ایجاد ناامنی، راهبرد آمریکا برای تقابل با ایران است

ناامن کردن چابهار، راهی برای از بین بردن معافیت تحریمی آمریکا؟!

۱۵ آذر ۱۳۹۷ | ۱۸:۵۲ کد : ۱۹۸۰۴۹۰ اخبار اصلی خاورمیانه
اساسا مساله ایجاد ناامنی گسترده در ایران یکی دیگر از راهبردهای آمریکا برای پیشبرد اهداف خود در کشور ما است تا بتواند در کنار مشکلات اقتصادی، عدم وجود امنیت را به یکی دیگر از دغدغه های جامعه بدل کند.
ناامن کردن چابهار، راهی برای از بین بردن معافیت تحریمی آمریکا؟!

عبدالرحمن فتح‌الهی، عضو تحریریه دیپلماسی ایرانی 
دیپلماسی ایرانی
– صبح امروز حمله تروریستی در چابهار به وقوع پیوست که بعد از حادثه تروریستی 31 شهریور اهواز، این برآورد را ایجاد می کند که کاخ سفید به همراه ریاض، اوبوظبی و تل آویو برنامه جدی را به منظور ناامن کردن ایران، علاوه بر افزایش فشارهای اقتصادی و تنگ تر کردن دایره تحریم ها دارند. تا در یک برآیند کلی ناامنی داخلی در ایران و پررنگ تر شدن مشکلات اقتصادی سبب شود این بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای بتوانند به اهداف خود در خصوص حذف تهران از معادلات منطقه دست یابند.

 چرا چابهار؟
 زمانی که ایالات متحده آمریکا در چهارم نوامبر آغاز دور دوم تحریم ها را علیه ایران اعلام کرد به دلیل شرایط و معذوریت هایی که در خصوص عدم همراهی برخی کشورها با این تحریم ها به وجود آمد، وزارت خزانه داری آمریکا به ناچار مجبور شد که این کشورها را از تحریم‌های خود علیه ایران معاف کند. لذا معافیت هشت کشور از خرید نفت ایران در کنار مستثنی شدن 45 روزه عراق از واردات گاز و انرژی برق از ایران سبب شد تا کاخ سفید و شخص ترامپ، آن فشار حداکثری اقتصادی را از اعمال طریق تحریم‌ها بر ایران مد نظر داشتند، نتوانند اجرایی کنند. در این راستا و علی رغم میل باطنی واشنگتن، معافیت تمامی عملیات های مربوط به توسعه بندر چابهار نیز به دلیل نقش این بندر در توسعه افغانستان و نیز اهمیت آن برای اقتصاد هندوستان به عنوان شریک مهم و راهبردی آمریکا، در دستور کار کاخ سفید قرار گرفت، به گونه ای که سایت روسی "" Warandpeace  در همان زمان اعلام داشت که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، معاف کردن بندر چابهار ایران از تحریم های اقتصادی را سخت ترین تصمیم در زمینه تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران نامیده است. 
اگر چه هدف ایالات متحده از این معافیت، تمایل کاخ سفید برای کمک به هند و نیز اقتصاد کشور افغانستان اعلام شد، اما این معافیت ناخواسته سبب شد تا واشنگتن از اهداف خود در زمینه شکل دادن فشار حداکثری بر ایران دور شود. لذا به نظر می رسد که حادثه تروریستی امروز چابهار را می توان اقدامی در راستای ناامن کردن این شهر و بندر برای خروج شرکت های هندی از توسعه این بندر از طرف امریکا و برخی بازیگران منطقه ای همراه سیاست های کاخ سفید دانست. بدون آن که واشنگتن فشاری بر دهلی نو در این خصوص آروده باشد. بعنی امریکا سعی دارد با ناامن کردن این بندر مسیری را در پیش پای هندی ها قرار دهد که راهی جز دست کشیدن از بندر چابهار نداشته باشند. چرا که میزان سرمایه گذاری به خصوص در حوزه سرمایه گذاری خارجی نسبت مستقیمی با میزان امنیت دارد؛ در این راستا هر چه قدر میزان امنیت در یک کشور بالاتر باشد، یقینا این عامل خود به مشوقی برای جذب و افزایبش میزان سرمایه گذاری خارجی بدل خواهد شد. به خصوص که بندر چابهار می تواند به یک مسیر استراتژیک تجاری از طریق ایران و افغانستان به آسیای مرکزی بدل شود که این مهم یقینا یکی از اهداف هندی ها برای حضور در چابهار و توسعه این بندر است. لذا حادثه تروریستی امروز چابهار می تواند یک تیر و دونشان زدن برای امریکا باشد. از یک سو لغو معافیت تحریمی توسعه بندر چابهار را با خروج هندی ها شکل می دهد و از سوی دیگر هم فشاری بر دهلی نو برای خروج از این بندر و نیز تدوام روابط با تهران نخواهد داشت که به تنش سیاسی و دیپلماتیک احتمالی میان هند و آمریکا بینجامد.
البته از آن سو اسلام آباد نیز نیم نگاهی به حضور در این بندر دارد تا بتواند مراودات اقتصادی و تجاری با ایران داشته باشد، آن هم در شرایطی که عمران خان، نخست وزیر جدید پاکستان هم سیاست نزدیکی با تهران را از ابعاد گوناگون در دستور کار دولت خود قرار داده است.
از طرف دیگر حضور چینی ها در این پروژه (توسعه بندر چابهار) یک سیگنال بسیار هشدار دهنده و حتی می تواند یک تهدید جدی برای رقبای منطقه ای پکن قلمداد شود. مضافا این که بازیگران دیگری نظیر توکیو که به نوعی متحد دهلی نو محسوب می شود نیز پیشتر علاقه خود را به مشارکت در تأمین مالی نوسازی این بندر ایرانی اعلام کرده است. لذا حضور و تمرکز همزمان برخی از قدرت ها اقتصادی جهان در این بندر سبب شد تا به قول کاخ سفید این معافیت تحریمی دردناک و تلخ آمریکا در خصوص توسعه بندر چابهار اکنون به محل و بستری برای تقابل جدی تهران با تحریم های آمریکا بدل شود.این شرایط خوبه خود بندر چابهار را به هدف و سیبل حملات آمریکا و دیگر کشورهای مخالف ایران بدل می کند.
اما از بعد دیگر هم باید گفت که اساسا مساله ایجاد ناامنی گسترده در ایران یکی دیگر از راهبردهای آمریکا برای پیشبرد اهداف خود در کشور ما است تا بتواند در کنار مشکلات اقتصادی، عدم وجود امنیت را به یکی دیگر از دغدغه های جامعه بدل کند. به عبارت دیگر علاوه بر مشکلات معیشتی، آمریکا سعی دارد با این دست از اقدامات تروریستی در اهواز و چابهار، مردم را به سمت انتقاد و اعتراض در قبال ناکارآمدی دستگاه های امنیتی و نظامی کشور سوق دهد. از طرف این دست از اقدامات تروریستی از جانب واشنگتن و بازیگران منطقه ای بسترسازی ایجاد نوعی ناامنی روانی را در در کشور به دنبال دارد تا جامعه را نسبت به آینده کشور بدبین کند. به خصوص که با گذشت 75 روز از حادثه تروریستی اهواز ما شاهد تکرار این دست از اقدامات هستیم و این واقعیت ها، ظن یک برنامه جدی را از جانب واشنگتن، ریاض و تل آویو برای تکرار این اقدامات در آینده هم بیشتر می کند. 

کلید واژه ها: عربستان آمریکا چین هند تحریم های جدید ژاپن بندرچابهار حادثه تروریستی چابهار


( ۲ )

نظر شما :

امیر ۱۶ آذر ۱۳۹۷ | ۰۲:۲۷
آمریکاییها با هندی ها تعارف ندارند. اگر به هند در چابهار معافیت داده اند به خاطر منافع خودشان در افغانستان و فشار به پاکستان است نه لطفی به هند. این تصور که آمریکاییها با دست پس میزنند و با پا پیش می‌کشند، در این مورد تصور غلطی است. این حمله احتمالا به تلافی حمله به کنسولگری چین در کراچی است که از نظر پاکستان هندی ها در آن دست دارند (حمایت هند از بلوچ های پاکستان). این هشدار پاکستان به هند است که عدم امنیت در پاکستان را با عدم امنیت برای سرمایه گذاری هند در چابهار پاسخ خواهد داد. چابهار عمق استراتژیکی به هند در افغانستان می دهد که تهدیدی مهم علیه پاکستان است. این درگیری البته در گسترش ناامنی در دو حوزه پروژه های اقتصادی پاکستان-چین و شمال-جنوب(هند، روسیه، اروپا) در مسیر منافع آمریکاییها در مهار دو جانبه هند و چین است.
mohsen ۱۶ آذر ۱۳۹۷ | ۰۲:۵۲
خدا نسل این تروریست ها و کسانی که حمایت میکنن اینهارو از زمین برداره که با مردم ایران اینجوری میکنن
Zab ۱۶ آذر ۱۳۹۷ | ۰۶:۱۸
دیپلماسی من اکنون بیش از ۱۵ سال است هر روز از طرق انترنت اخبار ایران و جهان را دنبال میکنم تا به امروزه ندیده بودم چنین هجمه بزرگی بر علیه کشورمان را؟رسانه های استکبار چپ راست بر علیه ایران شایعه سازی و دروغ بافی می کنند و افرادشان هم افتادن تو دوره گردی مثل نتانیاهو وووو در جهان که بیشتر برای ایران مشگل درست کنند.هجمه وحشتناکی به راه انداختن دروغها اینقدر زیاد شده بر علیه ایران که حالت استفراغ پیدا میکنید بعد از خواندن ان همه صحنه سازی و مدرک سازی..
saeeid ۱۶ آذر ۱۳۹۷ | ۰۸:۵۹
ادرس اشتباه ندهید این بمب گذاری مثل بمب گذاریهای قبل کار انگلیسیها و مخالفان برجام است اساسا ساخت تروریسم کار انگلستان است چابهار برای امریکا مهم است چون از این بندر میتونه نقل و انتقالات امنی با افغانستان داشته باشد اما دشمنان داخلی و خارجی ایران نمی خواهند در راس انها انگلیسیها و دلواپسان داخلی هستند
رضا ۱۷ آذر ۱۳۹۷ | ۱۱:۳۷
اقای امیرمحترم کاملا مشخصه اصلا نمیدونی در منطقه چه خبره این حادثه تروریستی هیچ ربطی به پاکستان نداره و هر بچه ای متوجه شده امارات و عربستان و انگلیس نقش اساسی دارن