ایران و راه حل خروج از بن بست
مدیریت بحران یا مدیریت حل بحران

دیپلماسی ایرانی: سیاست، دیپلماسی و دیپلمات از نگاه و راهبرد سلبی، در پی مدیریت بحران است، این در حالی است که کارکرد عرصه سیاست، دیپلماسی و دیپلمات باید مدیریت حل بحران باشد.
یکی از موثرترین و مهمترین راهکارهای حل بحران های داخلی و خارجی ایران و ایرانیان تغییر راهبرد سلبی به راهبرد ایجابی است که تاخیر در آن هیچ توجیهی ندارد.
ایران در درون و بیرون چندین دهه است که در راستای سیاست و راهبردهای سلبی حرکت کرده و می کند.
بخش مهمی از بهکارگیری سیاست سلبی در تاریخ و فرهنگ ایران، بهخصوص فرهنگ تشیع ریشه دارد که در جای خود باید مورد بحث و مداقه قرار گیرد. با این وجود اشاره به این گزاره توجیه کننده ادامه این روش و راهبرد به بنبست رسیده منتهی نبوده و نیست.
سیاست ورزان سلبی در نگاه حق و باطل خود رویکرد به چالش، انزوا و بیگانه ستیزی داشته و از اصلاح و تغییر چه در درون و چه در بیرون هراس دارد و از آن اجتناب می کند. باورمندان و رهبران اندیشه و سیاست سلبی انسداد و تحجر در همه ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را دچار بوده و هر گونه رویکرد ایجابی را عقب نشینی و دومینوی سقوط می پندارد. اندیشه ی سلبی در مواجهه با چالش ها بهجای حل بحران به مدیریت بحران ها و فریز کردن آنها رو آورده و در این مسیر ابزارهای آنان رویکردهای امنیتی و نظامی است. مهندسان سیاست سلبی منتج به تخریب، فقط به سرکوب، چالش و تخاصم و افزایش دامنه درگیری تا آخرالزمان می اندیشند. شکستی برایشان متصور نیست و با تلقی و بازتعریفی مرگ خود به شهادت، بدان بار معنایی میبخشند و خویش را رستگار میدانند.
اما در رویکرد ایجابی جهان محل تخاصم نیست و حفظ حیات و... مهمترین دغدغه سیاست گذاران و نظام حکمرانی است.
سیاست سلبی در داخل و خارج بر اقلیت ها و موارد مختلف تکیه دارد و روی آنان سرمایه گذاری و موج سواری می کند.
سیاست گذاران و نظام های حکمرانی مبتنی بر سیاست و رویکرد ایجابی با مردم و برای مردم بوده و بهجای رویای آسمانی به واقعیت های زمینی تن میدهند و با تکیه بر اکثریت، برای آنان تلاش و سیاست گذاری می کنند.
در سیاست خارجی رویکرد سلبی در تخاصم دائمی است و بحران تنفسگاه آن است. در رویکرد ایجابی تخاصم و چالش مانع حیات و روابط نرمال تلقی میشود و از همه ابزارها برای عبور از بحران سود می جوید.
ما به عنوان ایران پس از جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران و روشن شدن ظرفیت های خود، هیچ راه حلی نداریم جز اینکه از سیاست سلبی دور شویم و به سیاست ایجابی رو آوریم.
باید ایران در مواجهه با چالش های داخلی و خارجی سیاست و رویکرد مدیریت بحران و تخاصم را، به مدیریت و راهبرد حل بحران و تخاصم تغییر دهد و ایرانی جدید را به جهان و جهانیان ارائه دهد.
فرصت چندانی نمانده است و تغییرات اگر رخ ندهد، با تسلیم تغییرمان خواهند داد. طبیعت و واقعیت ها با کسی شوخی ندارند و عدم پذیرش آنها هزینه های غیرقابل جبران خواهد داشت. پس هر آن کس که دغدغه ایران را دارد بر شیپوری بدمد که از آن رویکرد حل بحران شنیده شود.
نظر شما :