سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی
بقایی: به تداوم مذاکرات مصمیم/ دور بعدی گفت وگوهای فنی و اصلی در عمان خواهد بود

دیپلماسی ایرانی: اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران به پرسشهای آنان پاسخ گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره گفت وگوهای ایران برسر رفع تحریم ها در مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و امریکا گفت: «اصولا تحریم هایی که علیه جمهوری اسلامی ایران طی چند دهه گذشته اعمال شده، جملگی ناموجه و ظالمانه بوده است. برای همین ما تفاوتی میان تحریم ها قائل نیستیم. ضمن اینکه با تجربه برجام و بدعهدی های که اتفاق افتاد را نیز داریم. برای همین در هر مذاکره ای تقاضای ما برداشتن تحریم های غیرقانونی و ظالمانه به طوری که آثار ملموس و کاملا موثری داشته باشد و جمهوری اسلامی ایران بتواند به صورت عادی داد و ستد و فعالیت های بانکی خود را انجام بدهد. بحث تضمین ناظر به همین موضوع است. در صورتی که گفت وگوها به نتیجه منتج بشود این توافق دوام خواهد داشت و به صورت جدی به تعهدات خود عمل خواهند کرد.
وی درباره جزئیاتی که برخی رسانه ها از مذاکرات ایران و امریکا منتشر کرده اند، گفت: «جزئیاتی که مطرح شده است هیچ کدام را تایید نمی کنیم. همه گمانه زنی هایی است که در رسانه مطرح شده است. طبیعی است که ما نخواهیم نسبت به جزئیات مذاکرات صحبت کنیم و چیزی از آن در رسانه ها مطرح شود به ویژه که تازه گفت وگوها آغاز شده و هنوز وارد جزئیات نشده ایم.»
وی درباره مکان مذاکرات و اتفاقاتی که هفته گذشته در این زمینه شد گفت: «برخی حواشی اصلا اهمیت ندارد و لزومی ندارد خیلی درباره آن وقت بگذاریم. آنچه مهم است این است که عمان به عنوان میزبان مذاکرات که لازم است از نقش حرفه ای آن قدردانی شود، پیشنهاد دادند در جایی غیر از مسقط برگزار شود، ما هم به احترام عمان مخالفت نکردیم، طبیعی است وقتی نشستی بخواهد در کشور دیگری برگزار شود نیازمند تمهیدات لازم است. دولت ایتالیا همکاری خوب کرد و لازم است از آن تشکر شود. دور بعدی مذاکرات فنی و اصلی در مسقط خواهد بود.»
او درباره سفر وزیر دفاع به ایران درباره اثرگذاری این کشور بر امریکا برای کاهش فشارهای امریکا بر ایران گفت: «رابطه ما با کشورهای حوزه خلیج فارس مبتنی بر روابط حسن همجواری است. درباره گفت وگوهای غیرمستقیم میان ایران و امریکا نیز باید بگویم که تماس هایی میان ما با کشورهای منطقه برگزار بوده و این مشورت ها و تماس ها ادامه خواهد داشت. ما فکر می کنیم که موضوعاتی که به نحوی در سطح منطقه مطرح شده مفید است. این سیاستی است که از قبل از شروع گفت وگوهای غیرمستقیم ایران و امریکا در مسقط شروع شد و همچنان هم ادامه دارد.»
بقایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه آیا گفت وگوهای غیرمستقیم ایران و امریکا می تواند به از سرگیری روابط دو کشور منجر شود، گفت: «مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا بر رفع تحریم ها و برنامه هسته ای ایران متمرکز است و ما صرفا بر این دو موضوع گفت وگو خواهیم کرد و امیدواریم به نتیجه مطلوب برسد.»
وی در پاسخ به پرسشی درباره فشارهایی که از جانب رژیم صهیونیستی به استیو ویتکاف، مذاکره کننده امریکایی طرف ایران وارد می کند و حتی گمانه زنی هایی درباره کنار گذاشتن او مطرح شده است، گفت: «آنچه در امریکا می گذارد به ما مربوط نیست آنچه مربوط است این است که ما مسیر خود را تعیین کرده ایم و مصمیم با حسن نیت به نفع منافع ملت ایران گام برداریم و مذاکره کنیم. متاسفانه جریانی ضد دیپلماسی و جنگ طلب وجود دارد که با هر گونه گفت وگو و دیپلماسی مخالف است، در راس این جریان رژیم صهیونیستی ایستاده که به دنبال قانون شکنی و هرج و مرج و جنگ طلبی است. مواجه با این وضعیت به اراده و مسئولیت پذیری طرف هایی که مسئول و متولی روند مذاکرات است. تا آنجا که به ما مربوط می شود ما بی توجه به این اتفاقات به مسیر خود ادامه می دهیم.»
وی در پاسخ به پرسشی درباره ارزیابی ای اش از رفتار امریکا از آغاز مذاکرات تا کنون نیز گفت: «برای ما عمل مهم است و پیش داوری نسبت به رفتار دیگران نمی کنیم. مراقب هستیم که ذهنیت سازی های منفی و اخبار جعلی و سیاست هایی که طرف هایی که خیر و صلاح منطقه را نمی خواهند بر کار ما تاثیر نگذارد.»
وی درباره روابط ایران و روسیه و پیامی که میان دو کشور در سفر آقای عراقچی رد و بدل شد نیز گفت: «روابط ما با روسیه مستحکم و مبتنی بر احترام متقابل است. پیام های رد و بدل شده هم در همین راستاست. بعد از امضای توافق راهبردی میان دو کشور نیز اهمیت روابط دو کشور بیش از پیش شده است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا ممکن است ایران با امریکا تا قبل از زمان احتمالی فعال شدن سازوکار موسوم به مکانیسم ماشه به توافق برسد، گفت: «ما هر لحظه ای را که بتوانیم از آن استفاده کنیم تا تحریم های ظالمانه برداشته شود را غنیمن می شماریم و از آن استفاده می کنیم. در اینجا باید به کشورهای اروپایی بدانند که استناد به موضوع اسنپ بک به هیچ وجه سازنده نیست. کشورهای اروپایی باید تصمیم بگیرند که آیا می خواهند در این روند سازنده عمل کنند و به جایگاه خود بازگردند یا می خواهند نقشی غیرسازنده داشته باشند. اروپا در زمانی نقشی مهم و سازنده در شکل گیری برجام داشت و به تعهدات خود عمل می کرد. اکنون به نظر می رسد اروپا از این نقش فاصله گرفته است. اما ما با حسن نیت کامل با آنها برخورد کرده ایم و امیدواریم آنها نیز با حسن نیت با ما برخورد کنند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره دعوت دولت عراق از احد الشرع، رئیس حاکمیت سوریه برای مشارکت در نشست اتحادیه عرب در میانه ماه مه و مخالفت جریان های سیاسی همسو با ایران با این دعوت و موضع ایران نسبت به آن گفت: «رفت و آمد میان دو کشور مربوط به آنهاست و ما درباره آن اظهار نظر نمی کنیم. اما درباره سوریه باید بگویم که ما بر ضرورت تمامیت ارضی، امنیت و استقلال سوریه همواره تاکید داریم. در اینجا باید تحرکات و اشغالگری رژیم صهیونیستی را محکوم کنم که در سوریه به طور دائم تمامیت ارضی این کشور را نقض می کند و به اندازه غزه بخشی از سوریه را اشغال کرده است و از جامعه جهانی می خواهم جلوی این دشمنافروزی و نقض حاکمیت سوریه بایستد. به طور طبیعی انتظار می رفت که سازمان ملل در برابر این اشغالگری ها واکنش نشان دهد اما متاسفانه تاکنون تحرکی را از سوی اسرائیل شاهد نیستیم.»
بقایی در پاسخ به پرسشی درباره حملات روزانه ایالات متحده به یمن گفت: «این حملات بدون تردید خلاف اصول منشور سازمان ملل متحد است. از لحاظ سیاسی این حملات صرفا در راستای کمک کردن به نسلکشی در غزه است. مشکل اصلی منطقه تجاوزات و نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه غزه، کرانه باختری و کشورهای همسایه است. بنابراین حملات به یمن در حقیقت تلاشی برای تحت الشعاع قرار دادن جنایت و نسلکشی در غزه است. ما این حملات را محکوم می کنیم و متاسفیم که کشورهای مدعی حقوق بشر نسبت به این جنایت سکوت کرده اند و بی شک این اقدام باعث عادی شدن نقض حاکمیت و اصول سازمان ملل می شود که کاملا مردود است.»
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره چگونگی نقش آفرینی چین در مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا گفت: «چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت و کشور اثرگذار در روندهای قبلی و کشوری که همچنان بخشی از برجام است و با ما دارای روابط بسیار نزدیک و به نوعی دارای شراکت راهبردی است در هر روندی می تواند نقشی سازنده ایفا کند. سفر وزیر امور خارجه به چین از قبل برنامه ریزی شده بود. طبیعی است که در این سفر درباره جزئیات مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا با آنها در جریان خواهیم گذاشت. البته طبیعی است که درباره روابط دو جانبه بحث و گفت وگو شود.»
بقایی در پاسخ به پرسشی درباره روابط ایران و پاکستان درباره گسترش مراودات اقتصادی و همکاری های امنیتی گفت: «رابطه ما با پاکستان رابطه ای مستحکم و دیرپاست. علقه ها و پیوندهایی که میان دو کشور مسلمان وجود دارد و طی گذر زمان مستحکم شده خود بستری برای گسترش روابط است. تحولات مرزی هر دو ملت ایران و پاکستان را آزرده می کند. ما با علم بر این که مبارزه با تروریسم به همکاری های دو جانبه امنیتی و انتظامی نیازمند است تدابیری را اندیشیدیم. ناظران دو کشور در مرزهای ایران و پاکستان مستقر شده است. دیشب تماس هایی میان دو وزیر انجام شد که دومین تماس در فاصله کم میان دو کشور انجام شد. موضوع افغانستان دغدغه مشترک ایران و پاکستان است. درباره مسائل اقتصادی وزارت امور خارجه مصمم است تا از طریق همکاری با دست اندرکاران داخل کشورمان موانع را برطرف کند.»
وی همچنین خبر داد که سفرای ایران در کوبا و مکزیک تعیین و نهایی شده است که به زودی به محل ماموریت خود اعزام خواهند شد.
بقایی همچنین درباره سفر رئیس جمهوری کشورمان به آذربایجان نیز گفت: «سفر آقای رئیس جمهور در هفته اول اردیبهشت به آذربایجان انجام خواهد شد. این سفر فرصتی برای گسترش روابط و رایزنی درباره روابط دوجانبه خواهد بود.»
نظر شما :