آیا برنامه‌ای علیه تهران در کار است؟

همکاری فناورانه آذربایجان و اسرائیل ضد ایران

۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۲۸۲۰۶ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
سابقه همکاری اسرائیل و آذربایجان در زمینه‌های مختلف نشان می‌دهد که این ابتکار در این زمینه نیز موفق خواهد بود. تنها سوالی که مطرح می شود این است که آیا این برنامه منحصراً در خدمت اهداف اعلام شده خود خواهد بود یا اهداف دیگری نیز خواهد داشت؟
همکاری فناورانه آذربایجان و اسرائیل ضد ایران

دیپلماسی ایرانی: همکاری باکو و اسرائیل علاوه بر حوزه نظامی و سیاسی، به آرامی در حوزه اقتصادی و فناوری نیز پیش رفته است. بر کسی پوشیده نیست که باکو در تلاش است به مرکز فناوری منطقه اوراسیا و پنجره ای به سوی کشورهای ترک نشین تبدیل شود.

علاوه بر این، هدف بلندمدت باکو تنوع بخشیدن به اقتصاد این کشور و کاهش وابستگی آن به نفت تا حد ممکن است. سهم نفت و گاز مجدداً بر تولید ناخالص داخلی این کشور مسلط شده و به ۴۷.۸ درصد رسیده است.

بدیهی است که باکو با الهام از تجربه کشورهای حوزه خلیج فارس، استراتژی مشخصی برای کاهش وابستگی اقتصاد کشور به نفت تدوین کرده است. بر اساس این برنامه، تمامی استارتاپ های اسرائیلی که به آذربایجان نقل مکان و کسب و کار خود را راه اندازی می کنند، به مدت ۱۰ سال از پرداخت مالیات شرکت ها، مالیات خرید املاک و سود سهام معاف خواهند بود.

در روزهای اخیر، مطبوعات آذربایجان و اسرائیل به طور فعالانه در مورد برنامه راه اندازی شده توسط آژانس نوآوری و توسعه دیجیتال آذربایجان (IDDA) گفت‌وگو کرده اند. بر اساس این برنامه، تمامی استارتاپ های اسرائیلی که فعالیت خود را به آذربایجان منتقل کنند به مدت ۱۰ سال از مالیات شرکت، خرید، املاک و سود سهام معاف خواهند بود. بر اساس این برنامه، کارمندان شرکت ها مالیات بر درآمد صفر برای دستمزد تا ۴۷۰۰ دلار پرداخت خواهند کرد. برای بهره مندی از این مزایا، شرکت ها باید حداقل یک سال فعالیت یا ۱۰ کارمند تمام وقت یا بیشتر داشته باشند و یا درآمد سالانه این شرکت ها باید ۲۰۰ هزار منات (بیش از ۱۱۷ هزار دلار آمریکا) باشد. این برنامه همچنین از مهاجرت به آذربایجان پشتیبانی می کند، از جمله معافیت از روند مجوز کار، حمایت از مجوز اقامت و سایر موارد مانند کمک در ارائه دفتر و/یا مسکن. این اژانس در حال حاضر برای آموزش پرسنل مربوطه کار می کند و برای بیش از ۳۰۰۰ دانش آموز در دوره های فناوری اطلاعات کمک هزینه تحصیلی پرداخت می کند.

پاشا علی اف، معاون مدیر امور منطقه ای IDDA، که مسئول انتقال استارت اپ ها به آذربایجان است، به روزنامه اسرائیلی گلوبز گفت که ابتکار عمل برای جذب شرکت های اسرائیلی بخش مهمی از ایجاد یک اکوسیستم فناوری قوی در آذربایجان است.

اما آیا این ابتکار موفق خواهد بود؟

روابط اسرائیل و آذربایجان در سال ۱۹۹۲ آغاز شد. باکو با افتخار بر حضور پایدار و امن جامعه یهودی در این کشور تاکید می کند.

همکاری بین دو طرف به طور پیوسته در حوزه نظامی در حال توسعه است. آذربایجان مشتری اصلی محصولات صنایع دفاعی اسرائیل است. تنها در سال‌های اخیر، موشک‌های ضد تانک اسپایک از شرکت اسرائیلی رافائل، پهپادهای هرمس از شرکت Elbit Systems  و مهمات سرگردان هاروپ از صنایع هوافضای اسرائیل (IAI) خریداری شده است.

سابقه همکاری اسرائیل و آذربایجان در زمینه‌های مختلف نشان می‌دهد که این ابتکار در این زمینه نیز موفق خواهد بود. تنها سوالی که مطرح می شود این است که آیا این برنامه منحصراً در خدمت اهداف اعلام شده خود خواهد بود یا اهداف دیگری نیز خواهد داشت؟

بدیهی است که هر دو طرف تمام تلاش خود را برای اجرای این برنامه انجام خواهند داد. همچنین بدیهی است که اسرائیل در این راه گامی رو به جلو در جهت تقویت حضور خود در نزدیکی ایران خواهد برداشت. هرچند باکو در این مورد صحبتی نکرده و از پذیرش چنین اظهاراتی خودداری می کند. ایران اغلب ابراز نگرانی می کند که شرکت های مختلف اسرائیلی در آذربایجان در حال انجام فعالیت های اطلاعاتی هدفمند علیه تهران هستند. تهران تاکید می کند که اسرائیل جایی در منطقه ندارد و نباید جایی داشته باشد.

با این حال، اخیراً اسرائیل حلقه محاصره را در اطراف ایران تنگ تر کرده است و سعی دارد تهران را به یک جنگ بزرگ بکشاند. اخیرا اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران کشته شد. گمان می رود اسرائیل مسئول این قتل باشد، اگرچه آنها هنوز رسماً به دست داشتن خود در این قتل اعتراف نکرده اند، اما طرف ایرانی در سطوح مختلف اعلام کرده که به تل آویو پاسخ خواهد داد. اسرائیل همچنین ممکن است برای مقابله با این حمله دست کم به اقداماتی هم متوسل شود.

موقعیت جغرافیایی آذربایجان و حضور پررنگ اسرائیل در این کشور اغلب در مطبوعات و محافل تحلیلی این سوال را ایجاد می کند که آیا آذربایجان مناسب ترین کشور برای این منظور است که می تواند سکوی پرشی برای اسرائیل باشد؟

ششایان ذکر است که چند روز پس از قتل هنیه، گزارشی در رسانه های اسرائیل منتشر شد مبنی بر اینکه ارتش اسرائیل به دلیل تهدیدات احتمالی ایران، حضور پرسنل نظامی خود در آذربایجان و گرجستان را ممنوع کرده است.

با مقایسه واقعیت ها می توان به این نکته اشاره کرد که همکاری اسرائیل و آذربایجان در کنار اهداف آشکار و پنهانی که دارد، شانس تحقق دارد.

منبع: رجیون مانیتور / ترجمه: احسان موحدیان

کلید واژه ها: آذربایجان جمهوری آذربایجان اسرائیل اسرائیل و آذربایجان ایران و اسرائیل و آذربایجان اتحاد اسرائیل و آذربایجان احسان موحدیان همکاری نظامی ایران و اسرائیل ایران و آذربایجان


( ۲۱ )

نظر شما :

خسرو ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۹:۴۵
وقتی مترجم احسان موحدیان باشد میتوان حدس زد که در جهت بازی سازی برای ارمنستان و دادن پاس گول تلاش می‌کند آذربایجان انکار می‌کند اسرائیل انکار می‌کند ولی موحدیان اصرار ، چرا ؟؟؟ چون باید هرجور شده ترتیب تشنج در روابط ایران و آذربایجان داده شود مدتها پیش بعد از یک چنین موج تبلیغاتی علیه آذربایجان و کریدور زنگه زور --- جاهلی به سفارت آذربایجان حمله مسلحانه کرد و کشور را درگیر بحران دیپلماتیک نمود من اصرار دارم که درگیر شدن ایران در هر جنگ منطقه ای با وجود یارگیری کشورهای عربی خلیج فارس ، منجر به زیر سوال رفتن حاکمیت ایران در جزایر سه گانه خواهد شد ایران کشور مادر منطقه است باید در حدود بزرگی اش حرکت کند نمی تواند در قبال آذربایجان وارمنستان ( دو کشوری که پاره ای از ایران بوده اند ) دوگانه رفتار کند بهای حمایت بی چون و چرا از ادعاهای ارمنستان از پرستیژ ایران پرداخت می‌شود واقعا درست است؟
عدالت ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۳:۲۹
اینقدر به کارهای کشورهای دیگر سرک نکشید. لابد آزربایجان برای سیاست خارجی و داخلی‌اش باید نظر شما را هم بپرسه. ایجاد تنش و دشمن کردن ایران با همسایگان مطمئنا خواسته قدرت‌های استعماری است و آنقدر این قدرت‌ها در همه ارگان‌ها نفوذ و رخنه دارند که مزدورانشان در کمال آرامش می‌توانند سیاست تخریب و دشمن‌سازی ایران را اجرا کنند.
مهدی ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۲:۰۹
پانترکا بارها بطور علنی گفتن که خواهان تجزیه ایران هستند ، آغاز جنگ و تجاوز به خاک ارمنستان، خرید سلاح و تقویت روابط با صهیونیستها ، اصرار بر ایجاد کریدور تورانی و لفاظی هایشان علیه ایران در بادکوبه و اناتول، همه در جهت نیل به این هدف میباشد
Aysan Maral ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۵:۴۷
احسان آنتی ترک عزیز من فکر می کنم درد آذربایجان در آخر شما را خواهد کشت. من نگرانم که روزی شما و احمد کاظمی دچار سکته قلبی شوید.
آبتین ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۹:۳۶
اسرائیل و باکو هیچوقت همکاری های سطح بالای خودشان را بر خلاف پانترکها انکار نکرده اند. یک عده پانترک در این سایتها فقط کارشان ماست مالی کردن خیانت های علیف است. خود باکو به همکاری با اسرائیل خیلی هم افتخار می‌کند!
یوسف اکبری ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۹:۳۹
آقایان احسان موحدیان و احمد کاظمی تمام زندگیشان شده دشمنی با آزربایجان و در اصل از خواب و خوراک افتاده اند و من نگرانی جدی در خصوص سلامتی ایشان دارم. نکنه خدای نکرده سکته ای چیزی بزنند
رامیان ۲۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۴
از اینکه الهام علی اف ماسونری و صهیونیست بوده شکی نیست. یک فرد احتیاج نیست یهودی باشد تا صهیونیست شود. برای نمونه شمار قابل توجهی از مسیحیان امریکا آشکارا خود را صهیونیست می دانند. به همین دلیل الهام علی اف و شیخ بحرین را هم می توان به حق صهیونیست نامید. همانگونه که این مقاله نشان می دهد دولتش تمام و کمال در ارتباط ارگانیک با صهیونیستها قرار دارد و جنگ جاری غزه ماهیتش را به خوبی آشکار نموده و درک این موضوع برای هر کسی که کمی شعور و انصاف داشته باشد چندان مشکل نخواهد بود. چه کسی است که نفت ارزان در اختیار اسرائیل غاصب قرار می دهد تا قلب کوچک کودکان فلسطین را نشانه بگیرند؟!
مهدی ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۷
نشریه ((رجیون مانیتور)) یک سایت ارمنی _روسی است که مورد علاقه موحدیان و همفکران ایشان می باشد. و بایستی بگوییم که کریدور زنگزور هم بزودی افتتاح خواهدشد. و احسان و دوستانش ،مقالات خود را برای افتتاح این دالان آماده کنند.
رزمنده آزری ۰۶ مهر ۱۴۰۳ | ۱۲:۳۳
سادیسم بد مرضیست که متاسفانه مقاله نویس محترم مبتلا هستید به جای این خزعبلات درفکر سلامتی و معالجه تان باشید .