سخنرانی تند رئیس جمهوری آذربایجان علیه ارمنستان

علی اف باکو را برای جنگ آماده می کند نه صلح!

۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۸۴۱۴ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: احسان موحدیان
احسان موحدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: الهام علیف حامی برقراری صلح نیست، بلکه هدف وی آماده شدن برای دور بعدی اقدامات نظامی در جنوب ارمنستان است. سخنان او درباره ارمنستان و سیاست بین‌الملل تنها ثابت می‌کند که علی‌اف و رژیمش به جای جست‌وجوی راه‌حل‌های صلح‌آمیز، در حال افزایش قدرت نظامی، لفاظی‌های تهاجمی و بی‌ثبات کردن منطقه هستند.
علی اف باکو را برای جنگ آماده می کند نه صلح!

دیپلماسی ایرانی: الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان در آخرین سخنرانی خود در اولین جلسه مجلس ملی هفتم این کشور، اظهارات تند متعددی را علیه ارمنستان بیان کرد که نشان دهنده نیات واقعی اوست.

وی حامی برقراری صلح نیست، بلکه هدف وی آماده شدن برای دور بعدی اقدامات نظامی در جنوب ارمنستان است. سخنان او درباره ارمنستان و سیاست بین‌الملل تنها ثابت می‌کند که علی‌اف و رژیمش به جای جست‌وجوی راه‌حل‌های صلح‌آمیز، در حال افزایش قدرت نظامی، لفاظی‌های تهاجمی و بی‌ثبات کردن منطقه هستند.

تهدید و اتهام: بدخواهی در ارمنستان یا تحریک از جانب آذربایجان؟

علی اف آشکارا ارمنستان را به "روانشیسم" یا تلاش برای انتقام گیری متهم و استدلال می کند که نه تنها نیروهای مخالف دولت، بلکه خود دولت ارمنستان نیز آرزوی انتقام گرفتن از نتایج جنگ دوم قراباغ را دارد.

این ادعاها در حالی مطرح می شود که دولت ارمنستان بارها خواستار صلح با باکو شده، به طور داوطلبانه روستاهایی در منطقه تاووش را به باکو بازپس داده که نتیجه آن اعتراض و ناآرامی های طولانی مدت خیابانی در ارمنستان بود. نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان طی حضور در سازمان ملل در نیویورک نیز خواستار بهره گیری از فرصت های همکاری منطقه ای به جای درگیری شده و هفته قبل حتی ایده خرید گاز از باکو را مطرح کرد.

اما ظاهرا این رویه مسالمت آمیز دولت ارمنستان باعث سوءبرداشت و خطای محاسباتی علیف شده و وی که به خاطر این موضع گیری ها دولت ارمنستان را در موضع ضعف تصور می کند، باز به تهدید و درشت گویی روی آورده تا ثبات قفقاز جنوبی را به خواست انگلیس و اسرائیل و ترکیه یک بار دیگر تهدید کند! به خصوص که مانند سال ۲۰۲۰ خلاء ناشی از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، جنگ اوکراین و وحشی گری صهیونیست ها در فلسطین و لبنان در او این توهم را ایجاد کرده که احتمالا فرصت تاریخی دیگری برای دست درازی به جنوب ارمنستان و ایجاد کریدور جعلی زنگزور با هدف ایجاد جهان به هم پیوسته خیالی ترک و سپس ناتوی ترکی و اجرای اوامر رئیس سازمان جاسوسی انگلیس MI6 در سفر به باکو فراهم شده است. رئیس MI6 در سفر خود به باکو از تشدید همکاری های اطلاعاتی و امنیتی میان کشورهای قفقاز و آسیای مرکزی به سبکی مشابه با ۵ چشم یا 5eyes که میان ۵ کشور آنگلوساکسون وجود دارد، حمایت کرده بود!

علیف مدعی است سیاست ارمنستان "تصویر کاملاً متضادی" از آنچه اعلام شده، به نمایش می گذارد. با این حال، در پس این سخنان، تمایل علی اف برای توجیه اجرای برنامه های نظامی گری جدید وی و آمادگی برای تهاجم جدید نهفته است. او با متهم کردن ارمنستان به آمادگی برای تحریکات، پیشاپیش بهانه ای برای شروع اقدامات نظامی احتمالی می تراشد.

