دولت‌های هیجانی عامل نابسامانی اقتصادی می‌شوند

قفقاز همچنان ناآرام

۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۲۵۹۷۳ آسیا و آفریقا نگاه ایرانی
نویسنده خبر: بهرام امیر احمدیان
بهرام امیراحمدیان در یادداشتی می نویسد: درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان هنوز ادامه دارد. ارمنستان از عضویت در سازمان امنیت دسته جمعی اعلام انصراف داده و ادامه کار کابینه پاشینیان با اعتراضات گسترده روبه روست. ارامنه به سبب موافقت پاشینیان با واگذاری چهار روستای ارمنی به جمهوری آذربایجان، مخالفت دارند. قفقاز همچنان نا آرام است.
قفقاز همچنان ناآرام

دیپلماسی ایرانی: با روی کار آمدن میخائیل گورباچف در نیمه دوم دهه هشتاد قرن گذشته و ایجاد فضای باز (گلاسنوست=در روسی به معنی آشکار سازی)، موجب فوران خیزشهای اختلافات قومی، ارضی و مرزی سرکوب شده و خفته در طی خکومت شوروی بود.

یکی از مهمترین کانون‌های فعال بحران های ارضی و مرزی شوروی قفقاز بود که در کنار عوامل اقتصادی و سیاسی بین المللی، موجب فراهم آمدن فروپاشی شوروی شد.

ژانویه سیاه (یا شنبه سیاه) سال 1989 باکو که در نتیجه اختلاف بین ارمنی ها و آذری ها بود، زمینه ساز بحرانی شد که حتی پس از سه دهه هنوز قفقاز جنوبی را به کانونی از نا امنی و درگیری تبدیل کرده است.

اختلاف بر سر مساله استان خودمختار ارمنی نشین قره باغ در داخل مرزهای آذربایجان شوروی بود که در زمان شکل گیری جمهوری های قفقازی شوروی بنا به دلایلی در قلمرو آذربایجان قرار گرفته بود، در حالی که این استان در نزدیکی مرزهای جمهوری ارمنستان بود که در غرب این منطقه واقع شده بود. رابطه بین ارامنه قره باغ (ساکنان بومی این استان) با ارمنستان که در دوره شوروی امکان پذیر بود، در آستانه فروپاشی شوروی و اعلام آمادگی این استان برای پیوستن به ارمنستان یا کسب استقلال از جمهوری آذربایجان آغازی شد بر بحرانی عمیق در منطقه که هنوز هم به عنوان معضل اصلی برقراری صلح و امنیت در قفقاز است.

پس از فروپاشی شوروی و کسب استقلال جمهوری های چهارده گانه تشکیل دهنده اتحاد شوروی و واگذاری کرسی دائم شوروی در شورای امنیت به روسیه به عنوان جانشین اتحاد شوروی و با وجود امضای اعلامیه آلما آتا در سال 1991 مبنی بر برسمیت شناختن و محترم شمردن مرزهای سابق و استقلال و تمامیت ارضی جمهوری های شوروی سابق و امضای توسط سران، امکان برقراری امنیت و آرامش با درگیری هایی همراه بود که در نهایت جنگ خانمانسوزی بین ارمنی ها و آذری‌ها بروز کرد. چارچوب سازمان کشورهای مستقل مشترک المنافع، با بی ثباتی سیاسی ناشی از کسب استقلال در ساختار سیاسی جمهوری آذربایجان، ارمنی های قره باغ که خود را در محاصره نیروهای نظامی آذربایجان می دیدند با کمک ارمنستان (و در برخی گزارشها با کمک کادرهای ارتش سرخ که در قفقاز ماندگار شده بودند) موفق به اعلام استقلال خودخوانده و درگیری نظامی با جمهوری آذربایجان و در نهایت اشغال نظامی پنج شهرستان آذربایجانی پیرامون منطقه قره باغ شدند.

با تمهیدات شورای امنیت سازمان ملل آتس بس اعلام و گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا از سوی شورای امنیت مسئولیت اداره امور قره باغ و حل مساله از مجاری دیپلماتیک را عهده دار شدند.

از زمان اعلام آتش بس، ارمنستان و آذربایجان هر کدام راه جداگانه ای را دنبال کردند. آذربایجان به دلیل منابع قابل توجه نفت و گاز با مشارکت و سرمایه گذاری شرکتهای نفتی غربی، موفق به صدور انرژی خارج از کنترل روسیه (برادر بزرگ دوره شوروی) شد. 

در عین حال ارمنستان توان خود را صرف نگهداری قلمروهای اشغالی و تامین نیازهای تسلیحاتی و رفاهی مردم این منطقه می کرد. هر چه آذربایجان از نظر اقتصادی و پشتیبانی غرب بیشتر بهره مند و قدرت اقتصادی، نظامی و وجهه سیاسی خود را تقویت می کرد، ارمنستان با جمعیتی حدود یک سوم جمعیت آذربایجان، از نظر بنیه دفاعی و اقتصادی ضعیفتر و وابسته به کمکهای ارامنه ساکن در کشورهای دیگر می شد.

در نوامبر سال 2020 که جمهوری آذربایجان با کمک های تسلیحاتی و مستشاری نظامی اسرائیل و ترکیه (و در برخی گزارشها نیروهای تکفیری از سوریه) با حمله ای برق آسا در طی 44 روز موفق به بیرون راندن ارامنه از سرزمین‌های اشغالی شد. ورود مستقیم روسیه (به ابتکار و مشارکت مستقیم پوتین) به مناقشه قره باغ بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان و امضای موافقتنامه آتش بس بین دو طرف درگیر و روسیه، آغاز بحرانی پیچیده تر از بحران اصلی شد.

روسیه قصد آن داشت که با اتصال قره باغ (در جوار مرزهای جمهوری اسلامی ایران) به دو کانون حضور نظامی روسیه در گرجستان(استان اوستیای جنوبی و جمهوری خودمختار آبخازیا)، و اعلام استقلال این دو واحد جدایی طلب گرجستان در سال 2008و انضمام شبه جزیره کریمه از جمهوری اوکراین به روسیه در سال 2014 و ایجاد خط دفاعی حایل در برابر ناتو، مانع از گسترش این پیمان نظامی از سوی غرب و جنوب قلمرو روسیه شود(روسیه خود بزرگترین ناقض اعلامیه آلماتی بود که خود امضا کرده بود). حمله نظامی روسیه به اوکراین در سال 2022 بسیاری از معادلات قفقاز را بر هم زد.

 مقاوت اوکراین با کمک غرب در برابر پیشروی های روسیه، موجب دور ماندن روسیه از موضوع قفقاز و نارضایتی ارمنستان، متحد روسیه در پیمان امنیت دسته جمعی(CSTO) شد. انفعال روسیه در کمک به ارمنستان در عملیات نظامی آذربایجان و شکست ارمنستان و در عین حال تهدیدات امنیتی آذربایجان علیه تمامیت ارضی ارمنستان در چارچوب برداشتهای غیر حقوقی از یک موافقتنامه غیر حقوقی خارج از صلاحیت گروه مینسک(بدون مشارکت دو رئیس دیگر گروه مینسک فرانسه و ایالات متحده، روسیه به تنهایی ابتکار عمل را در دست گرفته و موافقتنامه آتش بس امضا کرده بود)، معادله قفقاز را پیچیده تر کرد.

طبق مفاد آن موافقتنامه، جمهوری آذربایجان دالانی به نام لاچین را در خاک خود(که از اشغال ارامنه آزاد کرده بود) در اختیار ارامنه قره باغ قرار می داد که ارامنه قره باغ با نظارت روسیه به ارمنستان رفت و آمد کنند.

 در برابر ارمنستان امکان ارتباط زمینی بخش اصلی آذربایجان با برونگان آن در غرب (به نام جمهوری خودمختار نخجوان) را تعهد کرده بود. در عمل دالان لاچین گشوده نشد و نیروهای نظامی و شبه نظامی جمهوری آذربایجان منطقه قره باغ کوهستانی را در محاصره گرفتند و در نهایت ساکنان بومی ارمنی قره باغ ناگزیر به تبعید خودخواسته به ارمنستان شدند.

اکنون ارمنی های ساکن قره باغ از جمهوری آذربایجان به دادگاه بین المللی شکایت کرده و آذربایجان را متهم به پاکسازی قومی کرده اند، هر چند دولت آذربایجان از بازگشت ارامنه به خانه خود در قره باغ استقبال و امنیت آنها را تعهد می کند، ولی ارامنه برای حفظ جان خود به سبب  نا امنی و عدم تعهد تامین امنیت از سوی نیروهای پاسدار صلح روسی مستقر در قره باغ، از بازگشت به قره باغ انصراف داده اند.

 درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان هنوز ادامه دارد. ارمنستان از عضویت در سازمان امنیت دسته جمعی اعلام انصراف داده و ادامه کار کابینه پاشینیان با اعتراضات گسترده روبه روست. ارامنه به سبب موافقت پاشینیان با واگذاری چهار روستای ارمنی به جمهوری آذربایجان، مخالفت دارند. قفقاز همچنان نا آرام است. بازیگری هندوستان و فرانسه در ارمنستان سبب اعتراض و هشدار علی یف در باکو شده است.

پاشینیان به سبب ناتوانی در اداره امور، مورد انتقاد بسیاری در ارمنستان است و تظاهرات گسترده ای علیه کابینه او در جریان است. روند امور در منطقه نشان می دهد که روسای دولتهایی که بدون پشتوانه دانش سیاسی، حقوقی و اقتصادی تنها بر جریانهای هیجانی روی کار آمده اند، موجب نابسامانی های سیاسی و اقتصادی کشور خود شده اند.   

بهرام  امیر احمدیان

نویسنده خبر

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: قفقاز آذربایجان جمهوری آذربایجان ارمنستان ارمنستان و آذربایجان درگیری ارمنستان و آذربایجان نیکول پاشینیان بهرام امیر احمدیان الهام علیف روسیه و آذربایجان روسیه و ارمنستان هند هند و ارمنستان فرانسه فرانسه و آذربایجان فرانسه و ارمنستان


( ۱۱۱ )

نظر شما :

علیرضا ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۵:۱۰
۴ روستای ارمنی؟! ایا شمایی که کارشناس مسائل قفقاز هستید نمیدانید این ۴ روستا که در نقطه مرزی دو کشور قرار دارد بعلاوه ۴ روستای دیگر که به صورت برونگان هستند متعلق بهدجمهوری اذربابجان است و توسط ارامنه در بحبوحه بحران قره باغ توسط ارامنه با وجود انکه خارج از مرکز درگیری بودند اشعال شدند!؟
پروفسور بالتازار ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۶:۳۰
قفقاز ناآرام نیست. امن و امان و شادی و رفاه و پیروزی پشت پیروزی در طرف آذربایجان و ناامنی و اختلاف و سردرگمی و فقر و فلاکت و شکست پشت شکست و آمادگی برای فروپاشی ملی کامل در جانب ارمنستان. حالا تو هی اوضاع را وارونه جلوه بده !
هموطن ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۶:۳۲
آقای امیراحمدیان حمایت های امثال شما ازارمنستان در حافظه آذربایجانیها ثبت خواهد شد.تا آذربایجان ایران هست حمایتمان از هموطنانمان درآنسوی ارس ادامه خواهد داشت
ناشناس ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۲۳:۰۲
تا زمانی که ایران فرانسه روسیه در قفقاز دخالت می کنند نه صلحی میشه نه آرامشی خواهد بود
علی ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۰:۰۲
چرا مردم را فریب می‌دهید روستاهایی که توسط ارمنستان اشغال شده بود پس کرفتند
ناظری ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۶:۲۷
چه قدر زرنگه این اردوغان آفرین
مجتبی ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۷
قفقاز جنوبی روی خوش نخواهد دید ،جنگی که در جریان بین باکو و ارمنستان خارج از توان خود و در راستای سیاست جهانی است نه صلح ابدی و نه جنگ ابدی مانند آنچه در کره شمالی و جنوبی در جریان است ،حال عده ای سرخوش از پیروزی ابتدایی با حمایت محور عثمانی ،عبری هستند نمی داند که بارگیری های منطقه ای تا ایجاد توازن ادامه خواهد داشت روس‌ها نشد اروپا و فرانسه و هند ،ایران هم بی میل نیست تا بالانس بین دو قدرت ایجاد شود و جلوی ترک تازی محور عثمانی و عبری گرفته شود بعلت حافظه تاریخی بدی که ایران از تجاوزات ترکیه دارد در شمال عراق و سوریه و قفقاز و...هر چه بیشتر بحران امنیتی هویتی و نژادی در ترکیه و باکو ایجاد شود از قدرت و نفوذ و انرژی آنها کم میشود ،هیجانات سیاسی ،اجتماعی و ....در گذر زمان کم یا از بین خواهد رفت و با واقعیت‌های جدید و حاضر باید کنار آمد ،و این در حافظه مردمان ثبت خواهد شد نه شعارهای حماسی نژادی و متوهمانه ،بعد از سیلی سخت ایران به اسراییل چنان آبی به دست و پا ترکیه و باکو افتاده که قبلاً از تجزیه ایران صحبت به میان آوردند و اسراییل و ترکیه را برادر و همراه خود می‌دانستند بعد عملیات وعده صادق ترس از تجزیه باکو و الحاق به ایران سخن به میان آوردند ،کلیپ در یوتیوب و...است
مهدی ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۵
من نمیدانم چرا این سایتهای خبری فارسی چرا دائما بر علیه آذربایجان مغلطه میکنند؟
استاجلو ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۰
طرفداری شما از ارمنیها با جعل واقعیت فقط بی آبرویی برا سما دارد
آرداواز نعلبندیان ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۴
من طرفدار عدالت و حقیقت هستم، مهاجرت جمعی ارامنه از قره باغ که در عصر ارتباطات و جلوی صدها هزار دوربین مستند شد و ارامنه آنرا پاکسازی قومی نامیدند ادعای واهی کشتار ارامنه توسط عثمانیها را هم با شک و تردید قوی مواجه ساخت
علی ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۷
باتحلیل ریزجناب احمدیان کاملاموافقم وچقددقیق بیان کردن
Mohammad ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۳۶
واقعیت اینه هیچ جای قفقاز متعلق به ترک ها نبوده و همه سرزمین آران (کشور جعلی آذربایجان) اشغالی هست... اتحاد با ارامنه واجبه..
ایمان ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۶:۱۴
جمهوری جعلی باکو صحیح تره
علی ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۲۱:۳۲
ارمنیها در جنگ جهانی اول به واسطه همکاری با روسها طبل جدایی طلبی از دولت عثمانی سر دادند وبر علیه هموطنان مسلمانان خود شوریدند وچه جنایتهایی که نکردند از عثمانی رانده شدند وبا کمک روسها در همین ارمنستان امروزی ساکن شدند ارمنیها مردم قفقاز نیستند
ارومیه ایران ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۲۱:۵۱
من یه آذریم اهل ارومیه، مخالف پانترک و جدایی از ایرانم، پس طرف ارمنستانم
م ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۲۳:۳۳
هیچ خبری در قفقاز نیست و قفقاز به آرامش نهایی از همیشه نزدیکتر است. هر چند امیر احمدیان خوشحال می‌شود که قفقاز ناامنتر شود. خود اکثر مردم ارمنه و در راس آنها پاشینیان به این نتیجه رسیدند که توهم ارامنه داشناکسیون یا تروریست‌های آسالا آنها را از موجودیت یک کشور عادی دور کرده است و دل سپردن به روسیه و غرب و حامیان منطقه‌ای بجز استفاده ابزاری از ارامنه جهت نفوذ و حفظ موقعیت منطقه‌ای خود کارکرد دیگری نداشته است. تنها راه نجات کنار گذاشتن دشمنی بی‌اساس با ترکیه و آذربایجان و انتخاب راه صلح است.
خسرو ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۴
حاکمان ارمنستان تا سال ۲۰۲۰ با سرمستی حاصل از پیروزی اولیه در جنگ قره باغ و تصرف ۲۰درصد سرزمین آذربایجان با پشتیبانی روسیه و فرانسه و آمریکا-- در سی سال مذاکرات بعد از آتش بس سال ۱۹۹۴ آماده هیچ توافقی نبودند چون به حمایت تمام قد صلیبی های حاکم دنیا امیدوار بودند -- ولی رهبران پراگماتیست آذربایجان ، با انباشت قدرت نظامی و اقتصادی و ساخت روابط با قدرت‌های موثر ، شامل روسیه و ایران و ترکیه و ... مقدمات پیروزی و احیای تمامیت ارضی شان را فراهم ساختند حالا ارتش ارمنستان توان جنگ جدید را ندارد و حامیانش فقط با دخالت مستقیم در جنگ می‌توانند ورق را برگردانند که آن هم بدلیل ضروریات حقوقی ممکن نیست بنابر این صلح تنها گزینه ممکن است من هم مخالف پانترک و پانکرد و پانفارس و پان ارمنی هستم و مخالف جدایی هستم ولی طرف ارمنستان نیستم چون حکومت ارمنستان متجاوز و قاتل و ناحق است درست مثل اسرائیل ، چهار روستای آذربایجانی ۳۴ سال در اشغال بود و اهالی اش آواره یا کشته شده اند
دانا ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۹
روستاهای آذربایجان که توسط ارامنه اشغال شده بودند بازگردانده شدند یاشاسین اصفهان یاشاسین آذربایجان این روستاها هرگز متعلق به ارامنه نبودند