بی بی در دو راهی  استعفا یا مذاکره!

اصرار به جنگ در میانه مذاکرات

۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۵۹۳۴ اخبار اصلی خاورمیانه
همان طور که از قبل هم قابل پیش بینی بود مذاکرات غیرمستقیم بین مقامات حماس و رژیم صهیونیستی برای تبادل اسرا و آتش بس، آنگونه که اخبار و گزارش‌ها حکایت داشت به توافق نرسیده است و هنوز بحث‌ها بر سر پیشنهادات ارائه شده در قاهره ادامه دارد. هرچند که مقامات حماس اعلام کردند پیشنهاد توافق کنونی بهتر از پیشنهادهای قبلی است با اینحال هنور خبری از توافق نیست. رسانه‌ها دیروز یکشنبه درباره نتایج دور مذاکرات روز گذشته در قاهره درخصوص دستیابی به توافق آتش‌بس و تبادل اسرا در غزه گزارش دادند که هنوز توافقی حاصل نشده است. شبکه خبری سی‌بی‌اس آمریکا به نقل از یک مقام ارشد حماس گزارش داد مذاکراتی که در قاهره از طریق میانجی‌گران مصری در حال انجام بود، روز شنبه بدون نتیجه پایان یافت و دور جدید آن هم دیروز یکشنبه برگزار ‌شد که تا لحظه تنظیم این گزارش خبری دال بر توافق منتشر نشد. 
اصرار به جنگ در میانه مذاکرات

حسین فاطمی، روزنامه نگار

دیپلماسی ایرانی: همان طور که از قبل هم قابل پیش بینی بود مذاکرات غیرمستقیم بین مقامات حماس و رژیم صهیونیستی برای تبادل اسرا و آتش بس، آنگونه که اخبار و گزارش‌ها حکایت داشت به توافق نرسیده است و هنوز بحث‌ها بر سر پیشنهادات ارائه شده در قاهره ادامه دارد. هرچند که مقامات حماس اعلام کردند پیشنهاد توافق کنونی بهتر از پیشنهادهای قبلی است با اینحال هنور خبری از توافق نیست. رسانه‌ها دیروز یکشنبه درباره نتایج دور مذاکرات روز گذشته در قاهره درخصوص دستیابی به توافق آتش‌بس و تبادل اسرا در غزه گزارش دادند که هنوز توافقی حاصل نشده است. شبکه خبری سی‌بی‌اس آمریکا به نقل از یک مقام ارشد حماس گزارش داد مذاکراتی که در قاهره از طریق میانجی‌گران مصری در حال انجام بود، روز شنبه بدون نتیجه پایان یافت و دور جدید آن هم دیروز یکشنبه برگزار ‌شد که تا لحظه تنظیم این گزارش خبری دال بر توافق منتشر نشد. 

در آخرین جزئیات مربوط به مذاکرات قاهره برای تبادل اسیران و آتش‌بس در غزه رسانه‌های مصری تاکید کردند پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات بر سر آتش‌بس و توافق تبادل اسیران در نوار غزه حاصل شده است. پیش از این کانال خبری قاهره به نقل از یک منبع بلندپایه گزارش داد که هیئت امنیتی مصر که در روند مذاکرات اسرائیل و حماس میانجی‌گری می‌کرد در مورد بسیاری از موارد اختلاف نظر به یک چارچوب توافقی دست یافته است.

-    جزئیات جدید پیشنهادات اشغالگران

 رسانه‌های صهیونیستی هم شامگاه شنبه جزئیات پیشنهاد آتش بس پیشنهاد شده به جنبش حماس را منتشر کردند، کما اینکه یدیعوت آحارونوت  خبر داد در این توافق سه مرحله‌ای که ۱۲۴ روزه خواهد بود به جنبش حماس پیشنهاد شده در مقابل هر نظامی زن زنده اسرائیلی، ۲۰ اسیر فلسطینی زن محکوم به حبس ابد آزاد شود. بر اساس این توافق، جنبش حماس که هم‌اینک ۳ الی ۴ اسیر نظامی زن اسرائیلی را نزد خود در اختیار دارد و در مرحله نخست می تواند ۶۰ الی ۱۰۰ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد آزاد کند. در مرحله اول آتش بس که به مدت ۴۰ روز است، ۳۳ اسیر اسرائیلی در مقابل ۱۰۰۰ اسیر فلسطینی آزاد می‌شوند و مردم غزه به خانه‌های خود در شمال غزه باز می‌گردند.

در مرحله دوم به مدت ۴۲ روز آتش بس فوری ایجاد می‌شود، بقیه اسرای اسرائیلی از جمله چند سرباز آزاد می‌شوند، تعدادی اسیر فلسطینی آزاد می‌شوند که تعداد و هویت آن‌ها هنوز مشخص نیست. و در مرحله سوم به مدت ۴۲ روز آتش‌بس ایجاد می‌شود، اجساد تمام اسرای کشته شده اسرائیلی بازگردانده می‌شود، پیکر تمام شهدای اسیر فلسطینی پس داده می‌شود و ارتش اسرائیل از نوار غزه خارج می‌شود.

طبق گزارش منابع خبری، طرف‌های واسطه از جمله آمریکا، مصر و قطر منتظر پاسخ هیئت مذاکره کننده حماس به مفاد سه مرحله‌ای شروط آتش بس اعلام شده هستند و با وجود آنکه هیئتی از حماس به رهبری خلیل الحیه اکنون در قاره به سر می برد، اما منابع برجسته مقاومت فلسطین روز شنبه به المیادین گفتند که مذاکرات «به دلیل امتناع رژیم صهیونیستی از پایبندی به آتش‌بس دائمی» با یک مانع بزرگ روبه‌رو است. این منابع به المیادین توضیح دادند که حماس «اصرار دارد که هیچ توافقی بدون متن صریح در مورد آتش‌بس را نمی‌پذیرد.» این پس از آن مطرح شد که یک منبع برجسته در جناح‌های فلسطینی به المیادین تاکید کرد که «بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر دولت اشغالگر و رهبران آن همیشه مذاکرات را خنثی می‌کنند.» 

-    اصرار به جنگ در میانه مذاکرات

در سایه آنچه عنوان شد و در حالی رژیم صهیونیستی با ژست دیپلماتیک و با هدف تبادل اسرا و آتش بس در قاهره حاضر شده است و از طرف دیگر مقامات آمریکایی، حماس را متهم به تعلل در پذیرش شروط، کارشکنی در روند مذاکرات و عدم حصول توافق می‌کنند که چهره‌های تندروی کابینه نتانیاهو بر حمله به رفح تاکید دارند. بتسلئیل اسموتریچ، ضمن تاکید بر مخالفت خود با امضای توافقی برای تبادل اسرا با جنبش حماس، تسریع در حمله مقرر به شهر رفح را خواستار شد. نتانیاهو هم روز شنبه تصمیم گرفت با وجود فشارهای آمریکا، هیئت مذاکره‌کننده را جهت شرکت در مذاکرات قاهره اعزام نکند. شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی فاش کرد که نتانیاهو از «بنی گانتس» و «گادی آیزنکوت» ۲ عضو کابینه جنگ برای حضور در رایزنی‌هایی که طی آنها تصمیم گرفته شد هیئت مذاکره‌کننده این رژیم به قاهره اعزام نشود، دعوت نکرده بود.

همچنین این شبکه تلویزیونی فاش کرد دفتر نتانیاهو گزارش‌های مطبوعاتی را از زبان یک مسؤول سیاسی ارشد ارائه کرد که طی آنها تاکید شد تل‌آویو هرگز در مورد حمله به رفح کوتاه نخواهد آمد و با توقف جنگ موافقت نخواهد کرد. ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی ضمن استقبال از تصمیم نتانیاهو در مورد اعزام نکردن هیئت این رژیم به قاهره، در بیانیه کوتاهی اعلام کرد که امیدوارم او به تعهدات دیگری که در نشست هفته گذشته به من داد مبنی بر اینکه قراردادی وجود ندارد و به رفح حمله می‌کند، نیز عمل کند. جالب تر آنجاست که منابع رسانه‌ای عبری زبان، دست نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را رو کرده و فاش کردند که وی با نام یک مسئول دیپلمات جعلی از ایده حمله به رفح و ادامه جنگ حمایت می‌کند. شنبه، رسانه‌های عبری زبان بیانیه‌ای را از طرف یک «منبع سیاسی» صهیونیست منتشر کردند که در آن گفته شده بود تل‌آویو با پایان دادن به جنگ در چارچوب هیچ توافقی با حماس موافقت نخواهد کرد. این منبع که مشخص شده خود نتانیاهو بوده گفته بود، «چه آتش‌بس برای آزادی اسرا وجود داشته باشد چه نه، ارتش وارد رفح خواهد شد.»

 به نظر می‌رسد که با توجه به همین اخبار و گزارش‌هاست که مقامات حماس از یک طرف در زمین بازی رسانه‌ای و سیاسی مقامات آمریکایی قرار نگرفته و از تعجیل در پذیرش شروط، بدون بررسی دقیق آنها سر باز می‌زنند و از طرف دیگر گروه های مقاومت فلسطین بر ضرورت مکتوب شدن متن توافق آتش بس در نوار غزه تاکید کردند. نکته مهمتر آنجاست که مقامات حماس تصریح می‌کنند که باید دو کشور ترکیه و روسیه ضامن اجرایی این مذاکرات باشند که نشان می‌دهد آنها (حماس)، حتی پس از حصول توافق نسبت به اجرایی شدن تمام مفاد آن و عدم عهدشکنی و کارشکنی صهیونیست‌ها خوشبین نیستند و حتی این احتمال را هم می دهند که پس از توافق، حمله به رفع صورت گیرد.

-    استعفا یا مذاکره

در حالی اخبار و گزارش‌ها حکایت از آن دارد که نتانیاهو دل خوشی از توافق با حماس به منظور تبادل اسرا و پایان جنگ ندارد و سعی می‌کند گفته جریان‌های افراطی کابینه را ملاک عمل قرار دهد که خانواده‌های اسرای صهیونیست از بی بی خواستند تا بین آتش‌بس با مقاومت فلسطین یا استعفا، یکی را انتخاب کند. خبرگزاری فلسطینی «سما» خبر داد که، خانواده‌های اسرای صهیونیست در نامه سرگشاده ای به نتانیاهو از وی خواستند تا در صورتی که نمی تواند فشارهای سیاسی (از جانب وزیران کابینه خود) برای جلوگیری از بسته شدن توافق آتش بس با مقاومت فلسطین را تحمل کند، استعفا دهد. 

در همین حال تظاهرات علیه کابینه نتانیاهو که ماه های متمادی سرزمین های اشغالی را فراگرفته است، شنبه شب نیز برگزار شد. تظاهرات شنبه شب در سرزمین‌های اشغالی علیه نتانیاهو به خشونت کشیده شد و نیروهای پلیس تل آویو به معترضان یورش بردند. شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی اعلام کرد که معترضان خواهان آزادی فوری اسرا و امضای توافق برای تبادل اسرا با مقاومت شدند. براساس اعلام منابع صهیونیستی، شهرک نشینان صهیونیست، خیابان کاپلان در تل‌آویو را بستند. خانواده های اسیران صهیونیست در یک بیانیه فوری اعلام کردند که اسرائیلی ها خواهان آزادی اسرا هستند و حاضرند بهای آن را بپردازند اما نتانیاهو، حاضر نیست ائتلاف «ایتامار بن گویر» و «بتسلئیل اسموتریچ» وزیران کابینه را به خاطر آزادی اسرا کنار بگذارد. آنها در این بیانیه تأکید کردند که اگر بهای بازگشت اسرا توقف جنگ است، باید این جنگ فورا متوقف شود.

کلید واژه ها: اسرائیل بنیامین نتانیاهو حماس فلسطین آمریکا مصر مذاکره جنگ


( ۲ )

نظر شما :