنچه می‌خواهند علیه ایران و منافع ایران و حتی رهبر معظم انقلاب به زبان می‌آورند. یکی از علل گستاخی بیش از حد غربی‌ها این است که کشورهای خود را خارج از محدوده دسترسی ایران می‌بینند. در قسمت اول این مجموعه نوشتاری بر «لزوم دسترسی به سرزمین دشمن» تاکید کردیم. اگر ایران دارای موشک‌های قاره‌پیما می‌بود، امروز اروپا (و حتی آمریکا) خود را در معرض مستقیم حملات ایران می‌دیدند و لذا زبان کمتر به گزافه‌گویی و تهدید باز می‌کردند. آنها امروزه در گوشه‌ای امن دنیا نشسته‌اند و در این روزها، سیل تسلیحات را روانه اسرائیل کرده‌اند و مدام بر آتش جنگ می‌دمند. ایران در یک راهبرد نظامی کاملا اشتباه و در یک تحریم خودخواسته، برد موشک‌های خود را به 2000 کیلومتر محدود کرد. هدف از این برد صرفا دسترسی به اسرائیل بوده است، غافل از اینکه دشمنان اصلی ما و حامیان این رژیم کودک‌کش، همگی در خارج از این برد هستند. 

تغییر موازنه قدرت در صورت آزمایش موشک‌های قاره‌پیما

در این روزهای پر از تهدید و تحقیر، آزمایش یک موشک قاره‌پیما (ICBM) با قابلیت دسترسی به خاک اروپا می‌توانست همه معادلات را تغییر دهد. آنها در روزهای «ابهام هسته‌ای ایران» همواره ترس از این دارند که ایران ممکن است هر لحظه به بمب اتمی مسلح شود. اگر این ترس آنها با موشک قاره‌پیما ترکیب می‌شد، آنها را همواره در هراس از حمله مستقیم اتمی ایران قرار می‌داد لذا کمتر در آتش جنگ می‌دمیدند. این یک بازدارندگی بالقوه است. ایران از فناوری موشک‌های ماهواره‌بر برخوردار است که برخی از آنها مانند موشک ماهواره‌بر قاصد (سنگین‌ترین ماهواره‌بر ایران) دارای وزن کل 52 تنی است و می‌تواند مبنایی برای ساخت موشک قاره‌پیما باشد. در این موشک‌ها می‌توان با کاهش سوخت و برد، بر افزایش وزن محموله قابل حمل (مواد انفجاری و سر جنگی) افزود. همچنین بالعکس، با کاهش وزن محموله می‌توان بر وزن سوخت و مقدار برد افزود. 

یکی از تهدیدات ذاتی موشک‌های قاره‌پیما، احتمال و توانایی حمل کلاهک هسته‌ای است. موشک‌های قاره‌پیما، موشک‌های سنگین وزن با قابلیت‌های متنوعی در برد و وزن محموله (سر جنگی) هستند. آنچه مصطلح است اینست که حداقل وزن یک کلاهک هسته‌ای بارشی MIRV با قابلیت نصب بر موشک، 2 و نیم تن و کلاهک اتمی معمولی (غیربارشی) 500 کیلوگرم است. فعلا موشک‌های تاکتیکی ایران، اغلب دارای وزن سر جنگی 500 کیلومتری با برد 2000 کیلومتری هستند. فقط موشک خرمشهر4 است که دارای سر جنگی 1500 کیلوگرمی است ولی برد آن باز هم محدود به 2000 کیلومتر است. یعنی هنوز هیچ موشکی که سر جنگی 2 تنی حمل کند و برد قاره پیما یعنی بیش از 5000 کیلومتر داشته باشد نداریم. 

در سال‌های گذشته، ایران به‌طور مکرر و پیوسته آزمایش موشکی انجام می‌داد که اغلب هم رسانه‌ای می‌شدند. ولی در این روزهای حساس هیچ خبری از یک آزمایش موشکی جدید نیست. در شرایط روانی کنونی جامعه، آزمایش یک موشک قاره‌پیما حتی با سر جنگی سبک، می‌تواند روحیه مردم جامعه را دو چندان کند و در عین حال، پیام تهدید مستقیمی به اروپایی‌ها ارسال کند. اگر حاصل‌ضرب برد موشک و سر جنگی آن را یک مبنا در نظر بگیریم این عدد برای موشک‌های ایرانی کمتر از 3 میلیون (موشک خرمشهر4 با برد 2000 کیلومتر و وزن سرجنگی 1500 کیلوگرم با وزن کل حدود 22 تن) است و معمولا برابر 800 هزار است در حالی‌که این عدد برای یک موشک قاره پیما از 30 میلیون تا 180 میلیون (کیلوگرم- کیلومتر) است مثلا موشک روسی سارمات دارای برد 18 هزار کیلومتر با کلاهک 10 تنی و وزن کل 220 تن است. این اعداد و ارقام نشان می‌دهد که ایران برای رسیدن به موشک قاره‌پیما به یک جهش حداقل 10 برابری نیاز دارد.

ذخیره یک موشک قاره‌پیمای استراتژیک در ازای صدها موشک تاکتیکی 

شاید به نظر برسد که هزینه موشک‌های قاره‌پیما که از آنها به عنوان موشک‌های استراتژیک نام برده می‌شود، چندین برابر موشک‌های تاکتیکی (مانند موشک‌های فعلی ایران) باشد. این مطلب درست است ولی نکته‌ای که وجود دارد اینست که نیازی به ذخیره هزاران یا ده‌ها هزار فروندی موشک‌های استراتژیک نیست بلکه ذخیره آنها معمولا به چند صد فروند محدود می‌شود. چراکه موشک‌های استراتژیک با توانایی حمل کلاهک هسته‌ای صرفا برای کاربردهای استراتژیک پرتاب می‌شوند به گونه‌ای که تغییر محسوسی در نتیجه جنگ ایجاد کنند. به‌طور مشخص‌تر می‌توان گفت که هیچ‌گاه یک موشک قاره‌پیمای استراتژیک با برد 8000 کیلومتر از این سوی کره زمین به آن سوی کره زمین شلیک نمی‌شود تا با یک کلاهک یک تنی، صرفا یک یا چند ساختمان را تخریب کند. چنین کاری اصلا صرفه نظامی ندارد. در همه عملکردهای نظامی دو چیز در کنار هم سنجیده می‌شوند که توجیه-پذیری کاربرد یک سلاح را مشخص می‌کند: 1) هزینه اقتصادی سلاح 2) فایده نظامی سلاح (تاثیرگذاری بر صحنه نبرد). هرچه هزینه یک سلاح بیشتر باشد باید تاثیرگذاری نظامی آن نیز بیشتر باشد. لذا موشک‌های استراتژیک معمولا کم تعداد هستند (به‌دلیل هزینه‌های بسیار بالا) ولی تاثیرگذاری خارق العاده‌ای در صحنه نبرد دارند. حتی اگر این موشک‌ها به‌جای کلاهک هسته‌ای، از مواد اورانیومی ضعیف شده در کلاهک انفجاری خود استفاده کنند (با وزن سر جنگی 500 کیلوگرم یا کمتر)، باز هم می‌توانند یک شهر یا حداقل منطقه بزرگی از یک شهر را به‌طور کامل نابود کنند. در برخی از این موشک‌ها نیز صرفا ایجاد آلودگی رادیواکتیو یا آلودگی میکروبی شدید مد نظر است بدین صورت که به‌جای حمل کلاهک‌های انفجاری، در بالای آسمان یک شهر مواد آلوده پخش می‌کنند که می‌تواند بسیار خطرناکتر از تسلیحات متعارف باشد.    

هزینه اقتصادی و فایده نظامی ایران چگونه توجیه می شود؟

با توضیحات داده شده، سوال اصلی اینجا اینست که فرضا ایران امروز یک موشک قاره‌پیما را آزمایش کند. با توجه به اینکه ایران سلاح هسته‌ای ندارد و سلاح میکروبی و شیمیایی هم قصد استفاده ندارد، هزینه اقتصادی و فایده نظامی آن چگونه توجیه می‌شود؟ در اینجا باید گفت که در چالش 20 ساله پرونده هسته‌ای ایران، غربی‌ها همواره در ترس و هراس سلاح هسته‌ای ایران بوده‌اند و حتی برخی کارشناسان ارشد نظامی و مقامات عالی‌رتبه سیاسی آنها اعلام کرده‌اند که ایران یک هفته یا چند روز با سلاح هسته‌ای فاصله دارد. در شرایط کنونی با تعلیق همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، در دوران «ابهام هسته‌ای» به سر می‌بریم که نگرانی غربی‌ها را صد چندان کرده است. دقیقا چنین شرایطی (در صورت داشتن موشک‌های قاره‌پیما) یک بازدارندگی بالقوه ایجاد می‌کند یعنی آنها را همیشه در این اضطراب نگه می‌دارد که ایران هر لحظه که اراده کند، ظرف چند روز می‌تواند مستقیما خاک آنها را مورد حمله اتمی قرار دهد. 

