نگاه اشتباه روس‌ها با ایجاد ابزار فشار علیه ترکیه، ناتو، چین و ایران

فتنه تغییرات ژئوپلیتیکی قفقاز در دو نسخه

۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۲۸۰۹۶ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
احمد کاظمی در یادداشتی می نویسد: روس‌ها به ویژه پس از جنگ اوکراین و تشدید انسداد ژئوپلیتیکی علیه مسکو، که بخشی از آن از اشتباهات روسیه در قفقاز نشات گرفته است، معتقدند که می‌توانند با ایجاد نسخه روسی کریدور جعلی زنگزور، علاوه بر خنثی کردن دالان تورانی ناتو، یک ابزار فشار علیه ترکیه، ناتو و  حتی چین و ایران پیدا بکنند و در عین حال به فرایند اخراج روسیه از قفقاز که در سه چهار سال اخیر با هماهنگی باکو و آنکارا با ناتو، شدت یافته است، پایان دهند.
فتنه تغییرات ژئوپلیتیکی قفقاز در دو نسخه

نویسنده: دکتر احمد کاظمی، استاد حقوق بین الملل دانشگاه   

دیپلماسی ایرانی: فتنه تغییرات ژئوپلیتیکی در قفقاز دارای دو نسخه کنشی و واکنشی است. نسخه اول توسط ناتو با محوریت لندن و با هدف ایجاد جهان به اصطلاح ترک به عنوان بازوی ترکی ناتو از طریق دالان تورانی ناتو یا همان کریدور جعلی زنگزور و با هدف مهار ایران روسیه و چین در فرایند گذار به نظم نوین جهانی پیگیری می‌شود، و اساساً پروژه جنگ دوم قراباغ در ۲۰۲۰ با همین هدف برنامه‌ریزی و اجرا شد. این همان نسخه ای است که سه دهه پیش توسط  پل گوبل، افسر سیا پیشنهاد و توسط بلنت اجویت و سلیمان دمیرل در ترکیه در قالب توصیه آتاترک در خصوص شکل گیری جهان ترک دنبال می شد و می شود.  

نسخه دوم تغییرات ژئوپلیتیکی، نسخه واکنشی و مربوط به روس‌هاست. روس‌ها از همان اثنای جنگ دوم قراباغ که متوجه توطئه جبهه آنگلوساکسونی با پیمانکاری خاندان ماسونی علی اف برای ایجاد دالان تورانی ناتو شدند، تلاش کردند کلمه "کریدور" میان خاک اصلی آذربایجان با نخجوان را در پیش نویس توافقنامه ۹ نوامبر ۲۰۲۰ در بند ۹ با تأکید بر کنترل اف اس بی روسیه بر این کریدور ادعایی، بگنجانند و در واقع نوعی کریدور انحصاری روسی ایجاد کنند. اما در پی مخالفت پاشینیان، ناچار شدند خطوط مواصلاتی را جایگزین کلمه کریدور کنند. از همان ابتدا درباره این "میل روسی" در ایران  اطلاع وجود داشت و ملاحظات به روس‌ها ذکر شده بود اما روس‌ها به ویژه پس از جنگ اوکراین و تشدید انسداد ژئوپلیتیکی علیه مسکو، که بخشی از آن از اشتباهات روسیه در قفقاز نشات گرفته است، معتقدند که می‌توانند با ایجاد نسخه روسی کریدور جعلی زنگزور، علاوه بر خنثی کردن دالان تورانی ناتو، یک ابزار فشار علیه ترکیه، ناتو و  حتی چین و ایران پیدا بکنند و در عین حال به فرایند اخراج روسیه از قفقاز که در سه چهار سال اخیر با هماهنگی باکو و آنکارا با ناتو، شدت یافته است، پایان دهند. 

اشتباه روس‌ها در این است که اولاً از منظر چشم انداز، با راه اندازی کریدور جعلی زنگزور و نقض خاک ارمنستان و شکل‌گیری به اصطلاح جهان ترک مبتنی بر پان تورانیسم انگلیسی، روس‌ها نخواهند توانست به صورت پایدار در آینده بر آن مسیر کنترل و نظارت داشته باشند؛ کما اینکه اکنون نیز روس‌ها کنترلی بر مسیر ریلی که روسیه را به استان برون گان کالینینگراد از طریق لیتوانی وصل می‌کند ندارند و با ناتوانی دنبال مسیر جایگزین هستند. بنابراین روس‌ها با این نسخه اشتباه در عمل به شکل‌گیری دالان تورانی ناتو کمک می‌کنند. 

ثانیا، تاکید روس‌ها بر راه‌اندازی این کریدور آن هم پس از توافق باکو و ایروان برای حذف این موضوع از پیش نویس پیمان صلح و در شرایطی که ایران فرایند اجرایی کریدور تراتزیتی ارس را آغاز کرده، حاکی از نگاه انحصاری روس‌ها به مباحث قفقاز در قالب مدل منسوخ ۳ به‌علاوه ۱ است و طبیعی است که ایران نمی‌تواند به این موضوع بی‌تفاوت باشد. بر خلاف کریدور ارس، کریدور جعلی زنگزور، یک کریدور صرفاً ترانزیتی نیست بلکه یک کریدور قومی با اغراض توسعه طلبانه امنیتی، تاریخی، تورانی و ژئوپلیتیکی است که کژکارکردهای ضدایرانی دارد، بنابراین عزم تهران و خطوط قرمز کشور در این خصوص خلل ناپذیر است. طبیعی است که  به دلایل متعدد این کریدور، تحقق پیدا نخواهد کرد و پاسخ تند پاشینیان به پوتین، نیز موید این موضوع است اما تداوم این رویکرد مسکو، می تواند همان جایگاهی برای روس‌ها در افکار عمومی ایران ایجاد کند که الآن در افکار عمومی ارمنستان نسبت به روس‌ها ایجاد شده است. 

ضمن اینکه این موضع برخی از جناح های درونی قدرت در باکو که معتقدند خاندان علی اف نباید سرنوشت خود را به دالان تورانی ناتو یا کریدور جعلی زنگزور و اجاره حاکمیت به رژیم صهیونیستی پیوند بزنند، نکته ای است که دولت باکو این روزها بیشتر درباره آن باید فکر کند. 

نکته پایانی هم که خصوصا رسانه هادر ایران باید به آن توجه کنند، این است، که از آنجا که کلمه زنگزور اطلاق ادعای ارضی جمهوری آذربایجان به استان سیونیک ارمنستان است بنابراین کاربرد عبارت "دالان زنگزور" به لحاظ حقوقی، تاریخی، سیاسی و همچنین با نگاه ملی اشتباه است خصوصاً اگر چنین واژه‌ای از زبان دیپلمات‌ها مطرح شود. 

کلید واژه ها: آذربایجان دالان زنگه زور زنگه زور دالان موهوم زنگه زور کریدور زنگه زور احمد کاظمی روسیه روسیه و آذربایجان ناتو ایران و روسیه و آذربایجان ایران و روسیه و ارمنستان آذربایجان و ارمنستان ارمنستان و روسیه روسیه و ارمنستان


( ۳ )

نظر شما :

علی ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۴:۳۷
چرا به این اندازه از به هم پیوستن جهان تورک هراس داریدوخود را ملزم به جلو گیری از این امر می دانید. جهان تورک ذاتا به هم پیوسته است و توران مورد بحث هیچ مرز سیاسی ندارد ومرزهای آن تماما فرهنگی است این درحالی است که ایران با وجود میلیونها نفر تورک ، بخشی از جهان تورک است وچه بخواهید وچه نخواهید واقعیت است .
ایرانی ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۵
بهترین کار برای ما ایرانی ها پیوستن به سازمان کشورهای ترک و استفاده از منافع آن است ما ایرانی ها اصلا ترک نژاد هستیم در طول سالیان گذشته زبان برخی از هموطنان عزیز به فارسی و دیگر گویش های موجود در کشور تغییر پیدا کرده است همه ما ایرانی ها برای پیشرفت ملل مسلمان باید با کشورهای همسایه و مسلمان ارتباط خوبی داشته باشیم مبارک باد اتحاد جهان ترک و ایران و تمام ملل مسلمان زنده باد ایران
علی ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۷
جناب نویسنده حرفهای شما مثل اب در هاون کوبیدنه. هنوز واقعیات منطقه و جهان رو درک نکردین . این کریدور زنگه زور رو امثال شما چه بخوان و چه نخوان احداث خواهد شد . نزدیک سه ساله هر روز علیه این پروژه مطلب مینویسین و از عدم اجرای ان و خط قرمز حرف میزنین ، اما در زمان احداث ان چهره های شما دیدنی خواهد شد. وقتی کشورهای منطقه و قدرتهای جهانی با ان موافق هستن و زمانی که اذربایجان با ارمنستان درباره ان به توافق برسه چه کشوری خواهد توانست مقابل ان بایسته . درد شما مرز با ارمنستان نیست چون زمانی که ارمنستان مرز اذربایجان با ایران رو نزدیک سی سال اشغال کرده بودن صدایی از شما و امثال شما شنیده نمیشد حتی یک نفر. حالا چرا الان؟ چون شما از قدرتمند شدن اذربایجان واهمه دارین .
کوروش ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۹
جهان ترکی وجود ندارد اصولا چون آنهایی که شما می‌گویید ترک اقوام مهاجری در خاورمیانه بوده اند که هر کدام در یک نقطه ساکن شده اند و پیوستگی جغرافیایی ندارد. همان شرق ترکیه هم ترک نیست و کردنشین است. ضمنا خیلی از مردم کشورهای آسیای مرکزی میگویند که ما ترک نیستیم. قرقیز و ازبک و ... هستیم‌. مصاحبه هایشان به وفور در اینترنت موجود است. بگذریم از اینکه این به اصطلاح جهان ترک حرفهای یکدیگر را بدون مترجم متوجه نمی‌شوند.