فراموشی کمک‌های ایرانی

جمهوری آذربایجان نمک‌نشناسی نکند!

۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۰ کد : ۲۰۳۰۶۲۱ آسیا و آفریقا نگاه ایرانی
نویسنده خبر: بهرام امیر احمدیان
بهرام امیراحمدیان در یادداشتی می نویسد: جمهوری آذربایجان سالهاست که به تحریف وقایع تاریخی در کتابهای درسی در تمام سطوح دبستان تا دانشگاه و آکادمی، نسبت به مصادره شخصیتهای علمی و فرهنگی و ادبی و نیز شهرهای تاریخی ایران اقدام می کند.
جمهوری آذربایجان نمک‌نشناسی نکند!

دیپلماسی ایرانی: جمهوری آذربایجان همسایه شمالی ایران از جمله دیگر همسایگانی است که با وجود بهره مندی از کمک های بی دریغ ایران در زمان های بحرانی، با رویدادی تا متعارف و بیرون از چارچوب سیاست خارجی اعلامی و اعمالی جمهوری اسلامی ایران، واکنشی نسنجیده بروز می دهد.

طی سال های بعد از استقلال جمهوری آذربایجان، تعداد زیادی از رسانه های نوشتاری و تصویری جمهوری آذربایجان، بارها نسبت به ایران و شخصیتهای تاریخی و سیاسی و دولتمردان جمهوری اسلامی ایران با ادبیاتی سخیف، رفتاری ناشایست و توهین و افترا آمیز ارائه داده و در صورت اعتراض رسمی و غیر رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران، شخص رئیس جمهور و دیگر مقامات پاسخگو اظهار داشته اند که این اظهارات از سوی شخصیت های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و مطبوعات و احزاب سیاسی است و دولت آنها را در اظهار نظرات آزاد گذاشته است.

همچنین مقامات رسمی جمهوری آذربایجان اعلام کرده اند که در فضای سیاسی جمهوری آذربایجان آزادی بیان و اظهار نظر وجود دارد و ما نمی توانیم جلوی اظهار نظرات مردم و احزاب و رسانه ها را بگیریم. رهبران جمهوری آذربایجان بخوبی می دانند که در طول تاریخ تا قبل از فروپاشی امپراتوری روسیه در سال ۱۹۱۷، در شمال رود ارس قلمروی به نام «آذربایجان» وجود نداشته و در نقشه منتشره از سوی «منطقه نظامی قفقاز» که از سوی «اداره طراحی و نقشه کشی نظامی» روسیه در سال ۱۹۰۳ در تفلیس بزبان روسی منتشر شده، در شمال رود ارس در قفقاز جنوبی چهار فرمانداری به نامهای باکو، یلیزاوپول، ایروان و فرمانداری کوتائیسی وجود داشتند.

نام «آذربایجان» از قلمروهای تاریخی ایران را «مساواتچی» ها در سال ۱۹۱۸ به فرمانداری های گنجه و باکو دادند. جمهوری اسلامی ایران در رای گیری استقلال جمهوری آذربایجان به عنوان یک کشور در مجمع عمومی سازمان ملل، می توانست در صورت عدم تغییر نام «آذربایجان»(که به ایران تعلق دارد) آن را شناسائی نکند. ولی برای حسن همجواری به استقلال آن رای داد. 

در زمان برگزاری مراسم مذهبی بزرگداشت شهدای جنگ چالدران در اردبیل، یکی از مداحان احساساتی شده و کلمات رکیک و دور از ادب در یک مجلس مذهبی نسبت به رئیس جمهور آذربایجان و ترکیه ابراز داشته است. این عمل می تواند قابل پیگیری باشد ولی بر هم زدن مناسبات دو کشور همسایه (به تحریک اسرائیل و برخی دیگر از کشورهای منطقه) برازنده شخص رئیس جمهور آذربایجان نیست.

جمهوری آذربایجان در برابر بزرگ منشی دولت ایران در رابطه با کمکهای بی دریغ به آذربایجان در دوران بحران را نباید فراموش کند. باید بیاد داشته باشند که استانهای آذری نشین ایران اگرچه با ملت جمهوری آذربایجان هم زبان و شیعه هستند، ولی برای هر دو طرف «ملیت» و «تابعیت» در اولویت دیگر امور قرار دارد.

از قول حیدر علی یف گفته شده که در دوره خیزش ناسیونالیسم آذربایجانی و اتحاد دو آذربایجان، به ملت جمهوری آذربایجان یاد آور شده که همیشه دست به بدن می چسبد نه بدن به دست. جمهوری آذربایجان در مقابل جمعیت آذربایجانی ایران مانند دست و آنها بدن هستند. اگر به دنبال آذربایجان واحد هستید، این ما هستیم که باید به اکثریت که ایران است، بپیوندیم».

جمهوری آذربایجان سالهاست که به تحریف وقایع تاریخی در کتابهای درسی در تمام سطوح دبستان تا دانشگاه و آکادمی، نسبت به مصادره شخصیتهای علمی و فرهنگی و ادبی و نیز شهرهای تاریخی ایران اقدام می کند و در کشورهای خارجی با صرف دلارهای نفتی شخصیت های ایرانی را آذربایجانی معرفی می کند.

 این رویه برگرفته از فضای بسته دوره شوروی در عناد ورزی با ایران و ایرانی در دائره المعارف ده جلدی شوروی آذربایجان (۱۹۷۶-۱۹۸۷) مکتوب و منتشر شده است. در کتابهای درسی تاریخ در دبستان و دبیرستان و دانشگاه در همه آنها تحریف تاریخی و اهانت به شخصیتهای تاریخی مندرج است و بنیانگذار سلسله هخامنشی «کورش» بزرگ را که دنیا و تمدنهای جهانی به آن احترام قائل هستند، با نامی سخیف نام می برد و کشته شدن او در نبرد را بدست آذربایجانی ها قلمداد می کند.

در اطلس تاریخی آذربایجان (به زبانهای آذربایجانی، روسی، انگلیسی)، دولت صفویه را یک دولت آذربایجانی قلمداد می کند و خاندانهای شاهی ایران از صفویه و افشاریه و قاجاریه را همه دولت آذربایجان می داند.در سالهای پس از استقلال، دولت جمهوری آذربایجان، گروههای تجزیه طلب ایرانی و معاند و مخالف دولت جمهوری اسلامی ایران را در باکو مورد حمایت دولت قرار داده و به آنها امکان تبلیغات ضد ایرانی داده است. 

تبلیغ «آذربایجان واحد» از سوی دولتمردان جمهوری آذربایجان به مفهوم تهدید تمامیت ارضی ایران است و تبلیغات مسموم ایده های پان ترکیسم تلویزیون های ماهواره ای جمهوری آذربایجان نشان از دخالتهای دولتی این کشور در امور داخلی ایران دارد. از این ردیف اقدامات بسیار است و جمهوری اسلامی ایران خواستار جلوگیری از این اقدامات مخرب و برقراری روابطی دوستانه با همسایگان بدون دخالت در امور داخلی یکدیگر است که این مشی همیشه سر لوحه سیاست خارجی ایران است.

اکنون که با اهانت و کلمات خارج از شئون اسلامی در یک مجلسی در اردبیل موجب نارضایتی و عکس العمل شدید رئیس جمهور آذربایجان قرار گرفته است، مصداق مثل فارسی است که «در چشم دیگران خار می بین و در چشم خود تیر را نمی بینی». جمهوری آذربایجان در برابر این پدیده ناخوشایند، می خواهد در امور داخلی ایران دخالت کند و خواستار تنبیه و مجازات گوینده واژگان ناپسند، و برکناری امام جمعه اردبیل است. می توان از شخص رئیس جمهوری آذربایجان پرسید مگر شما در برابر آن همه هجمه فرهنگی نسبت به ایران در موارد مشابه در باکو آیا به اعتراضات ایران پاسخی داده و افراد تجزیه طلب و دشنام دهندگان و توهین کنندگان به شخصیتها و مقامات و تحریف تاریخ شکوهمند ایران را از کار برکنار یا مجازات کرده اید؟

