در نهایت به کجا خواهد رسید؟
توافق هستهای روی ریل مذاکرات
نویسنده: إیلیا ج. مغنایر
دیپلماسی ایرانی: سفر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران در مذاکرات هستهای هیچ روزنهای ایجاد نکرد بلکه فقط راه بازگشت به آن را در ابتدای هفته آینده در کشور قطر گشود.
منابع مسئول ایرانی به روزنامه «الرای» گفتند غرب به توافقهای بین المللی با ما حتی با روسیه بیاعتنایی کرد به گونهای که تمام قطعنامهها و معاهدات بین المللی به سرعت کنار گذاشته شد، از این رو حتی اگر توافقی امضا شود، اعتماد از میان رفته است؛ زیرا بایدن میتواند آن را پاره کند یا تحریمهایی را تحت عناوین مختلف وضع کند؛ چرا که هیچ طرفی تصمیماتش را زیر سوال نمیبرد. به اروپا نیز نمیتوان اتکا کرد؛ زیرا از تصمیمات آمریکا پیروی میکند.
این منابع تاکید میکنند اروپا بهای تصمیمات نادرست اقتصادی خود را با اعمال تحریم علیه روسیه میپردازد و این امر ساکنان اروپا را به علت افزایش سطح تورم به تظاهرات سوق خواهد داد. بنابراین چگونه تهران میتواند روی هرگونه تصمیمی از سوی اروپا به نفع خود حساب کند چنانچه با هرگونه تصمیم آمریکایی ناقض توافق هستهای احتمالی در تضاد باشد؟ با این وجود مذاکرات هستهای با هدف لغو تحریمهای ایران از سرگرفته خواهد شد.
آمریکا به دنبال جایگزین انرژی بعد از اعمال تحریم روسیه است در نتیجه سفر بورل به تهران گواهی تمایل آمریکا برای بازگشت ایران به بازار جهانی انرژی و از میان بردن بن بست مذاکرات هستهای است؛ چرا که هدف نخست آمریکا امروز محاصره اقتصادی روسیه و ایجاد شکاف میان این کشور و اروپایی است که بر مسکو برای تامین منابع انرژی اتکا دارد. از این رو آمریکا به ایران برای ازسرگیری فروش نفت به صورت علنی قبل از فصل زمستان نیاز دارد به ویژه که مسکو کاهش صدور گاز به اروپا را آغاز کرده است.
فصل زمستان نیز مهم است چرا که شورای حکام آژانس انرژی اتمی، گزارش بعدی خود را درباره برنامه هستهای ایران ارائه خواهد کرد. اگر دو طرف عقب نشینیهایی انجام ندهند و به راه حلی دست نیافته باشند و تصمیم گرفته شود گزارش منفی به شورای امنیت ارسال شود، ایران گامهای بیبازگشتی را اتخاذ خواهد کرد در نتیجه احتمالا مذاکرات به بن بست برسد.
حتی در اسرائیل، موضع مقامات از «نه» مطلق به هر گونه توافق هستهای با ایران به «بله» مشروط تبدیل شده است به ویژه اینکه تمام رووسای نهادی نظامی و امنیتی و مراکز پژوهشی همگی از پیشبرد مذاکرات حمایت میکنند و نمیخواهند ایران به بمب اتم دست یابد زیرا به نظر آنها ایران امروز حتی بدون در اختیار داشتن قدرت نظامی هستهای خطر موجودیتی برای اسرائیل به شمار میرود؛ بنابراین اوضاع چگونه خواهد بود اگر به سلاح اتمی دست یابد و رقابت هستهای در خاورمیانه آغاز شود؟
منبع: الرای / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :