برای رفع نگرانی کشورهای منطقه
خاورمیانه به تشکیلاتی مثل اتحادیه اروپا نیاز دارد
نویسنده: دانیا قلیلات خطیب
دیپلماسی ایرانی: امارات عربی متحده و ترکیه هفته گذشته یکدیگر را به عنوان نیروی بی ثبات کننده در لیبی و کشوری ستیزه جو متهم کردند. منطقه خاورمیانه به علت رقابت میان طرف های مختلف شاهد خونریزی است و اسرائیل در این میان تلاش می کند از دشمنی بین کشورهای منطقه استفاده و برای خود در میان آنها متحدانی پیدا کند و داعش نیز از فرصتی که بر اثر شیوع کرونا پیش آمده برای قدرت گرفتن دوباره استفاده می کند.
منطقه در آشفتگی کامل به سر می برد و برون رفت از این باتلاق تا زمانی که هر کشور تلاش می کند تا همه اهداف و خواسته هایش به زیان طرف های دیگر تامین شود، ناممکن خواهد بود.
وضعیتی که اکنون بر خاورمیانه حاکم است یادآور اروپا در خلال قرن ها و سالیان متمادی پیش از شکل گیری اتحادیه اروپاست. اروپا بر اثر رقابت های سیاسی، استعماری و مذهبی چندین قرن متمادی دستخوش انواع جنگ های خونبار بود تا اینکه زمامداران این قاره کهن سرانجام به این نتیجه رسیدند که همکاری به مراتب بهتر از رقابت است. در پی رسیدن به چنین باوری بود که اتحادیه اروپا به وجود آمد. اکنون خاورمیانه نیز برای چیره شدن بر رقابت های ویرانگر دولت های منطقه، به سازوکاری شبیه اتحادیه اروپا نیاز دارد.
اگر نگاهی دقیق به خاورمیانه بیاندازیم خواهیم دید بااینکه سعی می کنیم همه گرفتاری های خود را به امپریالیسم غرب یا آمریکا نسبت دهیم واقعیت این است که تهدیدهای که در این منطقه با آنها روبه رو هستیم از درون همین منطقه و همسایگان، سرچشمه می گیرد و نه از فراسوی اقیانوس آرام یا اطلس. اگر پول و امکاناتی را که در خلال پنجاه سال گذشته صرف انواع مناقشات و خریدهای تسلیحاتی کرده ایم اگر صرف توسعه منطقه کرده بودیم اکنون در چه وضعیت کاملا متفاوتی قرار داشتیم.
اگر به تاریخ اروپا نگاه کنیم درخواهیم یافت که علت جنگ های سی ساله، جنگ اول و دوم جهانی چیزی جز زیاده خواهی و ترس ملت ها از یکدیگر نبوده است. کشورها در طلب قدرت و نفوذ بیشتر و ترس از اینکه مبادا توسط دیگران به نابودی کشانده شوند با یکدیگر جنگیده اند. ایدئولوژی هایی که باعث این جنگ های ویرانگر شدند بر پایه این دو عنصر یعنی رقابت و ترس شکل گرفته بودند.
مناقشات خاورمیانه نیز از همین دو مقوله یعنی رقابت و ترس سر چشمه می گیرد و برای چیره شدن بر این دو عامل مخرب، باید سازوکاری ایجاد کنیم که بتواند برای حل و فصل مناقشات رویه و شیوه ای مسالمت آمیز ایجاد کند. وقتی به اوضاع حاکم بر خاورمیانه نگاه می کنم جنگ سی ساله در نظرم مجسم می شود که به ویرانی اروپا انجامید و سرانجام با امضای پیمان های وستفالی در سال 1648 پایان یافت. قدرت های اروپایی زمانی به جنگ پایان دادند که نه مردان جوانی داشتند که بتوانند به جبهه بفرستند و نه پولی در خزانه که بتوانند هزینه جنگ و لشکر کشی را تامین کنند اما متاسفانه کشورهای خاورمیانه هم جوان جنگجو دارند و هم پول کافی برای تامین هزینه های جنگ. اگر عقل و درایت نداشته باشیم این جنگ ها و مناقشاتی که امروز در گوشه و کنار خاورمیانه جریان دارند ده سال دیگر نیز ادامه خواهند یافت.
امروزه چنین به نظر می رسد که با خروج انگلیس از اتحایه اروپا، سرازیر شدن سیل پناهجویان به کشورهای این قاره و بحران کرونا، نقطه آغازی برای فروپاشی اتحادیه اروپا خواهد بود. اما همان گونه که امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه در مصاحبه با روزنامه تایمز مالی چاپ لندن گفته است اروپا فقط در سایه همکاری می تواند بر مشکلات کنونی چیره شود. زمامداران خاورمیانه نیز باید به سرانجام خود بیاندیشند. هیچ قدرتی در منطقه از چنان قدرتی برخوردار نیست که طرف های دیگر را کاملا شکست دهد و سیطره خود را درکل منطقه گسترش دهد. به همین علت، گریزگاهی جز همکاری نداریم.
نقطه آغاز می تواند تشکیل شورایی با حضور سه قدرت برتر منطقه یعنی ترکیه ، ایران و عربستان باشد تا مقامات این سه کشور در چارچوب این شورا با یکدیگر دیدار و اختلافات خود را حل و فصل کنند. این سه قدرت منطقه ای به جای متهم و تهدید کردن یکدیگر، تهدیدهایی را که از سوی طرف های دیگر احساس می کنند در دور میز مذاکره مطرح کنند و زمانی که تهدید ها مشخص شد و توافق اولیه به دست آمد دیگر کشورهای منطقه نیز به جمع این سه کشور بپیوندند. این منطقه نیز همانند اتحادیه اروپا برای خود پارلمانی مشترک خواهد داشت و همه کشورها امکانات مالی خود را برای توسعه اقتصادی منطقه به کار خواهند گرفت.
وقتی کشورها نگرانی ها و احساس خطر و تهدیدهایی را که از آنها رنج می برند با یکدیگر در میان بگذارند می توانند توجه خود را روی رشد و رفاه، حقوق مدنی، حقوق بشر و کیفیت زندگی معطوف کنند و نگرانی های امنیتی را به فراموشی بسپارند.
در صورت ایجاد چنین اتحادیه ای در خاورمیانه اسرائیل ناگزیر خواهد شد حقوق فلسطینی ها را محترم بشمارد و به تشکیل کشور فلسطین تن دهد. در چنین وضعیتی دولت اسرائیل نیز دیگر احساس خطر از سوی همسایگان نخواهد کرد و رویکردی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم بر پایه ترس و نفرت پایه گذاری کرده است به فراموشی سپرده خواهد شد.
منبع: عرب نیوز / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :