با توجه به واقعیت‌های موجود میدانی

آیا قفقاز جنوبی به سمت صلح می‌رود؟

۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۹۴۳۳ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
محمدحسین معصوم‌زاده در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: با توجه به عدم توازن قوا میان باکو و ایروان و همچنین شواهد موجود در خصوص تحرکات طرف آذربایجانی در تجهیز خود و دست نکشیدن از گفتارهای تهاجمی علیه ارمنستان، ادعای نزدیکی صلح پایدار در منطقه قفقاز جنوبی رد می‌شود و بالعکس احتمالاً باید درگیری جدیدی در منطقه را شاهد باشیم.
آیا قفقاز جنوبی به سمت صلح می‌رود؟

نویسنده: محمد حسین معصوم‌زاده، کارشناس ارشد از دانشگاه تهران

دیپلماسی ایرانی: در هفته‌های اخیر، جریانی تحلیلی در ایران به راه افتاده است که سعی دارد شرایط قفقاز جنوبی را عادی و تنش‌های میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان را به سمت فروکش کردن نشان دهد. این جریان که برخی از سفرای سابق جمهوری اسلامی ایران در باکو آن را نمایندگی می‌کنند، معتقدند شرایط در این منطقه بیش از هر زمان دیگری به صلح نزدیک‌تر است. اما این گزاره تا چه حد پایه در واقعیت میدانی در قفقاز جنوبی دارد؟ آیا همان طور که نمایانده می‌شود، باکو و ایروان به سمت صلح حرکت می‌کنند؟

اگر از منظر توازن قوا به منطقه نگاه کنیم، سطح قوای طرفین در وضعیت کنونی نابرابر است و به‌طور واضح کفه ترازو به سمت باکو و به ضرر ایروان سنگینی می‌کند. باکو به مدد درآمدهای نفتی پس از ۲۰۰۶ توانست نیروی نظامی خود را بازسازی کند و تجهیزات مدرن جنگی در ارتش خود به خدمت گیرد. باکو در ماه‌های اخیر نیز سعی دارد با خرید پهپاد و جنگنده قدرت دفاعی خود را به‌طور فعال افزایش دهد. در این راستا کمک ترکیه و رژیم صهیونیستی را نمی‌توان نادیده گرفت. 

از سوی دیگر ارمنستان به‌دلیل محدودیت‌های خود نتوانست در این زمینه توفیقی حاصل کند. همین امر به شکل‌گیری جنگ دوم قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ با برتری واضح طرف آذربایجانی منجر شد. این وضع نابرابری در تجهیزات همچنان هم باقی است و خریدهای نظامی ایروان از فرانسه و هند نتوانسته این شکاف را ترمیم کند.

همچنین با نگاهی به متحدان دو کشور، باز هم باکو از شرایط بهتری برخوردار است. ترکیه – به‌عنوان یکی از اعضای مؤثر ناتو – همواره پشتیبانی‌های نظامی قابل توجهی از باکو به عمل آورده است. این مسئله از سال ۲۰۲۱ و امضای توافقنامه شوشی میان باکو و آنکارا به مرحله جدیدی وارد شد که میزان حمایت نظامی ترکیه از جمهوری آذربایجان را افزایش دارد.

علاوه بر این رژیم صهیونیستی نیز در این تنش‌ها حمایت قاطع خود از باکو را نشان داده و سیل تجهیزات نظامی اسرائیلی کمک شایانی به جمهوری آذربایجان در برتری‌های خود مقابل ارمنستان کرده‌است. در طرف مقابل، ارمنستان وضعیت مناسبی ندارد و روابط ایروان با مسکو – به‌عنوان متحد سنتی این کشور – از سال ۲۰۱۸ رو به کاهش بوده‌است. ارمنستان در جنگ ۲۰۲۰ و همچنین در تجاوزات پراکنده به خاک خود توسط باکو در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ با این واقعیت تلخ متوجه شد که سازمان پیمان امنیتی جمعی به رهبری روسیه پشتیبان مناسبی از این کشور نیست و دیگر دست حمایت مسکو را بر سر خود ندارد.

دولت ارمنستان تلاش کرد از ظرفیت‌های اتحادیه اروپا و به‌طور خاص کشور فرانسه برای پر کردن این خلأ استفاده کند که مشخصاً این تلاش‌ها با توفیق همراه نشد. بررسی تحرکات اخیر در منطقه نیز نشان از آن دارد که بیش از آنکه صلح محتمل باشد، باید صف‌آرایی نظامی جدیدی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان را شاهد باشیم. باکو مدتی پیش، پس از مکثی کوتاه با استفاده از ناوگان بدون سرنشین ساخت ترکیه خود، شناسایی مواضع ارمنی‌ها را در طول کل مرز از سر گرفت.

چهار پهپاد بایرکتار تی‌بی۲ از دو پایگاه هوایی دالار و کردامیر گشت‌های پنج تا شش ساعته را از ایجوان شروع کردند و در سیونیک به پایان رساندند. علاوه بر این، یک پهپاد آکینچی بیش از نیم روز از پایگاه هوایی سالیان فعالیت‌های شناسایی خود را در قلمرو قره‌باغ در امتداد مرزهای ارمنستان و ایران انجام داد. جمهوری آذربایجان به بهبود و ارتقای نیروهای مسلح خود ادامه می‌دهد. روزهای گذشته مشخص شد که در آینده‌ای نزدیک، یک تیپ پهپادی به‌عنوان بخشی از نیروهای مسلح این کشور ایجاد خواهد شد. این شامل تمام واحدهای نظامی دارای هواپیماهای بدون سرنشین است که در شش فرودگاه و پایگاه هوایی مانند سالیان، گوزدک، کردامیر، یولاخ، دالار و نخجوان در خدمت هستند. تیپ پهپادی مذکور دارای پهپادهای شناسایی، انتحاری و رزمی پهپادهای بایرکتار و اکینجی ساخت ترکیه و پهپاد انتحاری هاروپ اسرائیلی را شامل می‌شود. بایراکتار و هاروپ در پیروزی باکو در جنگ دوم قره‌باغ نقش مهمی ایفا کردند.

با توجه به عدم توازن قوا میان باکو و ایروان و همچنین شواهد موجود در خصوص تحرکات طرف آذربایجانی در تجهیز خود و دست نکشیدن از گفتارهای تهاجمی علیه ارمنستان، ادعای نزدیکی صلح پایدار در منطقه قفقاز جنوبی رد می‌شود و بالعکس احتمالاً باید درگیری جدیدی در منطقه را شاهد باشیم. هر درگیری جدید در منطقه، به مانند درگیری سال ۲۰۲۰، به‌طور مستقیم منافع جمهوری اسلامی ایران را مورد تهدید قرار می‌دهد.

کلید واژه ها: قفقاز جمهوری آذربایجان آذربایجان ارمنستان ارمنستان و آذربایجان جنگ آذربایجان و ارمنستان آذربایجان و ارمنستان ایران و آذربایجان ایران و ارمنستان ایران و آذربایجان و ارمنستان جنگ قره باغ باکو ایروان


( ۴۳ )

نظر شما :

