سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به دیپلماسی ایرانی:
هیچ کس حق تعیین سرنوشت برای مردم غزه ندارد/اولویت پایان دادن به جنگ است
دیپلماسی ایرانی: ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران به پرسش های آنها پاسخ گفت.
کنعانی در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی درباره رایزنی های در حال انجام میان ترکیه، قطر و رهبران حماس برای تشکیل دولتی متشکل از حکومت خودگردان فلسطین و حماس برای دوران بعد از پایان جنگ در غزه گفت: «ما در مساله فلسطین با همه طرف های مرتبط با پرونده فلسطین ارتباط داریم. آنچه برای وضعیت کنونی فلسطین در اولویت است پایان دادن به جنگ غزه و توقف حملات علیه مردم مظلوم غزه است. پرداختن به مراحل ثانویه مسائل انحرافی است. چنین مسائلی اکثرا از سوی امریکا مطرح می شود. آنها که عامل جنگ هستند، آنها هستند که از دوران پس جنگ صحبت می کنند در حالی که آنها صلاحیت بیان چنین دیدگاهی را ندارند. دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در این رابطه کاملا روشن است، پایان دادن به جنگ و بازگشایی گذرگاه ها و ارسال کمک های انسان دوستانه به میزان نیاز شهروندان در غزه اولویت ایران است. برای وضعیت سیاسی غزه هیچ کسی غیر از خود مردم فلسطین شایسته تعیین سرنوشت خود و غزه نیستند. مردم فلسطین از بلوغ و صلابت لازم برای تعیین دولتی که سرزمین فلسطین را اداره کند، برخودار هستند، و هیچ کس حق تعیین تکلیف برای ملت فلسطین را ندارد و موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه کاملا روشن و واضح است.»
وی در پاسخ به پرسشی درباره قطعنامه ای که روز جمعه درباره غزه صادر شد و در آن بند مربوط به آتش بس به خواست و فشار امریکا حذف شد، گفت: «متاسفانه قطعنامه ای که عصر جمعه در شورای امنیت سازمان ملل متحد به تصویب رسید، نقش حمایتی تمام عیار امریکا از رژیم غاصب صهیونیستی بار دیگر به منصه ظهور رسید. با تاکید امریکا هیچ بندی برای توقف درگیری ها در غزه و توقف کشتار مردم مظلوم فلسطین قید نشد. امریکا عملا از گنجاندن چنین بندی مانع شد و خود نیز به آن رای ممتنع داد. به این ترتیب بندی که ارسال کمک های انسان دوستانه به غزه را نیز خواستار می شد نادیده گرفته شد. موضوع روشن است، دولت امریکا عملا رای به ادامه جنگ داد. به عبارت دیگر امریکا یک بار دیگر نشان داد که در کنار رژیم صهیونیستی برای تداوم این جنگ ایستاده است.»
کنعانی در ادامه افزود: «نکته بعدی در ارتباط با ارسال کمک های انسان دوستانه بین المللی به نوار غزه، ما در این باره دیدگاه خود را کاملا روشن بیان کرده ایم. دیدگاه سازمان ملل و دبیرکل آن نیز روشن است. این که کمک های انسان دوستانه زیر آتش جنگ و بمباران های مستمر رژیم صهیونیستی کمک به مردم غزه انجام و توزیع شود، امکان پذیر نیست. به عبارتی این قطعنامه یک قطعنامه بی محتوا، بی مسما و غیرقابل اجراست. چنین قطعنامه ای خواست مردم فلسطین و خواسته جامعه جهانی نیست. بنابراین در این زمینه مسئولیت جامعه جهانی همچنان به قوت خود باقی است.»
او تاکید کرد، جمهوری اسلامی ایران از ابتدای درگیری ها همچنان به مسئولیت خود متعهد است و رایزنی های دیپلماتیک خود را در تمامی سطوح همچنین در سازمان های بین المللی از جمله شانگهای و عدم تعهد انجام داده است. آخرین آن نیز برگزاری کنفرانس تهران در خصوص فلسطین بود. متاسفانه تا کنون هیچ کدام از تلاش ها به نتیجه مطلوب نرسیده است. کشورهایی که به این موضوع اهتمام دارند باید به فشارهای دیپلماتیک خود علیه امریکا و رژیم صهیونیستی ادامه دهند تا رژیم صهیونیستی تحت فشار مجامع بین المللی به توقف درگیری ها مجبور شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اتهام زنی های امریکا به ایران در حمله به کشتی ای در اقیانوس هند نیز گفت: «اتهام زنی امریکا اتهام زنی های بی پایان است. بزرگترین متهم در دو ماهه اخیر ایالات متحده امریکاست که مسئول اول و آخر آغاز جنگ اسرائیل علیه ملت فلسطین و تداوم این جنگ و استمرار آن است. پس امریکا در جایگاهی نیست که بخواهد چنین اتهام هایی را به کشوری بزند. چنین ادعاهایی سرپوش گذاشتن بر جنایت های بین المللی اسرائیل در غزه و حمایت از جنایات های جنگی رژیم صهیونیستی است. آنها با این کار تنفر مجامع بین المللی را در کنار اسرائیل متوجه خود کرده اند. بنابراین اتهام زنی به جمهوری اسلامی ایران کاملا مردود است و هیچ ارزشی ندارد. درباره امنیت دریانوردی در منطقه جمهوری اسلامی ایران همواره بخشی از تامین امنیت دریایی بوده و همیشه در این زمینه مسئولانه عمل کرده و بخش مهمی از تامین امنیت منطقه ای همواره بر عهده جمهوری اسلامی ایران بوده است. بنابراین ایالات متحده در جایگاهی نیست که چنین اتهام هایی را به کسی بزند.»
وی درباره اظهارات دیوید کامرون، وزیر امور خارجه انگلیس که گفته است که برسر امنیت دریایی باید پیام های روشنی را به ایران داد، گفت: «در ارتباط با ادعاهای وزیر امور خارجه انگلیس باید بگویم اظهارات او مانند اظهارات وزیر امور خارجه امریکا کاملا مردود است و ما چنین اظهاراتی را در راستای حمایت از اسرائیل در انجام جنایت های آن می دانیم. آنچه عیان است چه حاجت به بیان است، مقامات رژیم صهیونیستی آقای کامرون را بهترین دوست رژیم صهیونیستی در غرب دانسته اند. دولت انگلستان درباره جنگ در غزه یک کشور دارای حقوق بین المللی است. در این زمینه انگلستان در جایگاه متهم قرار دارد و نه باید با در جایگاه مدعی قرار بگیرد. حمایت نامحدود انگلستان از رژیم شرور صهیونیستی که در دو ماهه گذشته شاهد بوده ایم یکی از مصادیق حمایت از فعالیت های تروریستی رژیم صهیونیستی و تداوم ناامنی در منطقه است. بنابراین انگلستان در قبال آنچه در منطقه می گذرد مسئول است. منطقه غرب آسیا مدتهاست شاهد بی ثباتی است و انگلستان یکی از کشورهایی است که در این بی ثباتی نقش داشته است در حالی که باید دولت انگلستان به مسئولیت خود در این زمینه عمل کند.»
کنعانی درباره بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی در مراکش برسر ادعاهای امارات بر سر جزایر سه گانه نیز گفت: «ادعاهای مندرج در بیانیه روسیه و کشورهای عربی در مراکش بر سر جزایر سه گانه ایران به منزله اقدام علیه استقلال و تمامیت ارضی کشورمان تلقی می شود و از نظر جمهوری اسلامی ایران کاملا مردود و غیرقابل قبول است. آنچه در این بیانیه درج شده نقض حقوق حاکمیت و احترام به تمامیت ارضی کشورها مطابق با قوانین بین المللی است. ما در ارتباط با تمامیت ارضی کشورمان با هیچ کشوری تعارف نکرده ایم و نمی کنیم، در این ارتباط جمهوری اسلامی ایران کاملا روشن مواضع اعتراضی خود را بیان کرده و مواضع روشن ما در سطح عالی به اطلاع مقامات روسیه رسانده شده است. جمهوری اسلامی ایران نسبت به تمامیت ارضی خود نسبت به هیچ طرفی مسامحه نمی کند و با قاطعیت برخورد می کند. ما با دقت در چارچوب منافع ملی کشور اقدام کرده ایم و بر این اساس اقدامات دیگر نیز انجام خواهد شد.»
وی درباره دادگاه حمید نوری، شهروند ایرانی محاکمه شده در سوئد و امکان مبادله او در چارچوب مبادله زندانی میان ایران و سوئد نیز گفت: «دفاع از حقوق شهروندان جمهوری اسلامی ایران جزء حقوق ذاتی دستگاه دیپلماسی است و حداکثر تلاش خود را مانند دستگاه قضایی انجام خواهد داد. انتظار می رفت دولت سوئد در این پرونده مسئولانه عمل کند و در دادگاه تجدید نظر خود اقدام مسئولانه ای در این ارتباط انجام دهد که متاسفانه چنین اقدامی را از سوی دولت سوئد شاهد نبودیم و متاسفانه اقدامی را علیه شهروند بیگناه جمهوری اسلامی ایران انجام داد. البته این نهایت تلاش های ما نیست، ما به تلاش ها خود ادامه خواهیم داد، ما به این رای اعتراض جدی داریم و نسبت به نقض حقوق اولیه این شهروند به شدت به دولت سوئد معترض هستیم. متاسفانه در زندان های سوئد حقوق اولیه انسانی آقای نوری رعایت نشده است. در این رابطه ما متاسفانه یک تناقض در رفتار دولت سوئد را شاهدیم و انتظار داریم دستگاه قضایی سوئد خطاهای خود را هر چه سریعتر جبران کند. ما تا آزادی این شهروند خود به تلاش های خود ادامه خواهیم داد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکرات ویدئو کنفرانسی انجام شده میان مسئولان وزارت امور خارجه ایران و آذربایجان و تصمیماتی که برای محاکمه عامل حمله به سفارت آذربایجان تهران اتخاذ شده و همچنین زمان بازگشایی سفارت آذربایجان در تهران نیز گفت: «گفت وگوهای انجام شده بخشی از تلاش های دو طرف برای حل موضوعات باقیمانده در روابط دو کشور و پرونده سفارت جمهوری آذربایجان در تهران است. خوشبختانه روند، روند مثبتی بوده، و بسیاری از موضوعات این پرونده حل و فصل شده و دو طرف برای بازگشایی سفارت آذربایجان نقشه راهی تعریف کرده است و تا کنون در این چارچوب پیشرفت خوبی داشته ایم. کما اینکه در توسعه روابط از جمله در بخش های اقتصادی و تجاری شاهد گسترش روابط میان ایران و آذربایجان هستیم. امیدواریم هر چه زودتر در آینده نزدیک شاهد بازگشایی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران باشیم.»
وی درباره حمله تروریستی انجام شده در راسک و گفت وگوهای انجام شده میان ایران و پاکستان برسر تامین امنیت مرزها نیز گفت: «موضوعات امنیتی و مرزی میان ایران و پاکستان در چارچوب مذاکرات امنیتی مستمر میان دو کشور وجود دارد، این مسائل همیشه مورد بررسی و گفت وگو قرار گرفته است. مقامات وزارت امور خارجه نیز هر جا لازم بوده با مقامات جمهوری اسلامی ورود کرده و رایزنی ها و گفت وگوهایی را با طرف های پاکستانی انجام داده است. امیدواریم هر چه سریعتر مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد رفع شود.»
نظر شما :