در نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران در پاسخ به دیپلماسی ایرانی
بقایی: میانجیگری کشورهای دوست میان ما و سوریه طبیعی است/حضور نیروهای بیگانه را به سود ثبات منطقه نمی دانیم
دیپلماسی ایرانی: اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت أمور خارجه، در نشست هفتگی خود به پرسش خبرنگاران پاسخ گفت.
بقایی در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی درباره میانجیگری عراق و قطر میان ایران و سوریه برای ازسرگیری روابط میان تهران و دمشق گفت: «برقراری روابط تابع مجموعه ملاحظات و نیازمند یکسری پیش نیازهاست که ما با رصد دقیق تحولات درباره آنها تصمیم خواهیم گرفت. اینکه کشورهای دوست بخواهند میان ما و سوریه تبادل پیام کنند امری طبیعی است و ما از همه فرصت ها برای اتخاذ تصمیم صحیح استفاده می کنیم.»
وی در پاسخ به پرسش دیگر دیپلماسی ایرانی درباره احتمال تمدید حضور نیروهای امریکایی در عراق دست کم برای سه سال دیگر نیز گفت: «ما حضور نیروهای بیگانه در منطقه را به هیچ عنوان در جهت ثبات و امنیت منطقه نمی دانیم و موضع در این زمینه موضع ثابتی است.»
وی درباره سفر هفته گذشته سید عباس عراقچی، وزیر أمور خارجه کشورمان به أفغانستان گفت: «سفر وزیر أمور خارجه به أفغانستان را باید در ادامه روند سه و نیم سال گذشته دید. این سفر یک ابتکار طبیعی در یک روند معقول سه چهار ساله است. ما با أفغانستان اشتراکات فراوانی اعم از تاریخی، دینی، فرهنگی و مذهبی داریم. برای همین این سفرها درباره موضوعات مورد توجه دو طرف انجام می شود. ما مسائلی نظیر مهاجرت و حقابه داریم که باید در چارچوب مناسبات دو جانبه در تمامی مسائل به تفاهم برسیم. امیدواریم این سفر گامی بلند برای رفع نگرانی ها و استفاده از ظرفیت ها و مبانی مشترک در حوزه های مختلف از جمله اقتصادی باشد.»
بقایی در ادامه تاکید کرد، این سفر یک سفر صرفا سیاسی و دیپلماتیک نبود بلکه یک گروه بزرگی از تجار و فعالان اقتصادی آقای وزیر را همراهی می کردند. نشست خیلی مفیدی با اتاق بازرگانی و تجار افغانستانی با حضور بخش خصوصی ایران برگزار شد. در خصوص موضوع آب خیلی صریح نگرانی های خود را مطرح کردیم. همه مقامات أفغانستان با تاکید بر حقابه ایران گفتند که حتی در نبود توافقنامه، خود را به لحاظ اخلاقی و دینی، متعهد به دادن حقابه ایران میدانند. در این سفر درباره مسائل امنیتی از جمله مسائل امنیت مرزها گفت وگو شد. درباره مهاجران موضوع دیگری بود که در این سفر صحبت شد که گفته شد در یک چارچوب مشخص باید موضوع مهاجران افغانستانی حل و فصل شود. در اینجا باید به تعهدات سازمان ملل نیز اشاره کنیم که آنها نیز باید به تعهدات خود در زمینه موضوعات مربوط به مهاجران افغانستانی عمل کنند.
سخنگوی وزارت أمور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره سفر وزیر أمور خارجه به قطر نیز گفت: «ما با قطر روابط بسیار خوبی داریم و در تمامی مسائل سیاسی و منطقه ای و اقتصادی در سطوح عالی دائما با یکدیگر گفت وگو می کنیم. بنابراین این سفر نیز در چارچوب روابط دوجانبه قابل بررسی است. همچنین در این سفر با مقامات مقاومت فلسطینی نیز گفت وگو شد و پیروزی در غزه به آنها تبریک گفته شد. در این سفر درباره مسائل دیگر از جمله گفت وگو با امریکا صحبتی نشد.»
بقایی درباره سفر نخست وزیر اسرائیل به امریکا و دیدارش با ترامپ نیز گفت: «این سفر از قبل گفته شده بود که انجام می شود. ما درباره بازتاب ها و آثاری که چنین رفت و آمدهایی داشته باشد حتما با دقت موضوع را رصد خواهیم کرد.»
وی درباره نشست معاونان وزرای أمور خارجه کشورهای عضو اکو نیز گفت: «اجلاس وزرای أمور خارجه کشورهای عضو اکو در سطح معاونین وزرای أمور خارجه در حال برگزاری است. این نشست در ادامه نشست اخیر مشهد برگزار شده است. همه مصوبات اجلاس وزرا و همچنین درباره برنامه آتی به صورت تخصصی در حال برگزاری است.»
بقایی درباره سفر دستیار رئیس جمهوری آذربایجان به ایران نیز گفت: «این سفر در ادامه سفرهای مقامات دو طرف انجام شده است. در این سفر درباره مشکلات موجود به ویژه مشکلات رسانه ای گفت وگوهایی خوبی شد. امیدواریم این سفر شروع خوبی باشد برای درک نگرانی های مشترک و بهبود روابط در تمامی حوزه ها.»