ناشناس ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۳
آقای معصومی زاده لطفا شما ازاظهار نظر درباره آذربایجان خودداری کنید آذربایجان خودش بزرگتر وقیوم دارد
خسرو ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۸
ارمنستان بیش از آذربایجان تجهیز می‌شود و سلاحهای موشکی و هوایی و زرهی از فرانسه امریکا و هند و...وارد ارمنستان میشود وقتی توافقنامه صلح به بهانه های مختلف از سوی ارمنستان به تعویق می افتد مسلح شدن آذربایجان هم طبیعی است ولی جنگی نخواهد بود بالعکس ارمنستان میخواهد با هر دو کشور آذربایجان و ترکیه همکاری کند __ بکار بردن واژه های شوشی و سیوینک و ... نشانگر نزدیکی عاطفی نویسنده به ارمنستان است
علی ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۲
قطعا تحلیل اشتباهی است جنگی در پیش نیست آذربایجان هم مثل تمام ممالک دنیا باتوجه به وضعیتی که قراردارد ماشین جنگی خود را بروز می کند و تجهیز ارمنستان از سوی فرانسه و آمریکا وایران وهندوستان این مهم را دوچندان می کند. اما توجه به اصرار الهام علی اف در برقراری صلح و تعیین خطوط مرزی وغیره ومتقابلا تمایل پاشینیان برای برقراری روابط بادنیا بخصوص تورکیه که مسیر بن بست ارمنستان را باز خواهد کرد نشان از عزم جدی برای ایجاد صلح است. نویسنده بصورت موذیانه ای از واژه جعلی شوشی به جای شوشا استفاده کرده است که میزان دلبستگی خود رابه ارمنستان متجاوز د طول 30 به آذربایجان را نشان می دهد.
آبتین ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۱۴
بحث در مورد توازن قوا کاملا درست است. باکو با تکیه بر سلاحهای اسرائیلی و ترکیه قدرت نظامی بیشتری دارد که باید با تجهیز ارمنستان تعادل برقرار شود. وگرنه گفتمان پانترکیسم در ترکیه و باکو جنگهای بیشتری به منطقه تحمیل خواهد کرد. اینها قبل از قره باغ صحبتی از دالان نمیکردند، ولی چون در قره باغ هرکاری خواستند کردند و کسی در مقابل شان نیاستاد، مباحث جدید مطرح کردند. به فرص محال اگر دالان را هم به دست بیاورند دوباره ادعاهای جدید تولید خواهند کرد. همچنان که پانترکیسم با تاریخ سازی و لغت سازی جعلی همواره ادعاهای مضحک می‌سازد.
رضی ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۱۸
البته نویسنده دل نوشته و آرزوی خود را نوشته، نه واقعیت ها را.
قوتاز ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۶
بعد از کنفرانس cop29 فشارها برای ارمنستان افزوده خواهد شد و ایروان مجبور به خواسته آذربایجان برای امضای معاهده صلح می شود. ارمنیان در طول تاریخ سیاست ترور و خیانت پیشه گرفته و نسبت به همه همسایگان خود ادعای ارضی دارد به همین خاطر آذربایجان امضای قرارداد صلح را منوط به تغییراتی در قانون اساسی ارمنستان کرده است.چون اعتقاد دارند قرارداد صلح را با دولت ارمنستان می خواهند نه با فرد پاشینیان. بالاخره برنده این بازی هم آذربایجان خواهد بود و زنگزور هم باز خواهد شد.
اکبر ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۶
کاش مسولین آشکار میگفتن که با ترک دشمن و خواستار نابودی آن به هر طریق ممکن
رضا ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۳۵
اتفاقا اینگونه تحلیلها بود که ایران را به طور کامل از قفقاز حذف کرد! عدم واقع بینی و تحلیل‌های سطحی که عمدتا به دلیل نفرت از آذربایجان است، باعث شد که دیپلماسی خارجی ایران نیز در این حوزه اشتباه عمل کند و نتیجه اش وضع موجود شد. از این به بعد شاید درگیریهای سطحی میان آذربایجان و ارمنستان صوت بگیرد،‌ اما دیگر درگیریهای گسترده مثل سابقه به هیچ عنوان موضوعیت نخواهد داشت. این اظهر من المشس است!
ناشناس ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۵
اگه ایران و فرانسه دخالت نکنند صلح میشه
م ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۲۲:۴۳
ارمنستان هنوز هم چهار روستای آذربایجان را در اشغال خود دارد و حدود ۴۰۰۰۰۰ نفر آذربایجانی از سرزمین‌های خود طی سالهای ۱۹۸۸ الی ۱۹۹۲ از مناطق زنگزور و گویجه و ایروان و نقاط دیگر در ارمنستان اخراج و آواره شده‌اند و همچنین رفتن اختیاری ارامنه ساکن در قره‌باغ که نتیجه درگیری حدود ۱۵۰۰۰ نیروی نظامی ارمنستان و شبه نظامیان جدایی طلب باقیمانده در قره‌باغ با ارتش آذربایجان بود و همچنین ادعای ارضی ارمنستان نسبت به آذربایجان در قانون اساسی ارمنستان، تعیین حدود مرزی، مسائلی هستند که مورد بحث و گفتگو قرار می‌گیرند و باید حل و فصل شوند، که تا الان هم با ۸۵ درصد پیش نویس صلح توافق کردند و برعکس این یاداشت اگر دخالت کشورهای دیگر نباشد، این دو کشور بیش از هر زمان دیگر به صلح نزدیک هستند. لازم بذکر هست که ارمنستان هیچوقت مستقل نبوده و با کمک کشورهای قدرتمند ایجاد و جرات تجاوز را پیدا کرده است و در آینده هم باحتمال زیاد آلت دست آنها خواهد بود.
حسین ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۰۶
ارمنستان مظلوم!
مجتبی ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۲۳:۵۹
صلحی در کار نیست و جنگی و پیروزی مانند ۲۰۲۲ قره باغ نصیب باکو نخواهد شد، ایران واکنش شدیدی نشان خواهد داد چه بسا راه آزادی قدس شروعش آزادی باکو از ویروس نژاد پرستی و پان‌ترکیسم باشد ان شاالله
علی ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۶:۰۱
جالب هستند این به اصطلاح هموطنان ما شوشی؟ منافع جمهوری اسلامی؟ آزاد سازی قره باغ هنوز درد دارد؟ سوز دازد
طاتار ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۰۸:۱۸
تازمانی که داشناک تروریست نفس می کشد چنین صلحی وجود نخواهد داشت
ایرانی ۲۹ آبان ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۹
تا زمانی که تروریست‌های تکفیری ترک و افکار پانترکی و سلاحهای صهیونیستها وجود داشته باشد در قفقاز صلحی نخواهد بود.