سرمقاله الاهرام:

تصمیم ترامپ، ریختن نفت روی آتش بحران های خاورمیانه است

۱۸ آذر ۱۳۹۶ | ۱۴:۳۰ کد : ۱۹۷۳۶۵۳ اخبار اصلی خاورمیانه
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده با به رسمیت شناختن بیت المقدس اشغال شده توسط رژیم صهیونیستی به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت امریکا به آن، چه این اقدام فوری صورت بگیرد چه چند ماه دیگر، بر آتش بحران های مشتعل خاورمیانه نفت بیشتری ریخت.
تصمیم ترامپ، ریختن نفت روی آتش بحران های خاورمیانه است

دیپلماسی ایرانی: دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده با به رسمیت شناختن بیت المقدس اشغال شده توسط رژیم صهیونیستی به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت امریکا به آن، چه این اقدام فوری صورت بگیرد چه چند ماه دیگر، بر آتش بحران های مشتعل خاورمیانه نفت بیشتری ریخت.

رئیس جمهوری امریکا دانسته یا ندانسته نسبت به واکنش های عربی و اسلامی در قبال این تصمیم، بی تفاوتی از خود نشان داد. شاید هم میزان واکنش ها را پیش بینی نکرده بود. تصمیمی که با تمامی میثاق های بین المللی و توافقات ویژه سازمان ملل در خصوص شهر بیت المقدس از جنگ سال 1967 تا الآن مورد تعرض قرار گرفته است.

شاید رئیس جمهوری امریکا و همچنین مشاوران پیرامون او نمی دانند که بیت المقدس وضعیت خیلی ویژه ای در قلوب همه مسلمانان و اعراب دارد، نه تنها برای این که این شهر از 5 هزار سال پیش هویت عربی داشته است، بلکه به این دلیل که رسول اکرم اسلام، صلی الله علیه و آله و سلم، به همراه مسلمانان به سمت مسجد الاقصی در بیت المقدس نماز می خواندند، تا این که پروردگار دستور داد که قبله مسلمین به مسجد الحرام و کعبه مشرف تغییر کند، در عین حال مسجد الاقصی جایی است که رسول الله و همه انبیاء در سفر به معراج و رحله الاسراء در آن نماز خوانده اند.  

واکنش ها به این تصمیم فراتر از منطقه عربی بوده و شامل اندونزی و مالزی تا مسلمانان در اروپا و خود ایالات متحده شده است. بنابراین چیزی نیست که فقط محدود به فلسطینی ها و کشورهای عربی باشد، برای همین عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر حق دارد نسبت به آن در مکالمه تلفنی اش با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا هشدار دهد. وی در این مکالمه از او خواست که از پیچیده تر شدن اوضاع در منطقه خودداری کند و نگذارد با چنین کارهایی فرصت های صلح در خاورمیانه از دست بروند. این فقط عبدالفتاح السیسی نبود که نسبت به انتقال سفارت امریکا به بیت المقدس و به رسیمت شناختن این شهر به عنوان پایتخت اسرائیل هشدار داد، بسیاری از رهبران عرب نیز در این زمینه به رئیس جمهوری امریکا هشدار دادند، حتی ملک سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی نیز به ترامپ ابلاغ کرد که «اقدام امریکا نسبت به وضعیت قدس قبل از این که این پرونده به توافق نهایی برسد، به ضرر مذاکرات صلح میان فلسطینی ها و اسرائیلی ها تمام خواهد شد و بر تنش ها در منطقه خواهد افزود. همچنین چنین اقدام خطرناکی می تواند احساسات مسلمانان را در سراسر جهان که نسبت به قدس بزرگ و مسجد الاقصی به عنوان قبله نخست مسلمانان حساسیت دارند، تحریک کند.»

مشابه چنین هشدارهایی را محمود عباس، رئیس حکومت خودگردان فلسطینی و ملک عبدالله، پادشاه اردن نیز دادند.

ترامپ در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری اش وعده داده بود در صورتی که اکثریت آرا به دست آورد، چنین کاری را انجام دهد. وی نخستین کسی نبود که چنین وعده هایی می داد، قبل از او روسای جمهور و نامزدهای یهودی دیگر نیز چنین «وعده هایی» داده بودند، اما وقتی که وارد کاخ سفید می شدند و حقایق را درک می کردند و حرف های مشاوران و رهبران عرب را می شنیدند، جرات نمی کردند چنین تصمیمی را اتخاذ کنند یا به «وعده های» انتخاباتی خود عمل کنند!

منبع: الاهرام / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: بیت المقدس انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس دونالد ترامپ اسرائیل


نظر شما :