کینه اصلی از بایدن است
گرایش عجیب راست افراطی امریکا به طالبان
دیپلماسی ایرانی: برای بسیاری از ناظران، رسوایی خروج آمریکا از افغانستان یک شکست فرهنگی است. به گفته ریچارد انجل(Richard Engel)، دبیر اخبار خارجی انبیسی، سقوط دولت افغان و خروج اسفبار آمریکا «بدترین کاپیتولاسیون ارزشهای فرهنگیغرب در دوران حیات ماست».
یک مقام اطلاعاتی پیشین انگلیس با تایید این ایده، گفت: «این رویداد (سقوط افغانستان) نشانگر پایان دوران لیبرالیسم و دموکراسی غربی است، دورانی که با سقوط دیوار برلین آغاز شد. این شکستِ ایدئولوژی غربی است».
اما ایده طراحی یک شکست غربی توسط طالبان، موجی از خرسندی را در میان جناح راست افراطی ایجاد کره است. به هر حال، یکگروه شبهنظامی غیرلیبرال و تا حدی ملیگرا توانسته از ماشین جنگ مدرن آمریکا پیشی بگیرد و بر دولت افغان تحت حمایت آمریکا غلبهکند. آرمانهای فرضی شکلگرفته در دو دهه ملتسازی آمریکا – از القای دموکراسی جمهوریخواهانه تا گسترش حقوق زنان – در برابریک جنبش مقاومت قومی ریشهدار فروپاشید.
یورام هازونی (Yoram Hazony)، یک نویسنده اسراییلی و یکی از روشنفکران گروه «محافظهگرایی ملی»، میگوید: «مهمترین واصلیترین اشتباه در عراق و افغانستان ایدههایی بود که در سر اجراکنندگان این نمایش وجود داشت. نمایشی که نامش لیبرالیسماست».
تحلیلگران به یک رسم نسبتا دیرینه از برتریگرایی سفیدپوستها اشاره دارند که صرفنظر از تعصبی که علیه مسلمانان دارند،افراطگرایان اسلامی را تحسین میکنند. گروه اطلاعاتی SITE در بولتن هفتگیاش اعلام کرد که برخی از مردم پیروزی طالبان را نمادیاز «عشق به وطن، آزادی و مذهب» میدانند در حالی که آوارگان افغان آن را «تهاجم و تعرض» می نامند.
در آن دسته از پلتفرمهای رسانههای اجتماعی که محبوب راست های افراطی هستند، کاربران از پیروزی طالبان حمایت میکنند. یکی ازکابران در یک کانال تلگرامی وابسته به پراود بویز (Proud Boys) که پیشینه انجام اقدامات خشونت آمیز و مشارکت در حمله به کنگرهآمریکا در 6 ژانویه سال جاری را دارد، نوشت: «این کشاورزان و مردانی که کمترین آموزش را دیدهاند برای پس گرفتن کشورشان ازنولیبرالهای غربی جنگیدند. آنها حاکمیت شان را پس گرفتند، مذهب ملیشان را به عنوان قانون اجرا کردند و مخالفان را اعدام کردند. نمیتوان به آنها احترام نگذاشت».
نیک فیونتس (Nick Fuentes)، یک راستگرای افراطی و رهبر یک گروه حامی برتری سفیدپوستان در کانال تلگرامش نوشت: «شکستدولت آمریکا در افغانستان بیتردید تحولی مثبت است».
مت گائتز (Matt Gaetz)، نماینده جمهوریخواه، طالبان را دولتی دانست که «مشروعیتش بیشتر از دولت پیشین افغانستان یا دولت فعلیآمریکا» است.
از این روزن، «مشروعیت» طالبان بیشتر ناشی از رسوایی و حقارتی است که پیروزی این گروه برای دولت بایدن و حامیانش به همراهداشته است. مصطفی ایاد (Moustafa Ayad)، عضو موسسه گفتمان راهبردی، گفت: «سلطه طالبان بر سراسر افغانستان بیدارباشیاست برای وارد عمل شدن راستگرایان افراطی، راستگرایان آلترناتیو و ما که تحت رهبری یک رئیس جمهور دموکرات قرار داریم».
تاکر کارلسون (Tucker Carlson)، مجری فاکس نیوز و بانفوذترین صدای راستگرا در ایالات متحده، پیروزی این گروه از شبهنظامیانرا انکار هنجارهای لیبرال در زمینه برابری جنسیتی دانست. «این (سلطه طالبان) نشان میدهد که مردم افغانستان واقعا خواهانهماندیشی در زمینه مطالعات جنسیتی نیستند».
کارلسون میگوید: «مردم افغانستان از مردسالاری شان بیزار نیستند. آنها نمیپندارند که مردگرایی مسموم است. آنها پدرسالاری رادوست دارند. برخی از زنان افغانستان هم مردسالاری را دوست دارند. از این رو آنها اکنون مردسالاری را بازمیگردانند. بنابراین، ممکناست شکست ما در افغانستان به این دلیل باشدکه کل برنامه نولیبرال عجیب و پرتناقض است».
کارلسون که خواهان ورود آوارگان افغان به خاک آمریکا نیست، با اشاره به سرازیر شدن موج پناهندگان افغان میگوید: «نخست ماحمله میکنیم و سپس مورد حمله قرار میگیریم». این احساسات کارلسون بخشی از چیزی است که مقامات دولتی آن را موج فزایندهایاز احساسات ضدپناهندگان در میان جناح راست مینامد که پس از سلطه طالبان بر کابل نمایان شده است.
سیانان به جزئیات یک تماس تلفنی اخیر بین جان کوهن، رئیس دفتر اطلاعات و تجزیه و تحلیل وزارت امنیت داخلی، با یکی از عواملشدست یافته است. در این تماس کوهن میگوید در پایش گروههای راست افراطی هم نوعی افزایش گفتگو پیرامون «جایگزینی بزرگ» - یکتئوری دسیسه مربوط به طرفداران برتری سفید پوستان مبنی بر اینکه لیبرال ها خارجی ها را وارد کشور می کنند تا جمعیت اکثریت سفیدپوست کاهش یابد – و هم ستایش پیروزی طالبان از سوی آنهایی که خواهان جنگ داخلی در آمریکا هستند، مشاهده شده است.
کوهن میگوید: «این نگرانی وجود دارد که چنین روایتهایی باعث برانگیختن فعالیتهای خشونتآمیز علیه جوامع مهاجران، برخی ازجوامع مذهبی و حتی علیه افرادی شود که به ایالات متحده نقل مکان کردهاند».
منبع: نیویورک تایمز/ دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :