هدف جذب سرمایههای عربی است
سفر اقتصادی نخستوزیر انگلیس به عربستان و امارات
دیپلماسی ایرانی: روابط بریتانیا با عربستان و امارات، نمونهای از همکاری استراتژیک بلندمدت با منافع اقتصادی، همکاری امنیتی و هماهنگی سیاسی است.
در سایه تغییرات جهانی و منطقهای، به نظر میرسد این روابط به ویژه با تمرکز بریتانیا بر تقویت جایگاه خود در منطقه پس از خروج از اتحادیه اروپا (برگزیت) و پایبندی عربستان و امارات به توسعه اقتصادشان در استای رویکرد دو کشور تداوم یابد و شاهد پیشرفت گستردهای باشد.
دولت جدید بریتانیا به نخست وزیری «کر استارمر»، به طور خاص بر جنبه اقتصادی و سرمایهگذاریها تمرکز کرده و شاید این همان هدف اصلی نخستین سفر و سفر قریب الوقوع استارمر به عربستان و امارات در ماه آینده باشد.
استارمر، رهبر حزب کارگر بریتانیا در پنجم ژوئیه 2024، به عنوان نخست وزیر بریتانیا انتخاب شد، در حالی که بریتانیا با بحران مالی و اقتصادی سختی دست و پنجه نرم میکرد.
شاید استارمر در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، راهی برای کمک به دولت خود برای کاهش رنج اقتصادی بریتانیا یافته باشد.
در همین راستا، روزنامه «فایننشال تایمز»، نوشت که قرار است استارمر ماه آینده و با هدف تلاش برای جذب سرمایهگذاریهای جدید برای بریتانیا، به عربستان و امارات سفر کند.
این روزنامه توضیح داد که این سفر در چارچوب تلاشها با هدف تقویت روابط دیپلماتیک بریتانیا در منطقه انجام میشود و استارمر به دنبال دریافت میلیاردها پوند از صندوقهای ثروت حاکمیتی برای تقویت برنامهها برای رشد در دولت بریتانیا است.
فایننشال تایمز اشاره کرد که بریتانیا میخواهد سرمایهگذاریهایی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بخشهای انرژی و زیرساخت از جمله پروژههایی نظیر نیروگاه انرژی هستهای در شرق انگلیس جذب کند.
این روزنامه همچنین اشاره کرد که «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان نیز ممکن است سال آینده به لندن سفر کند.
بن سلمان و استارمر پیش از این در ژوئیه تلفنی گفتوگو کرده بودند و بن سلمان، انتخاب استارمر به عنوان نخست وزیر بریتانیا را تبریک گفته بود.
روابط میان بریتانیا و عربستان یکی از بارزترین شراکتهای دوجانبه در خاورمیانه است به گونهای که دو طرف منابع سیاسی، اقتصادی و امنیتی گستردهای دارند. این روابط شاهد پیشرفت قابل ملاحظه در طول دههها بوده و شامل بخشهای استراتژیک مختلف است.
دو کشور یک شورای شراکت استراتژیک دارند که هدف از آن تقویت روابط اقتصادی فیمابین و مشارکت در افزایش سطح تبادل تجاری، ایجاد شراکتهای استراتژیک بیشتر و تبادل اطلاعات بر سر فرصتهای تجاری و سرمایهگذاری و تلاش برای کاهش موانع در برابر رشد روابط اقتصادی دو کشور است.
آخرین نشست این شورا در ماه مه برگزار شد و دو طرف بر سر افزایش 72.8 درصدی حجم تجارت دوجانبه برای رسیدن به 37.5 میلیارد تا سال 2030 توافق و بر امضای توافقنامه جامع تجارت آزاد میان بریتانیا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس تاکید کردند.
عربستان و بریتانیا، توافقنامهای برای گسترش همکاری در زمینه سرمایهگذاری میان دو کشور امضا کردند.
گفتنی است ارزش سرمایهگذاریهای عربستان در بریتانیا از سال 2017 به 21 میلیارد دلار رسیده است.
در همین راستا، «محمد فتوح»، تحلیلگر مسائل سیاسی و متخصص در امور اروپا تاکید کرد که استارمر از زمان رسیدن به قدرت بر جنبه اقتصادی که بخش اصلی سفرش به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است تمرکز کرده و همزمان در راستای ازسرگیری مذاکرات با اتحادیه اروپا بر سر توافق تجاری تلاش میکند.
وی در گفت وگویی با «الخلیج آنلاین»، اشاره کرد که اقتصاد بریتانیا از زمان خروج از اتحادیه اروپا، بسیار تاثیر پذیرفته است.
محمد فتوح اشاره کرد که کمکها از سوی اتحادیه اروپا با سختی مواجه شد و به تأخیر افتاد و این مسأله بر وضعیت زندگی شهروندان بریتانیا تاثیر گذاشت، از این رو، استارمر، در نخستین ماه نخست وزیری خود، چند سفر خارجی بیسابقه از جمله سفر به آلمان و فرانسه که دو کشور موثر در اتحادیه اروپا هستند، انجام داد تا روابط بریتانیا با اتحادیه اروپا را اصلاح کند.
فتوح درخصوص جذب سرمایهگذاری خارجی اشاره کرد که پیش از این نیز کر استارمر کنفرانسی برای سرمایهگذاری در ماه گذشته به منظور تشویق سرمایهگذاری با مشارکت شرکتهای وابسته به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برگزار کرده بود.
وی درباره برخی اختلافات با امارات گفت که هنگامی که شرکت بنادر دبی از اظهارات انتقادی بابت نقض حقوق کارگران در این شرکت خشمگین شد و قصد خروج از این کنفرانس را داشت، استارمر به سرعت این شرکت را به تداوم مشارکت در این کنفرانس متقاعد کرد.
این کارشناس مسائل سیاسی و متخصص امور اروپا معتقد است که سفر قریب الوقوع استارمر به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، در چارچوب تلاش اقتصاد به ویژه با روی کار آمدن ترامپ و احتمال اعمال محدودیتهای تجاری و اقتصادی بر شرکا که احتمالاً بر بریتانیا و اروپا تاثیر بگذارد، است.
روابط بریتانیا و امارات نیز از دهه هفتاد قرن گذشته آغاز شده و نمونهای در زمینههای مختلف از جمله امنیتی، دفاعی، اقتصادی، استراتژیک، فرهنگی و غیره به شمار میرود.
اما به نظر میرسد مأموریت نخست وزیر بریتانیا این بار سخت خواهد بود چرا که این سفر در پی ناکامی بسیار مسئولان اماراتی به دلیل اظهارات مقامات بریتانیایی درباره تلاش یک شرکت وابسته به امارات برای تصاحب روزنامه تلگراف، انجام میشود.
این پیشنهاد که به موفقیت نرسید، مورد حمایت «منصور بن زاید»، نائب رئیس امارات و برادر رئیس این کشور بود اما دولت امارات به طور مستقیم در آن ورود نکرده بود.
رسانهها اعلام کرده بودند که روابط امارات و بریتانیا خوب نیست و ابوظبی، 4 نشست وزارتی با لندن را لغو کرده است.
این تنشها در حالی رخ میدهد که بریتانیا در تلاش برای کسب سرمایهگذاریهای جدید در صندوق ثروت حاکمیتی امارات است.
منبع: الخلیج آنلاین / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :