غزه آرام می شود؟!
نگرشهای متفاوت به آتش بسِ لرزان
نویسنده: اباصلت کبیری، سرهنگ ارتش و کارشناس ارشد علوم سیاسی
دیپلماسی ایرانی: پس از ۱۵ ماه، جنگ خونین بین اسرائیل و حماس، با برجاگذاستن ۴۷هزار نفر کشته، در ۳۰دی/۱۹ژانویه ۲۰۲۵ به پایان رسید. در همان یک ساعتی که اجرای آتش بس، به تعویق افتاد، تعداد ۱۹ نفر در باریکه غزه، در اثر حملات هوائی اسرائیل به جمع شهدای فلسطینی افزوده شد که گویای تجاوزگری و قساوت رژیم صهیونیستی و بی اعتباری جان انسانها، اصول اخلاقی و نهادهای بین المللی در نزد سران اسرائیل است.
تلفات جنگ اخیر برای اسرائیل نیز در طول حیات نحس آن، بی سابقه و سنگین بوده است. تنها در شبانه روز اول از عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، تعداد ۱۲۰۰ نفر از نیروهای نظامی و شهروندان اسرائیلی کشته شده اند. این آمار، در کنار ۲۵۹ گروگان در دست حماس، شکستی فاحش برای جنگ افروزان مغرور اسرائیلی به حساب می آید.
با این حال و با امضای توافقنامه آتش بس، به نظر می رسد دوران پرتنشِ خاورمیانه به پایان برسد و آتشِ جنگ به خاموشی گراید. توقف جنگ، فی نفسه برای جهان و منطقه، اتفاقی مقرون به خیر عمومی است که به شادی و خوشحالیِ هر دو طرفِ جنگ و ناظران بینالمللی و کشورهای همسایه خواهد انجامید.
طرح آتش بس با میانجی گری اصلی مصر و قطر و با حضور نمایندگان آمریکا، اسرائیل و حماس در دوحه قطر، به امضا رسید. توقف جنگ، بازگشت آوارگان فلسطینی، خروج نیروهای اسرائیلی از غزه، تبادل گروگانها، اجازه ورود کامیونهای حامل کمک و بازسازی غزه از مفاد توافقنامه آتش بس بوده که در سه مرحله قابل اجرا خواهد بود.
سازمان ملل و آنروا آتش بس را فرصتی برای بهبود وضعیت انسانی در غزه بیان کرده اند.
در اسرائیل، برخورد با موضوع آتش بس با رفتارهای متضاد همراه بوده است. از مخالفت نتانیاهو تا موافقتِ احزاب مخالف نتانیاهو در این باره، قابل تعریف است. جناح راست افراطی و بویژه وزیر امنیت ملی، آن را "پیروزی تروریسم" دانسته و به مخالفت با آتش بس پرداختند. این جریان، طرح آتش بس را "پاداشی برای حماس" و "توافقی نابخردانه" تعریف می کند و بن گویر در اعتراض بدان، استعفا داد.
نتانیاهو نیز گرچه "سوگند" یاد کرده بود تا نابودی غزه و حماس، از پا نایستد، میلِ او برای ویرانگری تمامی نداشته و اگر نهیبِ ترامپ برای برپائی جهنم نبود، حاضر به توقف جنگ نمی شد. لذا او نباید از نتیجه کار مبنی بر آتش بس، راضی باشد مگر در اثر فشار و از روی اجبار. استمرار جنگ، مطلوبِ نتانیاهو می توانست باشد هرچند احزاب مخالف دولت با سودای آزادی گروگانها، به آتش بس، رای دادند.
آمریکای ترامپ، از تریلیون ها دلار، هزینه جنگ های خاورمیانه بر دوش این کشور، روی گردان بوده لذا توقف سریع جنگ را مطلوب ارزیابی می کند. بایدن نیز در اقدامی دیرهنگام، آتش بس را دست آورد مهم خود توصیف نموده است.
در ایران نیز، حاکمیت، آتش بس را پیروزی محور مقاومت و شکست رژیم صهیونیستی می داند لذا خوشحالی در این برهه را توصیه می کند. در مقابل برخی از تحلیل گران، همزمانیِ روی کار آمدن ترامپ با اجرای آتش بس را شیفتِ فشارها از غزه به سمت ایران، تلقی کرده و با مبهم دانستن حاکمیت حماس در باریکه، هر نوع خوشحالی در این خصوص را بی مورد می دانند.
یمن به عنوان یکی از طرف های درگیر در جنگ خاورمیانه ای، پا از جنگ نمی کشد و همچنان ایدئولوژی نابودی اسرائیل را بازتعریف می کند. پیروزی های مقطعی و ضربات گاه و بی گاه این کشور بر اراضی اشغالی و منافع تجاری آمریکا و اسرائیل در دریای سرخ با نمایش موشک های بالستیک جدید و پهپاد های پیشرفته، گویای میل سیری ناپذیری صنعا برای ادامه جنگ هست. درخصوص آتش بس در غزه نیز یمن اعلام کرده پایبندیِ اسرائیل به اجرای آتش بس را زیر نظر دارد و در صورت هرنوع نقضِ آتش بس، علیه اسرائیل اقدام خواهد کرد. همین موضع گیری صنعا کافی است تا خوش بینی نسبت به فروکش کردن شعله های آتش جنگ را آسیب پذیر بدانیم.
آتش بس، صلح و توسعه، رویائی است که هرگاه در نظر مردم خاورمیانه رخ نموده، صاعقه هایی از آسمانِ غرب آن را دستخوش تغییر کرده است.
نظر شما :