دلایل تغییر لحن تل آویو نسبت به برنامه هسته ای ایران

اسرائیل فکر می کند برجام احیا نمی شود

۱۲ مهر ۱۴۰۰ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۰۶۵۹۳ پرونده هسته ای انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: فاطمه نکولعل آزاد
فاطمه نکولعل آزاد در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: بنی گانتس، وزیر دفاع رژیم صهیونیستی، اخیرا در موضع گیری اعلام کرد که این رژیم مشکلی با پیوستن دوباره آمریکا به برجام ندارد، اما این اظهارنظر پس از ارزیابی نهادهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی بود که اعلام کردند بسیار بعید است که توافق هسته ای احیا شود. این ارزیابی بدین معنی بود که این رژیم نباید هزینه مخالفت با توافق هسته ای را بدهد که چشم اندازی برای احیای آن وجود ندارد.
اسرائیل فکر می کند برجام احیا نمی شود

دیپلماسی ایرانی: رژیم صهیونیستی بدون شک مهمترین مخالف توافق هسته¬ای سال 2015 ایران با پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان است. این مخالفت چنان صریح و علنی بود که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی، بدون رعایت تشریفات دیپلماتیک و با دور زدن کاخ سفید تحت امر باراک اوباما، مستقیم به کنگره آمریکا رفت و با سخنرانی علیه برجام، خواهان اقدام نهاد قانونگذاری آمریکا علیه آن شد. هرچند کنگره، به درخواست نتانیاهو عمل نکرد، اما روی کار آمدن ترامپ در آمریکا، این فرصت را برای او فراهم کرد که مخالفت خود را با امید بیشتری پیش ببرد. در نهایت آمریکا در مه 2018، از برجام خارج شد. نتانیاهو مدعی شد که ترامپ به خواست او توافق هسته ای ایران را ترک کرده است. بدین ترتیب نتانیاهو، به حامی اصلی سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران تبدیل شد. از زمان روی کار آمدن بایدن و زمزمه احیای برجام، نتانیاهو و نخست وزیر بعدی این رژیم، نفتالی بنت، به صراحت مخالفت خود را با پیوستن دوباره آمریکا به برجام، بدون انجام اصلاحات جدی در آن و بدون لغو تحریم ها علیه ایران اعلام کردند.

هرچند بنی گانتس، وزیر دفاع رژیم صهیونیستی، اخیرا در موضع گیری اعلام کرد که این رژیم مشکلی با پیوستن دوباره آمریکا به برجام ندارد، اما این اظهارنظر پس از ارزیابی نهادهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی بود که اعلام کردند بسیار بعید است که توافق هسته ای احیا شود. این ارزیابی بدین معنی بود که این رژیم نباید هزینه مخالفت با توافق هسته ای را بدهد که چشم اندازی برای احیای آن وجود ندارد. حال پس از فهم سیاست رژیم صهیونیستی در مواجه با برنامه هسته ای ایران، سوال اساسی این است که این رژیم در آینده چگونه رفتار خواهد کرد. در واقع سوال این است که در شرایط فعلی که چشم اندازی برای احیای توافق هسته ای، طبق ارزیابی های مقامات رژیم صهیونیستی، وجود ندارد و از طرفی برنامه هسته ای ایران در حال توسعه و پیشرفت است، این رژیم چه گزینه های در اختیار دارد.

در پاسخ باید گفت سیاست رژیم صهیونیستی در این ارتباط دارای دو وجه نرم و سخت خواهد بود. در وجه سخت و در یک سطح حداقلی، این رژیم تلاش خواهد کرد که نه تنها همانند گذشته عملیات خرابکارانه و جاسوسی از برنامه هسته ای ایران را ادامه دهد، بلکه همچنین آن را شدت خواهد بخشید. رژیم صهیونیستی، بسیار بیش از گذشته، خرابکاری در برنامه هسته ای ایران را دنبال خواهد کرد و بسیار بیشتر تلاش خواهد  کرد، عوامل جاسوسی خود در ایران را گسترده تر و متنوع تر کند. همچنین انتظار انجام ترورهای بیشتر نیز محتمل است. در این مسیر سازمان موساد تنها نیست. با سفر ویلیام برنز رئیس سیا به تلاویو، گفته شد که دو کشور قرار است درباره برنامه هسته ای ایران همکاری های بیشتری داشته باشند. در یک سطح حداکثری، ممکن است رژیم صهیونیستی به انجام اقدام نظامی علیه برنامه هسته ای ایران دست بزند. این ادعا از آن جهت است که بنی گانتس، وزیر دفاع این رژیم در جلسه پارلمان (کنست) خواهان اختصاص بودجه نظامی بیشتر برای اقدام احتمالی نظامی علیه برنامه هسته ای ایران شد.

وجه نرم سیاست رژیم صهیونیستی به اقدامات دیپلماتیک این رژیم برای همراه کردن دیگر کشورها با خود از یک سو و خطرناک جلوه دادن برنامه هسته ای ایران از سوی دیگر اشاره دارد. روشن است که نه تنها در سطح رسمی این رژیم تلاش می کند دیدگاه آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران را به دیدگاه خود نزدیک کند، بلکه همچنین از طریق لابی خود در داخل آمریکا، به دنبال همراه کردن دیگر نهادهای قدرت در این کشور، مانند کنگره، حرکت خواهد کرد. همچنین رژیم صهیونیستی با افشای اطلاعات بیشتر از برنامه هسته ای ایران، تلاش می کند گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی از فعالیت های هسته ای ایران را تحت تاثیر قرار دهد. موارد زیادی وجود دارد که رژیم صهیونیستی اطلاعاتی را در اختیار آژانس قرار داده است و خواهان بررسی آژانس شده است.

علاوه بر این رژیم صهیونیستی به صورت مداوم به تصویرسازی منفی از برنامه هسته ای ایران پرداخته است. برای مثال نفتالی بنت، در اولین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل در روز دوشنبه 5 مهر ماه، مدعی شد که ایران تمام خطوط قرمز هسته ای را نقض کرده و به دنبال تسلط بر منطقه غرب آسیا، ذیل یک چتر هسته ای است. موضع گیری هایی از این دست، نه تنها تلاشی برای همراه کردن کشورهای مختلف با خود است، بلکه سبب وحشت و نگرانی کشورهای عرب منطقه نیز خواهد شد. رژیم صهیونیستی با خطرناک جلوه دادن برنامه هسته ای و سیاست های منطقه ای ایران، به دنبال نزدیک کردن کشورهای عرب منطقه به خود است.

به طور کلی با توجه به دشواری های زیاد بر سر راه احیای برجام، به نظر می رسد در هفته ها و ماه های پیش رو نقش مخرب این رژیم در ارتباط با برنامه هسته ای ایران بیشتر شود. از این رو نهادهای مسئول در جمهوری اسلامی ایران، ضمن افزایش هوشیاری خود، باید در دو عرصه سخت افزاری و نرم افزاری آمادگی مواجه با اقدامات احتمالی رژیم صهیونیستی را بیش از پیش داشته باشند.

فاطمه نکولعل آزاد

نویسنده خبر

دکترای روابط بین الملل، مدرس دانشگاه و تحلیلگر مسائل بین الملل

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران و اسرائیل ایران و اسرائیل و امریکا بنی گانتس بنیامین نتانیاهو ایران و امریکا احیای برجام مذاکرات هسته ای خرابکاری در تاسیسات هسته ای فاطمه نکولعل آزاد


( ۵ )

نظر شما :