با آمدن ترامپ بغداد هم در سیاست های خود تجدید نظر می کند

سفر السودانی به لندن و آغاز تعاملات تازه عراق با غرب

۰۲ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۳۰۷۲۱ اخبار اصلی اقتصاد و انرژی خاورمیانه
نویسنده خبر: سید علی موسوی خلخالی
علی موسوی خلخالی می نویسد: بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که سفر مهم السودانی به لندن آغاز دور تازه ای از روابط بین المللی عراق به ویژه با جهان غرب است و به این ترتیب عراق می رود تا خیز بلندی را برای گسترش روابط خود با کشورهای غربی بردارد.
سفر السودانی به لندن و آغاز تعاملات تازه عراق با غرب

دیپلماسی ایرانی: محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، در حالی هفته گذشته سفر خود را به بریتانیا انجام داد که مدت کوتاهی پیش از آن به تهران سفر کرده بود و با مقامات ارشد کشورمان مذاکرات مهمی را انجام داده بود. گفته شد در دیدار او از تهران درباره وضعیت عراق با آمدن دولت جدید امریکا و اینکه چه محدودیت هایی بر سر تعامل بغداد با تهران به وجود خواهد آمد، گفت وگو شد. گفت وگوهایی که مهم و نتیجه بخش توصیف شده است.

به فاصله کوتاهی بعد از آن، محمد شیاع السودانی راهی لندن شد تا طی یک سفر حدودا چهار روزه قراردادهای مهم اقتصادی و امنیتی منعقد کند. قراردادهایی که ارزش آنها بالغ بر ۱۵میلیارد دلار برآورد می شود و در حوزه های نفت و گاز، تعاملات امنیتی، مخابرات، برق و انرژی های سبز منعقد شده است. یکی از مهمترین بخش های این قراردادها مربوط به تولید گاز در عراق است که به موجب آن عراق می تواند تا اندازه زیادی از واردات گاز از خارج بی نیاز شود و طی یک بازه پنج ساله به یک صادرکننده مهم گاز تبدیل شود. 

هم‌زمان با این سفر عراق گفت وگوهایی را با طرف های اماراتی و ترکمنستانی برای تامین گاز مورد نیاز خود از این کشورها انجام داد و انتظار می رود به این ترتیب بغداد بر محدودیت ها و مشکلاتی که پیش روی عراق برای واردات گاز از ایران وجود دارد غلبه کند. 

بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که سفر مهم السودانی به لندن آغاز دور تازه ای از روابط بین المللی عراق به ویژه با جهان غرب است و به این ترتیب عراق می رود تا خیز بلندی را برای گسترش روابط خود با کشورهای غربی بردارد. این نکته از آن جهت اهمیت دارد که تا پیش از آن کشورهای غربی، اعم از اروپا و امریکا، به عراق خورده می گرفتند که به دلیل روابط نزدیکش با تهران و حضور مؤثر ایران در عرصه سیاسی عراق، تمایل ندارند با بغداد تعاملات عمیق و گسترده برقرار کنند. حالا با سفر نسبتا طولانی السودانی به لندن، دیدارهای سطح بالای او و قراردادهایی که با شرکت های انگلیسی و دولت این کشور منعقد کرده به نظر می رسد که تردید غربی ها در تعامل با عراق تا اندازه ای برطرف شده است و آنها به سمتی می روند تا نوع تازه ای از تعاملات با عراق را آغاز کنند. تعاملاتی که شاید به معنای فاصله گرفتن عراق از ایران در آینده نه چندان دور باشد. 

روز دوشنبه عبداللطیف رشید، رئیس جمهوری عراق نیز راهی داووس خواهد شد تا رایزنی های تازه ای از تعاملات دیپلماتیک را هم راستا با دولت عراق پیش ببرد.

البته تصور اینکه عراق به یک دشمن یا حتی به یک کشور نه چندان دوست برای ایران تبدیل شود چندان به واقعیت نزدیک نیست و تصور آن غیرممکن به نظر می آید، مگر اینکه اتفاقی ناگهانی در عراق رخ دهد و دولتی ضد ایرانی به قدرت برسد یا تحولی شگرف به وجود آید که عراق را به کشور دیگری تبدیل کند، در غیر این صورت امکان ندارد بتوان تصور کرد که دولت فعلی یا دولت هایی که بر اساس نظام فعلی عراق به قدرت می رسند بخواهند با ایران خصومت داشته باشند.

با آمدن دونالد ترامپ به کاخ سفید و تغییر سیاست امریکا علیه ایران و احتمال این که به سمت رویکردی تخاصمی نسبت به هر کشوری که با ایران روابط دوستانه دارد، پیش برود، کشورها را بر آن داشته است تا در مناسبات خود تجدید نظر کنند و نوع تازه ای از تعاملات را برای عبور از بحران ها یا تنش های احتمالی انجام دهند. عراق هم از این قاعده مستثنی نیست. به نظر می رسد آغاز نوع جدیدی از تعاملات عراق با غرب که با انگلیس آغاز شده و در آینده نه چندان دور دیگر کشورهای اروپایی از جمله ایالات متحده را نیز شامل خواهد شد، آغاز نوع تازه ای از تعاملات بین المللی عراق باشد.

روزنامه نگار، مترجم و سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: عراق محمد شیاع السودانی بریتانیا انگلیس عراق و انگلیس ایران و عراق دونالد ترامپ بازگشت ترامپ ایران و عراق و امریکا ایران و امریکا صادرات گاز صادرات گاز ایران به عراق سید علی موسوی خلخالی


( ۱ )

نظر شما :