در سایه فرصت مبارزه با داعش
ایران و امریکا منطقه را میان خود تقسیم می کنند
دیپلماسی ایرانی: جنایت های فاجع آمیز داعش صحنه های خونینی را در عراق و سوریه به وجود آورده که دامنه آن به مصر و لیبی و دیگر کشورها نیز رسیده است. سر بریدن، دار زدن، سوزاندن و غیره رفتارهای "وحشیانه" قرون وسطایی است که دنیا را به محکومیت داعش وا داشته و باعث شده است اگر تا کنون کسی هم شک داشته که در از بین بردن این گروهک تروریستی مشارکت کند، اکنون مطمئنا باید برای ریشه کردم این شبکه تروریسیتی به هر نحوی فعالیت کند. اما از آن خطرناک تر، روحیه وحشیانه جهادی های تکفیری است که در سایه تهدید وجود داعش رشد می کنند و این جا و آن جا مانند قارچ سر بر می آورند. در جبهه های باز موجود در سوریه و عراق به ویژه در مثلث درعا – القنیطره – ریف دمشق شاهد نقش رو به افزایش این گروه های جهادی هستیم.
از سوی دیگر گروه های شبه نظامی بزرگی دست به کار شده اند تا در برابر این شبکه مخوف تروریستی فعالیت کنند. گروه هایی که عمدتا مورد حمایت ایران هستند و بیش از هر کسی مخاطرات آینده خاورمیانه را درک کرده اند. ما اکنون شاهدیم که حزب الله در سوریه برای دفاع از حرم سیده زینب (س) وارد سوریه شده و علیه گروه های تروریستی جهادی سنی می جنگد و در عین حال نقشی تعیین کننده در دفاع از حکومت بشار اسد دارد. دامنه فعالیت های حزب الله در مبارزه با گروه های افراطی تا جولان رسیده است.
در عراق، گروه های مسلح شیعه می روند تا جای پای خود را مستحکم کنند و در نبود گروه های فعال مردمی در مبارزه با داعش نقش اصلی را در مبارزه با این گروهک تروریستی ایفا می کنند. بر اساس گزارش ها 100 هزار تا 120 هزار داوطلب مردمی در کنار ارتش عراق می جنگند و تبدیل به راس جنگ با داعش شده اند.
در یک بررسی طولانی با عنوان "جهاد شیعی در سوریه و تاثیرات منطقه ای آن" پژوهشگر امور گروه های شبه نظامی شیعه، فیلیپ اسمیت تصویری تیره و تار و بسیار پیچیده از اوضاع جای در سوریه ارائه می دهد. بنا به این گزارش از یک سال و نیم گذشته تا کنون مجموعه های جدیدی از مبارزان وابسته به جبهه وفادار به حکومت سوریه تشکیل شده است. وی در گزارش خود تاکید می کند در طرف مقابل نیز شمار قابل توجهی از مبارزان خارجی به صف داعش پیوسته اند. به گفته اسمیت این دو تفاوت عمیقی با یکدیگر دارند که در عمل رفتاری کاملا متفاوت از خود بروز می دهند.
اسمیت در این گزارش یادآور می شود بخش عمده ای از نیروهای داوطلب مردمی شیعی نه از اعضای حزب الله و گروه های عراقی بلکه مبارزانی هستند که از هند و افغانستان و آفریقا به این مناطق آمده اند. وی می گوید شمار شیعیان مبارز با ده ها هزار نفر می رسد که تعداد کشته شدگان آنها در طول سالیان گذشته در مبارزه با گروه های افراطی نظیر داعش کمتر از هزار نفر بوده است.
در کنار این تحولات، تهران فرصت بیشتری برای نفوذ در میان ارتش عراق یافته است. ایران با دادن مشاوره های موثر به ارتش عراق زمینه را برای انضمام گروه های شیعی عراقی به ارتش و نیروهای امنیتی عراقی فراهم کرده است.
اما در مورد واشنگتن که خود را متعهد به حمایت از دولت مرکزی و بازسازی ارتش عراق و ترغیب آشتی میان طوایف مختلف عراقی دانسته است، در برابر نفوذ رو به افزایش جمهوری اسلامی ایران در عراق هیچ صدایی از آن شنیده نمی شود. این نشان می دهد که امریکا تلویحا فعالیت های ایران در منطقه از جمله در عراق و سوریه و یمن را تایید می کند.
از زمانی که حملات هوایی ائتلاف بین المللی مبارزه با داعش علیه این شبکه تروریستی آغاز شد، صدای اعراب و غربی ها بلند شد که برنده این مبارزه تا زمانی که استراتژی کاملی برای این جنگ تعریف نشده باشد، ایران خواهد بود. این نگرانی زمانی افزایش یافت که واشنگتن فعالیت خود را برای رسیدن به توافق نهایی با تهران به هر قیمتی شده افزایش داد. میان خواسته های تهران و محسابات واشنگتن، به نظر می رسد که "یالتای جدیدی" در حال شکل گیری است که شباهت بسیاری به کنفرانس 1945 که در آن ایالات متحده امریکا و اتحاد جماهیر شوروی دنیا را میان خود تقسیم کردند، دارد. در آن موقع واشنگتن پذیرفت که اتحاد جماهیر شوروی بر اروپای شرقی مسلط شود.
منبع: النهار/تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :