دیدارهای بی‌نتیجه کری در پاریس

رهبران عرب با دل پر به کمپ دیوید می‌روند

۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۴ | ۱۶:۳۰ کد : ۱۹۴۷۴۹۴ اخبار اصلی آمریکا خاورمیانه
اعراب گلایه می‌کنند که چرا طوفان قاطع که بسیاری از برنامه‌های ایران را در منطقه به هم ریخته است، مورد حمایت قاطع اوباما نیست و او همچنان اصرار دارد که ایران بارزترین قدرت منطقه‌ای است؟
رهبران عرب با دل پر به کمپ دیوید می‌روند

دیپلماسی ایرانی: منابع آگاه دیپلماتیک فاش کردند که وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در دیدار با جان کری، وزیر امور خارجه امریکا تاکید کردند که روابط کشورهایشان با واشنگتن باید از دایره قراردادهای تسلیحاتی خارج شود و امریکا واقعا مصالح کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در منطقه را به رسمیت بشناسد و آنها را معتبر بداند و در تفاهمات دیپماتیک خود این مساله را نیز در نظر بگیرد.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، یک منبع آگاه در این باره گفت که وزرای امور خارجه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به همتای امریکایی خود گفته اند که پیشنهاد تسلیحاتی ای که کشورش به اعراب خلیج فارس داده است، امنیت آنها را تضمین نمی کند تا زمانی که امریکا رسما از حق آنها نداند که باید از نقش منطقه ای شان حفاظت شود و واشنگتن از دخالت دیگر کشورها در امورشان جلوگیری کند. آنها به طور خاص به ایران اشاره کرده اند و گفته اند که تهران الآن تلاش می کند از طریق حمایت از جریان های خاص و گروه های شبه نظامی در یمن و عراق و بحرین منافع خود را پیش ببرد و این مساله با منافع و مصالح آنها مغایرت دارد.

کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به واشنگتن فشار می آورند که نقش منطقه ای شان  را به رسمیت بشناسد، از آنها حمایت کند و هر گاه مورد حمله خارجی قرار گرفتند فورا از آنها حمایت کند، آنها این مساله را یکی از شرایط موفقیت پیمان استراتژیک دو جانبه شان با امریکا می دانند.  

ناظران بر این اعتقادند که نشست پیش روی رهبران خلیج فارس با باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا در کمپ دیوید از دایره مجامله به مطالبه تغییر خواهد کرد علی رغم این که خوب می دانند امریکایی ها نسبت به خیلی از قضایای منطقه ای تردید دارند، به ویژه در پرونده یمن، گسترش نفوذ ایران، پرونده هسته ای ایران، پرونده داعش، رها نکردن پرونده باز سوریه که روز به روز جریان تندرو را در منطقه بیشتر تقویت می کند.

قرار است اوباما روز چهارشنبه از رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در کاخ سفید استقبال کند و بعد از آن روز پنج شنبه جلسه رسمی با آنها در کمپ دیوید که یک صد کیلومتر با واشنگتن فاصله دارد و در شمال آن واقع شده است، داشته باشد.

این در حالی است که کری در سفر خود به ریاض و پاریس و دیدار با همتایان عربش در شورای همکاری تلاش کرد فضای تنش آلود در روابط دو جانبه را آرام کند و به آنها اطمینان دهد که کشورش در چارچوب توافق هسته ای با ایران مصالح هم پیمانان عربش را نیز لحاظ کرده است.

با این حال کسانی که از نزدیک جلسات کری را در پاریس دنبال کردند، می گویند که وزرای امور خارجه عرب از اظهارات کری خشنود نشدند و به هیچ وجه توضیحات او در قبال مواضع کاخ سفید در برابر برنامه هسته ای ایران و بحران یمن را قابل قبول ندانستند، به خصوص که به روشنی دیدند که امریکا از مواضع خود در رد ادامه حکومت بشار اسد نیز عقب نشسته است.

اعراب خلیج فارس می خواهند که نتیجه نشست کمپ دیوید تصمیمات قاطعی بر سر تمامی پرونده های مختلف منطقه ای را در بر داشته باشد.

کری گفت که دعوت به نشست کمپ دیوید به شکل بسیار خوبی انجام شده و وضعیت منطقه به گونه ای است که ما باید روابط خود را متحدانمان در شورای همکاری خلیج فارس تقویت کنیم.

علی رغم این که کری در سخنان خود بعد از دیدار با وزرای امور خارجه عرب در پاریس تلاش کرد اظهارات اطمینان بخشی برای رفع نگرانی های منطقه ای اعراب به ویژه در پرونده های یمن و سوریه ایراد کند اما تحلیلگران سیاسی بر این اعتقادند که وعده های کری به همتایان عربش نمی تواند چندان امیدبخش باشد، به ویژه در مورد توافق هسته ای با ایران که آنها بعید می دانند که باراک اوباما بخواهد از امضای توافق نهایی با ایران کوتاه بیاید. آنها می گویند حالا که او تصمیم خود را در امضای توافق نهایی با ایران گرفته است، لااقل لحن ملایم خود را در برابر ایرانی ها تغییر دهد و واقعا آنها را وادار کند تنها در صورت پذیرفتن شرایط توافق حاضر به لغو تحریم ها است. اعراب همچنین گلایه می کنند که چرا طوفان قاطع که بسیاری از برنامه های ایران را در منطقه به هم ریخته است، مورد حمایت قاطع اوباما نیست و او همچنان اصرار دارد که ایران بارزترین قدرت منطقه ای است؟ آنها می گویند با توجه به حمله طوفان قاطع به یمن، امریکا باید تعریف تازه ای از اتحاد با خود اعراب ارائه دهد و واقعا آنها را محوری مهم در قضایای منطقه ای بداند.

 

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: اعراب کمپ دیوید رهبران عرب امریکا و عربستان


نظر شما :