تعیین راهبرد سیاست خارجی ایران در قفقاز ضرورت دارد

به بهانه توهین سفیر باکو به مردم شریف تبریز

۰۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۳۱۳۵۳ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
نویسنده خبر: احسان موحدیان
احسان موحدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: آذربایجان می خواهد یک واقعیت تاریخی را وارونه جلوه دهد و با همراهی ترکیه، اسرائیل و انگلیس به مرجعیت سازی هویتی و تمدنی و تاریخی قلابی برای آذری های ایران بپردازد، و این کار نشانه اهداف بدخواهانه و شوم این کشور برای تشدید واگرایی ملی است که به دستور کشورهای دیگری اجرا می شود و سوءتفاهم تلقی کردن این رفتارها و تلاش برای مقابله با آنها با ابزار باج دهی و نادیده گرفتن واقعیات تنها باکو را گستاخ تر خواهد کرد.
به بهانه توهین سفیر باکو به مردم شریف تبریز

دیپلماسی ایرانی: علی علیزاده، سفیر جمهوری آذربایجان در تهران با انتشار توییتی زننده هم به مردم شریف تبریز توهین کرده و هم در برابر ایران ۷۰۰۰ ساله برای کشوری با قدمت کمتر از ۴۰ سال مرجعیت تمدنی و هویتی و فرهنگی جعل کرده است. ظاهرا وی تصور کرده، روز جهانی زبان مادری و توجه عموم مردم ایران به تشییع پیکر مطهر رهبران گرانقدر حزب الله لبنان در بیروت فرصت مناسبی برای شیطنت تازه وی است و این گستاخی نادیده گرفته می‌شود، اما این طور نیست.

وی در توییت خود که ویدیویی از شعرخوانی عده ای کودک در تبریز به آن ضمیمه شده، نوشته است:

‏موسیقی آذربایجان محصور کننده است.
گوش فرادادن به آن از تبریز بسیار خوشنود کننده است.

در مورد این توییت نکات زیر قابل ذکر است:

۱. وی با ارسال این توییت به مردم ایران و به خصوص مردم شریف تبریز توهین کرده و برای کشور کوچک و سی و چند ساله خود در برابر ایران کهن و تبریز قهرمان مرجعیت جعلی خلق کرده تا مخاطب تصور کند، این ایران است که موسیقی و فرهنگ و تمدن و هنر خود را وامدار باکو است.

این در حالی است که باکو به عنوان دنباله تمدنی ایران، کشوری است که تا ۲۰۰ سال قبل بخشی از خاک ایران بوده و جدای از ایران هیچ مولفه، تمدنی، مذهبی و تاریخی مستقل و هویت سازی ندارد.

بنابراین موسیقی مذکور هم برگرفته از یکی از دستگاه های موسیقی ایرانی در بخش از کشور پهناور ماست که دامنه استفاده و بهره‌گیری از آن به باکو سرایت کرده و نه بالعکس. این تبریز است که الهام بخش باکو است و نه بالعکس و تمام میراث غنی محلی در تبریز از آن رو خلق و ماندگار شده که پیوند تبریز با ایران حفظ شده و این پیوستگی تاریخی خلق آثار ماندگار در این کشور را موجب شده؛ در مقابل باکو پس از جدایی از مادر تمدنی خود به ایران کمتر شاهد خلق آثار ماندگار فرهنگی بوده و این واقعیتی است که استاد شهریار، خالق منظومه ماندگار، نیز بارها بر آن گواهی داده است.

اینکه آذربایجان می خواهد یک واقعیت تاریخی را وارونه جلوه دهد و با همراهی ترکیه، اسرائیل و انگلیس به مرجعیت سازی هویتی و تمدنی و تاریخی قلابی برای آذری های ایران بپردازد، نشانه اهداف بدخواهانه و شوم این کشور برای تشدید واگرایی ملی و تجزیه ایران است که به دستور کشورهای دیگری اجرا می شود و سوءتفاهم تلقی کردن این رفتارها و تلاش برای مقابله با آنها با ابزار باج دهی و نادیده گرفتن واقعیات تنها باکو را گستاخ تر خواهد کرد.

۲. جنبه دیگری از توهین سفیر باکو به آذری ها و از جمله هموطنان خودش آن است که وی به علت ناآشنایی با زبان فارسی، موسیقی مذکور را محصورکننده توصیف کرده است! محصورکننده یعنی چیزی که باعث حصر و زجر و بدبختی انسان می‌شود. معادل این کلمه در متن لاتین آذری منتشر شده توسط او واله انتخاب شده که ثابت می کند او می خواسته از کلمه مسحورکننده استفاده کند، ولی دانش اندک وی در مورد زبان فارسی فاجعه آفریده است.

وقتی این کشور تازه تاسیس چندین بار رسم‌الخط خود را عوض کرده و با جایگزین کردن حروف لاتین از ریشه های هویتی و تمدنی خود و زبان فارسی در ایران دور می شود، چنین فجایعی رخ می دهد.

نکته جالب این است که حکومت علیف با چنین کارگزارانی که آشنایی ابتدایی با ادبیات فارسی ندارند، مدعی تعلق بزرگان زبان و ادب فارسی همچون نطامی گنجوی به باکو است و برای پیشبرد این هدف پول های کلانی نیز در جهان خرج می کند.

۳. این اولین بار نیست که سفیر باکو در ایران توییت های توهین آمیز و زننده در قبال مردم ایران و تبریز منتشر می کند. وی قبلا با انتشار توییتی با مضمون شب های تبریز هم زیباست، تلاش کرده بود این شهر را به باکو پیوند دهد و این توییت وی با استقبال و بازنشر گسترده پانترک ها مواجه شده بود که ایرانیان وطن پرست با توییت کردن عبارت شب های باکو هم زیباست به وی یادآوری کردند که این باکو است که قبلا در کنار تبریز بخشی از ایران بوده است. او همچنین با انتشار فیلم هایی از تکمیل کریدور جعلی زنگزور در خاک آذربایجان در لفافه از قصد حکومت علیف برای اشغال جنوب ارمنستان و خفگی ژئوپلتیک ایران خبر داده بود.

۴. حامیان سیاست خارجی فعلی ایران در قبال باکو، مدعی هستند این کشور همسایه با اکثریت شیعه را باید با مدارا و همراهی مهار و مطیع کرد و تندی و قاطعیت در برابر اقدامات ضدایرانی باکو، آن را بیشتر از ایران دور و به اسرائیل و انگلیس و ترکیه نزدیک می کند. در پاسخ به این عزیزان که در برابر توهین ها و خبرسازی های روزانه رسانه ها و نشریات دولتی باکو به نمادهای ملی و مذهبی ایران و رهبران کشور، سکوت و نادیده گرفتن را توصیه می کنند باید گفت آیا رویه فعلی شما کوچک‌ترین دستاوردی داشته یا شما با این توصیه های خود آذربایجان را تنها گستاخ تر و غیرقابل مهارتر کرده و گزینه های موجود برای مدیریت دولت علیف را کمتر کرده اید؟

پس از دستگیری اعضای شبکه جاسوسی آذربایجان در ایران در ماه گذشته حکمت حاجیف، دستیار سیاست خارجی علیف به تهران آمد و مدعی شد از جانب باکو هیچ تهدیدی متوجه ایران نیست. اما او بلافاصله به اسرائیل سفر کرد و با نتانیاهو و برندا شیفر، مسئول پرونده تجزیه ایران در اسرائیل که ده‌ها کتاب و مقاله در این مورد نوشته و حقوق بگیر شرکت نفتی سوکار است و برای هدایت تحریکات ضدایرانی مرتبا در مرزهای ایران و باکو حضور دارد، دیدار کرد. این دهن کجی آشکار وی به جمهوری اسلامی ایران را چگونه می توان تعبیر کرد؟

در این میان، آیا حتی یکی از توافقات عمده اقتصادی و تجاری و فرهنگی و امنیتی دو کشور جنبه عملیاتی گرفته و به طور کامل اجرا شده است؟ در چنین وضعیتی اصرار بر عبور خط لوله انتقال گاز روسیه به ایران از مسیر باکو و وابسته کردن بیشتر ایران به این کشور چه منطقی دارد؟ آیا همدستی علیف با اردوغان و مسدود کردن مرز نخجوان با ایران پس از مسدود شدن مرز ایران و ترکیه توسط اردوغان را فراموش کرده ایم؟ هدف از این کار جلوگیری از عبور کامیون های ایرانی و صادرات کالا به اروپا توسط کشورمان در شرایط سخت تحریمی بود؟ آیا پاداش دادن به باکو و سکوت در برابر این رفتارها، موجب تغییر رفتار باکو شده است؟

نتیجه گیری

واقعیت این است که دولت آذربایجان توسط ترکیه، اسرائیل و انگلیس با ۳۰ سال فعالیت مداوم فرهنگی، اقتصادی، رسانه ای، سیاسی و امنیتی گروگان گرفته شده تا سیاست محاصره ایران توسط دشمنانش تکمیل شود. در این شرایط، لابی آذربایجان و ترکیه در ایران و اوباش قوم گرای پانترک هر تلاشی برای برخورد جدی با باکو برای وادار کردن آن به تغییر رفتار را جنگ طلبی توصیف می‌کنند و مدعی می شوند وطن دوستان می خواهند ایران را در تله جنگ بیندازند. آنان می خواهند با ترساندن افکار عمومی از جنگ، سیاستگذاران کشور را به انفعال و بی عملی در برابر باکو بکشند تا ترکیه و آذربایجان و اسرائیل و انگلیس بدون کوچک‌ترین هزینه ای به اهداف ضدایرانی خود مانند ایجاد کریدور جعلی زنگزور، خفگی ژئوپلتیک ایران از طریق اشغال جنوب ارمنستان، تسهیل انتقال نیروهای ناتو، صهیونیست ها، تجزیه طلبان و تکفیری ها به مرزهای ایران و غیره برسند. وطن دوستان نسبت به تحرکات فعلی باکو هشدار می دهند تا قبل از آنکه شرایط در قفقاز جنوبی بسیار حاد شود و گزینه ای جز جنگ برای مهار مطامع دشمنان ایران باقی نماند و برای رفع این چالش خطرناک برای امنیت و تمامیت ارضی ایران تدابیر لازم به عمل آید.

در برابر برنامه های محور ترکی – عبری – انگلوساکسون برای نابودی و تجزیه ایران باید برنامه مشخص و مدون داشته باشیم و با روزمرگی تنها فرصت های موجود را از دست خواهیم داد. دلسوزان و کارشناسان قفقاز به خصوص بعد از غفلت جنگ ۲۰۲۰ قفقاز راهکارهای متنوعی برای جلوگیری از خسارت بیشتر ارائه کرده اند، اما سرعت حرکت متناسب با سرعت تحولات به خصوص پس از روی کار آمدن ترامپ و مذاکرات وی با پوتین نیست که نشانگر تغییر نظم فعلی بین المللی است. امید است تا فرصت باقی است برای تعیین دقیق راهبرد جمهوری اسلامی ایران در قفقاز اقدام شود، چون در غیر این صورت ایران و ایرانی آسیب های غیرقابل جبران خواهند دید.

برخی دستگاه های مسئول هم بهتر است به جای اتهام زنی و تلاش برای منکوب کردن کارشناسان مستقل و دلسوز قفقاز و جلوگیری از رسیدن صدای آنان به گوش تصمیم سازان عالی کشور، رویه های گذشته خود را مرور کنند و یک بار هم که شده سفیر باکو در تهران را به علت انبوه توهین های رسانه های رسمی باکو به نمادهای ملی و مذهبی کشور به طور جدی مواخذه کنند.

در روزهای گذشته مساوات نشریه خاندان علیف مدعی شده علت تلاش ایران برای بهبود روابط با باکو آن است که جمهوری اسلامی به علت روی کار آمدن ترامپ احساس خطر می کند و پس از تحولات سوریه و لبنان و قفقاز تضعیف شده و چاره ای جز همراهی با باکو ندارد و بدین منظور باید خط قرمز ترسیم شده توسط مقام معظم رهبری در مورد عدم تغییر ژیوپلتیک منطقه قفقاز را نقض کند و با ایجاد کریدور جعلی زنگزور موافقت کند و اعضای جنبش حسینیون را نیز تحویل باکو دهد.

تصویرسازی از ایران به عنوان یک کشور تضعیف شده که حاصل سوءعملکرد برخی دستگاه ها و نهادها در کشور است، به طمع باکو نیز منجر شده و این کشور در حال تحریکات متعددی برای ایجاد آشوب اجتماعی و قومی و نیز در آرزوی وخامت اوضاع اقتصادی در ایران است تا برای حمله به ارمنستان اقدام کند. لذا باید با اقدامات مناسب و نه تداوم انفعال و نرمش در برابر باکو عزم جدی کشورمان برای مقابله با هرگونه ماجراجویی علیف نمایش داده شود.

همان‌طور که امام جمعه تبریز در دیدار اخیر مردم قهرمان تبریز با مقام معظم رهبری تصریح کرد: آذربایجان همیشه مورد طمع دشمنان داخلی و خارجی بوده و هست و در مقطع حاضر برخی از متوهمین سبک‌مغز و فریب خورده‌ دنبال فتنه هایی در مرزهای آذربایجان هستند. با اطمینان خاطر در محضرتان ضمن نصیحت خیرخواهانه با صدایی غرا .. اعلام می کنیم این مرز همواره مرز همدلی، دوستی و آرامش و مبتنی بر امنیت پایدار خواهد بود و ضمن تاکید قاطع بر تمامیت ارضی ایران و تمام همسایگان، جوانان غیور و مرزبانان قهرمان با اندک اشاره فرمانده معظم کل قوا آماده ایفای نقش فرماندهان اسطوره ای از ستارخان تا باکری های قهرمان هستند و با توجهات حضرت ولی عصر (عج) زوزه های دشمن شاد کن را خاموش و دشمنان عزت و امنیت ایران را زیر پا لگدمال می‌کنند و به زباله دان تاریخ خواهند انداخت.

مقام معظم رهبری هم، دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳ خورشیدی در دیدارِ شهروندانِ استان آذربایجان شرقی فرمودند:
امروز جوان تبریزی ما که اوضاع منطقه را می‌بیند، می‌شناسد، دشمنان را، دوستان را تشخیص می‌دهد، در مقابل عربده‌های یک نفر از آن طرف و زوزه‌های یک نفر از این طرف، هیچ احساس ترسی نمی‌کند، احساس انفعالی نمی‌کند، احساس قدرت می‌کند. جوان آذربایجانی، جوان تبریزی امروز در مقابل این حوادثی که افراد کارکشتۀ سیاست را متزلزل می‌کنند مثل کوه می‌ایستد. این جوان بداند که این روحیه، میراث چه کسانی است، متعلق به چه حادثه‌ای است.

آذربایجان و تبریز در واقع سد مستحکم ایران در دوره‌های مختلف در قبال تعرض و تجاوز بیگانگان بوده... وقتی مأموران دولت‌های تزاری یا عثمانی بر مناطقی از آذربایجان حتی بر خود تبریز مسلط شدند اما این مردم تبریز بودند که توانستند با ایستادگی خود، با صبر خود در مقابل دشمن، رفتاری را دنبال کنند که دشمن را به فرار مجبور کنند.

امید است دستگاه های مسئول برای اجرایی کردن این فرمایشات مقام معظم رهبری، اقدامات عملی در این راستا بردارند تا آذربایجان نیز مجبور به تغییر سیاست خصمانه فعلی در قبال ایران شود!

احسان موحدیان

نویسنده خبر

دکتر احسان موحدیان، مدرس دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: علی علیزاده آذربایجان جمهوری آذربایجان ایران و آذربایجان باکو تبریز احسان موحدیان ایران سفیر باکو


( ۵ )

نظر شما :

محمدرضا ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۳
آذری نامیدن تورکان آذربایجان گناه نابخشودنی است