آیا حامل‌های دریایی موشک در ایران وجود دارد؟

موشک‌های استراتژیک لزوما از روی لانچرهای زمینی پرتاب نمی‌شوند بلکه در دنیا اغلب آنها روی شناورها و به‌خصوص زیردریایی‌ها مستقر هستند. در ایران، هم فناوری موشک وجود دارد و هم زیردریایی و ناو جنگی ولی متاسفانه در یک سیاستگذاری غلط در دکترین دفاعی، هیچ‌یک از آنها قابلیت حمل و پرتاب موشک‌های دوربرد و حتی برد متوسط را هم ندارند. اگر ناوها و زیردریایی‌های ایران از سال‌های قبل قابلیت حمل و پرتاب موشک، حتی موشک‌های تاکتیکی فعلی با برد 2000 کیلومتر را دارا می‌شدند، ایران دارای گزینه‌های متعددی در حمله به دشمنان خود بود و می‌توانست از آب‌های دور دست کره زمین به دشمنان خود حمله کند. فعلا ایران متاسفانه یک گزینه بیشتر ندارد و آن هم پرتاب از لانچرهای زمینی از مرزهای غربی. دشمنان ایران و هم پیمانان آنها، با اطلاع از تنها گزینه ایران، همانند وعده صادق 1 و 2 و 3، حلقه‌های دفاعی چند لایه در اطراف مرزهای غربی ایران تشکیل دادند تا موشک‌های کمتری به اسرائیل برسند. اینها نگرش‌هایی هستند که حتما باید در دکترین دفاعی جدید ایران اصلاح شوند.  

اولویت هدف‌گذاری بر اروپا یا آمریکا؟

ایران برای دسترسی به خاک آمریکا (با فرض نداشتن قابلیت پرتاب موشک از روی زیردریایی و ناو)، باید موشک‌هایی با برد 11 هزار کیلومتر داشته باشد که تامین آن در آینده نزدیک چندان ممکن نیست. ولی برای دسترسی به خاک اروپا به‌خصوص کشورهایی مانند فرانسه و آلمان (که در نقش تامین کننده اصلی تسلیحات اسرائیل ظاهر شده‌اند) صرفا برد 4000 کیلومتر (از مرزهای غربی ایران) کفایت می‌کند. فراموش نکنیم که همه آنها در قالب اتحاد ناتو با هم مشارکت دارند و تهدید خاک یکی از آنها، فشار را مستقیما بر سایر اعضا نیز توزیع می‌کند و لذا از بی‌مسئولیتی سایر اعضای ناتو مانند آمریکا نیز جلوگیری می‌کند. اما اگر ایران مستقیما روی هدف قرار دادن خاک آمریکا تمرکز کند به مثابه «سنگ بزرگ علامت نزدن» است. با توجه به اینکه ایران پلتفرم‌های دریایی (زیردریایی و ناو) پرتاب کننده موشک دوربرد ندارد، پرتاب موفق و اصابت از فاصله بسیار دور 11 هزار کیلومتری بسیار بعید به‌نظر می‌رسد. لذا اولویت دسترسی به خاک اروپا یک اولویت معقول، در دسترسی و سریعتر است و برای اولویت‌های بعدی می‌توان روی دسترسی به خاک آمریکا تمرکز کرد.

عدم درس عبرت ایران از اتفاقات گذشته

جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته، جایگاه قدرت نظامی خود را در حد و اندازه یک «قدرت منطقه‌ای» تعریف کرده در حالی‌که مواجهه نظامی محتمل آن همواره با قدرت‌های بزرگ جهانی بوده است. اتفاقات دو سال گذشته به‌خصوص چند ماه گذشته و به‌طور ویژه در چند هفته گذشته (که مستقیما به خاک ایران حمله شد)، نقایص دکترین دفاعی ایران را به‌خوبی نشان داد. اینها همگی فرصت‌هایی بودند تا ایران در یک عملکرد هوشمندانه از دو سال قبل شروع به اصلاح فوری دکترین دفاعی خود می‌کرد که متاسفانه ایران هرگز عبرت نگرفت و دکترین خود را اصلاح نکرد و تا جایی این غفلت را ادامه داد تا مستقیما به خاک ایران و مراکز نظامی و هسته ای و مسکونی ایران حمله‌های شدیدی شد. در یک گام عقب‌تر، در موضوع شهادت سردار سلیمانی در سال 1398 که با هدف تحقیر ایران انجام شد، آمریکا مستقیما این حمله را انجام داد و مسئولیت آن را نیز بر عهده گرفت و حتی برای تحقیر ایران، فیلم آن را نیز پخش کرد. اگر ایران در همان سال 98 متوجه عدم بازدارندگی خود در برابر ابرقدرت‌ها می‌شد و فورا دکترین دفاعی خود را اصلاح می‌کرد، قطعا هیچ‌یک از اتفاقات تلخ دو سال گذشته به‌خصوص اتفاقات چند هفته گذشته رخ نمی‌داد. متاسفانه به نظر می‌رسد ساختار دکترین نظامی و دفاعی ایران به یک صلبیت و جمود دچار بوده و حاضر به هیچ تغییری نیست. شاید هم دچار یک اشتباه استراتژیک و فریب خوردگی در «جنگ شناختی» شدیم بدین صورت که دشمنان، نقاط قوت ما را «بیش از حد بزرگ» جلوه دادند و نقاط ضعف ما را پنهان کردند تا ما را به این جمع‌بندی برسانند که در «همین جایی که هستیم کفایت می‌کند». شاید هم مسئله نفوذ مطرح بوده تا پیشنهادهای موثر به دست فرماندهان ارشد نظامی نرسد. داستان هرچه بود، نتیجه آن، تاوان‌های سختی بود که دادیم که اگر باز هم از آنها عبرت نگیریم باز هم ضربات سخت‌تر و سنگین‌تری را پذیرا خواهیم بود. این سیر صعودی ضربات آنها به ایران از شهادت سردار سلیمانی (سال 98) تا جنگ غزه (1402) و سوریه (1403) و یمن و سپس حمله مستقیم 5 آبان 1403 اسرائیل به ایران و سپس حمله مستقیم 23 خرداد 1404 اسرائیل به ایران و سپس حمله مستقیم 1 تیر 1404 آمریکا به تاسیسات اتمی ایران کاملا مشهود است. خدا کند که فرماندهان ارشد نظامی ایران و مقامات عالی‌رتبه سیاسی گرفتار «جنگ شناختی دشمن» نشوند و به‌جای «پیروز مطلق» دانستن خود، فورا اقدام به اصلاح دکترین دفاعی ایران کنند تا فجایع بعدی را شاهد نباشیم. آنچه مطمئن هستیم اینست که اگر این در همچنان بر همان پاشنه (دکترین) قبلی بچرخد، باید منتظر حملاتی ده‌ها بار سنگین‌تر و تلخ‌تر باشیم و این رویه، نقطه توقفی نخواهد داشت. 

محمد مونسان

نویسنده خبر

استاد دانشگاه و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران موشک های بالستیک موشک های ایران محمد مونسان موشک قاره پیما ایران و اسرائیل حمله اسرائیل به ایران ایران و امریکا حمله امریکا به ایران


( ۶۰۷ )

نظر شما :

محمد ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۵:۳۴
به عنوان یک شهروند عادی می گویم که اولا حرف شما مثل این است که وقتی تیم ملی فوتبال میداند ممکن است در جاام جهانی با تیم هایی مثل برزیل و آرژانتین روبرو شود چرا برای مقابله با آنها آماده نیست ، جواب این است که اراده باید با توانایی همراه شود که منجر به نتیجه گردد. نکته دوم اینکه صلبیت و جمود در تصمیم گیری را نه تنها در حوزه نظامی بلکه در همه زمینه های فرهنگی ، سیاسی و اجتماعی شاهد بودیم و نتیجه این شد که طی یک دهه گذشته انواع بحران های سیاسی و اجتماعی را از سر گذراندیم.
ایرانی ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۷:۲۲
تحلیل بسیار درست و بجایی بود. درود بر نویسنده محترم. به گمان بنده یک مانع ساختاری و فکری عظیم در برابر ایجاد بازدارندگی حقیقی برای ایران وجود دارد. این جریان فکری، - خواه بر اساس درک اشتباه صورت مسئله، خواه با تعمد، - واقعیت را برای مسئولان ارشد نظامی و سیاسی کشور چنین جلوه داده که تنها راه پیشرفت کشور معامله با دشمن غربی است. معامله‌ای که کالای قابل فروش ایران شوربختانه بجز توان دفاعی، توان موشکی و توان هسته ای چیز دیگری نبوده. شگفت‌انگیز است که هنوز هم برخی در ایران تا حرف از سلاح هسته ای موشک قاره پیما می شود بلافاصله شعارهای بی معنی می دهند که تنها بازدارندگی واقعی فقط انسجام داخلی است! انگار که داشتن سلاح هسته‌ای یا موشک قاره پیما با انسجام داخلی منافاتی داشته یا اساسا ربطی به موضوع دارد! تا مسئولان سیاسی و بطور مشخص وابستگان به یک جریان فکری خاص همواره همه ی هستی ما، از جمله امور دفاعی را، به جلب رضایت غرب و بهبود رابطه با دشمن گره بزنند، متاسفانه در بر همین پاشنه خواهد چرخید و اوضاع از این هست هم بدتر خواهد شد.
علی ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۷:۴۲
خوبه ولی روسیه هم فکر کنم داشته باشه
محمد سهرابی ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۷:۵۸
من به عنوان یکی از شهروندان ایرانی خواهان ساخت موشک قاره پیما و سلاح هسته ای هستم همچنین ساخت زیر دریاییهایی که بتوانند موشک‌هایی تا برد چند هزار کیلومتر رو حمل و شلیک کنند و مجهز به بمب اتمی باشند
بنده خدا ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۸:۲۴
تحلیل درستی است علتش هم مرعوبین غرب و غرب گرا و هم نفوذی ها در بخش های مختلف دولت است انشالله که کار سیاستگذاری و تامین منابع به دست دلسوزان کشور بیفتد.
ناشناس ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۸:۵۸
تا دیر نشد ایران عزیزمان باید مانند کره شمالی به موشک قاره پیما دست پیدا کند چنانچه کمک هم لازم باشد از دیگر کشورها مانند کره شمالی کمک بگیرند دشمن نمردِ دشمن دشمنِ همیشه هست اگر این چنین نباشد کشورهای دور دست که در امن هستند ایران عزیزمان را تهدید خواهندکرد همانطور که در جنگ دوازده روز متجاوزان آمریکا و اسرائیل حتی غیر مستقیم بعضی کشورها را مشاهده کردید
احسان ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۹:۲۸
به یاری خداوند در آینده بسیارنزدیک و با ساخت موشکهای قاره پیما با برد ۱۲ هزار کیلومتر ومجهز به کلاهکهای هسته ای جدید قدرتمند برای هدف قراردادن کاخ سفید ( کاخ سیاه)و سایر ایالتهای امریکا و همچنین فرانسه و المان و اسراییل جنایتکار کودک کش و ارباب همه شان انگلیس . تبدیل به ابر قدرت ترین کشور دنیا خواهد شد  بی صبرانه منتظریم و دست رهبر عزیز و فرزانه و دانشمندان عزیز و نظامیان عزیز و وفادار را میبوسیم .و انتقام تمام مظلومان عالم را از این جنایتکاران به یاری و اذن خداوند خواهیم گرفت نصر من الله و فتح قریب .
سادات ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۱۹:۴۵
ایران بایدهرچه سریعتر بمب هسنه ای قاره پیمابسازد
ایران مقتدر و باشکوه ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۳۵
واقعا تحلیل درست و منطقی بود. در جایی که قانون جنگل حاکم است اگر قوی نباشی محکوم به تحقیر و شکست خواهی بود.
ابوالفضل ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۳۵
تحلیل جالب و خوبی بود ، اگر ایران عزیزمان موشک‌های قاره پیما با تنوع و قدرت زیاد بودن ، و دارای چندین بمب اتمی بوده ، و سلاحهای نظامی و جنگی نیروهای مسلح را توسعه و پیشرفت می‌دادند آمریکا و اسرائیل و کشورهای غربی جرأت نمی‌کردند برای ایران عزیزمان خط و نشان بکشند ، در دنیای امروز تنها راه بازدارندگی قدرت نظامی است وبس
ابوالفضل ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۳۸
تحلیل جالب و خوبی بود ، اگر ایران عزیزمان موشک‌های قاره پیما با تنوع و قدرت زیاد بودن ، و دارای چندین بمب اتمی بوده ، و سلاحهای نظامی و جنگی نیروهای مسلح را توسعه و پیشرفت می‌دادند آمریکا و اسرائیل و کشورهای غربی جرأت نمی‌کردند برای ایران عزیزمان خط و نشان بکشند ، در دنیای امروز تنها راه بازدارندگی قدرت نظامی است وبس
شهر وند ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۴۶
به نظر من خیلی راحته رسیدن به خاک اروپا و تهدید آنها با همین غنی سازی ۶۰درصد که داریم چندین کلاهک جنگی ۱۰۰تا ۲۰۰کیلو بسازیم خود به خود برد موشک ها هم بالا میرود وکلاهک باید در فاصله ۲تا ۳کیلومتری هدف منفجر شود و برای افزایش برد موشک از سوخت جامد و مایع همزمان استفاده شود و از چندین موتور برای پرتاب اولیه وبا خارج شدن از جو زمین از موتور سوخت جامد با رانش بالا و هدایت به سمت هدف استفاده شود در عرض چند هفته ساخت این موشک عملی خواهد شد
ایرانی ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۵۲
بله استراتژیست های سیاسی و نظامی ایران باید به این مسئله توجه می کردند که اگر ما با صهیونیسم اسرائیل مشکل داریم مرکزیت آن در آمریکاست که ۱۲۰۰۰ کیلومتر با ما فاصله دارد.
داود ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۱:۱۹
درسته استاد باید مسئولین کشور به این فکر باشند وانجام دهند،به امید آن روز
شهرام ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۲:۰۹
ساخت سلاح هسته‌ای از نان شب واجب تر است.
محمد ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۳:۴۰
در مورد موشک قاره پیما حرفی نیست. اما سلاح اتمی به فتوای رهبر حرام است. و کشوری که ادعای مسلمانی دارد سلاح کشتار جمعی نباید داشته باشد. انسجام ملی و دیپلماسی بهترین بازدارنده است
محمدرضا ۱۷ تیر ۱۴۰۴ | ۲۳:۵۵
سلام و درود. با احترام به نویسنده این مطلب، بنده تا حدود زیادی مخالف نظرات ایشون هستم. به دو دلیل: اولا: دکترین دفاعی ایران کاملا بر مبنای دفاع مشروع میباشد و سیاست جمهوری اسلامی ایران معمولا بر مبنای بهانه ندادن به غرب است، یعنی ایران نمیخواد به عنوان یک تهدید علنی واسه اروپا تلقی بشه. نویسنده دکترین دفاعی ایران رو اشتباه خوانده، در حالی که اتفاقا دکترین نظامی ایران کاملا مبتنی بر جغرافیا و فرهنگ و سیاست و اقتصاد ایران در مقابل تهدید های واقعی پایه ریزی شده، ایران چند دهه برنامه ریزی کرده تا بتونه از نظر دفاعی مستقل و به صرفه و دست پر باشه، علی الخصوص اینکه استراتژی دفاعی ایران کاملا بر جغرافیای طبیعی و تهدیدهای اطراف ایران بنا شده. در آخر عرض کنم که طراحی و برنامه ریزی های جمهوری اسلامی ایران در حوزه های امنیتی و دفاعی و نظامی و سیاسی و دیپلماتیک از ابتدا قابل تحسین بوده که به نظر من نشون دهنده جهان بینی و آینده نگری قوه عاقله نظام و دلسوزان کشوره، و اینکه دانش نظامی و امنیتی و سیاسی و علمی و دیپلماتیک رهبر ایران قابل ستایش بوده و هست، چرا که راهبری ایشون همواره جامع الشرایط بوده و در سخت ترین و پیچیده ترین شرایط انجام شده. ایشون فکر خیلی چیزارو میکنه همیشه که چند سال بعد معلوم میشه معمولا.
ایرانی ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۰:۰۱
در این زمان از تاریخ ایران که کشور عزیزمان به طور دائم از سوی دشمنان دورونزدیک تهدید می شود این نوع از قدرت بازدارندگی ( موشک قاره پیما) لازم وجدی است ..دست نویسندگان وطن دوست را میبوسم. زیرا با قلم از کشور دفاع می کنند hozukux
ناشناس ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۰:۱۰
پاکستان و کره شمالی موشک قاره پیما دارند از آنها خریداری کنیم از بودجه های دیگر کم کنیم و به بودجه تجهیزات نظامی اضافه کنیم حتی ما حاضریم طلا و جواهرات و آنچه داریم برای جنگ هزینه کنیم از مردم کمک مالی جمع کنید برای هزینه جنگ ما حاضریم برای ادب کردن کسانی که دور از دسترس بودن گستاخ شان کرده هزینه کنیم
مصطفی ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۰:۳۱
عالی
هیری ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۱:۱۷
درسته اشتباه درموردقدرت دفاعی خودمون،با تحلیل اشتباه وبزرگنمایی کشور توسطچندکارشناس خارجی،مثل برنامه آنچه درموردمامیگویند
موسی الرضا ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۱:۲۰
وقتی ایران توانایی پرتاب ماهواره را دارد. یعنی موشک قاره پیما دارد. چراکه برای تزریق ماهواره به مدار زمین باید دهها برابر مسافت را به صورت بیضوی یا کروی بپیماید. و نداشتن موشک قاره پیما بی معنی است
حسین ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۱:۲۹
به عنوان یک ایرانی دقیقا درست تحلیل کردی ایران باید حداقل در مقابل اروپا بازدارندگی ایجاد میکرد تا هر کوتوله ای به خودش اجازه نمی‌داد اینگونه ملت ایران رو تحقیر کنه کار به جایی رسیده که امروز وزیر خارجه لهستان به خودش اجازه میده ایران رو تهدید کنه pa8
حمید ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۱:۴۳
این نظریه خوب بود ولی یه چیزی کم داشت زمانیکه سردار شهیدمان سردار سلیمانی در کشورهای عربی برایمان پایگاه نظامی ایجاد کرده بود بطوریکه نیروی زمینی ما براحتی رفت و آمد میکرد ما قدر زحماتشو ندونستیم و با سهل انگاری مسئولین کم خرد داخلی اون پایگاهها را از دست دادیم و........بنظرم این مورد هم یکی از عوامل نترسیدن اسراییل از ایران بود و.......درپایان بطور جد میگم اسراییل به تنهایی توان مقاومت ۴۸ساعت در برابر ایران را ندارد ما با ناتو میجنگیم پس باید به فکر موشک ویا وسیله جنگی باشیم که کشورهای ناتو رو باهاش تهدید واقعی بکنیم جوریکه متقابلا به جد اونا هم از تهدیدمان بترسند.....به امید آن روز
خسرو ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۲:۰۱
ما ملت ایران امیدواریم که با این تحلیل درست و بجا بطور فشرده دکترین نظامی خود را به سطح بالایی برساند.با توکل به خدا انشالاه
مجید ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۲:۰۹
بسیار عالی و زیبا
علی ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۲:۲۴
خیلی خوبه عالیه اماچه فایده وقتی ازیک پراید ادم کش دست نمیکشیم ونمیزاریم کسی حتی گوشه چشمی به دارایی هایمان کند اصول اولیه رارعایت نمیکنیم وپله اول هم نساختیم بعد توذهنمان اسمان خراش پرورش میدیم وهمه مردم ایران رابالای اسمان خراش تجسم میکنیم سردارشهیدمون براتست یه موشک باید زمینش رابفروشه به همون خداوندیه خدا اول باید خودمون رادرست کنیم بعد بیاییم چرت وپرت بگیم تومملکتی که انقدرثروت داره باید به نظرتون چی کار کرد بله داداش مامشکل اصلی خودمونیم نه امریکا نه اسراییل ونه هیچ سگ وگربه دیگه ای
آرمان ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۳:۳۹
کو گوش شنوا؟ الان باید ما حداقل پنج تا ده بنب اتمی استراتژیک برلی بازدارندگی و ایجاد توازن وحشت داشتیم البته به همراه موشک های بالستیک قاره پیما پنج هزار و هفت هزار و ده تا دوازده هزار کیلومتر و حداقل سی تا چهل موشک اتمی تاکتیکی با کلاهک با حداقل دو تا سه کیلوتنی که بشه یا هر کدومش یک ناو هواپیمابر بزرگ رو غرق کرد یا یک پایگاه بزرگ نطامی رو کلا ویران کرد
علی ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۶:۱۵
در مقابل دشمنان باید قاطعانه بصورت تهاجمی و پیش دستانه عمل کرد تا همه آنها را پشیمان کرد
مسعود ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۷:۱۴
بسیار خوب و عالی.در قانون جنگلی که اکنون بر دنیا حکم فرماست بهترین روش قدرتمند شدن است وازهیچ چیزی نباید ترسید.اب از سرما گذشته پس باید فکری اساسی کرد
ترکمن اوغلان ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۸:۴۱
ایران بزرگ نشان داده که از نظر موشکی در منطقه بهترین هستیم و ما از این به بعد باید در ساخت هواپیما های جنگی و راداری پیشرفت کنیم
اشکان اتشگاه ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۰۹:۴۹
درحال به آنچه که میتوانیم درست کنیم باید انجام بدهیم داشتن۴۰۰ کیلو اروانبوم۶۰ درصدد بشکه ها بسته به درد نمی‌خورد از آن باید استفاده کرد چندسال است خاله خاله بازی میکنیم،دقیقابه شهادت رساندن سردار سلیمانی بزرگترین ضربه به ایران بود یا باید چشم بگویم ، یا هرچه بادا باد تصمیم بگیریم که ایران هم حرف دارد
مهدی ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۱۰:۲۷
الان زمان گفتگوودیپلماسی هست *نه موشک*درگفتگوهای برجام موشک تولیدکردندوازشهرموشکی رونمایی کردندوماموشک رامیخواهیم چکارالن زمان تامل بادنیاست و...کسانیکه این جملات رامیگفتند عملاهم درتولیدموشک وباللا بردن توان دفاعی کشور سنگ اندازی میکردند خدازتقصیراتشان نگذردوامیدوارم روزی دردادگاه عدل الهی پاسخگوی مردم ایران باشندومحاکمه شوند
علیرضا محمدی ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۱۰:۳۷
بیش از سی سال هزینه های هنگفتی از پول بیت المال بجای رفاه و آبادانی صرف نظامیگری شد. اما ظرف چند ساعت همگی پودر شد رفت هوا بخصوص هزینه های انسانی که هرگز جبران نخواهد شد. برادر باید واقع بین بود نمی توان با قدرت های جهانی شاخ به شاخ شد و بازدارندگی ایجاد کرد مگر در صورت داشتن قدرت اقتصادی، قدرت دانش فنی و قدرت نظامی قابل اتکا. از سوی دیگر اگر توصیه های مورد نظر نگارنده را همه کشورها انجام بدهند مانند موشک های بالستیک قاره پیما یازده هزار کیلومتری و چهار هزار کیلومتری یا حتی دستیابی به سلاح های اتمی که طبق برخی کنوانسیون های بین المللی برای حفظ و امنیت بین المللی محدود شده اند، ضمن گسترش نظامی گری میان کشورها شاهد جهانی با امن تر و با ثبات تر نخواهیم بود. با ایجاد روابط دوستانه و سازنده بجای سیاست های چالش برانگیز میان همه کشورها می توان به امنیت و منافع ملی دست یافت در غیر اینصورت یا آسیب پذیر می شوید یا بصورت تحقیرآمیز شکست قطعی می خورید.
سعیده ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۱۱:۲۷
از کجا میدونید که ایران موشک قاره پیما نداره؟ سپاه و ارتش که نباید همه چی رو بگن حالا فرضا اروپا و آمریکا بدونن موشک قاره. پیما داریم به نظرتون باز دست از گزافه گویی برمی‌دارن نه برنمیدارن ایران چه مجهز به پیشرفته ترین سلاح ها باشه یا نباشه اکثر کشورهای آمریکایی و اروپایی هدفشون اتحاد هست برای فروپاشی ایران عزیزمان و مسلما ارتش و سپاه گرانقدر و قدرتمند ما فکر این روزها رو کردن و آمادگی هر حمله ای رو دارن فقط همه چی رو نمیگن تا بتونن به موقع دشمن رو غافلگیر و زمین گیر کنند
ناشناس ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۱۲:۴۶
این مطلب کاملا اشتباهه. موشک قاره پیما فقط زمانی بازدارندگی داره که شما کلاهک هسته ای داشته باشی بدون کلاهک هسته ای باعث مضنون شدن دنیا به شما و تحریم های شدید اقتصادی میشه یعنی اش نخورده و دهن سوخته. سلاح هسته ای هم با توجه به تهدید موجودیتی ایران بر علیه اسراییل و مرگ بر امریکا و اسراییل گفتن ایران به هیچ وجه امکان ساختش وجود نداره. یعنی حرکت به سمت هسته ای شدن مساویست با حمله نظامی، مثل همین الان. بهترین کار اصلاح سیاست خارجی هست.
داریوش تقی پور ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۱۲:۴۷
خداخیرت بده حرف حق جواب نداره
ایرانی ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۱۹:۰۸
پیش گیری بهتر است باید ساخت آماده بود هم موشک قاره پیما هم کلاهک اتمی تا هیچ کشوری حتافکر حمله به ایران هم به سرش نزنه
مالک ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۱۹:۴۴
اگر میخواهیم ایرانی امن داشته باشیم حتی یک روز هم دیر هست باید باید موشک با برد بیش از 6000کیلومتر در وهله اول و در وهله دوم برد بیشتر از 12000کیلومتر داشته باشیم منتها موشکها باید سریع و قدرت تخریب بالا داشته باشند.
حسین ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۵۴
ایران باید جنگ هوشمند انجام دهد . جنگ اطلاعاتی . سایبری . ترور . انتحاری ‌و بعصی مواقع جنگ فیزیکی . مثل اسرائیل
رضا قاسمی زاده ۱۸ تیر ۱۴۰۴ | ۲۱:۲۷
احسنت. عالی بود. باید از جنگ 12 روزه درسهای بزرگی بگیریم. بازنگری در دکترین نظامی ضروری است. همچنین در حوزه پدافند غیرعامل باید تغییرات اساسی اعمال کنیم.
محمد ۱۹ تیر ۱۴۰۴ | ۰۴:۰۱
سلاح بازدارنده از واجبات است مثل نماز
ب ۱۹ تیر ۱۴۰۴ | ۰۶:۳۴
کره شمالی یک سر برید بد نیست
Ali ۱۹ تیر ۱۴۰۴ | ۰۸:۱۳
به نظر من ایران باید رو دانشمندان سرمایه گذاری کند و اقدامات امنیتی را برای آنها صد برابر کند تا ترور نشوند. این موقع هست که به هدف خواهند رسید.
محمد ۱۹ تیر ۱۴۰۴ | ۱۵:۵۲
خیلی مورد خوب و مهمی هست و باید موشک های قاره پیما تا برد ۱۴ هزار کیلومتر تولید کنیم و داشته باشیم، حتی اگر استفاده نکنیم حتما بازدارندگی میاره.
قویدل ۱۹ تیر ۱۴۰۴ | ۲۲:۵۷
کاملا مخالف نویسنده محترم هستم.چرا همش به فکر موشک کم برد و دوربرد و قاره پیما هستیم و جنگ و این حرفا.مگه چقدر میخوایم زندگی کنیم چرا با روشهای دیگه کار رو جلو نبریم.بخدا ماهم موندیم تو این وسط با این شرایط هرروز که از خواب پامیشی با قیمتهای جدیدو تحریم و گرانی احتمال جنگ و ...روبرو میشی.خدا خودش رحم کنه و درست کنه انشالله.
محسن ۲۰ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۱۷
آقای قویدل به چه روش‌ها دیگه کاش توضیح بدی اکر هم از نابودی ایران عقب نشینی کردن بخاطر موشک ها بود قطعا باید قاره پیما اعلام رسمی بشه چون قطعا داریم و یا توانایی ساخت سریع آن را داریم اما هسته‌ای باید مخفیانه آزمایش بشه در زیر زمین