پیام های متقابل یک حمله پرسروصدا
صدای انفجارهای ابوظبی در واشنگتن شنیده شد
نویسنده: ولید فارس
دیپلماسی ایرانی: تصمیم حوثی های یمن به هدف قرار دادن مستقیم پایتخت امارات برای نخستین بار، بازتاب تصمیم بزرگی است که ایران در این خصوص اتخاذ کرده است و در عین حال توانایی حوثی ها را برای دست زدن به این گونه حملات موشکی از سواحل شرقی شبه جزیره عربستان، نمایان می سازد.
حمله به ابوظبی نشان می دهد نظام حاکم بر تهران پس از حملات موشکی و پهپادی که از طریق یمن به ریاض و تاسیسات آرامکو انجام داد، از خط قرمز دیگری عبور کرده است. هدف قرار دادن مستقیم امارات به این معناست که سران ایران گمان می کنند در شرایطی هستند که می توانند تنش ها را تشدید کنند هرچند در واقعیت، هم پیمانان آنها در یمن به علت پیشروی نیروهای وابسته به ائتلاف عربی، در موقعیت ضعیفتری قرار گرفته اند.
یک تحلیل درباره علت تصمیم ایران برای هدف قرار دادن پایتخت امارات این است که با پیشروی نیروهای مورد حمایت امارات در مناطق تحت سیطره حوثی ها و عقب راندن آنها، ایران احساس کرده است که باید از اماراتی ها در کشور خودشان زهر چشم بگیرد و امنیت امارات را به عنوان هم پیمان اصلی عربستان در جنگ یمن، به خطر اندازد. احتمالا ایران با هدف قرار دادن عمق امارات تلاش می کند جلوی پیشروی هم پیمانان این کشور را در یمن بگیرد.
روی آوردن ایران به راهبرد هدف قرار دادن عمق کشورهای عربی نشان می دهد که این کشور باور دارد متحدان بین المللی آن یعنی روسیه و چین، در سطح بین المللی ایران را تنها نخواهند گذاشت. همچنین نشان می دهد مقامات ایرانی فکر می کنند دولت جو بایدن به علت تمایلش به امضای توافق هسته ای با ایران و سرگرم بودن به مقابله با چین و روسیه در تایوان و اوکراین، واکنش جدی به این حمله نشان نخواهد داد.
اما رفتار خطرناک ایران در منطقه به ویژه از طریق حوثی ها، دولت بایدن را به دردسر خواهد انداخت که تلاش می کند به آمریکایی ها اطمینان دهد احیای برجام، خط مشی تجاوزکارانه ایران را تغییر خواهد داد، زیرا آنچه افکار عمومی آمریکا از ایران می بیند، صرفا اقدامات خشونت آمیز و تهدید آمیز در سراسر منطقه و در داخل مرزهایش است.
با حملات اخیر حوثی ها به ابوظبی، گروه فشار هوادار عربستان و امارات در آمریکا، در موضعی قوی تر از گروه فشار هوادار ایران قرار گرفت. دولت جو بایدن در شرایطی که از روند مذاکره با ایران در وین خرسند نیست، مجبور است زیر فشار افکار عمومی موضعی در حمایت از ائتلاف عربی در برابر حملات موشکی عوامل ایران اتخاذ کند. در واقع دولت آمریکا خواهان دستیابی به توافق است ولی اقدامات ایران و شبه نظامیانش، دولت بایدن را در معرض خطر از دست دادن هم پیمانانش در منطقه از جمله عربستان و امارات و حتی اسرائیل قرار داده است.
هدف قرار دادن امارات از سوی «محور ایران» در واقع تهدیدی از طرف تهران برای اقتصاد کشورهای خلیج (فارس) است تا ابوظبی را مجبور کند از جنگ یمن خارج شود و ارتباطش را با ائتلاف عربی قطع کند. اما برنامه ریزان در تهران مرتکب اشتباهی راهبردی می شوند زیرا شراکت بین امارات و برادر بزرگش عربستان، عمیق تر از آن است که با شلیک موشک های بالستیک دچار گسست شود. همچنین بازی با آتش جبهه امضا کنندگان توافقنامه ابراهیم، ممکن است پیامدهای پیش بینی نشده ای به دنبال داشته باشد.
تعهد آمریکا به حفظ امنیت شرکای خود در خلیج (فارس) فراتر از تلاش های دیپلماتیک برای امضای توافق با ایران است. مشارکت آتشبارهای آمریکایی مستقر در منطقه در سرنگون کردن برخی موشک های حوثی ها، پیامی قاطع از سوی آمریکا به ایران است به این معنا که: من اینجا هستم!
منبع: ایندیپندنت عربی / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :