تنش شدید در کابینه نتانیاهو
به ایران و سوریه حمله کنیم یا نه؟
دیپلماسی ایرانی: ناحوم بارنییع، تحلیلگر روزنامه عبری یدیعوت احرونوت به نقل از منابع سیاسی و امنیتی در تلاویو که او مقام های عالی رتبه توصیف کرده، نوشته است که در درون دولت و ارتش اسرائیل اختلاف شدیدی بر سر حمله به سوریه و پاک سازی این کشور از سلاح های شیمیایی و همچنین حمله نظامی به تاسیسات هسته ای ایران در گرفته است به گونه ای که برخی از فرماندهان رده بالای نظامی اسرائیل می گویند که ارتش این رژیم می تواند به راحتی وارد خاک سوریه شود و همه تاسیسات شیمیایی آن را نابود کند و نیازی نیست که برای این کار از امریکا اجازه گرفته شود یا دولت تلاویو برای این موضوع مشورت طرف امریکایی را بگیرد.
به گزارش روزنامه القدس العربی، چاپ لندن، این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از وزرای خود خواسته است تا در رسانه ها هیچ چیزی درباره سوریه نگویند. با این حال روزنامه هاآرتص به نقل از عمیر پیرتس، وزیر سابق دفاع اسرائیل و یکی از اعضای فعلی کابینه این رژیم نوشته است که چه سوریه سلاح شیمیایی داشته باشد چه نداشته باشد، جامعه جهانی نمی تواند در برابر آن چه در سرزمین شام می گذرد سکوت اختیار کند. وی در این باره گفته است که جامعه جهانی باید کاری برای سوریه بکند و دخالت نظامی کند. حداقل انتظار ما این است که جامعه جهانی بگوید که استفاده از سلاح شیمیایی توسط دولت سوریه خط قرمز است که در صورت استفاده از آن به صورت نظامی وارد سوریه خواهیم شد. وی همچنین گفته است که ایالات متحده امریکا و جامعه جهانی باید هر چه سریع تر کاری در این زمینه انجام دهند.
اظهارات عمیر پیرتس در حالی بیان شد که مئیر داگان، رئیس سابق سازمان امنیت خارجی اسرائیل، موساد به روزنامه هاآرتص گفته است که اطیمنان دارد که بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه به هیچ وجه دستوری برای استفاده از سلاح شیمیایی صادر نکرده است و اگر هم استفاده شده بسیار کم و ناچیز بوده که به طور میدانی افسرها دستور استفاده از آنان را داده اند و دستوری در این رابطه از کاخ ریاست جمهوری نیامده است. داگان همچنین از مواضع امریکا در این باره دفاع کرده و گفته است که از مواضع امریکا که برای دخالت نظامی در سوریه عجله به خرج نداد، حمایت می کند.
داگان درباره دفاع روسیه از سوریه نیز گفته است که مسکو به حمایت خود از دمشق ادامه خواهد داد چرا که یگانه پایگاه دریایی اش در خاورمیانه در این کشور قرار دارد و روسیه به این سادگی ها از سوریه کوتاه نمی آید.
در همین رابطه بحثی بر سر این که آیا مخالفان اسد منافع اسرائیل را تامین می کنند یا حکومت اسد در درون دولت اسرائیل به وجود آمده است. روزنامه معاریو در شماره روز دوشنبه خود در این باره نوشته که این مساله به مساله ای بغرنج برای اسرائیلی ها تبدیل شده و آنها به درستی نمی دانند آیا بقای اسد به سود آنها است یا سقوط او که باعث می شود القاعده و جریان های وابسته به آن حکومت این کشور را به کنترل خود در آورند و بعد از آن عملیات تخریبی علیه اسرائیل انجام دهند. به نوشته معاریو برای نخستین بار بنیامین نتانیاهو در این رابطه تشکیل جلسه داده و با اعضای دولت خود در این زمینه به طور مفصل بحث کرده است. به گفته این روزنامه در این جلسه یکی از منابع امنیتی رژیم صهیونیستی تاکید کرده است که در صورتی که نظام دکتر بشار اسد سقوط کند، محور ایران – سوریه – حزب الله ضربه سختی خواهد خورد که این مساله باعث می شود تا ایران به سمت تقویت هر چه بیشتر برنامه هسته ای اش گام های جدی بردارد که این در نهایت به ضرر اسرائیل تمام خواهد شد.
با این حال این روزنامه عبری نوشت که احتمال این که دولت اسرائیلی توجه خود را بیشتر به سمت مرزهایش متمرکز کند تا به سمت تهدید استراتژیک ایران بیشتر است و تلاویو در حال حاضر به سمتی می رود که بیش از پیش بر پرونده سوریه متمرکز شود. اما عده ای نیز معتقدند که سقوط اسد باعث تضعیف ایران و حزب الله شده و آن گاه در صورتی که اسرائیل تصمیم به حمله به ایران بگیرد، تهران با ضعف کمتری توان عکس العمل علیه اسرائیل خواهد داشت. سازمان های امنیتی اسرائیلی همچنین می گویند که جنگ ارتش سوریه با مخالفان سبب شده است تا تهدیدهایی که از سوی ارتش سوریه متوجه اسرائیل بود کاهش یابد و از سوی دیگر چون مخالفان اسلامی تندرو نیز مشغول جنگ با ارتش سوریه و وفاداران به اسد هستند تهدید کمتری متوجه اسرائیل می کنند.
درباره مواضع نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز این روزنامه عبری می نویسد که وی بسیار سر در گم عمل می کند به گونه ای کسی نمی داند دقیقا نظر او چیست. از یک سو از مسلح ساختن مخالفان اسد توسط غرب نگران است و آن را در نهایت به ضرر اسرائیل می داند چرا که می گوید در صورتی که جنگشان با اسد تمام شود این سلاح ها را به سمت اسرائیل می گیرند و در عین حال می خواهد مطمئن شود که مخالفان واقعا برای حل مسالمت آمیز بحران سوریه به جامعه جهانی کمک می کنند یا خیر. از سوی دیگر می گوید که دخالت نظامی در سوریه باعث در گرفتن جنگ داخلی در همسایه شمالی اسرائیل می شود و این مساله سبب می شود تا نگاه ها کمتر به برنامه هسته ای ایران باشد.
از سوی دیگر معاریو به نقل از گابی اشکنازی، رئیس سابق ستاد ارتش اسرائیل می نویسد که اسرائیل می تواند با عواقب حمله نظامی به ایران مقابله کند برای این که مدت مدیدی است که خود را برای این کار آماده می کند.در همین رابطه ژنرال عاموس یادلین، رئیس سابق امان نیز می گوید که اسرائیل همین فردا می تواند به تنهایی و بدون کمک امریکا به ایران یا سوریه حمله کند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :