از بحران غزه تا ابهام در سفر گروسی

فاصله خاورمیانه تا توافق

۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۲۵۹۵۲ نگاه ایرانی خاورمیانه
نویسنده خبر: جلال خوش چهره
جلال خوشچهره در یادداشتی می نویسد: تحولات منطقه هر لحظه تصویری متناقض را نزد ناظران به نمایش می‌گذارد. اگر با قاطعیت گفته نشود که همه چیز در بن بست کامل فرو رفته، اما می‌شود گفت که خاورمیانه تا نقطه توافق فاصله بسیار و دور از دسترس دارد.
فاصله خاورمیانه تا توافق

دیپلماسی ایرانی: تحولات منطقه با نشانه‌های متعارض آن هم هرلحظه و به نوبت، ناظران را دچار آشفتگی تفسیری _ تحلیلی کرده است. برخی رخدادها از جمله استمرار گفت‌وگوهای آتش‌بس در قاهره با حضور مقام‌های سیاسی _ امنیتی ایالات متحده؛ چراغ سبز حماس و اسرائیل برای انعطاف در مواضع پیشین خود؛ سفر «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای به ایران؛ انتشار برخی اخبار مربوط به گفت‌وگوهای تهران _ واشنگتن در نیورک برای کاهش تنش‌های دو طرف؛ ابتکارهای تازه عمان و ژاپن برای ایجاد بستر گفت‌وگوهای تازه میان تهران و غرب بر سر اختلافات هسته‌ای و منطقه‌ای و... از یک‌سو نشانه‌های مثبت در حداقل کنترل اوضاع بروز داده است.

از سوی دیگر اما نشانه‌های مثبت در لحظه دچار تغییر می‌شود. این تغییر نیز مربوط به گزارش‌هایی است که شکست مذاکرات قاهره را با مخالفت حماس و اسرائیل در چگونگی ساختار مفهومی آتس‌بس در غزه؛ خروج اعتراضی حماس از دور گفت‌وگوها؛ حمله ارتش اسرائیل به شرق رفح؛ از سرگیری آتشباری میان حزب‌الله و اسرائیل در جنوب لبنان و در این حال سختی هرگونه توافق تازه میان تهران و آژانس بین‌المللی هسته‌ای؛ همچنین ابهام‌ها درباره نتایج رایزنی‌های دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن را به نمایش می‌گذارد. به راستی اوضاع به کدام سمت در حال حرکت است؟ تشدید بحران؟ توقف در هر آنچه اکنون هست؟ یا قبول قاعده «شدّت قبل از فترّت» که سرانجام تکلیف همه طرف‌ها را درچارچوب نظم جدید روشن می‌کند.

هر سه احتمال بالا را با شواهد موجود نمی‌توان با قطعیت پیش‌بینی کرد؛ وقتی هر ساعت، اوضاع متفاوت از ساعت‌های پیش از آن است. آنچه اکنون قطعی است؛ نبود قطعیت است. آیا در این صورت می‌توان از «بن‌بست» سخن گفت تا وقتی که هنوز «نقطه تعادل» در روند جاری پیدا نشده است؟ این نقطه وقتی دور از دسترس می‌نماید که مطالبات هر یک از طرف‌ها براساس بازی «صفر و صد» تنظیم شده است. اسرائیل در ازای قبول آتش بس، تسلیم کامل حماس را در دو سطح نظامی و سیاسی می‌خواهد. حماس با داشتن تنها سرمایه اصلی و گران خود یعنی گروگان‌هایش، ماندگاری در ساختار سیاسی _ نظامی حکومت فلسطینی در هر شکل را به همراه آزادی ده‌ها فلسطینی در بند اسرائیل طلب می‌کند. ایالات متحده در سودای توقف درگیری‌ها به شکل مقطعی در خدمت به حداقل شش هدف اصلی است: 1_ از انزوا خارج کردن اهمیت جنگ اوکراین و توقف سودبری روسیه از ناآرامی‌های منطقه. 2_ ایجاد امنیت تضمین شده برای اسرائیل. 3_ بازگشت امنیت به دریای سرخ و تردد مطمئن کشتی‌های تجاری در این دریا؛ خلیج عدن و باب‌المندب. 4_ رفع هرگونه اخلال در انتقال انرژی از منطقه خلیج فارس؛ 5_ نزدیک کردن ریاض به قبول عادی سازی روابطش با تل‌آویو. 6- استمرار انجماد در تنش جاری تهران و غرب. اما همه آنچه واشنگتن در پی آن است تابع زمانی است که انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در نوامبر آینده تعیین کننده آن خواهد بود. در این صورت رفتار کنونی واشنگتن نزد طرف‌های مقابلش در منطقه، به مثابه رفتار آتش نشانی است که تنها می‌خواهد دامنه آتش را در محل آتش آن‌هم به شکل نیم‌بند کنترل کند. همین مهم سبب می‌شود که حتی مهمترین متحد او یعنی اسرائیل و دیگر دوستانش در منطقه با تردید به ابتکارهای واشنگتن بنگرند. این تردید حتی دامن اروپائیان را نیز گرفته است. حالا فرانسه و آلمان هم رفته رفته ساز انتقاد را به سیاست‌های واشنگتن کوک کرده‌اند.

