پنج دلیل برای مخالفت با خواسته آذربایجان

چرا باکو خواهان انحلال گروه مینسک است؟

۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۳۰۶۷۵ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
سید احمد کاظمی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: پس از جنگ سوم قراباغ، جمهوری آذربایجان ماموریت گروه مینسک که همان رسیدن به صلح از طریق تحقق تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و تعیین وضعیت حقوقی منطقه قراباغ بود را پایان یافته می داند.
چرا باکو خواهان انحلال گروه مینسک است؟

نویسنده: دکتر احمد کاظمی، استاد حقوق بین الملل دانشگاه  

دیپلماسی ایرانی: پس از ماه‌ها درخواست جمهوری آذربایجان از ارمنستان برای انحلال گروه مینسک، دفتر نخست‌وزیری ارمنستان گفت: ایروان در حال بررسی امکان درخواست از سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) برای انحلال گروه مینسک در مورد حل و فصل مساله قرا‌باغ کوهستانی است. الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان چند بار از جمله دسامبر ۲۰۲۴ انحلال گروه میسنک را یکی از شروط باکو برای عادی سازی مناسبات با ارمنستان و امضای معاهده صلح خواند. به لحاظ حقوقی، انحلال گروه میسنک منوط به درخواست مشترک باکو و ایروان از سازمان امنیت و همکاری اروپاست.

گروه مینسک در سال ۱۹۹۲ و همزمان با اوج گیری جنگ اول قراباغ به ابتکار سازمان ملل و با واگذاری نقش به سازمان امنیت و همکاری اروپا، و منطبق بر ماده ۳۳ منشور سازمان ملل که از سازمان ها و ترتیبات منطقه ای برای حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات استفاده می کند، تاسیس شد. ۱۱ کشور از کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا، عضو گروه مینسک هستند ولی ساختار تصمیم گیری در اختیار روسای گروه مینسک یعنی سه کشور روسیه، فرانسه و امریکاست.

طی ۲۶ سال آتش بس از سال ۱۹۹۴ تا ۲۰۲۰، دهها بار روسای گروه مینسک به جمهوری آذربایجان، ارمنستان  و از آنجا به منطقه خودمختار قراباغ سفر کرده و همچنین میزبان مذاکرات دو طرف در کشورهای مختلف بودند. در آن سالها جمهوری آذربایجان مشتاق تر از ارمنستان برای فعالیت گروه مینسک بود و علیرغم درخواست های مردم و برخی از کشورها برای خروج از این گروه که برخی آن را کلوپی مسیحی می دانند، حاضر به خروج از گروه مینسک چه در دوره حیدر علی اف و چه در الهام علی اف نشد. اما پس از جنگ دوم قراباغ (۲۰۲۰/۱۳۹۹) و همچنین جنگ سوم قراباغ و تسلط باکو بر قراباغ (سپتامبر ۲۰۲۳/ شهریور ۱۴۰۲) باکو بر ضرورت انحلال گروه مینسک تاکید دارد و اهمیت آن را بحدی می داند که این موضوع را یکی از شروط خود برای صلح با ارمنستان می داند. بنابراین این سوال مطرح است که دلیل اصرار باکو بر انحلال گروه مینسک و علل خودداری ارمنستان و عدم تمایل برخی از روسای گروه میسنک به این موضوع چیست؟

واقعیت این است که پس از جنگ سوم قراباغ، جمهوری آذربایجان ماموریت گروه مینسک که همان رسیدن به صلح از طریق تحقق تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و تعیین وضعیت حقوقی منطقه قراباغ بود را پایان یافته می داند. با وجود این ارمنستان و برخی از روسای گروه مینسک دلایل متعددی برای مخالفت با این خواسته باکو دارند که اصلی ترین آن عبارتند از :

اول: گروه مینسک بویژه فرانسه و امریکا وضعیت فعلی قراباغ که طی آن بیش از ۱۲۰ هزار نفر از ارامنه بومی این منطقه مجبور به جابجایی اجباری و قربانی نوعی پاکسازی قومی شده اند، را مصداق حل مناقشه قراباغ نمی داند. بلکه وضعیت موجود می تواند جرقه ای از سرگیری بحران در سالهای آتی و در فرایند تغییر معادلات منطقه ای را فراهم سازد. باکو تمایل دارد با انحلال گروه میسنک، پرونده قراباغ را به لحاظ منطقه ای و بین المللی، پایان یافته القاء کند و مساله تضمین لزوم بازگشت ارامنه به قراباغ که در قطعنامه اکتبر ۲۰۲۳ پارلمان اروپا بشدت مطرح شده است، به حاشیه براند.

