تهران - اسلام آباد روی ریل مدارا

اولین سفر در سال جدید

۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۶:۰۰ کد : ۲۰۲۵۶۹۹ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
سال جدید شمسی با سفر ابراهیم رئیسی، به همسایه شرقی کشور، پاکستان آغاز شد. بامداد دیروز دوشنبه بود که رئیس‌جمهور، تهران را به مقصد اسلام‌آباد ترک کرد. رئیسی پیش از عزیمت به پاکستان توسعه روابط در حوزه‌های مرزی، امنیتی، اقتصادی و تجاری را از اهداف سفر به پاکستان برشمرد. رئیس‌جمهور همچنین اظهار داشت که گفت‌وگوهای دو کشور در حوزه‌های مسائل مرزی، امنیتی، اقتصادی، تجاری و به خصوص حوزه انرژی و نفت و گاز خواهد بود. رئیسی در ادامه اضافه کرد که سطح روابط اقتصادی دو کشور به اندازه سطح روابط سیاسی دو کشور نیست و در این سفر برنامه این است که ارتقای تعاملات اقتصادی به سطح ۱۰ میلیارد دلاری را مد نظر قرار دهیم و این هدف حتماً قابل دستیابی است.
اولین سفر در سال جدید

دیپلماسی ایرانی: سال جدید شمسی با سفر ابراهیم رئیسی، به همسایه شرقی کشور، پاکستان آغاز شد. بامداد دیروز دوشنبه بود که رئیس‌جمهور، تهران را به مقصد اسلام‌آباد ترک کرد. رئیسی پیش از عزیمت به پاکستان توسعه روابط در حوزه‌های مرزی، امنیتی، اقتصادی و تجاری را از اهداف سفر به پاکستان برشمرد. رئیس‌جمهور همچنین اظهار داشت که گفت‌وگوهای دو کشور در حوزه‌های مسائل مرزی، امنیتی، اقتصادی، تجاری و به خصوص حوزه انرژی و نفت و گاز خواهد بود. رئیسی در ادامه اضافه کرد که سطح روابط اقتصادی دو کشور به اندازه سطح روابط سیاسی دو کشور نیست و در این سفر برنامه این است که ارتقای تعاملات اقتصادی به سطح ۱۰ میلیارد دلاری را مد نظر قرار دهیم و این هدف حتماً قابل دستیابی است.

به گزارش شرق پس از این سخنان، رئیسی عازم پاکستان شد. در همین باره ایرنا گزارش داد که ابراهیم رئیسی و اعضای هیئت عالی‌رتبه کشورمان از سوی حسین پیرزاده، وزیر فدرال مسکن پاکستان، رضا امیری‌مقدم، سفیر ایران در پاکستان، رؤسای نمایندگی‌های سیاسی و فرهنگی ایران و جمعی از دیپلمات‌های ایرانی در پایگاه هوایی نورخان، فرودگاه ویژه ورود مقام‌های بلندپایه کشورهای خارجی در اسلام‌آباد، مورد استقبال قرار گرفتند. پس از انجام مراسم استقبال رسمی از رئیس‌جمهور کشورمان از سوی محمد شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، مقامات ارشد دو کشور با یکدیگر نهالی به نشانه دوستی دو ملت در خاک کاخ نخست‌وزیری پاکستان کاشتند. ۲۸ اردیبهشت ماه سال گذشته بود که آخرین دیدار ابراهیم رئیسی و محمد شهباز شریف رقم خورد، دیداری که سومین دیدار سران دو کشور در طول یک سال بود.

رئیسی صبح دیروز دوشنبه در بدو ورود به پاکستان با محمد اسحاق‌دار، وزیر امور خارجه این کشور که برای خوشامدگویی در هتل محل اقامت رئیس‌جمهور حضور یافته بود، دیدار کرد. رئیس‌جمهور در این دیدار روابط دو کشور را فراتر از همسایگی صرف و متکی بر برادری و روابط قلبی عمیق و تاریخی توصیف کرد که دل‌ها و اعتقادات دو ملت را به یکدیگر پیوند داده و گفت، «با وجود آنکه تقویت روابط ایران و پاکستان مطلوب برخی بیگانگان نیست، اما با توجه به ظرفیت‌های متنوع، متعدد و متقابل موجود» روابط دو کشور اسلامی باید ناظر بر تأمین منافع دو ملت بیش از پیش گسترش یابد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه اگر همه کشورها و ملل اسلامی با یکدیگر وحدت داشتند، رژیم صهیونیستی نمی‌توانست تا این حد به فلسطینیان مظلوم، بی‌گناه و بی‌دفاع غزه ظلم کند، اظهار داشت که صهیونیست‌ها از اختلافات میان کشورهای اسلامی سوءاستفاده می‌کنند، لذا در برابر راهبرد دشمن برای تداوم اختلاف میان امت اسلامی، راهبرد ما وحدت است. محمد اسحاق‌دار نیز در این دیدار ضمن خوشامدگویی به رئیس‌جمهور، رهبری جمهوری اسلامی ایران برای امت اسلامی به خصوص در مسئله فلسطین را حائز اهمیت ویژه دانست و تصریح کرد: امت اسلامی به رهبرانی همچون رهبر جمهوری اسلامی ایران نیاز دارد. وزیر امور خارجه پاکستان ضمن اعلام آمادگی کشورش برای همکاری‌های گسترده و سازنده با ایران خاطرنشان کرد: امت اسلامی امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به وحدت و تقویت همبستگی دارد.

در ادامه برنامه‌های سفر رئیسی و هیئت عالی‌رتبه سیاسی و اقتصادی همراه به پاکستان، مقامات جمهوری اسلامی ایران و پاکستان پس از برگزاری نشست مشترک هیئت‌های عالی‌رتبه در حضور رئیسی و شهباز شریف، هشت سند همکاری در بخش‌های مختلف تجارت، علم و فناوری، کشاورزی، بهداشت، فرهنگ و مسائل حقوقی و قضائی به امضا رساندند. «ایجاد مناطق آزاد تجاری در گذرگاه‌های مرزی مشترک»، «همکاری در بخش سینما و رسانه»، «همکاری در بخش بهداشت دامی»، «همکاری‌های امنیتی»، «همکاری در بخش تعاون و رفاه اجتماعی»، «همکاری در بخش استاندارد» و «همکاری در بخش حقوقی و معاضدت قضائی در امور مدنی و تجاری» از مهم‌ترین اسناد همکاری میان دو کشور بود که از سوی وزرای راه و شهرسازی، دادگستری، فرهنگ و ارشاد اسلامی، جهاد کشاورزی و رؤسای سازمان‌های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و استاندارد با همتایان پاکستانی به امضا رسید.

 نشست مطبوعاتی مشترک با نخست‌وزیر پاکستان

حضور در نشست مطبوعاتی مشترک با نخست‌وزیر پاکستان از دیگر برنامه‌های دیروز دوشنبه ابراهیم رئیسی بود. رئیس‌جمهور کشورمان در نشست خبری مشترک محمد شهباز شریف از نخست‌وزیر و دولت محترم پاکستان برای میزبانی از هیئت جمهوری اسلامی ایران تشکر و قدردانی کرد و گفت از اینکه امروز در شهر زیبای اسلام‌آباد هستیم ابراز خرسندی می‌کنم. به مردم خوب و دین‌مدار پاکستان عرض سلام و ادب و احترام دارم. به همه خانواده‌های محترم پاکستانی در جای جای این کشور از طرف رهبر معظم و فرزانه انقلاب و مردم ایران ابلاغ سلام دارم. رئیسی ادامه داد، «به مردم پاکستان که همواره از اسلام و ارزش‌های اسلامی دفاع کردند و همواره از مظلومان فلسطین و غزه دفاع کرده‌اند و همواره در شهرهای مختلف پاکستان، آزادی قدس شریف را فریاد زده‌اند و همواره از حق و عدالت دفاع کرده‌اند، عرض سلام و قدردانی دارم». رئیس قوه مجریه کشورمان، با اشاره به اینکه سازمان‌های بین‌المللی کارآمدی خود را از دست داده‌اند، خاطرنشان کرد: آنچه تمام مردم دنیا را امروز غصه‌دار کرده این است که سازمان‌های بین‌المللی و به ظاهر مدافع حقوق بشر کارآمدی خود را از دست داده است، شورای امنیت وظیفه خود را انجام نمی‌دهد و مردم مسلمان و آزاداندیش دنیا به ستوه آمده‌اند.

