تغییر تاکتیک نبرد روس ها
روسیه از جنگ اوکراین درس گرفته است
نویسنده: ایلیا ج مغنایر
دیپلماسی ایرانی: روشن است که مسکو پیش بینی نمیکرد که اوکراین به این شکل مقاومت کند و اطلاعات کافی برای این جنگ به عنوان یک کشور برتر در سطح نظامی را نداشت.
آشکار است که فرماندهان روس پس از گذشت چهار هفته تغییراتی را در نقشههای نظامی خود انجام دادهاند مانند توقف ورود جبههای برای محقق ساختن اهداف و گشودن گذرگاه زمینی میان شبه جزیره کریمه و دونباس و اراضی روسیه.
از انتشار در چندین موضع و پراکندگی در یک گستره وسیع در شمال، نزدیک پایتخت و شرق و جنوب دست برداشته و اهداف کوچکی را جایگزین آنها کردهاند که از اهداف اصلی اعلام شده از سوی ولادیمیر پوتین فراتر نمیرود.
روسیه در دو هفته اخیربه جز حملات با استفاده از نیروی زمینی در داخل شهر ماریوپل به استفاده از قدرت موشکی و نیروی هوایی خود پناه آورده است تا شکستهایی را جبران کند که در اثر تلاش برای ورود به شهرها متحمل آنها شد بدون اینکه تدابیر سادهای را اتخاذ کند که در آکادمیهای نظامیاش تدریس میشوند.
از روند جنگ مشخص است پوتین خواستار وارد کردن نیروهای بیشتر نیست. از این رو پس از مواجه شدن با روند فرسایشی از روشهای متفاوت دیگر در جنگ استفاده کرد. به این ترتیب عرصه عملیات بسیار کوچکتر از هفتههای نخست شده است.
این امر به او اجازه میدهد تمام اهدفش را محقق کند و ارتش خود را در عرصه نبرد نگه دارد تا زمانی اوکراین تسلیم خواستههای روسیه شود و معاهدهای را با این کشور امضا کند.
با توجه به نتیجه نبرد تاکنون، از تاکتیکهای نظامی روسیه و درس های آموخته شده از سوی این کشور می توان نکاتی را ملاحظه کرد که کارشناسان نظامی درباره آنها توافق دارند:
- ارتش روسیه به خوبی دشمن را مورد بررسی قرار نداده بود و تمام فرضیهها و احتمال ها را بررسی نکرده بود.
- ارتش روسیه روی اعتبار خود اتکا کرده و مسائل نظامی را به روشی پراگماتیک و عینی مورد بررسی قرار نداده بود.
- مسئله بعدی دست کم گرفتن مسئله روحیه جنگجویان است.
- میزان مداخلات خارجیای که پیشروی مسکو و در برابر چشمان این کشور انجام میشود و تاثیرات آن بر عرصه میدانی.
- عدم تامین و تجهیز نیروهای مکانیزه و ضعیف بودن تیمهای شناسایی.
- عدم تعامل روسیه با جنگ شهری آن طور که باید از طریق اعزام پیاده نظام همان طور که بعدا در ماریوپل انجام داد.
- مشخص شدن این مسئله که روسیه بر حریم هوایی کنترلی ندارد. به این ترتیب که اوکراین از پهپادهای مجهز به سلاح به صورت گسترده استفاده کرد.
- روسیه از بمباران مقدماتی شدید قبل از ورود به شهرها و نیز پراکنده کردن تلاش نظامی در چندین جبهه به صورت هم زمان استفاده نکرد.
درس گرفتن پیش از پایان جنگ آغاز شده؛ زیرا عملکرد ارتش روسیه در هفتههای نخست از طریق استفاده از راهبردی جدید تغییر کرده است. راهبردی که اگر از قبل استفاده میشد اهداف نبرد را سریع تر و قاطعانهتر محقق میساخت.
روسیه باور دارد که تصمیم برای آغاز جنگ ضروری بود؛ اما در آمادگی برای نبرد و روشهای جنگی طبق گفته کارشناسان اشتباه وجود داشت؛ زیرا هدف نابودی اوکراین یا تغییر حکومت نبود. از این رو تلاش نظامی آن طور که باید از روز نخست به درستی پیش نرفت؛ یعنی آن طور که امروز پس از کوچک کردن اهداف پیش میرود.
نبرد آرام نشده و متوقف نخواهد شد؛ زیرا کرملین محقق ساختن اهدافی را خواستار است که پوتین اعلام کرد. اهدافی که به گفته او برای رفع "خطر موجودیتی" ضروری است در نتیجه ارتش روسیه از نبرد خارج نشد بلکه از مواضع شمالی، شهرها و نیز اطراف پایتخت بیرون آمد تا حمله را بر اهداف شرقی در دونباس و جنوب متمرکز کند.
منبع: الرای / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :