اسرائیل مرگ برجام را می‌خواهد

دو راهکار تل آویو برای تشدید تنش با ایران

۲۳ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۱۴۶۲۹ پرونده هسته ای نگاه ایرانی
نویسنده خبر: جلال خوش چهره
جلال خوشچهره در یادداشتی می نویسد: تل‌آویو از موکول شدن یا تعلیق مذاکرات به وقتی دیگر که زمان آن با حدس و گمان به پس از نوامبر آینده موکول شده، خشنود است. با این حال از این بابت دلشوره دارد که نه واشنگتن و نه دیگر پایتخت‌های تروئیکای اروپایی پاسخ روشنی به او درباره آینده مذاکرات و سرنوشت آن نمی‌دهند. بنابراین حالا بنای دیپلماسی اسرائیل، گسترش و شدت بخشی رایزنی‌‌ها در آمریکا و اروپاست.
دو راهکار تل آویو برای تشدید تنش با ایران

دیپلماسی ایرانی: اسرائیل همه تلاش خود را به‌کار گرفته  که آخرین میخ را به تابوت برجام بکوبد. این‌ در‌حالی است که امریکا، اروپا و نیز ایران به رغم ناکامی‌ها از یک‌سال ‌و اندی مذاکرات بی‌‌فرجام، هنوز به کورسوها امیدوارند. وقتی همه طرف‌ها همچنان از دیپلماسی به عنوان بهترین گزینه یاد می‌کنند، یعنی تا رسیدن به نقطه جوش فاصله باقی است. این، همان چیزی است که موجب نگرانی و آزار اسرائیلی‌ها می‌شود. 

تل‌آویو از موکول شدن یا تعلیق مذاکرات به وقتی دیگر که زمان آن با حدس و گمان به پس از نوامبر آینده موکول شده، خشنود است. با این حال از این بابت دلشوره دارد که نه واشنگتن و نه دیگر پایتخت‌های تروئیکای اروپایی پاسخ روشنی به او درباره آینده مذاکرات و سرنوشت آن نمی‌دهند. بنابراین حالا بنای دیپلماسی اسرائیل، گسترش و شدت بخشی رایزنی‌‌ها در آمریکا و اروپاست. این رویکرد از آن رو اهمیت دارد که اسرائیل با دو وضع روبروست: نخست این‌که طرف‌ها به هر دلیل به عدم قطعیت با حفظ وضع موجود تن داده‌اند. دوم: همه طرف‌ها همچنان توافق را قابل دسترس می‌خوانند؛ حتی با وجود اختلاف‌های پیش آمده در مباحث مربوط به مسائل پادمانی که اکنون در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی مورد چالش قرار دارد.  

نگرانی اسرائیلی‌ها هنگامی افزون شده که می‌دانند در پایان این نشست، اگر قطعنامه‌ای هم علیه ایران صادر شود، برای بازگرداندن پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل‌متحد نخواهد بود. پیش بینی می‌شود  این قطعنامه به همان سبک و سیاق نشست خرداد گذشته باشد.  در آن قطعنامه، تهران  به دلیل عدم همکاری کامل با گزارشگران آژانس، توبیخ شد اما فرصت یافت که در فرصت پیش‌رو به اختلاف‌هایش با آژانس پایان دهد. بنابراین در بدترین حالت، قابل پیش‌بینی است که شورای حکام در نشست کنونی خود بخواهد با تندترین الفاظ تهران را شماتت کند اما کج می‌کند ولی نمی‌ریزد. رنج اسرائیل نیز همین است و براین باور است که جامعه جهانی وضعیت انجماد و تنگ‌تر کردن حلقه‌ فشارها برایران را بر افزایش تنش تا پرتگاه منازعه ترجیح می‌دهد.  

تل‌آویو با نگاه به آنچه ممکن است زمان آبستن آن باشد، فرصت را از دست نداده و دو راهکار را پیش گرفته است: یکم؛ ایجاد تغییر در تیم مذاکره کننده آمریکایی که «رابرت‌مالی» مدیریت آن را برعهده دارد. به عقیده تل‌آویو، تغییر در بافت تیم مذاکره کننده آمریکایی و انتقال ابتکار مذاکرات از وزارت امور خارجه این کشور به رهبری «آنتونی بلینکن» به ترکیبی با رهبری «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی دولت بایدن، بستر لازم برای به هم زدن اساس مذاکرات و یا توافقی مناسب با ایده‌آل اسرائیلی‌ها ایجاد خواهد شد. به زعم تل‌آویو، تیم بلینکن از یک‌سو مخالف افزایش تنش با ایران است. از سوی دیگر در برابر خواست‌های تهران بیش از اندازه منعطف نشان می‌دهد. بنابراین، کانون رایزنی‌ و چانه‌زنی‌ اسرائیلی‌ها، متوجه تغییر در بافت تیم مذاکره کننده و نگرش آمریکائیان در قبال مذاکره با تهران شده است. در این رویکرد، باقی ماندن تیم بلینکن در مذاکرات، این خطر را در پی دارد که دستیابی به توافق را هر چند دیر اما ممکن می‌کند.  

دوم؛ تل‌آویو رایزنی‌های خود را به درون تروئیکای اروپایی نیز گسترش داده است. این‌کار با این هدف دنبال می‌شود که می‌داند اروپائیان بیش از واشنگتن مشتاق دستیابی به توافق با تهران هستند. اروپائیان توافق را امکانی برای رفع نیازهای‌شان به انرژی و مهم‌تر از آن دستیابی به ظرفیت بازار ایران و کاهش نگرانی‌های امنیتی خود با وجود تنش‌های رو به تزاید در منطقه قلمداد کرده و برآن اصرار دارند. مقام‌های اسرائیلی می‌خواهند اروپائیان باور کنند که توافق با تهران هیچ دستاوردی که از آن انتظار می‌رود را نخواهد داشت.

جالب این است که با گسترده‌تر شدن تبلیغات ضد ایرانی در فضای عمومی – دیپلماتیک غرب، اما هنوز واشنگتن و پایتخت‌های تروئیکای اروپایی در  پاسخ  به اسرائیلی‌ها بر لزوم استمرار دیپلماسی تأکید می‌کنند.  

تهران اما در مقابله با گسترش رایزنی‌ اسرائیلی‌ها به نظر دچار کمترین تحرک دیپلماتیک است. اصلی‌ترین واکنش تهران به اقدام‌های اسرائیل در عرصه دیپلماتیک به انتشار بیانیه‌ها و پاسخ‌هایی محدود است که به تناسب از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه بیان می‌شود. علاوه براین، گه گاه نیز برخی مقام‌های روسیه سخنانی را ابراز می‌کنند که در مجموع بار چندانی از حجم سنگین فشارها بردوش دستگاه دیپلماسی نمی‌کاهد. این‌گونه رفتار به بی‌عملی یا انفعال بیشتر شبیه است تا اعتماد به نفس که از دل آن ابتکار لازم برای برون رفت از وضع انجمادی کنونی حاصل شود.

آیا لازم است تهران در بازخوانی تجربه یک‌سال و اندی گذشته مذاکرات وین، در روش‌ها و ترکیب تیم مذاکره کننده خود تجدید نظر کند؟ این پرسشی است که با توجه به تعلیق خسارت‌بار کنونی مذاکرات و دور شدن از توافق، اهمیت خود را به رخ می‌کشد. 

اسرائیلی‌ها می‌کوشند در فرصت پیش‌رو آخرین میخ را بر تابوت برجام بکوبند.  در صورت وجود اراده برای دستیابی به توافق به عنوان شرط لازم، پاسخ به دیپلماسی فعال اسرائیل، دیپلماسی فعال و پویا را باید به مثابه امر کافی برجسته می‌کند. 

جلال خوش چهره

نویسنده خبر

کلید واژه ها: ایران و امریکا مذاکرات ایران و امریکا ایران و اسرائیل ایران و امریکا و اسرائیل ایران و آژانس ایران و اروپا ایران و اروپا و اسرائیل رابرت مالی دولت بایدن


( ۱۵ )

نظر شما :

ابراهیم قدیمی ۲۳ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۲:۲۹
اسرائیل برخلاف رفتارش نظرش به توافق است توافقی که بر قول شما مار پله ای باشد۔روز از نو روزی از نو۔در صحبت های مسئولان اسرائیلی شنیده میشود که میگویند توافق بدی است۔لذا انها توافق را به بد وخوب از نظر خودشان تقسیم میکنند۔توافق خوب ان است که به پای پله بازگردیم۔ وبازار نفت گرمی خود را از دست بدهد۔ واین تسلسل بی نتیجه ادامه یابد۔ مخالفت کشورهای جنوب خلیج فارس نیز بهانه هستهای است برای عدم وارد شدن ایران به بازار نفت وسرد شدن بازار نفت ۔گسترش دانش هستهای ما به نفع انان است ۔ انها در شروع فعالیت های هستهای خود ازادی عمل بیشتر با مزاحمت کمتر مییابند۔ما باید علاقمندی ونفع خودمان را تحلیل کنیم۔ما توان تغییرات در نظر دیگران نداریم۔لذا تحلیل انها بی نتیجه است وفقط ممکن است برای بهینه تصمیم گیری ما مناسب باشد۔ من در یک کامنت عرض کردم قبل از انقلاب صادرات نفت ما در حدود پنج میلیون بشکه در روز بود۔در امد نفتی بیست وچند میلیون دلار ۔در حدود بیست وپنج حتی کمتر۔جمعیت سی وپنج میلیون۔امروز صادرات غیر نفتی ما حدود چهل وهشت میلیارد است۔در حدود یک میلیون بشکه نفت هم با قیمت هشتاد تا صد دلار فروش نفتی علی رغم تحریم ها داریم۔جمعیت هشتاد وپنج میلیون۔ما نسبت به قبل از انقلاب کسری قابل ملاحظه نداریم۔همانگونه که قبل از انقلاب حلبی اباد داشتیم امروز هم داریم۔ مشکل ما بلبشوی تجارت خارجی و خروج ثروت ملی است۔در استخری که توپی مجرای خروجی ان باز است ابی جمع نمیشود۔قبل از انقلاب قرار دادهای تسلیحاتی نجومی مشابه سعودی امروز امضا میکردیم وارزها تلف میشد۔اواکس ها واف شانزده ها وتانک وتوپ ها و۔۔۔۔۔۔یادتان هست۔ امروز با دروازهای کنترل نشده ارزها بصورت های مختلف در جیب،چمدان،کامیون وتریلی و۔۔۔۔۔ بصورن نقدی وتجاری خارج میشود۔ اینگونه که میگویند هشت میلیارد تلفن همراه وارد شده است دریکسال وکمتر۔امریکا واسرائیل علاقمند اند ما اکنون تا پنج میلیون بشکه نفت تولید کنیم هم قیمت نفت کاهش مییابد وهم خرید تسلیحات از انها از شروط ان است۔امروز ما میتوانیم صادر کننده تسلیحات باشیم۔شما تصور میکنید تحریم ها بخاطر تهیه چند کیلو اورانیوم تغلیظ شده است۔انها از هستهای شدن ما وحشتی ندارند۔خود هسته ای تادندان مسلح اند۔بمب اتمی بیست وپنج کیلوئی با قدرت تخریبی هزار تنی دارند تا صد مگاتنی ۔سلاح هستهای هیروشیما سه ونیم تن ورن داشت۔۔این قلم تراش ها برای انها مسئله نیست۔انهادکارد سلاخی وساطور قصابی دارند۔مشکل انها پول نفت است۔پول نفت کجا خرج میشود۔همه جنگ ودعواها وتحریم ها سرنفت نیست سر پول نفت است۔
ابراهیم قدیمی ۲۴ شهریور ۱۴۰۱ | ۰۲:۵۱
با پوز ش من بیست وپنج میلیارد را میلیون نوشته ام که اشتباه تحریری بوده است۔صمیمانه عذر خواهی میکنم۔
مهندس مهراب لاهیجانی ۰۲ مهر ۱۴۰۱ | ۲۰:۴۳
اسرائیل کاملا موافق توافق اتمی است . زیرا همزمان توانایی هسته ای و اقتصادی ایران مهار میشود . هسته ای که معلوم است بهره برداری اقتصادی ایران از توافق موکول به خال و ابروی این و ان شده و هرگز محقق نمیشود . زیرا غرب دنبال برتری اسرائیل است.