نارضایتی مسکو از وضعیت دمشق
پراودا: روسیه سوریه را به عربستان سعودی واگذار می کند
نویسنده: لوبوف ستپوشووا
دیپلماسی ایرانی: کشورهای عربی به روند به رسمیت شناختن مشروعیت بشار اسد نزدیک شده اند. از جمله کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که از امکان عادی سازی روابط با سوریه سخن می گویند، می توان به مصر، عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی اشاره کرد. این به معنای مشروعیت بشار اسد خواهد بود که اخیرا در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شده است.
غرب که موضع تندی را در قبال به رسمیت نشناختن انتخابات سوریه در پیش گرفته است، شکست خورده به نظر می رسد. امارات متحده عربی و بحرین از بازگشایی سفارتشان در دمشق سخن گفته اند و در این میان، بحرین ارتباطات هوایی خود با این کشور را نیز از سر می گیرد. اخیرا، عربستان سعودی نیز دو دیدار با مقامات رسمی سوریه داشته است.
به اعتقاد کارشناسان عربی، در زمینه ای از امتناع امریکا برای حمایت از سعودی ها در جنگ یمن، عربستان سعودی تلاش می کند، ابتکار عمل ایران در منطقه را از آن خود کند. بی جهت نیست که نه فقط ایران، بلکه روسیه نیز به خاطر پیروزی های اندکشان باید از لحاظ اقتصادی در سوریه مواضع خود را تحکیم بخشند.
در حال حاضر، تنها کشور در منطقه که موضع منفی را در قبال بشار اسد در پیش گرفته، قطر است. در روزهای اخیر، وزارت امور خارجه قطر تصریح کرده است که تا وقتی در سوریه، تغییرات و اصلاحات اعمال نشود، دوحه برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک با سوریه تلاش نخواهد کرد.
مساله عادی سازی روابط میان جهان عرب با دمشق با گذشت زمان پیش خواهد رفت تا امریکا خشمگین نشود. در رسانه های گروهی آمده که کشورهای عربی که به دنبال ازسرگیری روابط با سوریه هستند، آنها قصد دارند تحت عنوان تحقق اهداف بشردوستانه این روند را پیش می برند.
بوریس دالگوف، کارمند علمی ارشد مرکز مطالعات عرب و اسلام در انستیتوی خاورشناسی آکادمی علوم روسیه، خاطر نشان کرده است: «ارتش سوریه با حمایت نیروی هوایی روسیه 90 درصد از خاک این کشور را آزاد کرده است. در حال حاضر، این مناطق تحت کنترل دولت سوریه قرار دارند. انتخابات ریاست جمهوری در سوریه نشانگر حمایت جمعی مردم سوریه از بشار اسد، دولت وی و مشی سیاسی اش است. سوریه در برنامه های اقتصادی شرکت های کشورهای عربی بسیار جذاب می نماید، زیرا امیدهای بسیاری برای احیای اقتصاد این کشور وجود دارد.»
بوریس دالگوف معتقد است: «از مدتها پیش، مصر از دولت سوریه حمایت می کند و اگر این کشور را متحد ندانیم نیز باید بگوییم که یار مهم سوریه به شمار می رود. این روند باعث می شود تا کشورهای عربی ازسرگیری روابط با سوریه را در پیش گیرند. اما، هنوز اقدامات مشخصی اتخاذ نشده است و گذشت زمان نشان خواهد داد تا چه حد، این روندها تحقق خواهند یافت.»
رسانه های گروهی عربی معتقدند که مسکو از انتخاب مجدد بشار اسد راضی نیست، زیرا فکر می کند که امکان حل و فصل سیاسی بحران سوریه از میان رفته است. اما، میخائیل بگدانوف اعلام کرده که برگزاری انتخابات در سوریه تنها گزینه ای است که می تواند اعمال اصلاحات در قانون اساسی را به همراه داشته است. مسکو همچنین به طرح ترکیه و قطر در رابطه با حل و فصل مشکلات در سوریه ملحق شده که گفت وگو با تروریست های حامی ترکیه را پیش بینی می کند.
منبع: پراودا / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :