سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران
کنعانی: معتقدیم اگر امریکا نبود جنگ غزه رخ نمی داد/ادعاهای رئیس جمهوری اوکراین اغراض سیاسی دارد
دیپلماسی ایرانی: ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در جلسه هفتگی خود با خبرنگاران به پرسش های آنان پاسخ گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نقش آفرینی امریکا در موضوع فلسطین گفت: «متاسفانه امریکا طی چند دهه گذشته همیشه بخشی از مشکل بوده است. در جنگ اخیر غزه و تجاوز رژیم صهیونیستی علیه مردم بی پناه غزه متاسفانه دولت امریکا بخشی از جنگ و بلکه تمام این جنگ بوده است. ما معتقدیم اگر امریکا نبود این جنگ رخ نمی داد. ایالات متحده می توانست این بازدارندگی را ایجاد کند و به دولت اسرائیل فشار بیاورد تا جنگی آغاز نشود و تا این کشتار توسط رژیم صهیونیستی رخ ندهد. امریکا حمایت همه جانبه اقتصادی، نظامی و سیاسی از اسرائیل انجام داده است. کاری که می تواند امریکا در این باره انجام دهد توقف حمایتش از جنایت های رژیم صهیونیستی است. تا کنون متاسفانه طرح های امریکا هیچ کدام منصفانه نبوده و نتوانسته است به بحران فلسطین پایان دهد. بر اساس رصدها و پایش ها و مشورت ها و بررسی هایی که ما با طرف های مختلف داریم، دولت امریکا قصد دارد آنچه از طریق جنگ نتوانسته است محقق کند را از طریق سیاسی و احیانا سازمان ملل محقق کند. مردم فلسطین اجازه تحقق چنین اهداف نامشروعی را به هیچ کس، چه رژیم صهیونیستی چه ایالات متحده، نخواهد داد. سرنوشت فلسطین به دست ملت فلسطین رقم خواهد خورد.»
وی در پاسخ به سوالی درباره بیانیه سه کشور اروپایی که نسبت به آنچه عدم عمل ایران به تعهداتش آورده شده است و از این بابت از تهران انتقاد کرده اند، گفت: «نمایندگی ما در وین به این بیانیه پاسخ داده است. تعهدات ما در برجام مبتنی بر قطعنامه 2231 مبتنی بر تعهدات متقابل است و از همه اعضا می خواهد که طرف ها به طور یکسان به تعهدات خود عمل کنند. صرفا بر اساس عمل تعهدات متقابل است که یک توافق پایدار می ماند. نکته دیگر این که فعالیت های هسته ای جمهوری اسلامی ایران کاملا صلح آمیز و مطابق با حقوق ایران بر اساس ان پی تی بوده است. فعالیت های هسته ای ایران تحت نظارت سازمان انرژی اتمی است. نکته دیگر این است که جمهوری اسلامی ایران بر اساس برجام و بر اساس قطعنامه 2231 عمل کرده در حالی که برخی طرف ها به گونه ای ادعا و عمل می کنند که گویی این ایران است که از تعهدات خود در برجام خارج شده است. لازم به یادآوری است که این کشورها تعهدات داوطلبانه را با تعهدات قانونی مخلوط می کنند. لازم است تاکید شود که برجام علاوه بر جمهوری اسلامی ایران دارای طرف های دیگر و ضمایمی است که باید توسط همه طرف ها انجام شود. آنها نمی توانند عمل به تعهدات را فقط از جمهوری اسلامی ایران طلب کنند. لازم است تاکید کنیم که همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس انرژی اتمی تحت الشعاع برخی اظهارات غیرسازنده برخی طرف ها قرار نخواهد گرفت.»
کنعانی تاکید کرد، مسیر دیپلماتیک برای حل مساله هسته ای همچنان باز است و جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره برای بازگشت طرف ها به برجام آمادگی کامل دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره احتمال تمدید آتش بس چهار روزه غزه با توجه به ارتباطات نزدیکی که میان ایران با قطر وجود دارد، گفت: «امروز چهارمین روز و بر اساس توافق اولیه روز پایانی آتش بس انسانی در غزه است. جمهوری اسلامی ایران مانند بسیاری از کشورهای دیگر توقف جنایت ها علیه ملت فلسطین و غزه را خواستار شده و طبیعی است که بخواهیم آتش بس موقت به آتش بس دائمی تبدیل شود تا به جنایت علیه مردم مظلوم فلسطین پایان داده شود. خواسته جامعه جهانی نیز کاملا روشن است و تظاهراتی که در خیابان های مختلف وجود دارد شاهدی بر این ادعاست.»
وی در ادامه افزود: «ما با تماس هایی که داریم این موضوع را با جدیت دنبال می کنیم. مذاکرات و تلاش هایی در حال انجام است تا آتش بس موجود شکل پایدار به خود بگیرد و جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت غزه تکرار نشود. رژیم صهیونیستی نشان داد که هیچ خط قرمزی ندارد و به هیچ چیز پایبند نیست. مشورت ها در این زمینه ادامه دارد. به نظر می رسد رژیم صهیونیستی با توجه به اینکه هیچ پیروزی راهبردی در غزه نداشته است به دنبال تداوم جنایت برای کسب رضایت برای خودش در این جنگ باشد. دولت ایالات متحده نیز تا کنون هیچ اراده جدی برای جلوگیری از جنایت های اسرائیل از خود نشان نداده است. ما اطلاع داریم که قطر در حال انجام تلاش های جدی برای تبدیل آتش بس موقت به دائمی است که امیدواریم این تلاش ها نتیجه بخش باشد.»
کنعانی در پاسخ به پرسشی درباره حضور ناوهای امریکایی در منطقه و ادعاهایی که دولت امریکا علیه ایران در این زمینه بیان می کند و گفته که این برای بازدارندگی در برابر تهدیدهای ایران است نیز گفت: «دولت امریکا متاسفانه در ارتباط با مسائل منطقه ای هیچ موقع نقش امنیت سازی نداشته است. نقش امریکا همواره کمک کننده به نقش بی ثباتی و ناامنی در منطقه بوده است. در خصوص حضور ناوگان امریکا در منطقه ما آن را در راستای تداوم ناامنی و حمایت از رژیم صهیونیستی تلقی می کنیم. جمهوری اسلامی ایران همیشه به امنیت و ثبات در منطقه پایبند بوده و در این زمینه نقش موثری را ایفا کرده است. درباره ادعاهای علیه ایران نیز باید بگویم این اظهارات فرافکنانه و سیاسی با هدف انحراف توجه ها از جنایت های رژیم صهیونیستی است. افکار عمومی جهانی فریب این اظهارات فریبنده را نخواهد خورد.»
وی تاکید کرد، درباره حملاتی که به منافع امریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه رخ می دهد، ما نقشی در آنها نداریم بلکه این واکنش طبیعی ملت ها به حضور غیرقانونی امریکا در خاک برخی از کشورهای منطقه از جمله سوریه و همچنین واکنشی به رفتارهای غیراخلاقی رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه است. واکنش هایی که رخ می دهد در واکنش به همین رفتارهای دولت امریکاست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره نشست مخالفان طالبان در مسکو و حضور نماینده ایران در این نشست گفت: «موضع ما نسبت به افغانستان، فارغ از تحولات نشست ها و به عبارتی سطح و میزان حضور در نشست ها، ما یک اصل اساسی داریم و آن این است که ما به دنبال ثبات، امنیت و ایجاد شرایط بهتر برای زندگی توام با آرامش برای مردم افغانستان هستیم. ما امنیت افغانستان را امنیت خود تلقی می کنیم و معتقدیم ناامنی در افغانستان به مرزهای این کشور محدود نخواهد شد بلکه بر همه کشورهای منطقه تاثیر خواهد گذاشت. این رویکرد اساسی ما نسبت به افغانستان است و از این جهت تغییر نکرده و کلیه فعالیت های دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران نیز در همین چارچوب بوده است.»
وی درباره حمله نیروهای امریکایی به پایگاه الحشد الشعبی که در واکنش به حملات نیروهای الحشد الشعبی به پایگاه های آنها در مرز عراق و سوریه بوده است، نیز گفت: «آنچه ما در منطقه از اقدام برخی گروه های مقاومت علیه اهداف دولت امریکا و رژیم صهیونیستی می بینیم بخشی از واکنش طبیعی مردم منطقه نسبت به حمایت تمام عیار امریکا از رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطینی است. بارها گفته ایم که این رفتار امریکا با واکنش کشورهای منطقه و فراتر از منطقه انجام می شود. دولت امریکا باید تکلیف خود را با ملت های منطقه و موضوع فلسطین روشن کند که آیا بخشی از جنایات و نسل کشی است یا بخشی از راه حل است؟! دولت امریکا نشان داد که بخشی یا تمام چیزی است که علیه ملت فلسطین در حال انجام است. گزارش های متعددی وجود دارد که نشان می دهد ایالات متحده از پایگاه های خود به سود اسرائیل علیه ملت فلسطین استفاده می کند. اقدام ایالات متحده علیه گروه های مقاومت در منطقه یک اقدام کاملا تجاوزکارانه است. دولت امریکا نمی تواند با حضور غیرقانونی خود در کشورهای منطقه علیه نیروهای آن کشورها اقدامات غیرقانونی انجام دهد. این اتفاقات محکوم، مذموم و غیرقابل قبول است.»
کنعانی درباره انتخابات پیش رو استانداری ها در عراق نیز گفت: «این را بخشی از روند داخلی عراق می دانیم. ما درباره مسائل داخلی عراق اظهار نظر نمی کنیم. جمهوری اسلامی ایران همواره از روند سیاسی داخلی عراق حمایت کرده، این انتخابات بخشی از روند دموکراتیک عراق است که جمهوری اسلامی ایران از آن حمایت می کند.»
وی در پاسخ به پرسشی درباره روابط ایران و آذربایجان گفت: «روابط ما در مسیر خوبی قرار دارد، همکاری های نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی و چند جانبه میان ما و آذربایجان خوشبختانه همکاری ها ما رو به پیشرفت است و امیدواریم این همکاری ها ادامه یابد و به نتایج ملموس و قابل قبولی برسد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره ادعای ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین که گفته ایران قصد دارد به روسیه و برخی کشورهای اروپایی پهپاد و موشک بالستیک بدهد و از این بابت ابراز نگرانی کرده است، گفت: «ما موضع روشنی در ارتباط با بحران اوکراین داریم. نباید اجازه دهیم که فضاسازی رسانه ای روی مواضع رسمی و سیاسی مقامات دولت اوکراین تاثیر بگذارند و احیانا روابط ایران و اوکراین را بیش از این متاثر کند. ما بارها اعلام کرده ایم که روابط ما با روسیه در زمینه های سیاسی، اقتصادی و تجاری در چارچوب های متعارف و دوجانبه است و علیه هیچ کشوری دیگری نیست. متاسفانه برخی مقامات در اوکراین و کشورهای دیگر منافع خاص خود را دنبال می کنند. جای تاسف است که برخی کشورها اهداف دیگری را دنبال می کنند و اغراض سیاسی دارند و دنبال کسب منافع و حمایت های بیشتر از جانب کشورهای دیگر در جنگ اوکراین هستد. مواضع ما نسبت به جنگ اوکراین از روز اول روشن بوده است. ما از روز اول گفتیم که مخالف جنگ در اوکراین هستیم و خواستار توقف جنگ بوده ایم. ما تمایل داریم روابط ما با کشورهای روسیه و اوکراین حفظ شود. روابط دوستانه ما با اوکراین به معنای تقابل ما با اوکراین نیست. روابط ما با روسیه به قبل از موضوع جنگ اوکراین برمی گردد. درباره ارسال پهپاد برای روسیه برای استفاده از جنگ اوکراین را بارها و بارها قاطعانه رد کرده ایم.»
نظر شما :