فشار ترامپ بر عراق برای جایگزینی نفت ایران در بازار جهانی با نفت اقلیم کردستان
خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع مطلع، مدعی شده که دولت ترامپ فشار زیادی بر عراق برای از سرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان این کشور وارد میکند. 8 منبع آگاه به رویترز گفتند که دولت دونالد ترامپ، رئیس ایالات متحده، در حال اعمال فشار بر عراق است تا اجازه دهد صادرات نفت اقلیم کردستان از سر گرفته شود یا در کنار ایران، با تحریم های نفتی آمریکا مواجه شود.
به گزارش عصرایران، با این حال یکی از مشاوران نخست وزیر عراق در بیانیه ای وجود تهدید به تحریم یا فشار بر دولت بغداد از ناحیه آمریکا را رد کرده است.
از سرگیری سریع صادرات از اقلیم نیمه خودمختار کردستان عراق به جبران کاهش احتمالی صادرات نفت ایران کمک می کند، که واشنگتن متعهد شده است به عنوان بخشی از کارزار "فشار حداکثری" ترامپ علیه تهران، آن را به صفر برساند.
دولت آمریکا گفته است که میخواهد ایران را از اقتصاد جهانی منزوی کند و درآمدهای صادرات نفت این کشور را حذف کند.
وزیر نفت عراق روز دوشنبه هفته گذشته به طور غیرمنتظره ای اعلام کرد که صادرات نفت کردستان عراق از هفته آینده از سر گرفته می شود. این پایان یک مناقشه تقریبا 2 ساله است که باعث قطع صادرات روزانه بیش از 300 هزار بشکه نفت اقلیم کردستان از طریق ترکیه به بازارهای جهانی شده است.
رویترز با 8 منبع در بغداد، واشنگتن و اربیل - پایتخت اقلیم کردستان عراق - گفتوگو کرد و این منابع گفتند که افزایش فشار از سوی دولت جدید آمریکا عامل اصلی اعلامیه روز دوشنبه وزیر نفت عراق بوده است.
ایران همسایه و متحد خود عراق را برای حفظ اقتصاد خود در بحبوحه تحریم ها حیاتی می داند. به گفته این منابع، بغداد، شریک آمریکا و ایران، نگران گرفتار شدن در تیررس سیاست ترامپ برای تحت فشار گذاشتن تهران است.
ترامپ از "محمد شیعه السودانی" نخست وزیر عراق می خواهد که روابط اقتصادی و نظامی خود را با ایران قطع کند. هفته گذشته رویترز گزارش داد که بانک مرکزی عراق به درخواست خزانه داری ایالات متحده، دسترسی 5 بانک خصوصی دیگر به دلار را مسدود کرده است.
4 منبع نیز به رویترز گفتند که بیانیه اخیر وزارت نفت عراق درباره ازسرگیری دوباره صادرات نفت از منطقه اقلیم کردستان عراق به ترکیه شتابزده و ناشی از فشارهای آمریکا به دولت عراق بوده و بر همین اساس در این بیانیه به جزئیاتی در مورد چگونگی حل مسائل فنی که باید قبل از شروع مجدد صادرات نفت اقلیم حل شود، اشاره ای نشده است.
رویترز در ادامه نوشت: ایران از طریق شبه نظامیان شیعه قدرتمند خود و احزاب سیاسی مورد حمایتش در بغداد، نفوذ نظامی، سیاسی و اقتصادی قابل توجهی در عراق دارد. اما افزایش فشار ایالات متحده در زمانی رخ می دهد که ایران به دلیل حملات اسرائیل به "نیروهای نیابتی منطقه ای خود"، ضعیف شده است.
"فرهاد علاالدین" مشاور امور خارجه نخست وزیر عراق فشارهای آمریکا در صدور بیانیه اخیر وزارت نفت عراق را رد کرده و مدعی شده تصمیمات مربوط به مدیریت منابع ملی مطابق با حاکمیت عراق و به گونه ای اتخاذ می شود که منافع اقتصادی کشور را تامین کند.
با بسته شدن خط لوله انتقال نفت کردستان به بندر جیهان ترکیه از سال 2023، قاچاق نفت کردستان با کامیون به ایران رونق گرفت. 6 منبع از 8 منبع رویترز گفتند، ایالات متحده از بغداد می خواهد که این جریان را مهار کند.
رویترز در ماه ژوئیه گزارش داد که تخمین زده می شود روزانه 200 هزار بشکه نفت خام با قیمت تخفیفی از کردستان عراق به ایران و تا حدی به ترکیه توسط کامیون قاچاق می شود.
یک مقام نفتی عراق که از محموله های حمل و نقل نفت خام به ایران اطلاع دارد، گفت: واشنگتن به بغداد فشار می آورد تا اطمینان حاصل کند که نفت خام کردستان به جای اینکه ارزان به ایران فروخته شود، از طریق ترکیه به بازارهای جهانی صادر می شود.
بستهشدن خط لوله ترکیه باعث افزایش قاچاق نفت کردستان از طریق ایران شده است
رویترز سال گذشته گزارش داد که در حالی که بسته شدن خط لوله ترکیه باعث افزایش قاچاق نفت کردستان از طریق ایران شده است، شبکه بزرگتری که به عقیده برخی کارشناسان حداقل یک میلیارد دلار در سال برای ایران درآمدزایی می کند از زمان روی کار آمدن السودانی در سال 2022 در عراق شکوفا شده است.
2 مقام دولت آمریکا تایید کردند که ایالات متحده از دولت عراق خواسته است تا صادرات رسمی نفت منطقه کردستان این کشور را از سر بگیرد. یکی از آنها گفت که این اقدام به کاهش فشار صعودی بر قیمت نفت کمک می کند.
یکی از مقامات کاخ سفید در پاسخ به سوالی در مورد فشار دولت بر عراق برای باز کردن پیچ رسمی صادرات نفت کردستان عراق گفت: نه تنها برای امنیت منطقه مهم است که شرکای کُرد ما اجازه داشته باشند نفت خود را صادر کنند، بلکه این موضوع به پایین نگه داشتن قیمت بنزین نیز کمک می کند.
طی یک دهه گذشته، همکاری نظامی نزدیکی بین مقامات اقلیم کردستان عراق و ایالات متحده در زمینه های مختلف از جمله نظامی و امنیتی و به بهانه مبارزه با داعش وجود داشته است.
بازگرداندن کارزار "فشار حداکثری" ترامپ علیه ایران یکی از اولین اقدامات او پس از بازگشت به قدرت در اواخر ژانویه امسال بود. ترامپ علاوه بر تلاشها برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران، به وزیر خزانهداری آمریکا دستور داد تا اطمینان حاصل کند که ایران نمیتواند از سیستم مالی عراق استفاده کند.
ترامپ همچنین با وعده کاهش هزینه های انرژی برای آمریکایی ها روی کار آمده است و بر این اساس کاهش شدید صادرات نفت ایران می تواند باعث افزایش قیمت نفت و به همراه آن قیمت بنزین در سراسر جهان و از جمله آمریکا شود.
از سرگیری صادرات کردستان به جبران بخشی از ضرر عرضه جهانی کاهش صادرات ایران کمک می کند، اما تنها بخشی از بیش از 2 میلیون بشکه در روز نفت خام و سوختی که ایران روزانه روانه بازارهای جهانی به ویژه چین می کند.
با این حال، ایران در گذشته در یافتن ابزاری برای دور زدن تحریمهای ایالات متحده در زمینه فروش نفت خود، مهارت نشان داده است.
نظر شما :