تلاش ها برای ایجاد نظم آنگلوساکسونی در منطقه

ائتلاف پان ترکیسم – صهیونیسم – تکفیری در سوریه

۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۳۰۰۵۵ اخبار اصلی آسیا و آفریقا خاورمیانه
دکتر احمد کاظمی، کارشناس مسایل اوراسیا در همایش بین‌المللی ” قفقاز و جهان ایرانی ” در دانشکده شرق‌شناسی دانشگاه اسلاونی (دانشگاه روسی – ارمنی) در ایروان ، با ارایه مقاله “ساخت جهان تورانی در اوراسیا؛ طراحان، اهداف و پیامدها ” گفت: « تحولات اخیر سوریه و از آن جمله، نقض روند آستانه و حضور سربازان مزدور از جهان ترک ادعایی و پیوند پان ترکیسم – صهیونیسم – تکفیری نشان می دهد که در نبر نظم های سیاسی، زنگ های خطر برای ایران، روسیه و چین به صدا درآمده است و اکنون برهه تاریخی برای همکاری این کشورها جهت مقابله با مخاطرات نظم آنگلوساکسونی است.
ائتلاف پان ترکیسم – صهیونیسم – تکفیری در سوریه

دیپلماسی ایرانی: بحث من درباره ایجاد جهان تورانی یا به عبارت دقیق، “ساخت جهان تورانی در اوراسیا؛ اهداف ، طراحان و پیامدها” است. در سه بخش بطور خلاصه به این موضوع می پردازم.

ماهیت و چیستی جهان تورانی و سابقه تاریخی آن
اهداف جهان تورانی
چالش های شکل گیری جهان تورانی و ارتباط آن با ارمنستان

۱۶۰ سال پیش ، تفکر جهان تورانی توسط یک یهودی مجارستانی به نام آرمینیوس وامبری مطرح شد که بحث پان تورانیسم را در آسیای مرکزی و اویغورستان چین را با عنوان ایجاد امپراطوری تورانی ارایه کرد. بعدا لئون کاهن، یهودی فرانسوی فکر برتری ترکان را مطرح کرد. یهودی انگلیسی به نام آرتور دیوید لملی نیز بحث برتری اقوام ترک و توران را ترویج داد. لملی در ابتدای کتابش با عنوان “مقدمه ای بر زبان ترکی” می گوید اقوام ترکی که با عنوان توران نام برده می شوند، تنها اقوامی هستند که توانسته اند لرزه بر ایران،  روسیه، چین و اروپا بیاندازند. امروز این اندیشه پس از ۱۶۰ سال مجددا مطرح شده است.

آرنولد توین بی، تاریخ دان مشهور انگلیسی که مطالعات خوبی درباره پان تورانیسم انجام داده است، تاکید می کند که اگرچه توران یک واژه فارسی است، اما تفکر پان تورانیسم یک تفکر تصنعی و وارداتی برای منطقه است که از سمت اروپا و انگلستان ایجاد شده است.  امروز که ۱۶۰ سال از زمان ارایه این توطئه می گذرد، پان تورانیسم که با تشکیل جمهوری ترکیه و قبل از آن، در اواخر عمر امپراطوری عثمانی در زمان کمیته اتحاد و ترقی توسط افرادی مثل یوسف آکچورا، ضیاء گوک آلپ و افراد دیگری تقویت و مطرح شدند دوباره در کانون تحرکات انگلیسی این بار از آستین ترکیه قرار گرفته است.

پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱، تورگوت اوزال ، رییس جمهوری وقت ترکیه می گوید که فرصتی برای ترکیه ایجاد شده است که چنین فرصتی هر سیصد سال یک بار می تواند ایجاد شود. این فرصت، اتصال کشورهای موسوم به  جهان ترک است. این ایده، به مدت سی سال توسط تر کیه دنبال شد تا اینکه بعد از جنگ دوم قراباغ در نوامبر ۲۰۲۰ ، به شکل بسیار گسترده تقویت و تبلیغ می شود.

قبل از آن، در سال ۱۹۹۲ نشست سران کشورهای ترک را در آنکارا داشتیم و بعد  “ترک سوی” به عنوان یک سازمان به ظاهر فرهنگی در سال ۱۹۹۳ تشکیل شد و بعد در سال ۲۰۰۹ ، شورای کشورهای ترک زبان در نخجوان تاسیس شد. یک سال پس از جنگ دوم قراباغ ، در سال ۲۰۲۱  به یک باره شاهد ایجاد “سازمان دولت های ترک” بودیم که از منطقه دریای مدیترانه تا ترکیه و قفقاز و دریای کاسپین و آسیای مرکزی و منطقه اویغور نشین سین کیانگ چین را مدعی است. تعداد مصوبات و نشست های این سازمان طی چهار سال اخیر بیشر از تعداد نشست ها و  تصمیمات آن در قبل از جنگ دوم قراباغ است. ایجاد پرچم واحد توران، بحث ایجاد پول واحد، بحث ایجاد مجمع پارلمانی جهان ترک، منطقه ویژه اقتصادی ترک، بحث ایجاد مجمع جوانان توران، ایجاد رسانه واحد، ایجاد الفبای واحد و بحث نوشتن کتب تاریخی مشترک، بخشی از تصمیماتی است که در این چهار سال اتخاذ شده است.

اتفاقی که ما شاهدش هستیم، این است که در کنار روندهای اصلی  جهانی و منطقه ای و با سوءاستفاده  از جنگ اوکراین و وضعیت محور مقاومت، یک تفکری براساس پان تورانیسم در حال شکل گیری است.

 بعد از جنگ دوم قراباغ در ۲۰۲۰، شاهد چند روند هستیم. یکی، استحاله هویت دینی ، فرهنگی و زبانی در جمهوری آذربایجان است، پان تورانیسم انگلیسی دشمن هویت اصیل آذربایجانی‌ است. در همین راستا، همزمان با تشدید فتنه پان تورانیسم،  مرز  جمهوری آذربایجان با ایران به بهانه کرونا مسدود شده و اقداماتی برای استحاله هویت آذربایجانی در جریان است.

در جمهوری آذربایجان سه مرحله قومی را شاهد بوده ایم؛ پان آذریسم از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۳ که الهام علی اف روی کار آمد، مرحله دوم ، پان ترکیسم از ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۰ که جنگ دوم قراباغ روی داد و از این زمان به بعد نیز مرحله پان تورانیسم انگلیسی است برای ایجاد تغییرات ژئوپلتیکی در منطقه.

این جهان ترک – تورانی که در حال ایجاد است، نقش خودش را در چند جا در روندهای جهانی و منطقه ای نشان داده است. در جنگ اوکراین ، رویکرد جهان ترک را در حمایت از نیروهای آزوف  و در بحث کریمه و در موضوع محاصره روسیه از طریق دریای سیاه و تنگه های داردانل و بسفر شاهد بودیم. همچنین نقش جهان ترک را در وقایع بعد از هفتم  اکتبر ۲۰۲۳ (عملیات طوفان الاقصی) و حمایت عملی از نسل کشی رژیم صهیونیستی شاهد بوده ایم. از جمله حمایت تدارکاتی و تامین انرژی و ارسال ارزاق و سوخت و سایر اقلام از جمهوری آذربایجان و قزاقستان و ترکیه به اسراییل.

نقش جهان ترک را در همین یک هفته اخیر در حملات گروه‌های تکفیری و تروریستی (به اذعان فهرست گروههای تروریستی  سارمان ملل) به سوریه شاهد بوده ایم؛ در حمله به سوریه هیات تحریرالشام،  نیروهای طرفدار اردوغان و دولت باغچه لی، رییس حزب افراطی حرکت ملی ترکیه و گرگ های خاکستری که در اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته شده است، سرباز مزدورانی از قومیت  اویغوری، ازبک، ترکمن، قبرسی و داغستانی و … که آنکارا همه آنها را جهان ترک می داند، مشارکت پررنگ نداشتند.

در واقع امروز دنیا شاهد دو کلان تحول است؛ یکی تحولات اوکراین که مورد توجه جهانی است و دوم تحولات فلسطین و لبنان و غرب آسیا.  در بین این دو کلان تحول، یک امپراطوری  تصنعی تورانی با ایده افراطی در حال شکل گیری است.

جهان تورانی براساس نظم آنگلوساکسونی و تفکر پان تورانیسم انگلیسی در حال طراحی و اجرا می باشد. به همین خاطر است که وقتی قراباغ دچار پاکسازی قومی می شود و یک جمعیت مسیحی در آنجا از روی نقشه جابجا می شود، انگلستان مدعی جهان مسیحی سکوت مطلق اختیار می کند. چون انگلیس دنبال یک طرح ژئوپلیتیکی است و یک نبرد میان نظم های سیاسی در فرایند افول امریکا مطرح است. این نبرد از یک دهه پیش با بحث افول آمریکا شروع شده است و انگلیس به دنبال این است که نظم آنگلوساکسونی خود را در منطقه قفقاز و آسیای مرکزی بر پایه پان تورانیسم ۱۶۰ ساله احیاء و اجرا کند. بطوری که با تقویت فتنه تورانی، گفتمان قومی ترکیه با گفتمان فرقه ای افراطی اخوانی درآمیخته است و دولت ترکیه با حزب پان ترکیستی حرکت ملی ائتلاف کرده است و نام آسیای مرکزی را به “ترکستان” برگردانده است. همچنین رویکرد ژئوپلیتیک تهاجمی را در قبال عراق، سوریه،  قبرس،  ارمنستان و سایر همسایگان در پیش گرفته است و در همین حال، معاهده ۱۹۲۳ لوزان را که مرزهای کنونی ترکیه را مشخص کرده است، بی اعتبار می داند.

همچنین جمهوری آذربایجان که به لحاظ نژادی، تاریخی و مولفه های هویت فرهنگی جزئی از باصطلاح جهان ترک نیست و در واقع، جزئی از نژاد و جهان تاریخی ایرانی است. آذری‌ها در شمال و جنوب ارس و آذربایجان و آران در بسیاری از مقاطع تاریخی، پرچم دار ایران بوده و هستند. به همین دلیل، هویت اصیل آذربایجانی، بزرگترین چالش ایده آنگلوساکسونی جهان ترک است. از اینرو شاهد پروژه خطرناک استحاله هویتی در جمهوری آذربایجان هستیم. حکومت الهام علی اف با گذار از آذربایجان گرایی، به سوی ترک گرایی در حال حرکت است. بر خلاف پدرش حیدر علی اف که می گفت “من افتخار می کنم که آذربایجانی هستم”،  الهام علی اف می گوید که “ما به جهان ترک تعلق داریم”  این نشان دهنده تلاش برای استحاله هویتی، فرهنگی و زبانی در جمهوری آذربایجان است. دولت باکو همچنین بحث باصطلاح “آذربایجان غ ر ب ی” را علیه ارمنستان مطرح کرده است که نشان دهنده تهاجمی بودن رویکرد باکو با اتکا به پان تورانیسم انگلیسی علیرغم بازپس گیری اراضی اش است. در راستای همین سیاست تهاجمی، حاضر به امضای معاهده صلح با ارمنستان نمی شود.

اهداف جهان ترک چیست؟ انگلستان از پیشبرد پان تورانیسم به دنبال دستیابی به چه اهدافی است؟ مهمترین هدف پان تورانیسم، مهار سه جانبه روسیه، ایران و چین است. نباید فراموش کرد که آرنولد توین بی ، تاریخ دان انگلیسی می گوید جهان تورانی شامل ترکیه، تاتارهای غازان، آذری های قفقاز، تاتارهای کریمه، تاتارهای سیبری غربی و مردمان آسیای میانه ، ترک های افغانستان و اویغورهای چین است. بنابراین، اگر جهان تورانی شکل بگیرد، سه کشور مهم در مرحله گذار به نظم نوین جهانی از طریق ناتوی ترکی محاصره خواهند شد. ضمن اینکه تسلط بر منابع انرژی و معادلات حمل و نقل و گسترش ناتو به منطقه در قالب این تفکر دنبال می شود.

جهان ترک با چند چالش مواجه است. مهمترین و نخستین چالش این که به لحاظ ماهوی چیزی به عنوان “جهان ترک” وجود ندارد. زیرا، اجزای این جهان مورد ادعا، به لحاظ نژادی ، زبانی و هویت فرهنگی و تاریخی و عادات و سنن قدیمی متفاوت هستند. مهمتر اینکه، اساسا جمهوری آذربایجان به دلایلی که اشاره شد، ربطی به این جهان ترک ندارد.

 دومین چالش جهان ترک، فقدان اتصال جغرافیایی این جهان به واسطه ارمنستان است.

سومین چالش جهان ترک در شرایط کنونی، رویکرد درست دولت ارمنستان در مخالفت با ایجاد هر گونه “دالان فراسرزمینی” است. چون، کریدوری که جهان ترک به دنبال آن است، در حقیقت همان “دالان تورانی ناتو” است.  در چنین شرایطی، طراحان و حامیان “جهان ترک” برای پیشبرد فتنه خود، سعی دارند آن را به عنوان یک ایده فرهنگی و اقتصادی بازنمایی کنند، در حالی که جهان ترک یک فتنه تاریخی. ژئوپلیتیکی، امنیتی و قومی است. طراحان آن با پیشنهاد مشوق های تاکتیکی اقتصادی، انرژی و حمل و نقلی به ارمنستان و روسیه تحت تحریم، در تلاشند تا بتوانند در مقابل امتیازات تاکتیکی، امتیازات راهبردی اخذ کنند. اما، تحولات اخیر سوریه و از آن جمله، نقض روند آستانه و حضور سربازان مزدور از جهان ترک مورد ادعا و پیوند پان ترکیسم – صهیونیسم – تکفیری نشان می دهد که زنگ های خطر برای ایران، روسیه و چین به صدا درآمده است. اکنون برهه تاریخی برای همکاری این کشورها جهت مقابله با نظم تحمیلی آنگلوساکسونی است که به دنبال تغییرات ژئوپلتیکی در منطقه است. اگر جهان ترک شکل بگیرد،نخستین قربانی آن بلحاظ ژئوپلیتیکی ، ارمنستان خواهد بود که قبلا در سال ۱۹۱۵ و نیز در ۲۰۲۳ در قراباغ ، دو تجربه تاریخی پاکسازی قومی را تجربه کرده است. بنابراین، این کشورها باید از برهه تاریخی کنونی برای مقابله با ایجاد جهان تصنعی ترک که تفکر آن به انگلستان باز می گردد، استفاده کنند.»

کلید واژه ها: سوریه سقوط بشار اسد سقوط سوریه ترکیه و سوریه سید احمد کاظمی جمهوری آذربایجان زنگه زور دالان تورانی قفقاز


( ۴۴ )

نظر شما :

ایران دوست ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۰:۵۲
الان است که سایبری حکومت ترکیه با نام‌های مختلف بیاید و پانترکیسم و تروریسم ترکی را از زبان اردوغان و جولانی ماله کشی کند.
آریا پارسیگ ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۴۶
انگلستان و ایالات متحده پس از جنگ جهانی دوم دیگر مسیحیت را از دست داده اند وگرنه بی اخلاقی و اختلاط نژادی را به کودکان زیبای خود نمی آموختند و همچنین مهاجرین غیر مسیحی را دسته دسته وارد اروپا و ایالات متحده نمی کردند البته برخی از مهاجرین مانند ژاپنی،کره و چینی خوب اند
خسرو ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۵۲
رویکرد خصمانه احمد کاظمی به ترکها در چند سال گذشته و در نوشته هایش قابل ردیابی است دلایل پیش پاافتاده و ضعیف نوشته برای جدا کردن آذربایجان از دیگر کشورهای ترک ، کسی را اقناع نمی کند حتی ارمنی ها هم دریافته اند که صلح و دوستی ملت‌ها و روابط اقتصادی بهتر از جنگ و دشمنی است بنابراین بزودی شاهد گشایش کریدور زنگه زور و ایجاد روابط ارمنستان با ترکیه خواهیم بود
عبدالرضا ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۲:۵۲
ازربایجان از نظر تاریخی فرهنگی و زبانی تورک بوده و به واسطه حکومت و اداره چند هزار ساله بر ایران فرهنگ و تمدن ایران را تشکیل داده به طوری که زبان فارسی بعد از عربی پر از لغات تورکی هست اکثر دانشمندان ایران حتی شاعران فارسی گو تورک هستند در جمهوری ازربایجان هم بعد از جدایی شوروی باز گشت به هویت اصلی ازربایجان یعنی تورکی بیشتر شده وازربایجانی بودن به غیر از اقلیتهای قومی همان تورک بودن است
سهند ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۹
نیازمند تحلیل های بیشتری از این دست هستیم که مبنای مطالعات قومی زبانی و جغرافیای سیاسی دارند این یک رویکرد در حوزۀ روان شناسی سیاسی است. چراکه از یک صورت مسئله سیاسی و جغرافیایی به درستی لایه برداری می کند! سپاس
علی ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۲۷
نفرت از ترکها تمام وجودتون رو گرفته . هضیان گویی شما از ترکها چیزی از ارزش و احترام انها کم نمیکنه .
علی ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۱۷:۰۴
استاد محترم در نوشته تناقضات فراوانی وجود داردکه قابل تامل است. امپراطوری عثمانی وشمشیر اسلام که از سخن گفته اید بعد از تلاش تقریباٌ نیمی از جهان برای جلوگیری از پیشروی به سمت غرب اروپا وفتح کشورهای اروپایی ، با دسیسه همین انگلیس ها، البته بعد از متحمل شدن زیانهای مالی و جانی فراوان ، فروپاشید وتورکیه امروزی تشکیل گردید ، چرا باید انگلیس ها به قول شما در صدد احیای امپراطوری باشند که برای فروپاشی آن جانها ومالهای بسیار زیادی از دست داده اند؟ در نظر شما تورکهای شمال آراز تعلقی به جهان تورک ندارند ودر حال ازدست دادن هویت اصیل آذربایجانی مد نظر شما ، هستند وبه زودی نابود خواهند شد چرا ناراحت هستید؟ مگر آنها وکل تورکها را دشمن خود نمی دانید بگذارید نابود شوند وشما هم راحت شوید. شما ازاستحاله هویت دینی ،فرهنگی و زبانی در آذربایجان حرف می زنید ولی آنها راه خود را می روند چرا ناراحت همسایگان خود هستید ولی یک نوشته از پایمال شدن حقوق حداقلی تمام غیر فارسها در کشور خود ندارید؟ شما می خواهید با کنار هم قراردادن سه واژه پان ترکیسم – صهیونیسم – تکفیری به اهداف ضد تورکی خود برسید.
نقدی به علی و عبدالرضا ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۲۰:۴۸
حکومتی که دست نشانده باشد و فقط به صرف زبان یا نژاد ترکی شکل گیرد و فاقد گفتمان سیاسی و تاریخی مشترک باشد و حتی بیشترین جنگهای با یکدیگر دارند و تامین منافع غرب و ضربه به کشورهای قدرتمند منطقه و جهان مانند ایران هند روسیه و چین چرا انگلیس در احیای آن اقدام نکند ؟؟؟؟؟مثال امروز آن رژیم صهیونیستی، هویت آذربایجانی دینی فرهنگی انور رود ارس در استحاله غربی پانترکی ترکیه قرار گرفته است و بعلت سطح نازل فکری سیاسی مردم و حکومت باکو شدند پیمانکار ترکیه ،حقوق حداقلی هم بهانه و توجیه اهداف پانترکی خود شماست ،عبدالرضا بیش از ۷هزار کلمه فارسی در زبان ترکی است و بعد از زبان فرانسه ( ۱۲هزار) و عربی(۹هزار)بیشترین کلمات وارداتی به زبان ترکی است حداقل وصیت نامه محمود کاشغری که بیش از ۳۰ سال از عمر خود را صرف جمع آوری کلمات ریشه ترکی کرد و نتوانست از ۷هزار بیشتر پیدا کند نقشه جهان ترک آن در موزه استانبول موجود است و عجیبیتر آنکه بلاد آذربایجان را جداگانه از بلاد ترک ترسیم کرده و آنها را ترک ندانسته آن ترک شناس معروف جهان ،حال شما و تمام پان ترکها هی بگو آذربایجان ترک بوده حداقل اعتراف آراز و اقرار اوغلو ببین ،تمام شاعران و دانشمندان ایرانی فارسی گو بودند و تنها شهریار دوزبانه می‌سروده
حامد ۲۸ آذر ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۹
این سایبری های طرفداری تروریسم تکفیری ترکی کاری ندارند جز اینکه در فضای مجازی جنایات ترکیه را لاپوشانی کنند. ولی واقعیت روی زمین کاملا مشخص است. اردوغان و وزیر خارجه اش با افتخار با اعضای سابق القاعده در تحریر الشام در سوریه دیدار می‌کند باغچه لی رئیس حزب فاشیستی حرکت ملی با داعشیهای سابق در ارتش به اصطلاح ملی سوریه با افتخار دیدار میکند و این تروریست‌ها هم نماد گرگ خاکستری را در کنار پرچم القاعده و تزکیه حمل می‌کنند. گذشته از این خیلی از این تروریست‌ها سوری نیستند بلکه از عربستان و ترکهای آسیای میانه و قفقاز و ایغورهای چینی هستند و هم در بین گروه های مختلف تروریستی پراکنده شده اند و هم گروه هایی مثل ترکستانی را ایجاد کرده اند. حالا اگر کسی این واقعیات را بگوید یعنی رویکرد خصمانه در برابر ترکیه دارد!؟ مگر اینها حرفهای یکی دو نفر است؟ تحلیل های خارجی هم همینها را میگویند. واقعیت این است که این ترکیه است که نسبت به منطقه و همسایگانش رویکرد خصمانه دارد. ادعاهای نژادی و سرزمینی آنها از ارمنستان تا یونان را در برمی‌گیرد. آرارات ایران و اسکندرون سوریه و قبرس را قبلا اشغال کردند و الان به دنبال عراق و سوریه و قفقاز هستند. گروه های تروریستی تکفیری را ایجاد و از قره باغ تا لیبی به کار گرفته اند. اینها لابد خیلی رویکرد دوستانه ای است!
بختیار وهابزاده ۲۹ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۳
خدمت سید احمد کاظمی ( کارشناس ترکستیزی به روشهای مختلف) : جناب اولا بزرگترین دشمن ترکها که موجب شکست امپراتوری عثمانی و تقسیم سرزمینهایش با شرکای خود در جنگ اول جهانی گردید، بعد در هندوستان سلسله ترک تبار ( بابریان،تیموریان) را بر افکند و ملکه ویکتوریا ( شرکت شرق هند) را جایگزین و صاحب هندوستان کرد، همزبان در افغانستان سلسله ترک تبار افشارها را با دورانیها ( امان الله خان) جایگزین کرد، و در ایران هم به جای سلسله ترک تبار قاجار رضا خان قلدر را جایگزین کرد، و پروپاگاندای بزرگی بر علیه ترکان بر پا کرد.... حال شما چطور انگلیس را حامی ترکان مینامید؟ و تحویل قبرس به یونانیان و قتل عام میلیونها ترک در بالکان،قفقاز،خاورمیانه.....
م ۲۹ آذر ۱۴۰۳ | ۱۲:۴۴
