سیاست منطقه ای ایران:

صیانت از دستاوردها و ترمیم چالش ها

۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۹۷۸۲ اخبار اصلی خاورمیانه
نویسنده خبر: سید احمد حسینی
سید احمد حسینی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: حادثه حلب که بلافاصله پس از برقراری آتش بس در لبنان اتفاق افتاد، نشان داد که بازیگران و کشورهای اثرگذار منطقه هر کدام برنامه ها و سناریوهای خود را پیش می برند و منتظر فرصتی هستند که حرکت کنند و مواضع جدیدی برای خود به دست آورند.
صیانت از دستاوردها و ترمیم چالش ها

دیپلماسی ایرانی: به هم ریختگی اوضاع در منطقه حساس خاورمیانه و خلاء قدرتی که بوجود آمده، بسترساز تحولات شتابانی است که به‌صورت پیوسته در این منطقه شاهد هستیم که نمونه اخیر آن را در موضوع تهاجم گروه‌های تکفیری به منطقه حلب سوریه و تسخیر آن شاهد بودیم. 

این حادثه که بلافاصله پس از برقراری آتش بس در لبنان اتفاق افتاد، نشان داد که بازیگران و کشورهای اثرگذار منطقه هر کدام برنامه ها و سناریوهای خود را پیش می برند و منتظر فرصتی هستند که حرکت کنند و مواضع جدیدی برای خود به دست آورند.

در چنین شرایطی، جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازیگری اثرگذار که در دهه های اخیر با راهبردی روشن و پافشاری بر قدرت ذاتی و مستقل خود توانسته است ضمن گسترش حوزه نفوذ، مواضع ارزشمندی را در منطقه راهبردی غرب آسیا به‌دست آورد و یکی از طرف‌های بازی بزرگی باشد که آثار آن انعکاس جهانی دارد. 

متاسفانه برخی اوقات ما قدر داشته های خود را نمی دانیم و بخش های رسانه ای و تحلیلی کشور نتوانسته اند دستاوردها در عرصه های مختلف از جمله حوزه سیاست خارجی را به‌درستی تبیین و تشریح کنند و به‌جای حس مثبت گاهی اوقات تنها به آثار و پیامدهای منفی پدیده ها توجه کرده ایم. 

حادثه اخیر در حلب سوریه و برافراشتن پرچم ترکیه از سوی گروه‌های نیابتی بر فراز قعله تاریخی این شهر و نیز شادی و شعف مخالفین ایران و جبهه مقاومت نشان داد که آزادسازی چند سال قبل حلب از تکفیری ها که با مجاهدت ها و سختی های بسیار به‌دست آمده بود چقدر ارزش داشت و بزرگی و اهمیت آن به‌خوبی درک نشده بود. 

این مساله در کنار آزمون سخت و جنگ ظالمانه ای که در غزه و لبنان علیه محور مقاومت رخ داده و هنوز هم در جبهات دیگر در جریان است از سنگرهای مهم در اختیار نشان دارد که ایران خواسته یا ناخواسته در هدایت و راهبری آن نقشی اساسی دارد.

با این توضیح و توجه به این واقعیت که منطقه ای که در آن زندگی می کنیم می تواند آبستن حوادث بزرگ و سهمگین باشد که بدون تردید ایران در درون این تحولات قرار دارد و دشمن برای آنها  نقشه های شیطانی بسیار در سر دارد، ضرورت دقت نظر در طراحی ها کاملا محسوس است. 

در این راستا نگاه دوراندیشانه و منطقی حکم می کند که به موضوعات زیر توجه و تمرکز داشته باشیم:

1- در خصوص ابزارها و نقاط قوت، توجه و درک بهتری داشته باشیم و صاحبان فکر و قلم جامعه را با ابعاد ژرفای آنها بیشتر آشنا کنند و در مقیاسی بزرگتر افکار عمومی جامعه و حتی مخاطبین در منطقه و جهان را با روش‌های نوین و خلاقانه تغذیه کنیم.

2- با توجه به تجربیاتی که در سال های اخیر، خصوصا پس از جنگ غزه و لبنان به‌دست آمده است، نگاه دقیق و نکته بین به اقدامات خود داشته باشیم و چنانچه نقاط ضعف و آسیبی وجود دارد، نسبت به رفع و چاره جوئی آنها اقدام عاجل کنیم. 

3- در شرایط جاری یکی از ماموریت های مهم این است که بتوانیم در شرایط پرمساله و بحرانی منطقه، در سیاست خارجی به اولویت بندی مسائل راهبردی دست یابیم و نیروی خود را صرف اجماع سازی پیرامون آنها کنیم. 

این امر در درجه اول نیاز به درک متقابل، انسجام اجتماعی و وفاق ملی و ثانیا طراحی دیپلماسی فعالانه برخاسته از واقعیت های میدانی دارد تا با قدرت در مسیر پرطلاطم کنونی حرکت کنیم و به مسائل حاشیه ای دچار نشویم و آن چنان رفتار کنیم که از ما انتظار می رود و شایسته نام بزرگی به نام ایران است که برای آن خون دل‌ها خورده‌اند و زحمات بسیار کشیده اند.

سید احمد حسینی

نویسنده خبر

کارشناس و تحلیل گر ارشد مسائل سیاسی و بین المللی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: سوریه ایران و سوریه ترکیه ترکیه و سوریه ایران و ترکیه و سوریه سقوط حلب حلب سید احمد حسینی وزارت امور خارجه ایران دیپلماسی ایران سیاست خارجی ایران


( ۲ )

نظر شما :