بغداد در محاسباتش تجدید نظر میکند؟
احتمال ماندن نظامیان امریکایی در عراق
دیپلماسی ایرانی: پرونده حضور نظامی امریکا در عراق در چارچوب ائتلاف بینالمللی جنگ علیه تروریسم مدت هاست که موضوع بحثهای گسترده در چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه عراق است.
دو عضو چارچوب هماهنگی به العربی الجدید گفتند که حضور امریکا ممکن است عامل ثبات در عراق باشد.
بغداد و واشنگتن اوایل سپتامبر سال جاری بر سر پایان مأموریت ائتلاف بینالمللی تا اواخر سپتامبر 2025 به توافق رسیدند و پایان فعالیت ائتلاف در سوریه نیز سپتامبر 2026 تعیین شد.
دو عضو چارچوب هماهنگی در پارلمان عراق گفتند که طرحی برای بازنگری وضعیت عراق و سیاست خارجی آن در سایه تحولات اخیر در منطقه و فروپاشی حکومت بشار اسد در سوریه وجود دارد که از جمله آن مسأله پایان حضور نظامی امریکا است.
یکی از این دو عضو پارلمان عراق گفت که با توجه به تنشهای منطقه باید گفت که حضور امریکا ممکن است عامل ثبات در عراق و خارج از آن در محیط مضطرب سیاسی و امنیتی آن باشد.
یک نماینده دیگر پارلمان عراق نیز تاکید کرد که امریکا مانع رژیم صهیونیستی برای حمله به عراق شده است و عملاً واشنگتن بر حریم هوایی عراق تسلط داشته است.
وی افزود که مذاکراتی در حال حاضر بر سر تمدید حضور نیروهای ائتلاف و یا پایان حضور آنها در اواخر سال 2025 وجود دارد اما تاکنون مسألهای روشن نشده است همانطور که هنوز رویکرد دولت جدید امریکا نسبت به عراق و پروندههای منطقه مشخص نیست.
این نماینده پارلمان عراق گفت که حضور امریکا در عراق ممکن است مانع مهمی در برابر حملات رژیم صهیونیستی به کشورهای منطقه پس از لبنان، سوریه و یمن باشد.
وی اشاره کرد که عراق از پیامدهای اوضاع سوریه و تاثیر آن بر عراق و مسأله داعش و فعالیت مجدد آن نگران است. به گزارش میدل ایست نیوز، این نماینده پارلمان عراق تاکید کرد که طرفهایی در دولت و چارچوب هماهنگی تمایل دارند حضور ائتلاف بینالمللی تا زمان ثبات اوضاع در سراسر منطقه تمدید شود.
از طرفی دیگر «عقیل الردینی»، سخنگوی ائتلاف نصر به ریاست حیدر العبادی، یکی از سران چارچوب هماهنگی گفت که شرایط اطراف عراق به خصوص پس از فروپاشی حکومت بشار اسد در سوریه ناآرام، بیثبات است و این مسأله نگرانی عراق را به همراه دارد.
وی گفت که مسأله تمدید حضور نیروهای ائتلاف بینالمللی تاکنون به طور رسمی مطرح نشده اما بسیار ممکن است تفاهمات جدیدی میان بغداد و واشنگتن در خصوص آینده ائتلاف بینالمللی در سایه تحولات منطقهای اخیر شکل بگیرد.
سخنگوی ائتلاف نصر اشاره کرد که احتمال تمدید زمان حضور ائتلاف بینالمللی در عراق وجود دارد و این مسأله در حال حاضر با تحولات قریب الوقوع در منطقه مرتبط است.
الردینی گفت که در صورتی که عراق این چنین تصمیمی اتخاذ کند، این مسأله براساس منافع عالی عراق است و مورد حمایت سیاسی قرار خواهد گرفت.
وی افزود که حتی گروههای مسلح نیز به منافع عراق مینگرند و زمانی که دولت تصمیم به تمدید مأموریت ائتلاف بینالمللی در عراق بگیرد، قطعاً مخالفانی وجود خواهند داشت اما تصمیم حکومت ارجحیت دارد.
از طرفی دیگر «نزار حیدر»، پژوهشگر عراق مقیم واشنگتن گفت که عراق طی هفتههای گذشته از امریکا خواستار حفاظت در برابر پیامدهای اوضاع در سوریه بر امنیت خود شده و این بدان معناست که عراق عملاً به ائتلاف بینالمللی برای حفاظت در برابر خطرات احتمالی نیاز دارد و این دلیلی است مبنی بر اینکه قدرتی که عراق دارد و تحت عناوین رسمی مختلف کافی نیست.
وی افزود که این حق عراق است خواستار تمدید مأموریت نیروهای امریکایی براساس توافقنامههای سابق بین دو کشور شود و هنگامی که این مسأله را ضروری میداند و به هر دلیلی این تصمیم را اتخاذ کند که در نهایت این تصمیم به دولت باز میگردد.
حیدر احتمال داد که عراق خواستار تمدید مأموریت ائتلاف بینالمللی در عراق طی مرحله آتی و پس از تحولات منطقه شود به ویژه با توجه به اینکه عراق معتقد است این حضور، ضرورتی امنیتی و نظامی است و میتواند از عراق در برابر حملات رژیم صهیونیستی در آینده حفاظت کند.
از طرفی دیگر «احسان الشمری»، رئیس مرکز تحقیقات تفکر سیاسی در بغداد گفت که اساساً عقبنشینی امریکا از عراق در کار نیست و این بخشی از یک مانور است چرا که امریکا به دولت عراق گفته است که هیچ عقبنشینی از عراق وجود ندارد اما ممکن است مسأله حضور از طریق توافقنامهای دوجانبه بررسی شود.
وی توضیح داد که تعویق پایان مأموریت ائتلاف بینالمللی بیش از آن که مرتبط با امریکا باشد، به عراق ارتباط دارد چرا که عراق میخواهد ائتلاف بینالمللی به دلیل نگرانی از اوضاع منطقه و به ویژه سوریه در عراق بماند.
الشمری بیان کرد که در صورتی که عراق خواهان تمدید حضور ائتلاف بینالمللی شود، این مسأله به دلیل به قدرت رسیدن گروههای مسلح در سوریه است که دولت السودانی آنها را گروههای تروریستی توصیف کرد در نتیجه حضور ائتلاف بینالمللی تا حد زیادی مانع از آشوب امنیتی در عراق میشود.
وی گفت که چارچوب هماهنگی معتقد است ماندن ائتلاف در عراق و عدم درخواست برای عقبنشینی نیروهای آن، ممکن است تا حد زیادی، حملات گسترده رژیم صهیونیستی علیه گروههای مسلح را به تعویق بیاندازد چرا که امریکا در به تعویق انداختن این حملات و نه لغو آنها موفق شده است.
منبع: العربی الجدید / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :