وقتی که سئول از ارسال دارو هم دریغ می کند
کره جنوبی، کشور نارفیق ایران
دیپلماسی ایرانی: در طول سه ماه گذشته خبرهای بسیاری از بدعهدی و بی اخلاقی کشورهایی شنیدیم که در اوج بحران کرونا از کمک به ما دریغ کردند و در بدیهی ترین مسائل انسانی ما را تنها گذاشتند. بدترین آنها ایالات متحده بود که با وجود نامه های متعدد و طومارهایی که امضا می شد، حاضر نشد، ولو به طور موقت، تحریم ها را علیه کشورمان کم کند تا لااقل دولت بتواند دارو و تجهیزات پزشکی در اختیار بیماران قرار دهد. ایالات متحده هر دفعه بهانه ای می آورد یا ادعا می کرد حاضر به کمک و ارسال تجهیزات پزشکی و دارویی خود به ایران است اما حاضر نمی شد گشایشی ایجاد کند تا پول هایی که ایران در کشورهای مختلف در اختیار دارد را حداقل برای وارد کردن دارو و تجهیزات پزشکی استفاده کند.
بی اخلاقی ایالات متحده تازگی ندارد. در طول سال های اخیر بارها و بارها به مناسبت های مختلف شاهد چنین بی اخلاقی ها و حتی رفتارهای ضداخلاقی از این کشور بوده ایم. اما آنچه باعث ناراحتی و تعجب است، رفتار کشورهایی چون کره جنوبی و ژاپن است که در اوج نیاز کشور به کمک های پزشکی و دارویی برای مبارزه با کرونا، با وجود گرفتن مجوزهای لازم از ایالات متحده، حاضر به هیچ گونه کمک رسانی به ایران نبوده اند.
سئول پول های ایران که در قبال فروش نفت و گاز به این کشور در بانک های آن باقی مانده و ایران نتوانسته به دلیل تحریم ها آنها را جابه جا کند، نه تنها بلوکه کرده و اجازه برداشت به ایران نمی دهد، بلکه حتی نمی گذارد ایران با همین پول ها از داخل خود کره جنوبی کالا – حتی کالای کره ای – تهیه کند. کره ای ها می گویند ایران تحریم است و از ترس تحریم های ایران توسط امریکا بهانه می آورند که ایران نمی تواند از پول هایش استفاده کند. گفته می شود میزان پول های ایران در بانک های کره جنوبی در حدود 7 میلیارد دلار است که دولت سئول امکان دستیابی ایران به این پول ها را نمی دهد. جالب آن که دولت کره جنوبی خود از خزانه داری امریکا اجازه اوفک گرفته است تا ایران بتواند از پول هایش برای تهیه غذا، دارو و تجهیزات پزشکی استفاده کند، اما با این وجود باز هم برای امریکایی ها خوش خدمتی می کند و اجازه نمی دهد ایران از این پول ها برای تامین کالاهای مورد نیازش استفاده کند. یک منبع مطلع به دیپلماسی ایرانی گفت: «سخت گیری کره ای ها به قدری زننده و بی منطق است که حتی اجازه استفاده از این پول ها برای تهیه داروهای مورد نیاز بیماران کرونایی را نمی دهند. وقتی به آنها گفته می شود که شما مجوزهای لازم را از ایالات متحده گرفته اید پس چرا اجازه نمی دهید از پول های خودمان استفاده کنیم بهانه های متعدد و واهی می آورند در حالی که هیچ دلیل قانع کننده ارائه نمی دهند. وقتی به آنها گفته می شود که ما می خواهیم برای مردممان که مبتلا به کرونا شده اند دارو و تجهیزات پزشکی تهیه کنیم، می گویند، شما تحریم هستید، ما خودمان به شما می گوییم کدام دارو یا تجهیزات پزشکی را می توانید تهیه کنید! سپس نشانه داروهایی را به ما می دهند که به هیچ درد ما نمی خورد یا خودمان مشابه آنها را با کیفیت بهتر و مطابق با آب و هوای خودمان در ایران تولید می کنیم یا به درد بیمارانمان نمی خورد.»
منابع آگاه می گویند حتی محموله پزشکی که اخیرا کره ای ها به ایران ارسال کردند آن چیزی نبوده است که مورد نیاز ایران باشد. آنها سفارش های سه تا چهار ماه پیش ما را تازه برایمان ارسال کردند که یا دیگر مورد نیازمان نیست یا مشابه آن با کیفیت بهتر را در داخل کشور تولید می کنیم. برای همین بسیاری از آن اقلام را با وجود پافشاری کره ای ها به ارسال آنها، ایران مرجوع کرد و حاضر نشد بپذیرد.
رفتار کره ای ها در قبال ایران یکی از بی اخلاق ترین رفتارها، در اوج بحران های انسانی، توسط کشوری در برابر کشور دیگر است. در زمانی که بحران کرونا پاندمیک شده و سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملل از کشورهای جهان می خواهند از کمک به یکدیگر دریغ نکنند و لحظه ای در ارسال کمک های بشردوستانه تردید نکنند، کره ای ها کاسه داغتر از آش شده اند و برای خوش خدمتی در قبال امریکا بدیهی ترین کمک های انسانی را به ما دریغ می کنند.
سال گذشته نیز یکی از شرکت های کره ای که در ایران بازار وسیعی از لوازم مصرفی شهروندان را در اختیار داشت و در کنار فروش لوازم الکترونیک و لوازم خانگی، به ایران دارو می فروخت، در رفتاری غیرانسانی و در حالی که دولت امریکا اذعان داشت که ارسال دارو از تحریم ها مستثنی است، با وجود این که چندین میلیون دلار پول دارو را دریافت کرده بود از ارسال مهمترین و حساسترین داروها به کشورمان خودداری کرد و بیماران بسیاری را در تنگنا گذاشت. با وجود این که همین شرکت های الکترونیکی کره ای برای حفظ حضور خود در بازارهای ایران به دنبال یافتن راهی برای قاچاق کالاهای خود به کشورمان می گشتند و برای حفظ سهم خود از بازار تعداد زیادی از کالاهای خود را از کانال های غیرقانونی راهی کشورمان می کردند.
بدرفتاری کره ای ها مسبوق به سابقه است. آنها در صنایع خودروسازی ما نیز رفتارهایی به شدت غیراخلاقی را در پیش می گرفتند. در حالی که دولت امریکا هنوز ایران را تحریم نکرده بود و تنها زمزمه ای برای بازگرداندن تحریم ها سر می داد، زودتر از هر کشوری روابط تجاری – صنعتی خود را با کشورمان تعلیق می کردند و شرکت های خودروسازی ما را در تنگنا قرار می دادند. در حالی که برای فروش خودروهای خود با هدف حفظ سهم خود از بازار به شدت به دولت فشار می آوردند.
کره حتی برای به حد اعلا رساندن خوش خدمتی خود به امریکا، قبل از اعمال تحریم های نفتی امریکا علیه کشورمان، نفت و گاز امریکا را جایگزین نفت و گاز ایران کرد در حالی که همچنان بر فروش محصولات خود در ایران اصرار داشت و به حفظ رابطه اقتصادی یک طرفه با ایران تاکید می کرد.
بالاخره روزهای سخت روزی به پایان می رسد، اما آنچه بر جا می ماند رفتارها و خاطرات تلخ از رفتارهای کشورهایی است که در حساس ترین دوران ها کشور ما را تنها گذاشتند و از رساندن انسانی ترین کالاها دریغ کردند. بی شک مردم ایران فراموش نخواهند کرد کشورهایی را که چنین رفتارهای ضداخلاقی را در حقشان در پیش گرفتند و پل های دوستی را نه تنها بستند بلکه آنها را پشت سرشان خراب کردند.
نظر شما :