طیبعی که ترکیه با چالش‌های متفاوتی روبرو خواهد شد اما این چالش‌ها قابل مقایسه با چالش‌های ۱۳ سال قبل در رابطه با سوریه نخواهد بود. خیلی از مشکلاتی که در دوره قبل از طرف آمریکا به بهانه مبارزه با داعش در شرق سوریه مستقر بودند و با ایجاد و حمایت گروههای تروریستی مانند ypg ,ppk ، pyd یا قسد بعنوان همراهان آمریکا و مبارزان داعش از میان خواهد رفت. چون داعشی در منطقه ظاهر نشده اما برای توجیه حضورشان این گروههای تروریستی در لباس و پوشش داعش حرکاتی را در چندین نقطه برای تداوم حضورشان انجام میدهند. احتمالا آمریکای ترامپ و حتی الآن هم به حضور خود در سوریه پایان بدهند. مردم عرب منطقه شرق فرات و عشایر عرب و کرد و ترکمن علیه این گروههای تروریستی قیام کرده‌اند و طولی نمی‌کشد که منطقه از وجود این گروههای مسلح تروریستی تجزیه‌طلب و غارتگر منابع نفتی و قاچاقچی موادمخدر پاکسازی می‌شود. از طرفی موانعی مانند اسد یا روسیه یا ... وجود ندارد. هر چند ممکن است حرکات ضغیف ایضاعی انجام دهند. یا بعضی گروههای تندرو و داعشی در سطح سوریه با حمایت خارجی یا نافرمانی یا عدم همراهی با ترکیه و گروههای مخالف بوجود بیایند. که با توجه به حمایتهای منطقه‌ای و جهانی و بین‌المللی و همچنین با آرامش ایجاد شده و بهبود اوضاع اقتصادی سدی یا مانعی برای ترکیه در جهت برقراری حکومت قانون و دمکراسی و حفظ تمامیت ارضی سوریه نخواهد کرد. امیدواریم با کمترین هزینه انسانی و مالی، اقتصادی صلح و ثبات در سوریه برقرار شود.
آذربایجانی ۲۹ آذر ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۰
در گذشته به فارسهای قفقاز آذربایجانی می گفتند. در اثر حملات عثمانی و روس بین قرون ۱۶ تا ۱۹م ( نه هزاران سال قبل و نه ۷۰۰ سال قبل در زمان مغول _ تاکید از من است) زبان مردم از آذری(= فارسی میانه) به نوعی ترکی دگرگون شد. ( هنوز بیش از ۴۰٪کلمات فارسیه) امروز پرفسورهای فیک و عوام خیال می کنند از اول آذری ها ترکی حرف می زدند. داستان آذری ها مانند سیاهان آمریکاست که الان انگلیسی حرف می زنند!
دانیال ۲۹ آذر ۱۴۰۳ | ۲۰:۴۴
متاسفانه لپ کلام اردوغان ابروی عثمان خدا بیامرزروهم برده وابروی ما آذریهای ایران بزرگ رو هم برده بااین همه بدهکاری سیاسی که به ایران بزرگ داشت سردر آخور تفاله ی اروپا (اسراعیل) کرده واز پشتش خبر نداره
ایرانی ۳۰ آذر ۱۴۰۳ | ۰۳:۲۵
گروه های تروریستی ترک و تکفیری همان بقایای داعش و النصره هستند و حتی سرکرده های این گروه ها مثل جولانی این را رد نمیکنند. آنها تا همین چند ماه پیش در سوریه سر میبریدند. حکومتی که در ادلب و اعزار ایجاد کرده بودند همراه با قتل و غارت و تجاوز بوده است. اینکه فیلم‌های جنایاتشان را پخش نمیکنند یا در ظاهر خودشان‌ را طور دیگری نشان می‌دهند بحث دیگری است. اصلا هم نمی‌گویند ما به دنبال دموکراسی هستیم. اینها تروریست‌های هستند که به ترکیه تعهد دارند نه سوریه و مردمش. در حقیقت اینها هستند که سوریه را تجزیه خواهند کرد چون فعلا ماه عسل شان است ولی مثل گذشته می‌توانند با هم درگیر شوند. کردها که حتی با دولت بشار اسد هم کار می‌کردند و چندین سال است که میگویند در چهارچوب سوریه می‌خواهند بمانند. این که سایبری و رسانه های حکومتی ترکیه داعشی هایی که حتی سوری نیستند را متمدن و کردها را طور دیگری معرفی می‌کنند چیزی در واقعیت را عوض نمی‌کند. همچنان که کسی در رسانه های دنیا این حرفها را باور نکرده است.
علی ۳۰ آذر ۱۴۰۳ | ۱۳:۵۱
خیلی زرد شدی برادر دیپلماسی ایرانی
حسن حبشی ۳۰ آذر ۱۴۰۳ | ۲۰:۴۳
توران در شاهنامه فردوسی آمده است افراسیاب واسفندیاروحتی سهراب پهلوانان آن هستندچطور یک مجارستانی چند سال پیش آن را طرح کرده است درحالی که توران ازبر مردم ایران است شما به جای دشمنی با کشورهای ترک با آنها همدست شوید دشمن ایران روسیه وچین وارمنستان است نه ترکیه وآذربایجان
ترکمن صحرا ۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۰۱:۰۲
داداش چه خبره یه تنه دور برداشتی این پیام رو از دل ایران و به عنوان نماینده چهل و پنج میلیون تورک به شما وعده میدم توران تشکیل میشه به خواست خدا
ایرانی ۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۴
ایرلن حداکثر ۱۵ میلیون ترک دارد.‌ این اراجیف هیچ سند رسمی داخلی و خارجی ندارد.
رسول ۰۱ دی ۱۴۰۳ | ۲۲:۲۱
چه ائتلاف نکبت و نجسی هست..... انشاالله عاقبت این ائتلاف کنندگان جهنم باشد.... امین