آلمان محتاط است و اروپای شرقی دنبال اطمینان
ناتو به فکر طرح سیم خاردار در برابر روسیه
نویسنده: ماتیاس گباوئر
دیپلماسی ایرانی: با توجه به پیشروی روسیه در مرز اوکراین و اعزام حدود یکصد هزار سرباز به مرزهای این کشور، فرمانده ارشد ناتو خواستار تقویت نیروهای خود در مرز شرقی این ائتلاف شده است. بر اساس این پیشنهاد، ناتو باید در بلغارستان و رومانی همانند کشورهای بالتیک، مأموریت "افزایش حضور پیشرو (EFP)"را راه اندازی کند. واحدهای ناتو در لهستان و کشورهای بالتیک، از سال 2017 همراه با نیروهای محلی مشغول تمرین هستند. اما در مواقع اضطراری، آنها به عنوان نوعی مقر فرماندهی پیشرو یا نیروی تقویتی عمل می کنند.
ناتو با آغاز این ماموریت در کشورهای بالتیک، به الحاق غیرقانونی کریمه به روسیه در سال 2017 واکنش نشان داد. به گفته ناتو، این بزرگترین تمهید برای تقویت و تسلیح نیروها از زمان پایان جنگ سرد بود. از دیدگاه طرفداران این ایده، گسترش ماموریت EFP سیگنال مناسبی در پاسخ به استقرار نیروهای روسیه در مرز اوکراین خواهد بود. مقامات نظامی ناتو این ماموریت را به نوعی سیم خاردار برای ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه می بینند. بر این اساس، استقرار نیروهای جدید در بلغارستان و رومانی می تواند برای پوتین روشن کند که اروپا منفعلانه ناظر استقرار یکصد هزار سرباز روسی با تجهیزات سنگین و سیستم های موشکی مدرن در وسط اروپا نخواهد بود.
فرمانده ناتو تاکید کرد که گسترش مأموریت به سمت جنوب شرقی مرزهای ناتو عملی تحریک آمیز نیست، بلکه به عنوان اطمینان خاطری برای کشورهای شریک تلقی می شود. علاوه بر این، ناتو همچنان به قانون موسوم به ناتو – روسیه پایبند است که استقرار دائمی نیروهای عظیم را در جناح شرقی ممنوع می کند. به همین دلیل، این نیروها همیشه در کشورهای بالتیک مستقر نبوده اند و دائما در حال چرخش هستند.
به طور رسمی، ناتو نمی خواست بحث های داخلی در مورد گسترش ماموریت در جناح شرقی را تایید کند، اما دیپلمات ها گفتند که این موضوع احتمالا در نشست بعدی وزرای دفاع مطرح خواهد شد. این خویشتنداری قابل درک است. همه کشورهای ناتو از حساسیت این پیشنهاد آگاه هستند.
ولادیمیر پوتین چند روز پیش اعلام کرد که میخواهد در مورد تضمینهای امنیتی با آمریکا برای حل مناقشه مذاکره کند. بخشی از بسته ای که ظاهرا پوتین در ذهن دارد، قول قاطعانه است که ناتو هیچ نیروی بیشتری را به سمت روسیه منتقل نخواهد کرد.
افزایش نیروها در جناح شرقی از زمان سخنرانی ژنرال مورد بحث قرار گرفته است. در حالی که اروپای شرقی از مسلح سازی نمادین استقبال می کند، سایر کشورها از جمله آلمان خویشتندار و محتاط برخورد کردند.
منبع: اشپیگل / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :