دوستی خاله‌خرسه

رد پای روسیه در طرح افزودن سپاه به فهرست گروه های تروریستی اروپا؟

۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۱۷۲۷۷ اخبار اصلی اروپا اقتصاد و انرژی
مهدی تدینی در یادداشتی می نویسد: اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات برجام، بهمن پارسال گفت تا امضای مجدد برجام پنج دقیقه مانده، منتها نگفت که رئیسش می‌خواهد در دقیقه چهارم به اکراین حمله کند. از این لحظه بعد حضور ایران در بازار انرژی – که منوط به امضای برجام است – دوچندان به ضرر روس‌ها بود. مذاکرات در آستانه موفقیت تعطیل شد.
رد پای روسیه در طرح افزودن سپاه به فهرست گروه های تروریستی اروپا؟

نویسنده: مهدی تدینی، مترجم، نویسنده و پژوهشگر

دیپلماسی ایرانی: وقتی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین امریکا، سه سال پیش اعلام کرد که ایالات متحد آمریکا سپاه را در فهرست تروریسم قرار می‌دهد، اقدامی نامتعارف و استثنایی بود و انگار فقط از کسی مانند ترامپ برمی‌آمد چنین کاری کند. اما امروز چند ده کشور اروپایی در پارلمان اروپا همان کار ترامپ را کردند – و البته بسیار یکصداتر و از درون پارلمان! مگر دنیا در این سه سال چقدر تغییر کرده است؟ اصلاً چه شد که اروپایی‌های محافظه‌کار و تنش‌گریز پای چنین مصوبه‌ای آمدند؟ چه چیز در دنیا تغییر کرد؟

می‌دانم که عموماً علاقه دارند مسئله را به اعتراضات اخیر ایران ربط دهند، اما نه، قضیه زیر سر رفیق ناباب جمهوری اسلامی است. یک‌پنجم ذخایر گاز دنیا متعلق به ایران است و یک‌چهارم ذخایر گاز هم متعلق به روسیه است. ایران و روسیه که روی هم حدود نیمی از ذخایر کشف‌شدهٔ گاز دنیا را در اختیار دارند، تحت هیچ شرایطی نمی‌توانند "شریک" همدیگر باشند. روسیه ایران را رقیبی می‌داند که اگر در بازار جهانی انرژی حضور فعال داشته باشد، باعث می‌شود "استراتژیک‌ترین اسلحهٔ تجاری" روسیه کُند شود. روسیه گاز خود را اهرم فشار می‌داند و در جنگ اکراین دیدیم که چقدر روی این اهرم فشار حساب کرده بود. اگر اروپایی‌ها در برابر این فشار واندادند دو دلیل داشت: همت و جانفشانی اکراینی‌ها و فشار و ترغیب آمریکایی‌ها؛ وگرنه دولت‌های بزرگ اروپا همان اول جنگ ترجیح می‌دادند زلنسکی فرار کند و روسیه کل اکراین را اشغال کند تا امنیت انرژی‌شان به خطر نیفتد.

حال در نظر بگیرید اگر ایران به عنوان "غول گازی" در بازار باشد، چه می‌شود؟ اسلحه روسیه به فنا می‌رود. به همین دلیل روسیه ایران را ترغیب می‌کند به مسیرهایی برود که به اخراجش از بازار انرژی منجر شود. 

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات برجام، بهمن پارسال گفت تا امضای مجدد برجام پنج دقیقه مانده، منتها نگفت که رئیسش می‌خواهد در دقیقه چهارم به اکراین حمله کند. از این لحظه بعد حضور ایران در بازار انرژی – که منوط به امضای برجام است – دوچندان به ضرر روس‌ها بود. مذاکرات در آستانه موفقیت تعطیل شد.

شش ماه بعد دوباره بوی احیای برجام (و بازگشت ایران به بازار انرژی) می‌آمد که این‌بار به دلیل مخالفت آمریکا با خروج سپاه از فهرست تروریسم دوباره بی‌نتیجه ماند. 

رفقای روس فهمیدند چه کنند. باید کاری می‌کردند که اروپا هم سپاه را در فهرست تروریسم بگذارد تا شش گوشهٔ دلشان راحت باشد و دریچه صادرات گاز ایران به جهان قفل بماند. راهش آسان بود: پهپادها از اینجا وارد معادله شدند. جمهوری اسلامی رسماً تکذیب می‌کرد پهپادی به روسیه داده باشد، اما خود روس‌ها با سکوت خود تلویحاً آن را تأیید می‌کردند (و البته اکانت‌ها و سایت‌های ارزشی هم به استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی افتخار می‌کردند).

روسیه هم تعمداً از این پهپادها برای اهداف غیرنظامی استفاده کرد تا اروپایی‌ها مجاب شوند علیه سپاه اقدام کنند – وگرنه گروه خونی این اروپایی‌ها به این کارها نمی‌خورد و جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اروپا، همین الان هم شرمنده است که چرا همکارانش در پارلمان اروپا می‌خواهند سپاه را در فهرست تروریسم بگذارند.

کلید واژه ها: افزودن سپاه به فهرست گروه های تروریستی ایران و اروپا ایران و روسیه صادرات گاز گاز ایران فهرست گروه های تروریستی جنگ اوکراین توافق هسته ای برجام مذاکرات هسته ای مذاکرات وین


( ۲۶ )

نظر شما :

ناشناس ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۰:۴۳
شما مطمئنید که استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی دلیل دشمنی غرب است یا حتی یکی از دلایل ؟ آیا از روی لاشه ی این پهپادها نمی شد فهمید که متعلق به ایران است و حتما روسها باید لو می دادند ؟ یعنی در غرب حتی یک نیمچه نخبه پیدا نمی شود که بفهمد روسیه به خاطر انرژی دارد بازیشان می دهد و بهتر است با وارد کردن گاز از ایران ، انحصار روسیه را از بین ببرند و تمام این کشفیات را صرفا چند کارشناس ! ایرانی بدست آورده اند .‌ آیا غرب که توانایی تحریم روسیه را دارد ، آنقدر توانایی ندارد که در موضوع ایران ، توسط روسها بازی نخورد ؟ اصلا همین فردا آمریکا ، هم در کنگره و هم در کاخ سفید اعلام کنند قصد دارند تنش با ایران را به صفر برسانند ، جنابان کارشناس ! می توانند پیشگویی کنند که در آن شرایط روسیه قرار است چه حیلتی از کیسه خارج کند ؟ ناتوانید در درک دلیل و عمق دشمنی غرب با ایران ، قبول . اما لااقل با آدرسهای غلط و بی ربط دادن ، دروغ وارد بازی نکنید . اولیانوف و چند اسم دیگر شده اند کل توجیحات شما برای بن بست برجام و لاغیر . جنگ اوکراین اگر برای کسی آب نداشت برای آندسته از کارشناسان ! که توانایی هضم علت دشمنی غرب با ایران را ندارند یا نمی خواهند داشته باشند ، نان داشت .
مسعود پارساپور ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۲:۰۸
حالا که تشکیل ائتلاف شرقی ، نتیجه را قابل پیش‌بینی می‌کند ، تنها راه تغییر نتیجه، اختلاف افکنی و جلوگیری از اتحاد و انسجام ائتلاف شرقی ست، و چه راهی بهتر از همین وسوسه های نفوذی های قلم به دست .؟ من که تا یک سال قبل مخالف سیاست های نظام ایران بوده ام حالا تنها راه رهایی از جنگ ترکیبی را اتحاد حداکثری با روسیه و چین و ترکیه میبینم.
مهدی ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۲:۱۰
ناشناس که نظر اول را نوشتی! شما تنها افرادی هستید که حرص می‌خورید و از بحث کردن با شماها هیچ نتیجه ای حاصل نمی‌شود. باعث تاسف است واقعا
مهدی ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۲:۱۳
با همه‌ی کشورها رابطه داشته باشید تا چین شما را مانند خیار نفروشد! همه‌ی کشورها تنها آمریکا یا دو سه کشور اروپایی هم نیست پس حرص نخورید.
مهدی ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۲:۱۵
یک نکته دیگر عوام فریبی و ننه من غریبم بازی در نیاورید. نتیجه بدبختی این جماعت شما افراد کوته فکرید ههههه
محمد ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۲:۲۴
دوستی خاله خرسه را وقتی می گویند که شما از قصد و نیت آن دوست آگاهی نداشته باشید . اما وقتی روحانی می گفت که اگر عراقچی اجازه داشته باشد همین امروز می تواند توافق کند . وقتی ظریف می گفت که فرصت فعلی ، در شش ماه آینده در دسترس نیست یا همان مصاحبه افشا شده ظریف که روسیه را دشمن اصلی برجام می دانست ، علنا به شما می گفتند که توافق قابل دسترس است اما روسیه (و طرفداران داخلی اش) اجازه آن را نمی دهند . و دیدیم که لفت دادن شش ماه آخر روحانی و شش ماه اول رئیسی باعث شد ورق برگردد. ناآرامی های اخیر هم به علاوه آن چنند پهپاد بی ارزش باعث شدند که غربی ها با سه پرونده سنگین هسته ای ، جنگ اوکراین و حقوق بشر از ما باج بگیرند.
Bs ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۳:۰۲
این چه تحلیلیه؟کودکانه ترین و ساده انگارانه ترین تحلیلی بود که توی دو سال اخیر توی وبسایت شما خوندم.انگار دارم تحلیلای یه راننده تاکسیو گوش میدم...گرچه اینقد این مدل تحلیلا رو از نخبگان! مملکت شنیدیم که گوشمون عادت کرده...
Mohammad ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۴:۲۱
دیپلماسی ایرانی هم پر شد از مطالب زرد بسلامتی خداوکیلی خود تحلیلگر از این تحلیلش خندش نمیگیره؟
ابراهیم قدیمی ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۵:۱۵
قلم در دست دشمن است۔
ابراهیم قدیمی ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۵:۳۸
تفاهم همواره میتواند صورت گیرد۔ولی تفاهمی مقبول است که شاه عباسی باشد نه تفاهم شاه سلطان حسینی۔
امیر محمدی ۰۶ بهمن ۱۴۰۱ | ۰۷:۳۳
هر چرتی دستتون میرسه که ترجمه میکنید. هر چی که به ذهنتون میرسه رو حداقل رو کاغذ نیارید ؛ ملت متوجه میشن. اصلا بند آخرش رو بخون یه بار دیگه: گروه خونی این اروپایی ها به این کار ها نمی خورد؟ یه ذره تاریخ بخون بفهمید این گروه خونی اروپایی ها حد اقل بین خودشون دو تا جنگ جهانی ایجاد کرد که چند ده میلیون کشته داشت. گروه خونی اینا حداقل سرخپوست های قاره آمریکا و بومی های استرالیا رو تا حد انقراض برد. از این خزنده های خوش خط و خال اروپایی خیلی چیز بر میاد. شما محو فیس فیس زبونشون شدی اینجوری مینویسی.