به نوشته ایرنا، رئیسی در ادامه نشست گریزی به روابط تهران و اسلام‌آباد زد و روابط دو کشور ایران و پاکستان را پیوندی ناگسستنی تعریف کرد و گفت «ما با کشور دوست و برادر و همسایه‌مان پاکستان فقط به عنوان دو کشور همسایه مطرح نیستیم، روابط دو کشور روابط تاریخی تمدنی و عمیق اعتقادی و دینی است، امری که ملت بزرگ ایران را با مردم بزرگ پاکستان پیوند می‌دهد، اعتقادات است، این پیوند ناگسستنی است». رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه دو کشور باید در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی تجاری و فرهنگی و همه سطوح روابط خود را ارتقا بخشند، خاطرنشان کرد «ظرفیت‌های بسیاری بین ایران و پاکستان است که تبادل این ظرفیت‌ها در جهت منافع دو کشور و ملت می‌تواند به کار گرفته شود در نشست‌هایمان با نخست‌وزیر و دولت تصمیم گرفتیم در حوزه‌های اقتصادی سیاسی تجاری و فرهنگی و همه سطوح روابط خود را ارتقا بخشیم».
رئیسی به موضوع تروریسم هم اشاره کرد و مواضع دو کشور در مبارزه با تروریسم را یکسان دانست و تصریح کرد: هر دو در مبارزه با ناامنی‌ها، جرائم سازمان‌یافته مواد مخدر و انواع ناامنی‌ها مصمم هستیم و این نگاه مشترک هر دو کشور است. در یک کلمه دفاع از حقوق بشر محور همکاری‌های دو کشور است چه همکاری‌های دوجانبه چه منطقه‌ای و چه بین‌المللی».

رئیس‌جمهور با تأکید بر تداوم همکاری بین دو دولت ایران و پاکستان بیان کرد «ممکن است برخی همکاری‌های دو کشور را نپسندند مهم نیست؛ مهم آن است که تداوم همکاری‌های دولت‌های دو کشور به نمایندگی از مردم آنها ادامه یابد و مصممیم این همکاری‌ها را در سطوح بالا ارتقا ببخشیم». با این حال رئیسی در نشست خبری مشترک با شهباز شرف، سطح روابط اقتصادی و تجاری دو کشور را قابل قبول ندانست و گفت که تصمیم گرفتیم این روابط در گام اول ۱۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

رئیس‌جمهور، مرز ایران و پاکستان را یک فرصت برشمرد و اظهار کرد که مرز دو کشور که طولانی است و آن را یک فرصت می‌دانیم و معتقدیم در جهت رفاه دو ملت به ویژه مرزبانان به کار گرفته شود. سفر کوتاه من و نخست‌وزیر به مرزها برای بازدید و توسعه بازارچه‌های مرزی بود. این کار می‌تواند افزایش یابد. گام‌های برداشته‌شده کافی نیست و باید این گام‌ها در جهت امنیت مرز و رفاه مردم دو کشور ادامه یابد. رئیسی گفته‌هایش را این‌گونه ادامه داد که «ممکن است برخی تعمیق همکاری‌ها و روابط دو کشور را نپسندند، اما آنچه برای ما اهمیت دارد تداوم همکاری‌های دو کشور در جهت تأمین منافع دو ملت است». رئیس‌جمهوری با بیان اینکه ملت بزرگ ایران تحریم‌های ظالمانه را به فرصتی برای پیشرفت کشور تبدیل کرده‌اند نسبت به انتقال تجربیات و تبادل ظرفیت‌ها در این زمینه با ملت پاکستان به‌ویژه در بخش‌های مختلف علم و فناوری، تکنولوژی، حمل‌ونقل و ترانزیت اعلام آمادگی کرد. در پایان نشست هم رئیسی، ابراز امیدواری کرد این سفر نقطه عطفی در روابط ایران و پاکستان در همه زمینه‌ها باشد

نخست‌وزیر پاکستان هم در نشست خبری مشترک با رئیسی گفت «بعد از انتخاب دولت جدید پاکستان برای اولین بار است که یک مقام عالی‌رتبه به کشور ما می‌آید و این موجب افتخار ماست. چشم ما روشن و دل ما شاد». محمد شهباز شریف در ادامه بیان کرد که هر دو کشور نگرانی خود را درباره کشتار مردم غزه اعلام و درباره آن گفت‌وگو کردیم و یک‌صدا اسرائیل را محکوم کرده و از کشورهای جهان درخواست می‌کنیم که هر چه سریع‌تر این اقدام نظامی را به پایان برسانند. راه‌حل عادلانه، تفصیلی و دیرپا برای مسئله فلسطین لازم است. پاکستان پشتیبانی از فلسطین را مشروط نمی‌کند و به همکاری با ایران تا تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس ادامه می‌دهد. شهباز شریف ادامه داد که از آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم ایران که حق آزادی‌خواهی مردم کشمیر را در نظر داشتند، تشکر می‌کنم. نخست‌وزیر پاکستان در این نشست خبری، خطاب به رئیسی گفت، «جناب آقای رئیس‌جمهور! شما در فقه و حقوق دانش دارید؛ ما در زمینه بهبود زندگی مردم کشورهای خود با داشتن اصول برای فروغ آنها همکاری خواهیم کرد»./شرق

کلید واژه ها: ایران پاکستان شهباز شریف ابراهیم رئیسی


( ۱ )

نظر شما :