ارمنستان مسیر حضور نیروهای امدادی ایران را هموار کند

خطرات اتکای بیش از حد پاشینیان به غرب

۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۲۱۰۹ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: احسان موحدیان
احسان موحدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ساکنان چندهزار ساله قراباغ که نگران تکرار نسل کشی سال ۱۹۱۵ با همکاری باکو و ترکیه هستند، مجبور شدند با سرعت فراوان خانه و کاشانه و مشاغل خود را رها کنند و با هر وسیله ممکن به سمت شهر گوریس بروند تا جان و مال و ناموسشان در امان باشد، به خصوص که تصاویر و ویدئوهای هولناکی از مثله کردن، شکنجه و کتک زدن نظامیان و غیرنظامیان ارمنی توسط سربازان آذربایجان در قراباغ منتشر شده است. در این شرایط ایران کاملا آماده و علاقمند است تا نیروهای امدادی خود را از طریق مرز مشترک دو کشور به ارمنستان بفرستد تا در این وضعیت دشوار یار و حامی همسایه قدیمی و بی آزار خود باشند. اما اطلاعاتی که به دست نگارنده رسیده، حاکی است دولت ارمنستان برای حضور نیروهای امدادی ایران همکاری لازم را ندارد و در این زمینه مشکلاتی را ایجاد کرده است.
خطرات اتکای بیش از حد پاشینیان به غرب

دیپلماسی ایرانی: این روزها بحرانی انسانی در ارمنستان شکل گرفته که ناشی از کوچ اجباری نزدیک به 120 هزار جنگ زده و آواره فراری از قراباغ به ارمنستان است.

ساکنان چندهزار ساله قراباغ که نگران تکرار نسل کشی سال 1915 با همکاری باکو و ترکیه هستند، مجبور شدند با سرعت فراوان خانه و کاشانه و مشاغل خود را رها کنند و با هر وسیله ممکن به سمت شهر گوریس بروند تا جان و مال و ناموسشان در امان باشد، به خصوص که تصاویر و ویدئوهای هولناکی از مثله کردن، شکنجه و کتک زدن نظامیان و غیرنظامیان ارمنی توسط سربازان آذربایجان در قراباغ منتشر شده است.

در این شرایط ایران کاملا آماده و علاقمند است تا نیروهای امدادی خود را از طریق مرز مشترک دو کشور به ارمنستان بفرستد تا در این وضعیت دشوار یار و حامی همسایه قدیمی و بی آزار خود باشند. اما اطلاعاتی که به دست نگارنده رسیده، حاکی است دولت ارمنستان برای حضور نیروهای امدادی ایران همکاری لازم را ندارد و در این زمینه مشکلاتی را ایجاد کرده است.

متاسفانه دولت آقای پاشینیان ترجیح می دهد برای کمک به آوارگان قراباغ از نیروهای آمریکایی و فرانسوی کمک بگیرد که جز صدور بیانیه های توخالی و تماشای آنچه در قراباع گذشت، کار دیگری انجام ندادند و حضور آنها در جنوب ارمنستان و ایروان تنها با هدف مقابله با نفوذ روسیه و آسیب زدن به تمامیت ارضی، ثبات و امنیت ایران صورت می گیرد و اهمیتی به حفظ مرزهای ارمنستان نمی دهند.

اگر دولت ارمنستان می خواهد که مرزهای این کشور با هجوم باکو و ترکیه بیش از این ناامن نشود و اگر می خواهد استان سیونیک بخشی از این کشور باقی بماند و خاطرات تلخ آوارگی ارامنه و نسل کشی سال 1915 تکرار نشود باید از کشورهای همسایه استمداد کند و به خصوص از همسایگانی مانند ایران، روسیه و گرجستان بخواهد تا نقش آفرینی فعالی به خصوص در جنوب ارمنستان داشته باشند. تجربه ارزشمند و موفق ایران در سوریه برای کمک به آوارگان و مقابله با دست اندازی بیش از 80 کشور به این کشور در دسترس ارمنستان است. ایران بر خلاف دو همسایه ارمنستان یعنی آذربایجان و ترکیه نه تنها هیچ چشم طمعی به خاک این کشور ندارد، بلکه تنها همسایه ای است که از انگیزه و توان کافی برای متوقف کردن کشورهای متخاصم برخوردار است تا از شکل گیری ناتوی ترکی، خفگی ژئوپلتیک خود و ارمنستان و سرازیرشدن صهیونیست ها، تجزیه طلبان، تکفیری ها و سربازان ناتو به منطقه جلوگیری کند.

زمانی که داعش به مرزهای ایران نزدیک شد، دولت عراق به طور رسمی از جمهوری اسلامی خواست تا دو تیپ از نظامیان ایران 20 کیلومتر در خاک عراق پیشروی کنند و به طور رسمی اعلام شد اگر داعش از 40 کیلومتری مرز ایران نزدیک تر بیاید، با آن برخورد نظامی خواهد شد. این تهدید موثر بود و داعش را متوقف کرد و در نهایت همکاری ایران و عراق به نابودی این گروه تروریستی منجر شد.

ایران باز هم می تواند در صورت موافقت و همراهی دولت ارمنستان در کل منطقه مرزی دو کشور برای اسکان آوارگان قراباغ اقدام کرده و در داخل خاک ارمنستان آوارگان این کشور را به بهترین شکل اسکان دهد. همکاری ایران و ارمنستان برای ایجاد اردوگاه پناهندگان و اسکان آرتساخی ها در منطقه حساس مرزی که باکو و ترکیه برای اشغال آن و ایجاد دالان تورانی ناتو (کریدور جعلی زنگزور) برنامه ریزی می کنند هم از مشکلات و دردهای این مردم می کاهد و هم امنیت مرز حساس ایران و ارمنستان را تامین می کند.

علاوه بر این، می توان ظرف مدت کوتاهی با همکاری شرکت های توانمند و باتجربه ایرانی نسبت به ساخت مسکن و ایجاد زیرساخت های لازم در شمال ارس برای سکونت ارامنه آواره شده از آرتساخ اقدام کرد تا آنها به طور دائمی در این منطقه استراتژیک ساکن شوند و مرز ایران و ارمنستان با حضور ارامنه توانمند و با انگیزه امن تر و مستحکم تر شود. در صورت اجرایی شدن این روند حضور گسترده ایران در خاک ارمنستان مشروعیت بیشتری می یابد. ولی متاسفانه دولت پاشینیان همکاری لازم را با ایران ندارد و کمک رسانی و حضور نیروهای امدادی را تسهیل نمی کند. لذا این رویه باید عوض شود.

نباید فراموش کرد که ترکیه به بهانه اسکان آوارگان سوری و با هدف اشغال دائمی شمال سوریه، اردوگاه هایی را برای این افراد ایجاد کرد و بیشتر تروریست های جبهه النصره و مزدوران مسلح وابسته به خود را نیز در این اردوگاه ها ساکن کرد که نتایج تلخ این رویه استعمارگانه و تجاوزکارانه هنوز هم پابرجاست.

تامین امنیت مرزهای ارمنستان با استفاده از مردم بومی خود این کشور که انگیزه کافی برای دفاع از سیونیک را نیز دارند، مشکل کمبود جمعیت در جنوب ارمنستان و برنامه ریزی باکو و ترکیه و انگلیس برای تغییر ترکیب جمعیتی در این منطقه به نفع اتباع این دو کشور را نیز برطرف می کند و یک راه حل دائمی و خلاقانه برای کاستن از عطش ترکیه و باکو برای جنگ افروزی است.

البته نظامیان ایران با رصد روزانه منطقه از طریق پهپادها و هواپیماهای شناسایی به طور مرتب در حال کنترل مرزهای شمال غربی ایران هستند. ولی این اقدامات به طور کامل بازدارنده نیست و لزوما از جنگ جلوگیری نمی کند. همکاری دولت ارمنستان در این زمینه ضروری است و البته جمهوری اسلامی ایران برای حفظ راه ارتباطی چندهزارساله خود با ارمنستان منتظر اجازه و اعمال نظر هیچ کس نخواهد ماند.

احسان موحدیان

نویسنده خبر

دکتر احسان موحدیان، مدرس دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ارمنستان ایران و ارمنستان نیکول پاشینیان غرب غرب و ارمنستان آذربایجان جمهوری آذربایجان ترکیه ترکیه و آذربایجان ترکیه و ارمنستان احسان موحدیان نسل کشی نسل کشی ارامنه


( ۱۹ )

نظر شما :

علیرضا ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۱۰:۵۵
همکاری شما با دکتر محمد ندیمی تحلیلگر مسایل همه جانبه جای خوشحالی در جهت روشن شدن افکار مردم دارد.
عبدالرضا ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۱۱:۱۱
ساکنین چند صد ساله قره باغ برای حفظ مرز چند ده ساله ارمنستان با ایران در زنگزور ساکن نمی شوند چون اصلا با اراضی ازربایجان در تضاد هستند و کلا انها در قفقاز به صورت اقلیت پراکنده ای هستن که با این سرزمینها تناسبی ندارن و متعلق به اطراف دریاچه وان می باشن
آتیلا ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۱۱:۱۳
خوب چرا منطقه زنگه زور به گفته خودت و در واقعیت هم خالی از سکنه هست؟آیا غیر از این هست که ارمنستان با سیاست پاک سازی قومی بالغ بر ۲۵۰ هزار آذربایجانی ساکن آن منطقه را از آنجا اخراج و آوره کرده است ارمنستان بایستی تا بحال از سیاست زیاده خواهی توسعه طلبانه و اشغال و طمع به خاک همسایگان خود دست بر دارد و اینرا بداند که تکیه بر بیگانگان و دیگر قدرتها و دولتهای خارجی تا ابد نمی تواند به سیاست اشغالگری خود ادامه دهد از آزاد سازی قره باغ بایستی درس لازم را گرفته باشند تا دیگر به دام و دور تسلسل اشتباهات خود پایان داده باشند بخش قابل توجه این افرادی که الان به میل خود و نه به اجبار قره باغ را ترک می کنند در طول ۳۰ سال گذشته از لبنان سوریه عراق و ایران به آن منطقه کوچ و اسکان داده شدند هستند حال شما توصیه می کنید دوباره در جایی اسکان یابند که باز متعلق به آذربایجانیها هست چرا آن بیچاره ها بایستی ابزار توسعه طلبی یک عده متوهم زیاده خواه باشند؟ اکنون خود افراد عاقل ارامنه به صراحت اعلام می کنند که سیاست و اصرار ما برای اشغال ۳۰ ساله قره باغ با تکیه بر قدرتهای دیگر اشتباه بود لیباریدیان سیاست مدار ارمنی می گوید ۲۵ سال تمام دنیا به ما گفت قره باغ آذربایجان هست ما گوش نکردیم و فرصت های صلح را سوزاندیم ما اهل مظلوم نمایی هستیم اساس سیاست ملت ما نباید این باشد.ما قربانی بودیم و هستیم و خواهیم بود.
ابراهیم ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۱۳:۰۲
هلال احمر منفعل شده است ، چرا پشتیبانی لازم صورت نمی‌گیرد ، خاطره کمکهای ایران در زلزله ارمنستان در یاد مردم ارمنستان هنوز محو نشده ، چرا انفعال وجود دارد در ایران
ناشناس ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۱۴:۳۴
جناب مثل اینکه اطلاع نداری شورای اروپا حدود سه ماه پبش تصویب کرد که ارمنستان در بین سالهای اواخر دهه هشتاد و اوایل نود مرتکب اقداماتی شده که مصداق بارز پاکسازی قومی چهارصدهزار نفر آذربایجانی است و دولت ارمنستان سریعا باید اقدامات لازم برای برگشت و اسکان و برگرداندن املاک و اموال مصادره شده این آذربایجانیها که الان پس از گذشت سی سال جمعیتشان بالغ بر یک میلیون نفر شده فراهم کند اکثریت این افراد افراد بومی منطقه زنگزور و اطراف دریاچه گویچه و خود ایروان می باشند
آریوبرزن ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۱۷:۳۹
شورای اروپا خیلی قبل‌تر نسل کشی ارامنه توسط ترکها در مقیاس میلیونی را به رسمیت شناخته پانترک جان!
هاکان ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۲۰:۳۷
تنها راه حفظ منافع ایران در قفقاز همکاری با کشور آذربایجان هست. متاسفانه تحلیل های دور از واقعیت امثال موحدیان باعث شده ایران همواره روی اسب بازنده شرط بندی کند. این فرد کلا رویاهای خود را بهدایم تحلیل می نویسد. تحلیل باید بر مبنای فکت های واقعی باشد.
خسرو ۰۹ مهر ۱۴۰۲ | ۲۱:۳۲
در یک قلم هزار دروغ -- عجب بافنده ماهری !!!! به اطلاع شریف شما برسد که ارمنستان خود قبول کرده که ۶۵ هزار نفر آذربایجانی به زنگه زور برگردند
Aysan Maral ۱۰ مهر ۱۴۰۲ | ۰۴:۲۷
راستی آقای موحدیان، جمهوری آرتساخ چه شد؟ فکر کنم باید بری و تو زنگزور براشون بجنگی؟ اما فکر می کنم با شلیک اولین گلوله تا ایروان می دوید. اگر وقت داشتید مقاله آقای نوبری را چند بار بخوانید
آریایی ۱۰ مهر ۱۴۰۲ | ۱۱:۳۳
واقعا ارمنی‌ها چرا باید با ایران و روسیه همکاری کنند؟ ما و روسها عملا این منطقه و ارامنه را رها کردیم. در زمان جنگ اول قره باغ آواره های ترک به ایران راه داده شدند و انواع امکانات در اختیار آنها قرار گرفت. ولی ارامنه قره باغ که هزاران سال در این منطقه زندگی می‌کردند با سکوت ایران و روسیه توسط باکو و ترکیه و اسرائیل آواره شدند با اینکه ما می‌دانستیم که بعد از ایمن منطقه، نوبت سیونیک خواهد بود‌.
خسرو ۱۲ آذر ۱۴۰۲ | ۱۲:۴۵
کاش استاد احسان موحدیان بتواند نوشته ای در رابطه با تحلیل های اشتباه چند سال گذشته اش ، و پیش بینی های غیرواقعی اش و تئوری های غیر حقوقی اش و... بنویسد و بررسی کند که چرا به عنوان یک استاد اینقدر خطا داشته است آثار این خطاها را بر روی افکار عمومی بسنجد