دوم: جمهوری آذربایجان پس از جنگ دوم و سوم قراباغ حود دویست کیلومتر مربع از خاک ارمنستان بویژه در نواحی سیونیک و جرموک را اشغال کرده و اقدام به ساخت جاده و تاسیسات در این مناطق کرده است، از نظر گروه مینسک با توجه به عدم امضای معاهده صلح و در نتیجه عدم  پذیرش رسمی و حقوقی تمامیت ارضی ارمنستان از سوی جمهوری آذربایجان ، امکان تشدید اختلافات وجود دارد. بویژه اینکه موضوع تحدید حدود مرزی با کارشکنی های متعددی روبرو است.

سوم: کشورهای گروه مینسک بویژه فرانسه با ایجاد دالان تورانی ناتو (کریدور جعلی زنگروز) و تحقق ایده باصطلاح جهان ترک به دلیل نگرانی از نئوعثمانیسم مخالف هستند؛ بنابراین انحلال گروه میسنک را موجب جری تر شدن باکو و آنکارا برای پیگیری این جاه طلبی های ژئوپلیتیکی می دانند. برخی از اقدامات باکو از جمله دخالت در اعتراضات کالدونیای جدید که در جهت پروپاگاندا علیه فرانسه و به نیابت از انگلستان صورت می گیرد، در تصمیم پاریس بر حمایت از تداوم فعالیت گروه مینسک موثر هستند. ایجاد گروه مونیتورینگ اروپایی نیز از این رویکرد و نگرانی نشات گرفته است.

چهارم: علاوه بر مساله پاکسازی قومی قراباغ و حذف وضعیت تاریخی خودمختاری این منطقه توسط جمهوری آذربایجان، سایر مسایل لاینحل از جمله موضوع اسرای نظامی، نقشه های زمینهای مین گذاری شده و مهمتر از همه چشم انداز حقوق مالکانه ارامنه قراباغ در این منطقه  از جمله وضعیت آثار تاریخی، فرهنگی و هنری آنها در این منطقه، نگرانی برخی از کشورهای گروه مینسک را تشدید کرده است. بغیر از روسیه که بدلیل دریافت امتیاز انرژی در انتقال گاز تحریمی خود از خطوط لوله جمهوری آذربایجان به اروپا در پوشش فروش گاز باکو، حمایت خود از انحلال گروه مینسک را اعلام کرده است، دیگر روسای گروه مینسک هیچ کدام سمت نمایندگی خود در گروه میسنک را منحل نکرده اند بلکه به نشانه اعتراض ارتباط خود با روسیه در این حوزه را قطع کرده اند. حتی در سازمان امنیت و همکاری اروپا درخواست عموم برای انحلال گروه میسنک وجود ندارد. خودداری باکو از امضای معاهده صلح با ارمنستان قبل از برگزاری کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل در نوامبر ۲۰۲۴ و علیرغم تاکید ایروان بر قرار گرفتن جمهوری خودمختار قراباغ در قالب جمهوری آذربایجان در نشست پراگ، بدبینی ها به سیاست های باکو را در سازمان امنیت و همکار اروپا و سازمان ملل افزایش داده است، بطوریکه در این فقره، دیپلماسی خاویاری (دلاری) باکو که سالها در سازمان امنیت و همکاری اروپا مرسوم بوده است ، نیز کارساز نبوده است.

