یادداشت اختصاصی از سوریه
ترکیه با انتقال مزدور، روی جنگ قره باغ حساب کرده است!
نویسنده: عبدالله السامر، روزنامه نگار مستقل سوری
دیپلماسی ایرانی: بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، گفت که ترکیه از همان شیوه های جنگی که در شمال سوریه و لیبی استفاده کرد در قره باغ استفاده می کند. بشار اسد سپس ترکیه به ویژه رئیس جمهوری آن، رجب طیب اردوغان، را متهم کرد که افراد مسلح را از ادلب به قره باغ منتقل می کند.
همچنین منابعی از جریان های اپوزسیون در ادلب گفتند که صدها مزدور سوری ظرف روزهای گذشته در قره باغ کشته شده اند و اجساد آنها به سوریه انتقال داده شده است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه تاکید کرد که تعداد نیروهای مسلح خارجی در قره باغ بیش از 300 نفر است و افزود که افراد مسلح سوری از طریق شهر غازی عنتاب ترکیه به آذربایجان وارد شده اند و همه آنها با گروه های تروریستی مستقر در استان حلب سوریه ارتباط دارند.
لازم به یادآوری است که در ماه ژوئن سال جاری گروه های مخالف سوری اطلاعاتی را منتشر کردند که نشان می داد ترکیه در حال استخدام مزدور برای جنگ در قره باغ است. سازمان امنیت ترکیه MIT کار انتقال نیروهای تندرو را از ادلب به آذربایجان بر عهده داشت و از نیمه های سپتامبر تا کنون مجموعه هایی متشکل از یکصد نیروی مسلح را سازمان دهی کرده است. مجله The Wall Street Journal نیز اشاره کرد که شایعاتی وجود دارد که نشان می دهد این نیروهای مسلح مستقیما در درگیری ها مشارکت دارند. این نشریه اظهار نظری برخی از این نیروهای مسلح را در 14 اکتبر جاری منتشر کرد. به گفته اظهارات این افراد بنیادگرای جهادی، دلیل اصلی موافقت آنها برای مشارکت در این جنگ حقوق به موقع آنهاست که ماهانه بیش از دو هزار دلار می شود، مبلغی که برای ساکنان سوریه ای که جنگ آنها را پاره پاره کرده، قابل توجه است. اما در حال حاضر به دلیل شدت مبارزات خشن و کثرت کشته ها و زخمی ها نیروهای مسلحی که از ادلب به قره باغ رفته اند تلاش می کنند به سوریه بازگردند.
اردوغان هر گونه مشارکت کشورش در درگیری های قره باغ را رد می کند. با این حال بسیاری از تحلیلگران در رسانه های مختلف بحث می کنند که آنکارا با وجود این که هر گونه دخالت مستقیم در درگیری های قره باغ را رد می کند اما حداقل حمایت مستشاری و دیپلماتیک از باکو دارد.
علاوه بر آن دلایل بسیاری وجود دارد که نشان می دهد مزدوران سوری به ویژه در میان ارتش آذربایجان حضور دارند. و شکی نیست که ترکیه نقش میانجی بلکه کنشگری فعال در تشدید منازعات در مناطق مورد منازعه را بر عهده دارد.
بر اساس اطلاعات کمیته بین المللی صلیب سرخ در این جنگ شهروندان غیرنظامی بسیاری کشته و مدارس و بیمارستان ها و خانه های بسیاری ویران شده اند. ترکیه به بی اعتنایی به قوانین بین المللی با هدف تمرکز تلاش ها برای اجرای سیاست عثمانی گری در قفقاز ادامه می دهد و تلاش دارد صرف نظر از نتایج جنگ قره باغ مواضع و نفوذ خود را در مناطق قفقاز جنوبی تقویت کند.
در چنین وضعیتی جامعه جهانی وظیفه دارد همه تلاش خود را برای پایان دادن به خونریزی هایی که ترکیه حامی آن است به کار گیرد و ضرورت دارد که دنیا میانجی مذاکرات میان ارمنستان و آذربایجان باشد قبل از آن که این جنگ هزینه های بی جایی را بیش از این تحمیل کند.
نظر شما :