سخن دیگر شخص رئیس جمهور آذربایجان به جمهوری اسلامی ایران کمکهای ایران به مردم قره باغ کوهستانی است. در حالی که این کمکهای بشردوستانه به همسایه دیگر و در نرمهای بین المللی بوده، و در برهه های بحرانی شامل جمهوری آذربایجان هم شده است. بهتر است تاریخ ظهور جمهوری آذربایجان پس از فروپاشی شوروی را در دوره ریاست جمهوری حیدر علی یف مطالعه کنند و ببینند که ایشان در آن دوره تا چه میزان از کمکهای بشر دوستانه ایران بهره مند شده است. این وقایع در تاریخ نوشته شده و نمی توان آن را از صفحه تاریخ حذف کرد.

در بحث دیگری آقای الهام علی یف ادعا کرده است که در پاسخ به برگزاری همایشهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در نوار مرزی با آذربایجان، جمهوری آذربایجان نیز با برگزاری مانور مشابه جمهوری اسلامی ایران برگزار کرده و نشان داده است که توان و قدرت نظامی کافی و برابر دارد. باید خاطر نشان کرد که اگر کمکهای تسلیحاتی و مشاوره نظامی پیشرفته اسرائیل و ترکیه نبود، امکان رفع اشغال از قره باغ کوهستانی که طی سه دهه، جمهوری آذربایجان قدرت بازپسگیری آن را نداشت، فراهم نمی شد. ارتش جمهوری اسلامی از نظر توان نیروهای نظامی و تسلیحاتی یک قدرت منطقه ای است، و پاسخ به ادعای برابری ارتش آذربایجان با ارتش ایران بلوفی بیش نیست.

با توجه به آنچه بیان شد، رئیس جمهور آذربایجان جمهوری اسلامی ایران را تهدید به  احداث «کریدور زنگه زور»(جعلی و استعماری) می کند، در حالی که پیشتر در زمینه کریدور موازی بنام «کریدور ارس» دو طرف موافقت و اقداماتی برای احداث آن انجام داده اند. کریدوری که در مسیر همان کریدوری است که جمهوری خود مختار نخجوان (در غرب) را با گذر از خاک جمهوری اسلامی ایران به خاک اصلی جمهوری آذربایجان در شرق فراهم می کند(که از زمان درگیری آذربایجان با ارمنستان تا کنون برقرار است). این خود نمونه کمکهای بشر دوستانه ایران به آذربایجان است.

اکنون معلوم می شود که جمهوری آذربایجان افزون بر تکیه بر موازنه سازی قدرت با اسرائیل، آمریکا و ترکیه و ناتو، در صدد اعمال اراده سیاسی با ابزارهای ارتباطی است. در این برهه در جمهوری آذربایجان جریانهایی، مردم را علیه منافع ایران تحریک می کنند و با سنگ پرانی به کامیونهای در حال تردد در داخل خاک جمهوری آذربایجان، مزاحمت ایجاد و در مبادی ورودی و خروجی در امور آنها اخلال ایجاد می کنند.  

با توجه به آنچه گذشت به دولتمردان جمهوری اسلامی ایران در متوقف کردن پروژه خط آهن رشت-آستارا، که به نظر کارشناسان پر هزینه و کم درآمد و مخرب محیط زیست و آسیب رسان به جنگهای هیرکانی است، متوقف کند. چون جمهوری آذربایجان بهره مندی از راه آهن رشت -آستارا برای ارتباط ایران با روسیه از خاک آذربایجان را به حربه ای برای تحمیل اراده سیاسی خود تبدیل خواهد کرد. گذاشتن همه تخم مرغها در سبد آذربایجان و روسیه، خارج از منطق استراتژیک است.

در شرایط کنونی کشور، توصیه می شود مسائل سیاست خارجی و هر نوع موضعگیری در اینگونه مسائل فقط از طریق کانال دستگاه دیپلماسی کشور صورت گیرد.

بهرام  امیر احمدیان

نویسنده خبر

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: بهرام امیر احمدیان جمهوری آذربایجان ایران و آذربایجان ایران و ارمنستان ایران و آذربایجان و ارمنستان آذربایجان رئیس جمهور آذربایجان رئیس جمهور آذربایجان جمهوری دولتمردان جمهوری


( ۱۲۱ )

نظر شما :

یوسف اکبری ۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۱۲:۵۱
آقای امیر احمدیان از شما یک سوال کوچیک دارم و اون هم اینه که مردمان دو سوی ارس بالاخره ترک هستند یا آذری؟ اگر ترکن چرا اصراردارید آن ها را آزری بنامید اگرآذری هستند پس دو سوی ارس آزربایجان است و اصرار بر کلمه اران به چه معناست؟
ناشناس ۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۳
جناب احمدیان لازم است بدانیم که ما هم کتاب های تاریخ خود را خیلی نسبت به گذشته یعنی دهه های شصت هفتاد تغییر داده ایم و تمام مطالب مربوط به حکومت ترک ها را حذف کرده ایم البته این گفته بنده برای این نیست که تغییرات یا نوشته های کتاب های کشور جمهوری آذربایجان را تائید یا رد کنم فقط منظورم این است که در کشور ما هم به خاطر مسائل نژاد پرستی و ایران شهری خیلی در حق ملت ترک اجحاف شده و می شود برای اینکه دشمنان دور و نزدیک ما از روش تفرقه بیانداز و حکومت کن استفاده نکنند بهتر است به قانون اساسی و گذشته ملت احترام گذاشته و حقایق را بیان کنیم وقتی در کتب درسی تاریخ ما تاریخ ترکان حذف می شود کشوری مانند جمهوری آذربایجان که خود را پدر آذربایجانی های دنیا می داند در کتب تاریخ خود آن را به راحتی اضافه کرده و تبلیغ می کند و ملت وقتی خود از داشته خود محروم باشند دیگران استفاده کرده و بنام خود می زنند اشکال از ماست که به داشته های خود ارزش نمی گذاریم و دست دیگران را برای استفاده باز می گذاریم
کوروش آتشپرست ۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۱۳:۱۶
جناب بهرام احمدیان، بر عکس گفتن مطالب و وارونه جلوه دادن وقایع چیزی از واقعیت شما کم نمیکند، شما با تحریف گذشته نمیتوانید افکار میلیونها آذربایجانی را مخدوش نمایید، مردم از طریق فضای مجازی و اینترنت بر همه موضوعات اشراف دارند،و هیچ ارزشی به دلنوشته های شما نمی دهند.
منصور ۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۶
با سلام اکر به فرض جمهوری آذربایجان به ایران ملحق بشه در آن صورت جمعیت ترک های آذربایجانی اکثریت جمعیت کشور رو تشکیل می دن و صد در صد ترکی هم زبان رسمی کشور می شه. به عنوان یک فردی که فوبیای ترک دارین از این مساله دچار ترس و واهمه نمی شین؟
فرزاد ۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۱۷:۲۹
متاسفانه عده ای از روی صفای دل و خوش باوری می‌خوان با زبان تاریخ و علم و منطق ؛جماعت پانترک که به هیچ صراطی مستقیم نیست و حد و اندازه خودش رو نمیدونه رو قانع کنن.شما چطور میتونید جماعتی که در نقشه های تاریخی جعلی ادعایی خودش خلیج فارس وگیلان رو جز سرزمین آذربایجان می‌دونه ویا شهر تاریخی «ری»وپایتخت امروزما«تهران»رو سرزمین تاریخی ترکان می‌دونه رو اقناع کنید.با این جماعت گستاخ و بی وطن وبی فرهنگ باید با زبان خودش صحبت کرد ویکبار برای همیشه قضاوت بین خودمان و این قوم یاجوج و ماجوج رو به تیزی شمشیر و آتش گلوله بسپاریم.
حسام ۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۱۷:۳۰
شگفتا این همه پانترک توی کامنتا از کجا میان؟ جیره خورهای الهام علیف مثل موریانه همه جا هستن. آذربایجان معرب آگربایگان به معنی سرزمین آتش است. هویت جعلی این مردم عزیز باید زدوده بشه
ناشناس ۲۹ دی ۱۴۰۳ | ۲۲:۴۱
به خاطر حمایت شما از ارمنستان علیه آذربایجان توهین به آذربایجان تشکر کنند
بهروز تهرانی ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۱:۲۳
میخای نظر شخصی خودتون را تحمیل کنید یکم دیر شده بنظرم
رضا ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۳:۳۱
اقای نویسنده مگر شما نمیدانی قبل ورود هندی ها حکومت تورک در ایران بوده و به دستور انگلیس جداشون کردن
مهدی ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۵:۰۳
میکروب پانترکیسم دقیقا شبیه میکروب صهیونیسم هست و تمام اراضی منطقه رو با توسل به تاریخ جعلی متعلق به خود میداند ، حقا که در فاشیسم خودبرتری و خوی بربریت برای این دو نظیری یافت نمیشود
جوادی ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۹:۰۶
جناب امیر احمدیان این همه قصه گفتی، آخرش هم نوشتی "توصیه می شود مسائل سیاست خارجی و هر نوع موضعگیری در اینگونه مسائل فقط از طریق کانال دستگاه دیپلماسی کشور صورت گیرد." ...
غلامرضا ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۹:۵۵
تورک ها حق دارند در کنار هم باشند خانواده های ما دو جمهوری آذربایجان از هم دور ماندند و این قهری بوده ولی اکنون باید با هم شوند .
کمال - تبریز ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۰۹:۵۷
راستی از معاهده استراتژیک ارمنستان و آمریکا چه خبر آقای امیر احمدیان ؟نکنه این موضوع از طریق کانالهای رسمی دیپلماتیک پیگیری می‌شود ؟
ابراهیم ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۴
چند بار باید گفت آذریها از نظر نژاد بالای نود درصد ایرانی هستن و فقط زبان ترکهای اغوز رو به دلیل فشار حملات اونا به داخل سرزمین ایران رو مجبور شدن بگیرن. تا همین زمان اشغال باکو توسط ارتش روسیه و قبل از اینکه روس‌ها که از امپراطوری باستانی ایران نفرت دارن و آیینه دق اونهاست باکو رو ترکیزه کنن و زبان ترکی آذری رو اونجا بچاپونن تمام مردم باکو ایرانی بودن و به زبان ایرانی صحبت می کردن تمام منابع رو سرچ کنید همین رو میگه. لطفاً با سند و مدرک صحبت کنید تمام منابع انگلیسی و سفرنامه های آلمانی و فرانسوی اینو تایید میکنه. فقط به قیافه آذریها نگاه کنید کجا شبیه ازبک و قزاق و مغول هستن. آذربایجان در مقابل تمام دشمنان ایران در طول تاریخ ایستاده. بابک خرمدین در مقابل حمله اعراب. جنگ با ترکهای عثمانی تا آخرین نفس بطوری که ترکها عثمانی تو تبریز حمام خون راه انداختن. جنگ با حمله روس‌ها به ایران. آذربایجان با بالاترین آمار شهدا در طول هشت سال جنگ ایران و عراق. خود پدر الهام علی‌اف از رفسنجانی درخواست کرد با کو دوباره به ایران ملحق شده که ایران بنا به دلایلی نتونست قبول کنه.
ایران ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۲۳
تحریک ترکیه نمک نشناسه مغلولیه
ناشناس ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۴۱
بله متاسفانه مقابله به مثل رسانه ای ایران خیلی ضعیفه
حامد ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۴
در لغت نامه دهخدا ذکر شده که: اران. اقلیمیست در آذربایجان ، همانجا که امروز از راه تسمیه جزء به اسم کل روسها بدان نام آذربایجان داده اند. صاحب برهان قاطع گوید: ولایتی است از آذربایجان که گنجه و بردع از اعمال آنست. نویسنده مقاله ((امیر احمدیان ،نماینده کلوپ صلیبی و پان فارسیسزم))،از چهره های شناخته شده ضد تورکی و ضد آذربایجانی و محبوب شوونیستهای ایرانشهری میباشد. ای کاش ایشان دست از تفرقه اندازی و بحران زایی در روابط ایران و آذربایجان برداشته و کمی و منطقی بیندیشد تا سطح تحلیلاتشان در سطح گروه سنی الف نباشد.
ناشناس ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۲۴
هر چند که دیپلماسی ایرانی منتشر نمی کند ولی چند سوال دارم لطفا دوستان عالم و آگاه جواب دهند؟ ۱) نام کتاب، نام نویسنده و شماره صفحه ی کتابی که نام آذربایجان را (اگری بوگری) چاپ کرده باشد. طبق ادعای یکی از کامنتها ۲) نام گروه تروریستی که توسط مردم استانهای آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، زنجان و ... تشکیل شده باشد. نام رهبر این گروه تروریستی، چند نمونه از عملیات تروریستی انجام گرفته توسط این گروه تروریستی اعم از بمب گذاری، ترور شخصیتها و ...، به همراه تاریخ و محل و نتیجه عملیات ۳) اسامی چند تن از سربازان وظیفه که در مرزهای استانهای آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل و به دست مردم بومی این استانها به شهادت رسیده باشند؟ ۴) چرا نمایندگان شهرهای بوکان ، مهاباد و پیرانشهر با کمترین رای در بین تمام نمایندگان آذربایجان غربی به مجلس راه یافته اند؟ ۵) چرا نویسندگان همیشه آدرس غلط می دهند؟ در حالیکه ارمنستان شریک استراتژیک آمریکاست و بزرگترین سفارتخانه آمریکا در ارمنستان قرار دارد، همچنین در حالیکه اسرائیل از مرزهای اقلیمک جعلی شمال عراق به ایران حمله کرده، چرا همواره جمهوری آذربایجان را به عنوان دشمن ایران و تهدیدی برای ایران به افکار عمومی تلقین می کنند. ۶) عکس ،اسامی و فیلم مصاحبه ی افرادی که حین انجام عملیات تروریستی یا خرابکارانه در خاک ایران دستگیر شده و مشخصا و واضح اعتراف کرده باشند که آدم الهام علیف هستند ویا اجیر شده ی جمهوری آذربایجان هستند؟ مثلا تا حالا افراد زیادی از پ ک ک، کومله، مجاهدین خلق و ... در ایران دستگیر شده اند. از دیپلماسی ایرانی میخواهم هر کدام از سوالها را که باب میل و مورد پسند این سایت، پانکردها یا پانفارسها نیست پاک کند ولی سوالات ۲ و ۳ را منتشر کند. هرچند که میدانم هیچکدامش چاپ نمی شود
سعید ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۰
نکته قابل توجه اینست که تاریخ مستند را در مورد ایران را ایرانیها نگاشته اند شما کافیست برگردید به امپراطوری هخامنشیان و همسایگی آنان با روم ، کشور ترکیه کجاست ،؟؟؟؟؟؟ اینها توهمات موهوم عده‌ای بی سواد است، کشوری با ۶۰۰ سال سابقه تاریخی ، کجا و ایران کجا ، جالب تر آنکه این بیسوادان نمی‌دانند کلمه آذربایجان کلمه ایست کهن و پارسی به معنای محل نگهداری آتش مقدس، عجب کشوری که ترک است و نامش پارسی ،
شهریار ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۲
تنها علاج آذربایجان باکو فقط با حضور نادرشاه درمان میشه
کاوه ایرانی ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۴
تنها راه حل این مشکل تصرف جمهوری جعلی آذربایجان است کشورک خود فروخته که غلام حلقه به گوش ترکیه و اسرائیل هست
محمد ۳۰ دی ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۶
در این چهار سال اقای موحدیان خواسته یک نفرت و دشمنی نسبت به ترکیه و آذربایجان در ایران ایجاد کند ولی ملاحظه نمیکند نزدیک به نصف ایران تورک هستند و برای ایران ایجاد دوستی با دول تورک فایده دارد نه دشمنی با آنها. باید سعی کنیم هر چه بیشتر به آنها نزدیک و حتی داخل اتحاد آنها بشویم
کوروش ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۰۴:۳۱
جواب به کاربر به اصطلاح یوسف اکبری. اولا که نامهای تاریخی منطقه کاملا واضح هستند. جنوب ارس ایالت آذربابجان بوده است و شمالش باکو و بادکوبه و نخجوان و .... دوما اگر شما می‌گویید ترک هستید پس اسم منطقه که نباید آذربابجان باشد. باید ترکستان یا یک چیزی شبیه ترکیه باشد.
رفیع ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۰۶:۴۱
باسلام به همه ومخصوصا آقا سعید گل که همه را بیسواد اعلام فرمودند می خواستم در خصوص کلمه آذربایجان نکاتی را جهت اطلاع بعرض برسانم. آذربایجان یک کلمه التصاقی ( پیوندی) نه تحلیلی می باشد.(رجوع به منابع جهت آشنایی با خصوصیات این دو گروه زبانی ) حالا تحلیل این کلمه: آذ + ٱر (er)+بای (بیگ )+ جان آذ یا آس =نام یک قوم قدیمی در کنار دریای خزر ٱر = به معنای جوانمرد که درتورکی امروزی نیز استفاده می شود. بای یا بیگ = به معنای بزرگ قوم و تورکی که در هر دو صورت در تورکی آذربایجانی امروزی استفاده می شود بیگ که مشخص است و حتی فارس ها هم می دانند وجای بحث نیست و اما بای در کلمات مختلف مثلاً بای قوش به معنای جغد در آذربایجان امروزی رایج است. ان= علامت جمع فارسی که معادل لر یا لار در ترکی است . حال می ماند حرف ج که آن هم معرب شده حرف گ در کلمه بیگ می باشد که هرکسی می داند در عربی حرف گ در کلمات غیر عربی وقتی وارد عربی میشود تبدیل به ج میشود مانند گرگان که به جرجان تبدیل شده است. نتیجه : کلمه آذربایجان = آذر بیگلر که فقط قسمت آخر آن ترجمه و معرب شده است و بمعنای بزرگان قوم جوانمرد آذ بوده ویک کلمه کاملا تورکی است . با تشکر. دیپلماسی محترم خواهشن نشر بفرمایید
خسرو ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۹:۲۷
نمی دانم چه کسی تصمیم گرفت چند کامنت من را حذف کند ولی قطعا می دانم که خواسته لجبازی کرده و قدرت‌نمایی کند سوالاتی که پرسیدم را لااقل بخودش جواب دهد نادیده گرفتن ضعف ها ، شما را قدرتمند نمی کند
م ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۲۲:۵۶
امیر احمدیان در نوشته‌اش اگر جای اسامی کشورها را برعکس می‌کرد واقعی‌تر بنظر می‌آمد. ما که در ایران هستیم همیشه بی‌احترامی و توهین و تحقیر به ترک و مردم ترک در داخل ایران را شاهد هستیم. توهین‌ها و شعارهای قومی و برخورد جانبدارانه نیروی انتظامی در استادیوم و میادین ورزشی روال مرسوم شده و هیچ برخورد حقوقی و قضایی با خاطیان نمی‌شود. همین آقا وقتی بی‌ملاحظه بیان کنند کلمه ترک دارای بار منفی در فرهنگ فارس هست. نوشته‌هایش چقدر بار حقیقت داشته باشد جای سوال بزرگی هست. ایشان از اینکه یک ترک در ایران ابراز می‌کند من ترکم برآشفته می‌شود.