خطری که در نزدیکی مرزهای ایران است

پایگاه هوایی سیتالچای آذربایجان در خدمت اسرائیل

۰۳ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۲۷۲۷۹ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
پایگاه سیتالچای به دلیل امنیتی و تحت کاربری اسرائیل بودن آن برای ایران خطرناک محسوب می شود زیرا که در اختیار اسرائیل و سازمان های امنیتی آن قرار دارد. از این پایگاه معمولا برای جاسوسی علیه ایران استفاده می شود و همه خطر آن متوجه ایران است.
پایگاه هوایی سیتالچای آذربایجان در خدمت اسرائیل

نویسنده: محمدحسین واحدی، کارشناسی ارشد اندیشه سیاسی 

دیپلماسی ایرانی: روابط آذربایجان با اسرائیل همواره تهدیدی جدی علیه امنیت ملی و تمامیت ارضی ایران به شمار می‌رود. این روابط حداقل پیشینه ده ساله و حتی بیشتر دارد اما جدیدا به اوج خود رسیده است. اما در این میان یکی از خطرات جدی که حاصل نتیجه این روابط است، وجود پایگاه سیتالچای است. پایگاه سیتالچای در ۵۰۰ کیلومتری مرز ایران واقع شده است و در شمال غربی باکو و در شهرستان خیزری قرار دارد. از این پایگاه هوایی حصارکشی شده حتی خود  باکو استفاده نمی کند.

مجله فارن پالیسی در سال ۲۰۱۲ گزارش داد که اسرائیل ممکن است از این پایگاه برای حملات هوایی خود علیه تأسیسات هسته ای ایران استفاده کند. در سال ۲۰۱۹ هم اسرائیل از پایگاه های جمهوری آذربایجان ازجمله پایگاه سیتالچای برای جاسوسی با استفاده از پهپادهای خود استفاده کرد. 

‌علاوه بر همه این ها رابطه باکو با اسرائیل روز به روز رو به توسعه است. اسرائیل ۳۰ درصد نفت آذربایجان را می خرد و مشتری خوبی برای باکو به حساب می آید. 

اسرائیل دومین کشوری است که بعد از جدایی آذربایجان از شوروی آن را به رسمیت شناخت. البته اسرائیل به دلیل وجود یهودی های آذربایجانی از این کشور حمایت می کند. این یهودیان نقطه قوت و تقویت کننده روابط بین این دو هستند. در غیر این صورت دلیلی ندارد که اسرائیل از آذربایجان که یک کشور مسلمان شیعه است حمایت کند.  نزدیکی به ایران و همچنین وجود ترک ها در داخل ایران را هم باید به دلایل اسرائیل برای حمایت از آذربایجان افزود. 

پایگاه هوایی سیتالچای محل استقرار اولین یگان سوخوی ۲۵ نیروی هوایی شوروی بود. اولین یازده هواپیمای تولیدی در آوریل 1981 به هنگ هوانوردی تهاجمی 80 یا 60 جداگانه مستقر در Sitalchay اختصاص یافتند. در ژوئن 1981، ۲۰۰ اسکادران هجومی جداگانه در سیتالچای تشکیل و سپس به افغانستان اعزام شد. در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990، پایگاهی برای یک هنگ Su-25 از ارتش 34 نیروی هوایی شوروی ایجاد شد. در آگوست 1992، علی رغم مفاد عهدنامه تاشکند که دستور انتقال منظم نیروهای شوروی سابق به جمهوری‌ها را داشت، نیروهای آذری کل هنگ و هواپیماهای آن را تصرف کردند. این سرگذشت و اطلاعات مختصری در مورد این پایگاه هوایی بود. 

این پایگاه به دلیل امنیتی و تحت کاربری اسرائیل بودن آن برای ایران خطرناک محسوب می شود زیرا که در اختیار اسرائیل و سازمان های امنیتی آن قرار دارد. از این پایگاه معمولا برای جاسوسی علیه ایران استفاده می شود و همه خطر آن متوجه ایران است. حتی گفته می شود در زمان سرقت برنامه و اسناد هسته ای ایران توسط اسرائیل این رژیم سندها را با کامیون های اجاره ای خود به باکو آورد که احتمالا اولویت انتقال به این پایگاه بوده است. اسرائیل حتی در صورت حمله احتمالی به پایگاه های هسته ای ایران، طبق گزارش فارن پالسی در سال ۲۰۱۲، می تواند از این پایگاه استفاده کند. این پایگاه یکی از پایگاه های آذربایجان است که در اختیار اسرائیل قرار گرفته است. در این پایگاه تسلیحات و پهپادهای اسرائیلی مستقر شده است. 