سخنگوی وزارت أمور خارجه درباره روابط ایران با حکومت جدید سوریه نیز گفت: «هر دولت و حکومتی که مورد حمایت مردم سوریه باشد مورد حمایت ماست. ما بر حفظ امنیت و ثبات سوریه تاکید داریم. و امیدواریم دوره انتقالی به آرامی انجام شود و حکومتی مورد حمایت مردم سوریه زمام أمور این کشور را به دست بگیرد و ثبات و امنیت این کشور را تضمین کند.»
او درباره تهدید امریکا به اعمال تعرفه های صد در صدی در صورت حذف دلار توسط کشورهای عضو بریکس نیز گفت: «بریکس إحساس نیاز کشورهای عضو برای هماهنگی و همکاری در حوزه اقتصادی با نگاه بر ضرورت کمک به تثبیت و چندجانبه گرایی تشکیل شده و با همین نگاه به فعالیت خود ادامه خواهند داد. روسای دوره ای بریکس به صراحت مواضع خود را اعلام کرده اند. موضوع تنوع بخشی به ارزهای مورد استفاده میان کشورهای عضو نیز همواره در نشست های این اتحادیه صحبت شده است. درباره دلار باید گفت که رفتارهای خود دولت امریکا بیشترین ضربه را به واحد پول ملی خود زده است که قبل از همه خود امریکا باید در سیاست هایش تجدید نظر کند.»
وی در پاسخ پرسش دیگری درباره خودداری امریکا از اظهار نظر درباره حقوق بشر ایران و آیا آن را یک سیگنال مثبت از سوی امریکا برای ایران قلمداد می کنید یا خیر گفت: «ما آن را سیگنال نمی بینیم. ما هنوز هیچ سیگنالی از دولت امریکا دریافت نکرده ایم. در رابطه با گزارش دوره ای حقوق بشر کشورها که در چارچوب زمانی مشخص توسط دولت های مختلف بررسی می شود، هیئت امریکایی بنا به دلایل خود تصمیم گرفتند نسبت به بسیاری از کشورها اعلام نظر نکنند برای همین این موضوع به مسائل داخلی امریکا باز می گردد.»
بقایی ادعاهای رسانه ای درباره انتقال چمدانی پول از ایران به حزب الله نیز گفت که این اظهارات صرفا خبرسازی رسانهای در جهت خواسته های شوم رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از بازسازی لبنان بعد از جنگ است.
وی درباره سفرای جدید ایران در انگلیس و آلمان نیز گفت همان طور که قبلا اطلاع رسانی شده بود آقایان سید علی موسوی به عنوان سفیر ایران در لندن و مجید نیلی به عنوان سفیر ایران در برلین انتخاب شده اند.
بقایی درباره موضوع مفقود شدن سه تبعه هندی در ایران نیز گفت: «این موضوع را وزارت امور خارجه هند به ما منعکس کرده ما هم با سفارت هند و هم دهلی نو در ارتباط هستیم و موضوع در دست بررسی است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس علیه برنامه هسته ای ایران در حاشیه نشست داووس و اینکه ایران باید مشکلش را با امریکا حل کند، گفت: «آژانس بین المللی انرژی اتمی یک نهاد فنی است که دارای رسالت و وظایف مشخص برای اطمینان از عدم اشاعه هسته ای است. ما همواره بازرسان آژانس را برای نظارت بر فعالیت های هسته ایمان دعوت کرده ایم. ما همواره از آنها خواسته ایم که از نگاه سیاسی که به سود طرف هایی خاص است اجتناب کنند. آژانس بین المللی اتمی باید بر رعایت روندها و قوانین فنی آژانس متعهد باشد.»
وی درباره وضعیت سفارت سوریه در تهران نیز گفت: «بازگشایی سفارتخانه ها به یک سری پیش شرط ها نیازمند است. اگر این پیش شرط ها فراهم شوند سفارت خانه ها می توانند بازگشایی شوند و به فعالیت های خود ادامه دهند.»
بقایی درباره تحریم شرکت نفت صربستان توسط امریکا و تداوم ناآرامی ها در صربستان با حمایت امریکا برای برکناری دولت مورد حمایت روسیه این کشور گفت: «موضع ثابت ما این است که ما در امور داخلی کشورها هیچ وقت دخالت نکرده ایم و نمی کنیم. ما به عنوان یکی از کشورهایی که از تحریم آسیب دیده ایم، ابزار تحریم را مردود می دانیم و آن را ناقض حقوق بین الملل و نقض حقوق بشر آن کشور می دانیم.»
سخنگوی وزارت أمور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره سفر محمود المشهدانی، رئیس مجلس عراق به ایران گفت: «این سفر در چارچوب دیپلماسی پارلمانی انجام شده است و طی آن با رئیس محترم مجلس و رئیس جمهور دیدار خواهد داشت. این سفر در چارچوب روابط خوب ایران و عراق و رایزنی در زمینه های و مسائل مختلف انجام شده است.»
نظر شما :