تقویت ارتش: باکو خود را برای دور جدید تجاوز آماده می کند

خود علی اف از افزایش قابل توجه قدرت نظامی باکو پس از جنگ دوم قراباغ صحبت می کند: ایجاد تشکیلات جدید در نیروهای مسلح، افزایش تعداد نیروهای ویژه و کماندوها و تقویت ارتش باکو با تجهیزات مدرن. این اقدامات فقط برای محافظت از مرزهای باکو نیست، بلکه وی به وضوح برای یک جنگ جدید آماده می شود. علی اف به جای صحبت از مذاکرات مسالمت آمیز و راه دیپلماتیک برای حل مناقشات، به قدرت نظامی پوشالی خود می بالد و استدلال می کند که «گفت‌وگو با ما به زبان باج خواهی و اولتیماتوم غیرممکن خواهد بود.»

این طنزی تاریخی است که باکو که مرتب در حال تهدید ارمنستان خواهان گفت وگو و پرهیز از درگیری است، این کشور را به باج گیری و انتقام گیری و جنگ طلبی متهم می کند.

علیف که با خرید انبوه تسلیحات از ده‌ها کشور، در دو دهه اخیر منطقه را بی ثبات کرده و آغازگر همه درگیری های منطقه بوده، خرید مختصری سلاح توسط ارمنستان از هند و فرانسه را نیز تحمل نمی کند تا به خیال خودش برای ماجراجویی های نظامی بعدی مشکل کمتری داشته باشد. در واقع این بدان معناست که باکو از گفت وگو امتناع می کند و راه اعمال زور را انتخاب کرده است.

تحریک و ایجاد ترس از نفوذ غرب

علی اف همچنین در سخنرانی خود غرب را به استفاده ابزاری از ارمنستان علیه باکو متهم کرد. به نظر می رسد این اتهامات بخشی از یک کارزار تبلیغاتی برای بی اعتبار کردن هرگونه تلاش جامعه بین المللی برای مداخله در مناقشه قفقاز و حمایت از دستیابی به راه حلی مسالمت آمیز باشد. علی اف مدعی است که کشورهای غربی در تلاش برای افزایش تنش در منطقه به ارمنستان تسلیحات می‌دهند. اما هدف واقعی از این اظهارات منحرف کردن توجه افکار عمومی از برنامه‌های تهاجمی علیف و ادامه نظامی‌سازی باکو به بهانه وجود «تهدید خارجی» است.

باکو با این نوع تبلیغات تلاش دارد تا ارمنستان به تنهایی در مذاکرات با این کشور حضور یابد تا بتواند حداکثر فشار را به آن تحمیل کرده و از ایروان تا سرحد امکان باج گیری کند. در واقع باکو با این ادبیات به دنبال کنار گذاشتن تمامی چارچوب های مذاکره با حضور کشورهای میانجی اعم از منطقه ای و فرامنطقه ای است. مساله ای که باید مورد توجه ایران باشد تا توهمات باکو و حامیانش در مورد ایجاد دالان تورانی ناتو در جنوب ارمنستان متوقف شود.

طنز ماجرا این است که باکو، علی‌رغم ادعای استقلال از غرب، مطیع کامل آمریکا و انگلیس بوده و سیاست های این کشورها برای کاهش نفوذ روسیه و ایران در قفقاز را با دقت دریافت و عملیاتی می کند. همکاری گسترده با ناتو، تمرین های نظامی مکرر تبلیغاتی با دیگر کشورها، سلطه انگلیس و آمریکا بر اقتصاد این کشور و بده بستان های گسترده خاندان علیف و همسرش با انگلیس که بخشی از آن در اسناد پاناما افشا شد و سفر مشکوک اخیر رئیس MI6 به باکو، نشان دهنده واقعیاتی تلخ در این زمینه است.

نیت واقعی: صلح نه، بلکه جنگ!

با تحلیل اظهارات علی اف مشخص می شود که هدف او حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه قفقاز نیست، بلکه هدف وی آماده سازی باکو برای دور جدیدی از تجاوز است. وی با شعار دفاع از باکو، ارتش متجاوز خود را تقویت می کند، ارمنستان را در قالب دشمنی متجاوز در داخل و خارج از کشور ترسیم می کند و بهانه ای برای تحریکات آینده خلق می کند. جنگ در قراباغ در ذهن او تمام نشده است و برای علی اف صلح در اولویت نیست.

نتیجه گیری ساده است: الهام علی اف نه برای صلح، بلکه برای جنگ آماده می شود تا دستورات اربابان انگلیسی، صهیونیست و ترکیه ای برای خفگی ژئوپلتیک ایران، کم اثر کردن کریدور شمال – جنوب ایران و مستقر کردن ناتو، صهیونیست ها، وهابی ها و تکفیری ها در بخش های گسترده تری از مرز با ایران را محقق کند. البته دوران ترکتازی های او سپری شده و وی فرصتی برای چنین اقداماتی نخواهد یافت. شرایط در ایران و جهان نسبت به سال ۲۰۲۰ به کلی متفاوت است و ایران برای دفاع از منافع خود در قفقاز در برابر هیچ متجاوز متوهمی حتی یک لحظه درنگ نخواهد کرد!

احسان موحدیان

نویسنده خبر

دکتر احسان موحدیان، مدرس دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: جمهوری آذربایجان آذربایجان ارمنستان جنگ آذربایجان و ارمنستان آذربایجان و ارمنستان ارمنستان و آذربایجان احسان موحدیان الهام علیف نیکول پاشینیان


( ۲۹ )

نظر شما :

هاشمی ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۴
... چند وقتی بود که از شوونیست ها خبری نبود.شما در فکر و توهمات خود هستید ،اندیشه های شما و همفکران شما تکراری است. باز هم قافیه را باختید.توهمات و تخیلات شما پایانی ندارد.مستدعی است در این تفکرات ایرانشهری خود بمانید. مطمئن باشید مدتی بعد ارمنستان با آذربایجان و ترکیه صلح خواهد کرد و کانال زنگزور هم باز خواهد شد. و بازار ارمنستان بجای اینکه در دست ایران باشد ،بدست ترکیه خواهد افتاد . و آنوقت شما شوونیستها و همفکران متوهم در کجای میدان قرار خواهید گرفت؟ افکار مسموم شما به ضرر ایران می باشد.و تا بحال این ثابت شده اشت .
آتیلا ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۲:۵۶
بابا اندوه ارمنستان کشت این موحدیان را چقدر توهمات و خیال پردازی می کند این بشر حتی خود ارمنستان و ارمنیها هم یک صدم ایشان دق دقه و فکر و ذکر ارمنستان را ندارند و خودشان را به آب آتش نمی زنند البته زمام داران ارمنی عاقل هستند و به فکر صلح و زندگی و رفاه خود و مردمشان را دارند و می دانند و بعد از سالها تجربه ی تلخ اشغالگری و ابزارگری برای دیگران برای ایجاد بی ثباتی و نا آرامی در منطقه اکنون تنها راه زندگی و بقایشان در منطقه و جغرافیایی محاط تورکها صلح و کنار آمدن و سازگار شدن با این همسایگان هست و نه ناسازگاری و نزاع و جنگ با آنها اردوغان هم در سخنرانی خود در مجمع سازمان ملل خبر از سورپرایز و گشایش با ارمنستان در آینده نزدیک را خبر داد و حضور پاشینیان در خانه تورک در نیویورک و دیدارش با اردوغان خود گواه این ادعاست
مسلم ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۹
نفوذ ایران در باکو!!!!!! خدا شفاتون بده نوچه های روس
علی ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۳
نویسنده بطور مداوم از تجاوز ومتجاوز بودن اذربایجان می گوید یا ایشان معنی متجاوز را نمی داند یا برای گمراه کردن ویا خشنودی کسانی مرتب این کلمه را تکرار می کند. آذربایجان حتی در طول جنگ آزاد سازی مناطق اشغالی سرزمین خود، یک گلوله هم به سمت ارمنستان شلیک نکرد ولی آنان مرتب مناطق مسکونی مختلف را بمباران می کردند. این چه عشقی است از طرف نویسنده به ارمنستان که مدام سنگ آنان رابه سینه می زند ان شالله به همین زودی روشن خواهد شد. اگرچه در داخل حاکمیت حمایت از ارمنستان به یک وظیفه تبدیل شده است ولی آنان آن قدر هم با نظرات نویسنده موافق نیستند ودر جاهای لازم سیاست درست را اعمال کرده و خواهند کرد با توجه به اینکه تورکهای آذربایجانی قوم وخویش ماهستند ولی ارمنی ها وصله ناجور منطقه .
محمد ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۴:۲۴
این دوست عزیزمان از نوشتن این حرفها که به ضرر ایران بوده خسته نشده است؟؟
افشین ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۴:۵۹
پان ترک ها در اینترنت زیاد هستند. چون مجازی و ربات هستند و فحاش. می خواهند توهم موفقیت و منطقی بودن و اکثریت داشتن را در ذهن مخاطب ایجاد کنند. دیپلماسی ایرانی هم با بازنشر همه یاوه های این افراد عملا باعث می شود چنین ذهنیت غلطی در ذهن مخاطب شکل بگیرد!
حامد ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۵:۱۱
واقعیت هم همین است و کریدور موهوم هم برای ارتباط تجاری و ترانزیتی نیست. بلکه در حقیقت برای تسلط بر مرز ایران و ارمنستان و تحت فشار گذاشتن هر دو کشور در مخاصمات آینده است. آنچه در این میان جالب است تحرکات سایبری های پانترک و تجزیه طلب های ترک که با اسامی مختلف و جعلی نظر میگذارند برای عادی کردن این روند است و آنها عملا خلاف منافع ملی ایران و آشکارا تبلیغ میکنند. این هم اصلا ربطی به نظام و حکومت فعلی ندارد‌. از دست دادن کارتهای بازی ایران در قفقاز صرف نظر از نوع حکومت مستقر، ضد ایران خواهد بود و این را تجزیه طلبان به خوبی می‌دانند. حتی از نظر اینها اشغال آرارات ایران توسط ترکیه هم کار خوبی بوده است! از خیانتکاران بیشتر از این هم نباید انتظار داشت.
عرفان ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰
مطابق نظر رهبری است ، ایران در برابر متجاوز درنگ نخواهد کرد ، در صورت لزوم هم در نخجوان همه پرسی بازگشت برگزار خواهد شد
مهدی ۰۴ مهر ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۸
این پانترک احمق هم یکیه مثل صدام که با حمایتهای غرب و سلاحهای صهیونی جوگیر شده
رستم دستان ۰۵ مهر ۱۴۰۳ | ۰۳:۲۹
علی اف و اردوغان و حامیان غربی و شرقی شون این آرزو را به گور خواهند برد....!! در ضمن ارمنستان کیلویی چند ..؟؟ ایران دنبال منافع ملی هستش،،، مهمترین چیز برای ایران جلوگیری از انسداد کریدور فوق استراتژیک شمال به جنوب و عدم افتادن در بن بست ژئو پلوتیکی است ..‌. با عرض ادب و خسته نباشید خدمت آقای دکتر موحدیان،، و ممنون بابت تحلیل های دقیق و منطقی شما.
خسرو ۰۵ مهر ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۰
نظرات احسان موحدیان در چهار سال گذشته راجع به قفقاز و اختلافات آذربایجان و ارمنستان و روابط ایران با آذربایجان همیشه اختلاف زا ، نادرست و جانبدارانه بسود ارمنستان و به ضرر منافع ملی ایران بوده است جنگی نخواهد بود ارمنستان چهار روستای آنکلاو آذربایجان را در اشغال دارد ولی با مذاکره برگردانده خواهد شد با توافق دو طرف مسئله کریدور زنگه زور از مذاکرات صلح حذف شده است و روابط ارمنستان و ترکیه در حال نرمال شدن است شواهد همگی نشان از ادامه روند صلح و همکاری است آذربایجان بعنوان کشوری که جنگ بزرگی را انجام داده است در حال ترمیم ارتش ملی است (مثل ارمنستان )
گوک تورک ۰۵ مهر ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۱
پانفارس همین است، سفید را سیاه و سیاه را سفید جلوه می‌کند. حق را باطل و باطل را حق معرفی می‌کند. ارمنستانی که ۳۰ سال قبل آتش جنگ را روشن کرد و سابقه اشغالگری، تجاوز و نسل‌کشی را دارد طلح‌طلب و آزربایجان را که قربانی جنگ ناخواسته و اشغال اراضی‌اش است را جنگ‌طلب معرفی می‌کند. اهمیتی ندارد که دشمنان ما چه خزعبلات و دروغ‌هایی را بلغور می‌کنند، مسیرمان را درست انتخاب کرده‌ایم و تا رسیدن به هدف ادامه خواهیم داد.
فرزاد ۰۵ مهر ۱۴۰۳ | ۲۱:۱۵
بر خلاف نظر دویست دلاری های مزدور و نژادپرست؛آقای موحدیان از جمله کارشناسان واقع بین و وطن دوستی بودن که از همان ابتدای جنگ ۲۰۲۰ ودر هوای گرگ و میش اون موقع که اهداف واقعی جنگ برای خیلی‌ها مشخص نبود و هیچ صحبتی از دالان سیونیک(زنگ.زور جعلی) نبود؛هدف اصلی این جنگ رو قطع مرز ایران و ارمنستان میدونستن.
فرهاد ۰۶ مهر ۱۴۰۳ | ۰۵:۰۱
می‌دانستیم که پانترکیسم مغلمه ای از بی سوادی و بی شعوری است. ولی این ماجرا یک موضوع دیگر را هم درباره بعضی ترکها به خوبی آشکار کرد. اینها اصلا از منظر منافع ملی ایران مسائل را نمی‌بینند و انگار در ایران زندگی نمیکنند. بلکه انگار شهروند ترکیه یا باکو هستند.
ناشناس ۱۳ مهر ۱۴۰۳ | ۲۳:۲۲
کشوری که از طالبان شکست خورده ادعای قدرت داره خخخ