اسرائیل و آذربایجان متحد هم هستند و حتی اسرائیل عمده ترین مشتری نفت آذربایجان محسوب می شود. اسرائیل ۳۰ درصد نفت مورد نیاز خود را از آذربایجان تهیه و خریداری می کند.

کلید واژه ها: آذربایجان اسرائیل آذربایجان و اسرائیل سیتالچای ایران و آذربایجان مناقشه ایران و آذربایجان ایران و آذربایجان و اسرائیل ایران و اسرائیل حمله اسرائیل به ایران


( ۵۶ )

نظر شما :

خسرو ۰۳ مرداد ۱۴۰۳ | ۲۱:۰۶
این اطلاعات که جناب واحدی فرمودند راستی آزمایی شده است ؟ اگر صحیح است یعنی وزارت خارجه و اطلاعات و ارتش و سپاه خبر ندارند ؟ به نظر می‌رسد صحت ندارد چون همان ۱۲ سال پیش نیروهای نظامی ایران می‌توانستند آنجا را موشک باران و نابود کنند اینها ادعاهای مهمی هستند و در صورت صحت ، نیروهای نظامی ایران را زیر سوال می‌برد ولی اگر فقط پروپاگاندا و کمک به ارمنستان است بی انصافی است که سپاه و ارتش و اطلاعات زیر سوال بروند در صدر نوشته فرموده اند که سی درصد نفت آذربایجان را اسرائیل می‌خرد و در انتها فرمودند که سی درصد نیاز اسرائیل از آذربایجان تهیه می‌شود کدام صحیح است ؟ چقدر اسناد هسته ای ایران سرقت شده است که با کامیون اجاره ای به باکو برده اند؟ چند کامیون ؟ یعنی در حفاظت اسناد هسته ای ایران اینقدر کوتاهی شده است ؟ نوشته با منطق " بازاربسوزد تا من یک دستمال گل گلی مفت گیربیارم " تنظیم شده است تلاش ها و مساعی بخش های نظامی و اطلاعاتی و حفاظتی کشور را ضایع کرده است تا ...
کوروش ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۱:۳۶
پانترکهای کمپهای میت و موساد بزای ماله کشی به این صفحه خواهند آمد.
خداپرست ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۱:۵۰
مگر چه اتفاقی افتاده است که سایت دیپلماسی ایرانی احساس تکلیف کرده و یاد داشت سطحی و سرهم بندی شده یک کارشناسی که فاقد کمترین اطلاعات در مورد مسائل قفقاز و جمهوری آذربایجان و اسرائیل است را درج کرده؟ اطلاعاتی که ایشان مستقیم از ویکی پدیا کپی کرده و با استناد به فارین پالیسی که 12 سال پیش ادعایی کرده و الان در ویکی پدیا موچود است، نظریه جمله اسرائیل به ایران از پایگاه سیتال چای را مطرح کرده؟ اگر موضوع اینقدر جدی بوده چرا در این 12 سال حمله صورت نگرفته؟ اخیرا" که ایران و اسرائیل وارد درگیری مستقیم هم شدند، ایران و آذربایجان هم در شرایط پرتنش با هم بودند چرا اسرائیل از این پایگاه استفاده نکرد؟ بعد آقای کارشناس ادعا می کند که اطلاعات هسته ای ایران که به سرقت رفت به این پایگاه برده شده؟! آخه اطلاعات هسته ای مگر تجهیزات جنگی است؟ این قبیل دزدی اطلاعات نیازی نیست به پایگاه نظامی منتقل شود بلکه به شکل عادی از مبادی شخصی و غیر نظامی رد و بدل می شود. در ضمن برای استفاده هر کشور خارجی از خاک آذربایجان طبق قانون اساسی این کشور نیاز به مصوبه علنی مجلس ملی هست که تابحال حتی طرح موضوع هم نشده است. این قبیل نوشته های بی پایه و اساس در این شرایط فقط یک هدف می تواند داشته باشد و انهم ناراحتی از بازگشایی سفارت آذربایجان در تهران که رویکرد عقلانی دولت سیزدهم آن را رقم زد و مطمئنا" دولت چهاردهم با جدیت توسعه مناسبات با آذربایجان را دنبال خواهد کرد ولی برخی مثل دیپلماسی ایرانی سعی دارند مانع این توسعه مناسبات شوند. ولی از الان مشخص هست که دستگاه سیاست خارجی هوشمند تر از آن است که به این توهمان وقعی نهد.
مجتبی ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۶:۱۶
هرجا پان‌ترکیسم رشد کرد محرک آن اسراییل بود ( در ترکیه و باکو احزاب و سیاستمداران تحت نفوذ اسراییل)وجود ترکها در ایران باعث تشویق اسراییل برای رابطه استراتژیک با باکو شده است،حال مانند روز روشن است پهباد ساقط شده نطنز و ورود تروریست جمشید فشی از باکو باید دید لابی ترکها و پان ترکها در ایران چه واکنشی انجام خواهند داد آیا سر خود را مانند کبک زیر برف خواهند برد ؟؟؟؟؟؟ باز مقاله دیپلماسی ایرانی آبی در لانه مورچگان پانترکها ریخت
ایرانی ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۹:۰۳
همان تله ای که باعث جنگ خونین بین اوکراین و روسیه شده و دو کشور هم مذهب و هم نژاد به جان هم افتاده اند متاسفانه از سوی نژاد پرستان و پان کردها و ارامنه دشمن شیعیان برای ایران و آذربایجان در حال پیاده شدن است متاسفم که سایت دیپلماسی ایرانی هم آب در هاون دشمنان شیعیان می ریزد خدا به داد ما مسلمانان بیچاره برسد
ناشناس ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۱
باید سریعاً با یک حملۀ موشکی سنگین، این پایگاه را با خاک یکسان کرد. ما خود اسراییل را زدیم، چرا در برابر نوچه اش مماشات می کنیم؟؟!!!
مهدی ۰۵ مرداد ۱۴۰۳ | ۰۸:۴۳
اینکه اطلاعات نویسنده در رابطه با پایگاه مذکور صحت داشته باشد یا نه به کنار ، آدم از این سطح از دلبستگی و و دلدادگی ی مشت پانترک داخلی به مزدوران و دشمنان درجه یک سرزمین ایران انگشت به دهن میماند ، آیا این میزان از حساسیت افراطی و دستپاچگی از سوی پانترکای داخلی برای تهدیدکشوری که در آن زندگی میکنند نیز وجود دارد ؟! براستی سنگ محک و معیار مزدور بودن یا نبودن برای دشمنان خارجی چه چیزی میتواند باشد ؟!
داریوش ۰۵ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۰:۱۶
خوب چرا در پاسخ به اسرائیل منزل یک تاجر عراقی هدف قرار گرفت نه این پایگاه؟ وقتی با پانترکیسم و صهیونیسم مماشات می‌شود عجیب نیست که آنها هر روز گستاختر میشوند. فعالیت آنها را در همین صفحه می‌بینید که مدام در حال نفرت پراکنی بین اقوام ایرانی هستند، حتی موضوعاتی که خود باکو انکار نکرده است مثل سرقت استاد هسته ای ایران، فراهم کردن امکانات جاسوسی علیه ایران و ... را پانترکها تکذیب میکنند! جالب است هر زمانی هم که خباثتهای علیف علیه ایران آشکار می‌شود یک موضوع دروغین را مطرح می‌کنند تا در رسانه ها خبر اولیه را تحت تاثیر بگذارد. مثلا همین ماده گرگ پرستان طرفدار باکو شایعه درست کرده اند که ایران و ارمنستان معاهده تسلیحاتی مخفیانه دارند! خوب اگر مخفیانه است شما پانترکها که کلا بویی از سواد و تفکر نکرده‌اید از آن خبر دارید؟ وگرنه خود باکو و اسراییل که علنا رابطه نظامی دارند و حتی در زمان کشتار فلسطینیان علیف هر روز با خرید اسلحه جیب اسراییل را پر می‌کند. واقعیت این است که تنها چیزی که برای پانترکها مهم نیست منافع ملی ایران است وگرنه برای باکو و ترکیه دامن از کف می‌دهند.
علی ۰۶ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۵:۳۰
توهمات پان فارسی
علی ۰۶ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۵:۴۵
توهمات پان فارسی
فرزاد ۰۶ مرداد ۱۴۰۳ | ۱۹:۰۶
عالیترین مقام سیاسی جمهوری باکو یعنی الهام علی‌اف رسماً و بدون پرده پوشی روابط کشورش با اسراییل رو راهبردی و استراتژیک (بالاترین سطح روابط با یک کشور )خوانده و به کوه یخی تشبیه کرده که دیگران فقط ده درصد از اون رو مشاهده میکنن..این حقیقت گویای همه چیز هست وقطعا این روابط راهبردی یک شبه اتفاق نیفتاده و درآینده پیچیده تر و گسترده تر هم خواهد شد. بنابر این درک خطر وتهدید از جانب باکو برای کشورما نباید چندان دشوارباشه .در واقع استفاده اسراییل از پایگاه سینالچای کاملا قابل انتظار و مشتی ست نمونه ی خروار.