موافقان و مخالفان چگونه میبینند
تاثیرات برخورد موشک به پایگاه العدید در داخل و خارج از ایران

نویسنده: روحالله سوری، کارشناس ارشد روابط بینالملل
دیپلماسی ایرانی: در میان اخبار گوناگون جنگ، طی روزهای گذشته خبری مبنی بر اصابت یکی از موشکهای ایران به تاسیسات راداری پایگاه العدید منتشر شد که به نظر می رسد از جنبههای گوناگون بتوان آن را خبری مهم تلقی کرد.
اهمیت این خبر در این موضوع است که می تواند هم در داخل و هم در خارج از ایران و بهطور مشخص آمریکا تاثیرات و برداشت های مختلف و بعضا متفاوتی را به همراه داشته باشد.
در داخل ایران دو گونه واکنش یا برداشت هم از سوی موافقان مذاکره و هم از سوی مخالفان مذاکره قابل پیش بینی است. موافقان مذاکره سعی خواهند کرد برخورد این موشک و وارد آمدن خسارت به پایگاه نظامی آمریکا در قطر را به عنوان فرصتی ارائه کنند که قادر خواهد بود دست ایران را در مذاکرات احتمالی تا حدودی پر نشان دهد. در حقیقت حامیان مذاکره بیش از پیش بر این نکته تاکید خواهند داشت که نمایش توانایی ایران در آسیب رساندن به پایگاه آمریکایی در کنار آسیب های وارد شده به اسرائیل تحت حملات موشکی ایران، شرایط مذاکره را در مقایسه با شرایط پیش از جنگ به نفع ایران تغییر خواهد داد.
در مقابل اما مخالفان مذاکره نیز می توانند از موضوع برخورد موشک به پایگاه العدید در جهت تایید بیشتر مخالفت خود با مذاکره بهرهبرداری لازم را داشته باشند. از نگاه مخالفان مذاکره، چنین اتفاقی می تواند در نمایش قدرت بازدارندگی ایران در مقابل حملات آتی آمریکا یا اسراییل موثر واقع شود. بهویژه که اگر ایران بتواند روی این موضوع تبلیغات کافی و لازم را داشته باشد. یکی از نکات مورد استفاده مخالفین می تواند تاثیر این رخداد بر ارسال پیام به کشورهای عربی میزبان پایگاه های نظامی آمریکا باشد. میزبانانی که نگرانی از تکرار چنین اتفاقی در خاک آنها می تواند در تلاش های دیپلماتیک شان برای ممانعت از وقوع دوباره جنگ تاثیر مثبت بر جا بگذارد. با چنین تفاسیری، مخالفان مذاکره احتمالا نیاز زیادی برای راغب نشان دادن ایران به مذاکره نمی بینند و ترجیحشان ادامه وضعیت کنونی بین ایران و اسراییل خواهد بود.
در سوی دیگر در خارج از ایران و مشخصا آمریکا، نیز این اتفاق قادر خواهد بود واکنش های متفاوتی را ایجاد کند. در درجه نخست به نظر می رسد که چنین اتفاقی مخالفت های داخلی بهویژه از سوی نمایندگان کنگره را علیه شخص ترامپ افزایش خواهد داد. مبنای چنین مخالفتی می تواند این موضوع باشد که چرا ترامپ مطابق با آنچه راجع به این حمله گفته بدون اینکه هشداری را متوجه ایران کند به ایران اجازه انجام عملیاتی را داده است که می توانسته تهدید مستقیم علیه منافع آمریکا به همراه داشته باشد. به خصوص که قبلا هم چنین اتفاقی در دولت قبلی ترامپ را شاهد بودیم و ایران پس از ترور قاسم سلیمانی به سمت پایگاه عین الاسد آمریکا در عراق موشک پرتاب کرد.
تاثیر دیگر این رخداد در سطح داخلی آمریکا به احتمال زیاد زیر سوال بردن روایت شخص ترامپ از نابودی کامل تاسیسات فردو و نطنز در حمله آمریکا به این اماکن است.
به هر حال انتشار اخبار مرتبط با وارد آمدن آسیب به پایگاه العدید در حالی که آقای ترامپ پیش از این گفته بود هیچ کدام از موشکهای ایرانی به این پایگاه اصابت نکرده قادر خواهد بود روایت او از نابودی کامل تاسیسات هسته ای ایران را هم زیر سوال ببرد.
نتیجه گیری که از برداشت های احتمالی در داخل و خارج از ایران از این موضوع می توان داشت این است که پیش بینی اینکه در داخل ایران کدام گروه به بهرهبرداری بیشتر از این رخداد قادر خواهد بود و دست بالا را در به کرسی نشاندن نگاه خود خواهد داشت تا حدودی سخت است اما در خارج از ایران می توان این پیش بینی را داشت که انتشار گزارش های مرتبط با این موضوع می تواند به نفع موافقان حمله مجدد به ایران مورد استفاده قرار گیرد.
نظر شما :