کار برای آشتی سخت تر شد

هشدار سنگین بشار اسد به اردوغان در نشست جده

۰۴ خرداد ۱۴۰۲ | ۱۸:۰۰ کد : ۲۰۱۹۶۱۴ اخبار اصلی خاورمیانه
رئیس جمهوری سوریه در نشست سران اتحادیه عرب که روز جمعه در جده برگزار شد طی یک حمله غیرمنتظره از «خطر تفکر توسعه طلبانه عثمانی با رنگ و بوی انحرافی اخوان المسلمین» صحبت کرد که اشاره روشنی از سوی او به طرف ترکی بود.
هشدار سنگین بشار اسد به اردوغان در نشست جده

نویسنده: محمد امین

دیپلماسی ایرانی: بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در نشست سران اتحادیه عرب که روز جمعه در جده برگزار شد طی یک حمله غیرمنتظره از «خطر تفکر توسعه طلبانه عثمانی با رنگ و بوی انحرافی اخوان المسلمین» صحبت کرد که اشاره روشنی از سوی او به طرف ترکی بود. در مقابل رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه  در روز جمعه تاکید کرد که کشورش حضور نظامی خود در شمال سوریه را حفظ خواهد کرد.

حمله اسد به ترکیه نشان دهنده عمق اختلافات میان دو طرف است. اختلافاتی که ممکن است مانع تلاش‌های روسیه برای نزدیکی دمشق و آنکارا پس از بیش از یک دهه دوری شود؛ زیرا اسد عقب نشینی ترکیه از شمال سوریه و عدم حمایت از جناح‌های مخالف سوری در شمال سوریه را به عنوان شرطی برای ادامه مسیر نزدیکی اعلام می‌کند و این امری است که آنکارا تا این لحظه با آن مخالفت کرده است.

احمد القربی، تحلیلگر سیاسی در گفت وگو با «العربی الجدید» گفت که اظهارات رد و بدل شده میان ترکیه و حکومت سوریه «تلاشی برای بالا بردن سقف خواسته‌ها قبل از شروع مذاکرات تحت نظارت طرف روسی است». او در ادامه افزود دو طرف (سوریه و ترکیه) در بسیاری از قضایا به یکدیگر نیاز دارند و به باور او هر دو طرف امتیازاتی ارائه خواهند داد مانند عقب نشینی جزئی ترکیه یا محدود کردن حمایت از جناح‌های مخالف.

القربی گفت این اظهارات «روند عادی سازی میان ترکیه و حکومت سوریه را متوقف نخواهد کرد؛ اما با توجه به منافع متناقض و شروطی که هر یک از طرف‌ها تعیین می‌کنند، این روند به زمان نیاز دارد». به باور او سخنان اسد در نشست سران در خصوص خطر توسعه طلبی عثمانی تلاشی از سوی او برای یافتن نقاط مشترک میان او و برخی کشورهای عربی است که مخالف حضور ترکیه در شمال سوریه هستند.

رشید حورانی، پژوهشگر سیاسی در مرکز پژوهشی جسور در گفت وگو با العربی الجدید گفت: «طرف ترکیه متوجه شده است که نزدیک شدنش به رژیم نتیجه‌ای نخواهد داشت». او در ادامه بیان کرد آنکارا می‌داند حکومت از نیروهای دمکراتیک سوریه (قسد) دست برنخواهد داشت یا با آنها مقابله نخواهد کرد؛ زیرا حکومت سوریه همان طرفی است که از حزب کارگر کردستان حمایت کرد و به آنها آموزش داد.

حورانی به این مسئله اشاره کرد که درگیر شدن ترکیه در روند نزدیکی به حکومت سوریه پاسخی به درخواست روسیه از این کشور در مقابل دستیابی ترکیه به منافعی از طرف روسی بوده است. وی افزود آنکارا بعد از نبرد 2020 در شمال غرب سوریه سطح آموزش نظامی و ساماندهی جریان‌های مخالف حکومت را به میزان زیادی افزایش داد و این مسئله به معنای آن است که توازن قدرت امروز به نفع حکومت سوریه نیست. به باور او اسد از طریق صحبت کردن درباره خطر عثمانی در نشست سران جده خواست به عربستان موضوع رقابت رئیس جمهور اردوغان با این کشور بر سر رهبری بر جهان اسلام را یادآوری کند.

منبع: العربی الجدید / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: سوریه بشار اسد ترکیه عثمانی گری رجب طیب اردوغان ترکیه و سوریه نشست جده عربستان سعودی سوریه و ترکیه عربستان و ترکیه اخوان المسلمین


( ۱۷ )

نظر شما :

خسرو ۰۴ خرداد ۱۴۰۲ | ۲۰:۴۹
بشاراسد و اردوغان مجبور به مذاکره و توافق هستند چون هردو طرف به آن نیاز دارند فقط با انتخاب دوباره اردوغان به ریاست جمهوری ترکیه ، موضع اسد ضعیفتر خواهدشد و احتمالا قبول خواهد کرد که با تحویل حلب به سوریه ، آوارگان سوری به شهرشان بر گردند تا از تجزیه سوریه توسط پ ک ک ممانعت گردد
ایرانی ۰۶ خرداد ۱۴۰۲ | ۱۷:۵۱
اگر تجزیه بد است، ترکیه هم باید از قبرس اشغالی اخراج شود.