وابسته کردن آینده اوضاع به انتخابات نوامبر در ایالات متحده، یعنی قبول هرگونه توافق در حال‌حاضر مانند ساختن خانه روی شن خواهد بود. بنابراین هیچ طرفی نمی‌تواند به پایداری توافق‌ها دلبسته شود وقتی مبتکر اصلی (واشنگتن) خود در موقعیت ژلاتینی قرار دارد.

تحولات منطقه هر لحظه تصویری متناقض را نزد ناظران به نمایش می‌گذارد. اگر با قاطعیت گفته نشود که همه چیز در بن بست کامل فرو رفته، اما می‌شود گفت که خاورمیانه تا نقطه توافق فاصله بسیار و دور از دسترس دارد.

جلال خوش چهره

نویسنده خبر

کلید واژه ها: جلال خوش چهره خاورمیانه حمله اسرائیل به غزه بحران غزه جنگ غزه سفر گروسی به ایران ایران و آژانس ایران و امریکا مذاکرات ایران و امریکا ایران و اسرائیل ایران و فلسطین جنگ اوکراین


( ۱۰ )

نظر شما :

پویا علامه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۱۹
اونقدر متن سایت ریز شده که خواننده را از دست داده اید. با ذره بین باید خواند. خودتان نمی بینید. الان یک کد رمز بسیار سخت هم اینجا گذاشته اید که کسی نتواند پیام ارسال کند.
ابراهیم قدیمی ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۱:۴۹
مشکل اعراب و فلسطین تنها مشکل جنگ وصلح بین المللی نیست۔مشکلات زیاد دیگری هم وجود دارد۔که فعلا ارام ولی حل نشده اند۔قبول سازمان ملل وشورای امنیت بعتوان حل کننده مشکلات بین المللی غلط است۔این به این معنی نیست که دبیر کل های سازمان ملل شخصیت های نامناسبی هستند که تمام انها شخصیت های شایسته و قابل احترام اند۔سئوال؟ چرا اسرائیل صلح کند۔ مگر مغز خر خورده است۔کمک های نظامی واقتصادی وسیاسی و۔۔۔بمب وموشک وهواپیما و۔۔۔۔۔ میلیارد میلیارد از صاحبان حق وتو شورای امنیت دریافت میکند،مصوبات شورا برای انها بی ارزش و اعتبار است۔هزاران هزار زن وکودک را با بمب وموشک و۔۔۔اهدائی قطعه قطعه و زیراورار مدقون میکند۔سرزمین های دیگران را اشغال میکند و همه کشورهای جهان حتی عربی واسلامی با انها رابطه برقرار میکنند ودیگران سعی در نزدیک تر کردن انها بدون گرفتن حق وحقوق دیگران میکنند۔شورای امنیت با وقت گذرانی به کشتار انها وتجاوز انها و اشغال سرزمین های دیگران و با سکوت خود به کار انها اعتبارمی بخشد۔چرا اسرائیل این زیاده خواهی ها وکشتارهادواشغال هارا انجام ندهد۔از این کثافت خانه خارج شوید وسعی کنید مشکلات خود را بگونه دیگری حل کنید۔میان ماه من تا ماه گردون تفاوت از زمین تا اسمان است۔میان سازمان مللی که حل کننده مشکلات باشد با این سازمان ملل اروپائی تفاوت زیادی است۔