پنجم: به لحاظ حقوقی و منطق عقلایی، انحلال گروه مینسک باید پس از امضای توافقنامه صلح میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان صورت بگیرد چرا که تنها چنین سند حقوقی، متضمن حل مسایل اختلاف انگیز بنیادی میان دو کشور خواهد بود و طبیعتا پس از معاهده صلح، تداوم فعالیت گروه میسنک معنایی نخواهد داشت. اما جمهوری آذربایجان نه تنها این منطق بدیهی را نمی پذیرد  بلکه با تداوم تهدید کریدوری و طرح توهم «آذربایجان غ ر ب ی» و اطلاق آن بر ارمنستان و درخواست تغییر قانون اساسی نشان می دهد که در صورت عقب نشینی ایروان از این موضوع، دایره خواسته های ناتمام خود از ایروان را توسعه خواهد داد.

کلید واژه ها: جمهوری آذربایجان آذربایجان ارمنستان آذربایجان و ارمنستان جنگ آذربایجان و ارمنستان ارمنستان و آذربایجان گروه مینسک احمد کاظمی مینسک انحلال گروه مینسک روسای گروه مینسک قراباغ


( ۵۷ )

نظر شما :

ایرانی ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۳
تقریبا اصولا هرچه باکو به دنبال آن بوده و هست بر خلاف منافع ایران است. ربطی هم‌به نوع حکومت در ایران ندارد.
علی ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۶:۵۳
وقتی گروه مینسک کارایی خود رو از دست داده و در عرض سی سال اشغال خاک اذربایجان کاری نکرده ، پس بودن و نبودنش هم فرقی نمیکنه.
کامران ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۱
گروه مینسک اگر خاصیتی داشت طی ۲۸ سال فعالیتش صلح رو برقرار میکرد.بزرگترین دستاوردشان عدم حل مناقشه و فریز کردن ان بود.اذربایجان بر اساس حقوق قانونی شناخته شده خود این کار زمین مانده را انجام داد و برای همیشه توهم جدایی طلبی ارامنه رو پراند.حقوق ۱۰۰ هزار ارمنی قره باغ در مقابل حقوق ۳۲۰ هزار اذربایجانی رانده شده از ارمنستان طی سالهای ۱۹۸۷ الی ۱۹۸۹ قابل تصور و تامین است.وخسارت ۱۵۰ میلیارد دلاری ارامنه در زمان اشغال نیز باید از طرف انها جبران بشود.
عبدالرضا ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۹:۰۲
گروه مینسک در این مدت هیچ کار عملی ازنظر حل مناقشه قره باع انجام ندادند و اراضی ازربایجان در اشغال ارمنستان باقی مانده بود و این گروه به درد نخور فقط رفت و امد میکردند و جلسات بی حاصلی تشکیل می دادند حال که ازربایجان با قوای نظامی این مشکل را حل نموده است فلسفه وجودی این گروه زیر سوال است
خسرو ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۹:۴۲
اگر واقعا آذربایجان ۲۰۰کیلومترمربع را اشغال می‌کرد ارمنستان و حامیانش ول کن نبودند این فرموده صحیح نیست ثانیا فرانسه عضو ناتو چرا با دالان بقول شما ناتویی مخالفت کند ؟ یعنی شما از استعمارگری فرانسه در جزایر و افریقارضایت دارید؟ در قره باغ پاکسازی قومی انجام نگرفته بلکه ارامنه با اختیار خود به خانه هایشان در ارمنستان برگشتند و نمی خواهند تبعه آذربایجان باشند شما چرا از حقوق ۵۰هزار نفر ارمنی قره باغ دفاع می کنید ولی ۳۰۰هزار نفر آذربایجانی مسلمان رانده شده از ارمنستان که خواهان بازگشت به سرزمین آبا اجدادی خود هستند را نادیده می گیرید؟ شایسته نیست که در در طرف حق و عدالت که اتفاقا مسلمان هم هستند باشید؟ مدعی هستید که به آذربایجانیها ارادت دارید و فقط از خاندان علیف متنفرید خب این دلایلی که ردیف می کنید ناحق و بت ضرر مسلمانان است علیف مگر چقدر زنده است و چقدر حاکم خواهد بود ؟
مجید ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۲۳:۰۸
دالان تورانی ناتو؟! خود ارمنستان با آمریکا معاده راهبردی امضا کرد مرزهای خودش رو سپرده به آمریکا حرفه‌ای این نویسنده با واقعیت همخوانی ندارد
ناصر ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۲۳:۲۵
اللّهم اشغل الظالمین بالظالمین
محمود ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۲۳:۳۲
چون سی سال بی نتیجه وبی هدف وقت تلف کردند درحالی که بیست درصد خاک آذربایجان دراشغال ارمنستان بود واقعا بی کفایت بودند.
حسن ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۲۳:۳۴
گروه مینسک پنهان وآشکار ازمتجاوز حمایت می کرد ووقت تلف می کرد مثلا فرانسه عصواین گروه بود.
م ۰۱ بهمن ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۴
ارمنستان با اجرای شرایط زیر به صلح و امنیت خواهد رسید و منطقه به رشد و شکوفایی همه جانبه دست پیدا خواهد کرد. ۱_ انحلال گروه مینسک ۲_ اصلاح قانون اساسی ارمنستان (که ادعای ارضی نسبت به بخشهایی از آذربایجان در آن وجود دارد) ۳_ راه‌اندازی کریدور زنگزور بدون کنترل افراد و بار و معافیت گمرکی برای آذربایجانیها می‌باشد. انقریبا دو شرط اول را قبول خواهد کرد و شرط سوم را جهت خارج شدن از بن‌بست اقتصادی و لجستیکی ارمنستان به سرانجام خواهد رساند
ایثارگر ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ | ۰۹:۵۶
ایران باید بادرایت از ارمنستان حمایت کند انفعال سم مهلک برای ایران است
ایثارگر ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰
ارمنستان مظلوم واقع شده وحمایت اساسی ازجانب هیچ کشوری نمی شود ایران بایدبا درایت پشتیبانی به حق از ارمنستان را پیگیری کند انفعال سم مهلک برای ایران است
میلاد جهاندیده ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۲:۵۷
زمانیکه آذربایجان ۴ قطعنامه سازمان ملل شورای امنیت را به نحو احسن وبا هزینه خودش اجرا و عملا اشغالگران ارمنی را از سرزمینهایش بیرون کرده دیگر چه نیازی به گروه مینسک( که به جز اتلاف وقت به نفع ارامنه کاری نکرده). فرانسه،آمریکا عوض اجرا مسیولیت گروه مینسک قراردادهای نظامی میلیاردی با ارمنستان اشغالگر بسته اند،و روس‌ها هم دهها هزار سرباز در ارمنستان دارد، ( یعنی هر سه عضو گروه مینسک) خودشان آتش بیار معرکه و مسبب طولانی شدن جنگ و خون‌های ریخته شده هستند. وچه بهتر که لغو شود و بیشتر از این مایه درد سر نشود.
جلال حاجی زاده ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۴:۳۹
جناب پروفسور کاظمی جدا دست مریزاد ،گروه مینسک بایستی فورا سرزمینهای اشغالی آذربایجان را که با هزاران نیرنگ و قتل عام ارامنه عزیز تصاحب کرده بدون اینکه موافقت سازمان ملل و شورای امنیت را کسب کند،و حتی موافقت فرانسه و آمریکا را هم کسب نکرده پس در حقیقت وظیفه ما ایرانیان متمدن هم ایجاب میکند در کنار برادران ارمنی بایستیم و نگذاریم سرزمینهای مقدس ارامنه عزیز به اشغال علی آف صهیونیست پانترک تکفیری وهابی در آید.
ناشناس ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۸:۴۰
گروه مینسک،مسیحی هس،ارتش آزربایجان ب کمک پهباد های ترکیه،تونست خاک خودشو بعد از ۳۰ سال از دست ارامنه بگیره،با اینکه دنیای مسیحیت پشت ارامنه بود،حالا ی عده با افکار مریض و تاریخ توهماتی،میان ب ارتش و ملت و ریس جمهور آزربایجان توهین میکنن،واقعیت میدانی مهم هس ن دنیای موهومی توهماتی
امین ۰۳ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۵
فقط حواسمان باید به مرز مشترکمان با ارمنستان باشد و به هیچ عنوان اجازه ندیم که مرز با ارمنستان قطع شود