هشدار کارشناسان به عواقب تصمیم رئیس جمهوری امریکا در به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان
جناب ترامپ اقدام شما بیش از این که به نفع نتانیاهو باشد به سود ایران و حزب الله و اسد است+فیلم
دیپلماسی ایرانی: کارشناسان بر این باورند که اقدام دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی های اشغال شده جولان، صرفا جنبه تبلیغاتی برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در بحبوحه انتخابات پارلمانی اسرائیل دارد و هیچ مصرف دیگری ندارد. چرا که بلندی های جولان 52 سال است که تحت اشغال هستند و از سوی جامعه جهانی و مجامع بین المللی و سازمان ملل منطقه اشغالی اعلام شده است و اقدام ترامپ نمی تواند واقعیت را تغییر دهد. در عین حال کارشناسان بر این اعتقادند که اقدام ترامپ بدون در نظر گرفتن تبعات سیاسی آن اتخاذ شده و می تواند بیش از همه به سود ایران و متحدان ضداسرائیلی اش تمام شود. اکنون ایران و حزب الله می توانند با قدرت بیشتری خود را دو متحد ثابت و همیشگی قضیه فلسطینی نشان دهند. و همچنین بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه بیش از هر زمانی می تواند اسرائیل و ایالات متحده را دشمن جلوه دهد.
در همین رابطه فواز جرجس، استاد روابط بین الملل در دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن در این باره می گوید: «آن چه ترامپ انجام داد، کوبیدن میخ مرگ بر تابوت فرایند صلح و آشتی اعراب و اسرائیل است. این نقطه تحول اساسی است. از حالا به بعد دیگر هیچ چیز برای بحث و مذاکره باقی نمانده است.»
"اعلام ترامپ مبنی بر به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان هدیه ای است که رئیس جمهوری امریکا به نخست وزیر اسرائیل در بحبوحه انتخابات این رژیم داده است. این چیزی است که از شیوه اعلام این کار برداشت می شود. واقعیت هم این است که هیچ گونه برداشت دیگر عملی یا سیاسی از این اقدام نمی شود کرد. این اقدام صرفا اقدامی نمادین است که بیشتر جنبه سیاسی دارد. برای همین شکی نیست که او این کار را کرد تا به نخست وزیر اسرائیل کمک کرده باشد. لازم است که بدانیم ماندن و حضور اسرائیل در جولان از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه شروع نشده بلکه اسرائیل از 52 سال پیش جولان را اشغال کرده است. و در ابتدای دهه هشتاد، اسرائیل خود به طور یکجانبه قانونی را صادر کرد و حاکمیت خود را بر اسرائیل اعلام کرد. واقعیت این است که جامعه جهانی به هیچ وجه اقدام اسرائیل و حاکمیت این رژیم بر جولان را به رسمیت نشناخته است. برای همین از لحاظ قانونی منطقه جولان همچنان یک منطقه اشغالی توسط اسرائیل محسوب می شود."
غالب دالای از مرکز بروکینگز در دوحه نیز در این باره می گوید: «تصمیم ترامپ قدرت بیشتری را به محور ایران و حزب الله و اسد می دهد. این محور در حال حاضر پیروزی جدی و قدرتمندی به دست آورده و این اقدام ترامپ می تواند دست برتر را به آنها بدهد.»
"قطعا ترامپ دنبال حمایت لابی اسرائیل و محافظه کاران صهیونیست است. همچنین روشن است که به دنبال نتیجه انتخابات اسرائیل به سود نتانیاهو است. سفر مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده امریکا به اسرائیل و همچنین سفر نتانیاهو به واشنگتن در روز دوشنبه اتفاقی بی سابقه است. تا کنون سابقه نداشته است که نخست وزیری که خود نامزد انتخابات است در بحبوحه انتخابات به واشنگتن بیاید. این نشان می دهد که تمامی این اقدامات رنگ و بوی انتخاباتی دارد؛ این از بعد داخلی. اما از بعد خارجی، این اقدام تقویت پیمان امریکایی – اسرائیلی محسوب می شود که می تواند به ضرر منافع امریکا تمام شود. بعدا جزئیات آن روشن خواهد شد. اما این اقدام ترامپ تا این اندازه ای پیمان امریکا با کشورهای عربی را تضعیف می کند. همچنین نقش امریکا را در رویارویی با ایران تضعیف خواهد کرد، یعنی همان چیزی که مایک پمپئو در سفر به لبنان تلاش می کرد به آن برسد، این اقدام تمامی این تلاش ها را تضعیف خواهد کرد. در نتیجه بار دیگر شاهدیم که ترامپ سیاست خود را از طریق توئیت هایش دنبال می کند بدون این که بازتاب و تاثیرات اقداماتش بر منطقه و سیاست های امریکا را درک کرده باشد."
دنیس راس، مذاکره کننده سابق امریکایی در مذاکرات صلح فلسطین و اسرائیل نیز می گوید که به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل توسط امریکا بر بلندی های جولان جریان های دست راستی اسرائیلی را ترغیب می کند تا بر حملات اعلامی خود برای افزودن شهرک ها در کرانه باختری به اسرائیل بیفزایند. وی می گوید: «من از این می ترسم که جریان دست راستی در اسرائیل بگوید این را هم به رسمیت بشناسید. قبل از آن که موضوع انضمام این یا آن بخش از کرانه باختری مطرح باشد، مساله زمان مطرح است، این اقدام می تواند پایان راه حل دو دولتی باشد.»
فیلم دویچه وله درباره این گزارش را از این جا ببینید.
منبع: دویچه وله/ تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :